van gogh wrote:
Da predjem na stvar: imam Ariu STG-004 SBL i stara je 6 meseci. U pocetku je drzala stim po mesec dana, ali mi je kasnije pukla zica i stavio sam nove Roto Sound zice.
Od tada stimujem gitaru svaki drugi dan ali ja mislim da nije do zica.
Ja sumnjam na civije jer kada je stimujem i vrtim civije neke imaju "prazan hod" (je ih vrtim a ton se nemenja) i tek posle pola kruga ton se promeni...
Svaka ti čast kada gitaru štimuješ samo jednom mesečno! Ne ljuti se, ali ti ne verujem previše jer na štim utiče i temperatura okoline i vlažnost vazduha, a teško da je to isto tokom mesec dana. No nije to ni bitno. Primera radi ja gitaru doštimavam prema potrebi kada čujem da nešto nije u redu sa zvukom, ako sviram nežno ređe, ako sviram žešće češće doštimavam. U svakom slučaju to se svodi na proveru prilikom svakog uzimanja gitare u ruke i doštimavanja po potrebi, nekada i par puta tokom svirke. A imam usa Strata i to često doštimavanje smatram normalnim.
Što se tiče praznog hoda čivija sa gornje strane samog dugmeta imaš jedan mali šraf koji možeš da dotegneš i prazan hod bi trebalo da nestane u potpunosti ili u velikoj meri, u protivnom čivija nije dobra i za zamenu je. Sama čivija je građena tako da na delu sa dugmetom imaš puž, a na drugom delu koji se nastavlja na osovinu za žicu imaš zupčanik. Dotezanjem tog šrafa približavaš puž zupčaniku tako da se smanjuje tolerancija, odnosno prazan hod. Ne umem bolje da ti objasnim, nađi na netu neku sliku preseka čivije pa će ti biti jasnije.