Zice

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 28 Sep 2007, 19:44

Ma ne fali im bre nista...cak imas i jednu zicu viska u pakovanju :D

Ja za elektricnu koristim Rotosound - roto pinks i Ernie ball - Super slinky, zavisi sta nadjem.

Za bass uglavnom daddario....sve zavisi od trenutne materijalne situacije :(

@WildChild
DR sam vidjao u artistu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Sep 2007, 20:02

Za žice je dugo važilo što i za kineske gitare - proizvode se pod miliJon različitih imena, a u stvari sve dolaze iz tri fabrike.

Za većinu žica to i danas važi. Fender ne proizvodi žice, kupuje na istom mestu na kojem i Ernie Ball. Zato mi nikada ništa nije bilo smešnije nego kada ljudi kažu "Ernie Ball su zakon, a Fenderove su lošije..." To mu dođe kao ono "Sabirnica u Cubaseu je sr*nje, ali zato je ona u Nuendu zakon!"

Robne marke, dakle, nisu isto što i proizvodnja. Ako se ne varam, tokom vremena su svoje posebne pogone za proizvodnju žice stekli - od većih kompanija - D'Addario, Dean Markley, Ernie Ball, GHS, Rotosound i Thomastik.

Ali! Kada kažemo "pogoni", ne mislimo na fabrike za izradu žice. Razmislite. Da bi neko razvlačio metal u žice, mislite li da može da zarađuje samo od gitarista?

Zato ima samo par PrAvIh proizvođača žica u Evropi i u USA - i oni proizvode žice za sve i svašta, i sve vrste kablova - kojima kompanije kao Ernie Ball kažu "Da vidimo vaš katalog... Šta imate u ponudi što je najbliže gitarskoj žici? Ovo? Dobro, uzimamo pet kotura mesećno. Gde da platimo? Hvala."

Zatim sačekaju kamion sa tih pet kotura žice, i seckaju je na komadiće, ili nikluju žicu, ili kače "prstenčiće" na kraj žica, ili pakuju žice u šarene papirčiće... Ili prosto plate nekome da uradi i to.

Ostaje da smisle još samo jaaako dobar marketinški slogan koji uvek treba da počinje sa "Naše su žice najbolje na tržištu, zato što..." i onda ostaje samo da sačekaju da se gitaristi uhvate na to: "Hej! Bili su u pravu! Ova potpuno standardna žica A je sasvim različitog zvuka od ove potpuno standardne žice B!"

---------------------------------------------------------------------------------

Zato ljudi, molim vas, ne budite potrošači, budite muzičari. Žica je žica je žica: niko tu ne može da izmišlja toplu vodu. To što jedne dolaze u vrlo seksi a druge u ne toliko seksi pakovanju - to nije muzika.

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 28 Sep 2007, 22:54

Za sada koristim Ernie Ball Super Slinky zice,koristio sam i Stay In Tune Power Wound 9-tke(u pakovanju je i dodatna E1 zica),a pre neki dan sam u mitrosu kupio D'addario 9-ke koje cu da stavim ovih dana.Lik u mitrosu mi je preporucio Elixir zice ali one kostaju 1200 din.

maverick_nis

Post by maverick_nis » 29 Sep 2007, 10:19

E,ljudi,da vas pitam:

Ja neam ni tremolo ni floyd,i sad hocu da drzim neki ton(imitacija mikrofonije) dugo,ali on brzo prestaje,mislim nije bas brzo,ali nezadovoljavajuce za moje potrebe,kako mogu da oduzim ton???

p.s. imam d'addario XL devetke,i nesto je deblja E zica postala nekako mutna i prigushena,shat to do????(napomena: sad neam kintu za nowe zice)

I kad budem uzimao,koje da uzmem?(hocu devetke da uzmem)

Sava

Post by Sava » 29 Sep 2007, 10:56

Rocket Roll wrote:Za žice je dugo važilo što i za kineske gitare - proizvode se pod miliJon različitih imena, a u stvari sve dolaze iz tri fabrike.
...

Robne marke, dakle, nisu isto što i proizvodnja. Ako se ne varam, tokom vremena su svoje posebne pogone za proizvodnju žice stekli - od većih kompanija - D'Addario, Dean Markley, Ernie Ball, GHS, Rotosound i Thomastik.

...

Zato ljudi, molim vas, ne budite potrošači, budite muzičari. Žica je žica je žica: niko tu ne može da izmišlja toplu vodu. To što jedne dolaze u vrlo seksi a druge u ne toliko seksi Pakovanju - to nije muzika.
Najčešće se slažem sa tvojim mišljenjem i načinom razmišljanja, ali ovde nikako, bar ne u potpunosti.

Svojevremeno su u Japanu postojale samo dve fabrike sočiva, a mnogo proizvođača optičkih uređaja kao na primer Canon, Nikon, Olimpus, Minolta itd., kao i brojni nezavisni proizvođači objektiva kao npr. Tamron, Vivitar i mnogi drugi. Razlika u mogućnostima ovih optika je bila ošigledna. Kada se pojavila AL serija Canon objektiva jedini su mogli da naprave dobar noćni snimak. Ono što je Olimpus dao u oblasti mikroskopa bilo je teško da se dostigne. Sve u svemu inžinjeri ovih fabrika su projektovali optiku i naručivali kod proizvođača sočiva da im nanaprave optiku po njihovim crtežima i da ih presvuku takvim i takvim zaštitnim slojevima. Potpuno ista stvar je sa žicama. Konstruktori naručuju da im se namota takva i takva žica od takve i takve baze prema unapred željenom rezultatu. Da nije tako sve žice bi zvučalo identično na jednom isnstrumentu, a to jednostavno nije tačno. Posebno dobro čujem razliku na akustičnoj gitari i tu je razlika zvuka očigledna. Tačno je da sve bronze žice zvuče slično, PB i coated takođe, ali ne zvuče identično i ne traju isto u istim uslovima. Takođe sam već pominjao i filing pod prstima koji jednostavno nije isti kod različitih proizvođača (govorim o istom tipu i debljini žica, naravno).

XtrmntR

Post by XtrmntR » 29 Sep 2007, 10:57

@maverick Pa teze sa tanjim zicama, deblje zice=duze trajanje tona, barem mislim da je tako :), sve zavisi i koliko su ti zice spushtene, tj. da li previshe udaraju od pragove, to znatno ubija sustain, kao i mozda noise gate, ne znam kako ti je podeshen na procu, ako svirash preko istog. Osim svega toga i drvo gitare igra veliku ulogu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Sep 2007, 11:35

Sava wrote:Svojevremeno su u Japanu postojale samo dve fabrike sočiva... inžinjeri ovih fabrika su projektovali optiku i naručivali kod proizvođača sočiva da im nanaprave optiku po njihovim crtežima i da ih presvuku takvim i takvim zaštitnim slojevima. Potpuno ista stvar je sa žicama.
Baš u tome je stvar - koliko ja znam (ukoliko svet nije sasvim poludeo!), fabrike koje naručuju žice nemaju mogućnosti da zahtevaju isto ono što zahtevaju proizvođači mikroskopa ili proizvođači sočiva za skupe fotoaparate.

Mislim, zaista ne mogu da uporedim Carl Zeiss fabriku u Vajmaru sa proizvodnjom ŽICA. Tim pre što sam bio u Zeissu - tamo rade samo ljudi u belim odelima, ali to i treba tako. Ako oni pogreše u izradi sočiva za mikroskop, ljudi bi mogli da umru. Ako pogreše u izradi sočiva za fotoaparat, verovatno niko neće umreti ali niko neće ni platiti vrhunski objektiv par hiljada evra (ili već koliko).

A žice? Žice koštaju šest evra u maloprodaji. Zar neko zaista misli da ta cena može da pokrije vrhunsko projektovanje, godine mukotrpnog istraživanja iz oblasti akustike, skupe materijale, decenije testiranja?

Ja mislim da ne može. Tim pre što treba zaraditi što više. Da je zvuk žica bitan, pronašli bi način da savršeno ozvuče mačja creva i konjsku dlaku (da, znam da zvuči odvratno, ali od toga se prave najbolje žice na svetu i to je svirao, recimo, Paganini).
Sava wrote:Da nije tako sve žice bi zvučalo identično na jednom isnstrumentu, a to jednostavno nije tačno. Posebno dobro čujem razliku na akustičnoj gitari..

E, to je ključno pitanje. Ima li razlike u zvuku ili nema? Nisam ni ja gluv na tu razliku, ali mislim da nije SUŠTINSKA. Žice su od metala. Dobijene su najjeftinijim procesom za proizvodnju žica - usijavanjem i razvlačenjem. Nikl se nanosi elektrolizom. Proces se održava najjeftinijim mogućim, da bi se bilo konkurentnim na tržištu. Pričati o BITNOJ razlici između žice "A" koja košta 5 dinara po izlasku iz fabrike i žice "B" koja košta 4,5 dinara po izlasku iz fabrike je "vežba uzaludnosti".

Makar nekakva zvučna razlika i postojala - ne sporim.

--------------------------------------------------------------

Kuriozitet za kraj - na pitanje koje žice koristi, Pol Mekartni uvek odgovara "One dugačke, svetlo srebrne... Ma, znate one, kupuju se u malim plastičnim vrećicama."

Muzičari ponekad diskutuju o tome da li Pol zeza novinare kada to kaže ili zaista misli tako. Neki kažu da on ipak pazi i da su na njegovom Hofneru uvek flatwound žice, pošto samo one dobro zvuče sa overdrajvom, bla bla... Ja zaista mislim da Sir Macca ne brine o žicama. Čovek njegovog talenta, bogatstva i uspeha u društvu - pa da brine o nečemu što košta tako malo?

To je kao kada bismo mi pušači tražili jednu posebnu vrstu plastičnih upaljača od pet dinara, jer, znate, samo TAJ upaljač pali cigaretu kako treba... Samo taj, svi ostali su smeće!

maverick_nis

Post by maverick_nis » 29 Sep 2007, 18:55

@XtrmntR:

Ja gitaru ubodem direktno u pojacalo u input i upalim distorziju na pojacalu.
Zaprawo,meni deblja E mnogo krace traje od tanje E,B ili G.

Nevrmajnd.

Nego,jer smem ja sam da "podizem" i "spustam" zice na kobilici,mislim jer smem tu da vrtim shrafove sam,jer necu nesto da *****,posto mi tanje zice malo zakacinju zadnja 3-4 praga?????

Vercundus
Urednik

Post by Vercundus » 02 Oct 2007, 11:40

Neko je ranije pomenuo Rotosound... Koristio sam ih jednom i nisam bas bio zadovoljan. Prilicno brzo su korodirale, a tu rezervnu sam jako brzo stavio na gitaru, posto je prvo izgubila zvuk posle svega nedelju-dve.

Ja licno najvise sada gledam trajnost zica, jer te male razlike u zvuku se, barem u mom slucaju, mogu nadomestiti podesavanjem na procesoru, a ne isplati mi se da ih menjam tako cesto :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Oct 2007, 11:51

maverick_nis wrote: Nego,jer smem ja sam da "podizem" i "spustam" zice na kobilici,mislim jer smem tu da vrtim shrafove sam,jer necu nesto da *****,posto mi tanje zice malo zakacinju zadnja 3-4 praga?????
U odeljku Izrada i održavanje instrumenata imaš i savete posetilaca foruma, i linkove na kojima možeš da se informišeš o setupu gitare, dosta se pisalo o tome. Search je keva.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 11 Oct 2007, 14:40

Okej, imam jedan, hm... nazovimo ga problem...
Pre neki dan mi je otisla tanka E zica na elektricnoj gitari (Aria XL DLX), a ja, buduci da sam laik sto se zica tice, ne znam koje je debljine, lici mi na desetku, ali nisam sasvim siguran.
E sad, zvao sam skymusic da ih pitam da li mozda oni znaju koje su debljine zice na toj gitari (oni je ipak imaju u prodaji, jel'te), ali cim sam zacuo bezvoljni i mamurni glas prodavca sa druge strane, znao sam da necu dobiti zadovoljavajuci odgovor.
Nisam ga dobio. Posle "otkud-ja-to-znam" uvertire, odgovor je glasio: "Devetka ili desetka, ***** li ga!".
Bas mi je pomogao!
E sad, resih da postavim ovo pitanje ovde, mozda neko slucajno zna koje su debljine zice na toj gitari ili koje se zice obicno stavljaju na takve gitare... kada bih menjao sve zice ne bih se bavio ovim, stavio bih desetke i sve bi bilo kul, ali buduci da menjam samo jednu zicu, veoma mi je bitno da ne pogresim debljinu.

Ukoliko urednik misli da bi trebalo da otvorim novu temu za ovo pitanje, uradicu tako, samo sam mislio da je pitanje suvise glupo da bih otvarao novu temu.

young John Frusciante

Post by young John Frusciante » 11 Oct 2007, 14:58

Zasto bi se uopste trudio da pogodis bas istu debljinu??? Nece ti promeniti zvuk u poredjenju sa ostalim. Jedino ako je tebi bila OK, pa hoces iste debljine...

Uostalom, kupi neku, pa ako omasis debljinu ti kupi drugu :D ...

A, sto se tice mog izbora zica, mislim da su Roto Sound (ja koristim roto pinks) i D'Addario (koristim 10-46) odlicne zice

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 11 Oct 2007, 15:22

Možda je offtopic ali nisam primetio da je iko spomenuo meni omiljene Elixir žice. Koristim te žice već neko vreme i moram reći da su fenomenalne. Razlog: imaju nekakvu tanku-tanku presvlaku od plastike tako da je korodiranje svedeno na najveći mogući minimum što im naravno produžava vek. Ranije sam trošio Ernie Ball hybrid slinky i GHS Infinity Steel ISXL i što se zvuka tiče bile su sjajne! No međutim, uz aktivno sviranje morale su se menjati na svake dve nedelje. E uz Elixir je to prošlost i sad mogu da budem opušten makar mesec dana a vrlo često i duže. Što se zvuka tiče, ne dernjaju se kao ove ali su vrlo blizu.

Kemfree
MF veteran

Post by Kemfree » 11 Oct 2007, 15:47

Ja sam u pocetku koristio D'addario desetke i devetke. Onda sam uzeo Ernie Ball, i bilo je kao da sam kupio novu gitaru. Od tada samo cika Ernie.

young John Frusciante

Post by young John Frusciante » 11 Oct 2007, 18:12

Ja nisam ni cuo za te Elixir zice, a moracu da ih probam jer mi uglavnom mnogo brzo zardjaju zice, mada mi D'Addario i ne rdjaju bas mnogo, ali opet ja nisam u nekom aktivnom bendu pa i ne sviram bas toliko. Svaki dan sviram kod kuce i D'Addario mi traju po oko 2 nedelje bez skidanja onog originalnog sjaja zica, a traju vise od mesec dana dok ne zardjaju...

Post Reply