Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
XeonBlader

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by XeonBlader » 19 Jan 2010, 08:55

dimmu wrote:da neotvaram novu temu..prijateljeva gitara je noshena na setup.radi se o hammer slammer gitari (slichna je ovoj centaur-i samo shto ima dve hembakera http://www.slammerguitars.com/ct21.cfm ).problem je shto tu gitaru nikako nemogu nashtimati.juche smo pokusavali i nishta.lepo je nastimamo i zategnemo(ni prejako ni preslabo) top lock i posle par rifova ona se skroz rashtimala? u chemu je tu problem? majstor koji je radio je dosta na dobrom glasu pa neverujem da je loshe odradio setup ali da li je to do kvaliteta gitare ili?
Ja imam bas taj model koji spominjes vec godinu dana, a floyd iako je licenciran drzi stim vise od 3 meseca, tad tek pusti za par centi pa moram na finom stimeru da namestim malo. Inace, sviram vecinom thrash na toj, pa znas kako se downpickuje ko sivonja :D

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 20 Jan 2010, 17:11

nosio je valjda kod drugog majstora pa mu je i taj nesto sredjivao ali nemam pojma kako je to ispalo.. videcu ga bas u subotu pa cu ga pitati kako je resio problem..

mixerlo

Post by mixerlo » 24 Jan 2010, 15:16

Imagejel mogu negde da se nadju da se pazare oni mali srafici za intonaciju,na fiksnoj kobilici??

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 09 Mar 2010, 22:51

da ne otvaram novu temu..
Pitanje je: šta bi vi uradili?

Situacija je ova.
Strat, 3 singla.
Stanje fabričko (ništa nisam podešavao, osim što sam stavio nove žice, desetke)

Našao sam negde ovu tabelu za podešavanje magneta

"Početne pozicije za Fender gitare:

magnet bas strana treble strana
Texas specials 3,15 mm 2,40 mm
Vintage Style 2,40 mm 2,00 mm
Amer/Mex Std 1,95 mm 1,60 mm
Humbuckers 1,60 mm 1,60 mm"

Tabela je okvirna i više je preporuka, jer naravno sve zavisi od ukusa, kakav ko zvuk voli bla bla..

Kod mene su Vintage Style magneti i reko, aj da izmerim da vidim kako stoje stvari, kad ono..recimo da je sve za milimetar više (što mi ne smeta)
Ali, druga (H) žica je podignuta nekih 4 mm od magneta. Pritisnuo sam žicu na poslednjem pragu, izmerio od vrha magneta do "dna" žice i obrni okreni..4mm.
da stvar bude još čudnija, na tom mestu je magnet (od ostalih 5) na najnižoj poziciji.
Šta bi mi vi savetovali?
Podizanje celog magneta? Spuštanje druge žice? Nešto treće?

da napomenem da sam primetio da je upravo ta žica malo "tiša" i da (naročito kada želim da malo zavibriram pri bendingu) ton traje malo kraće.

Verujem da vam je situacija poznata pa..u tom smislu, m?
mućos grasijas unapred.

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Mar 2010, 23:20

Ne bih ja mnogo podizao te vintage magnete, hoće da bude neprijatan zvuk. Tanak i kreštav. Ono, stvar ukusa, ali ja više volEm kada su malo spušteniji, lower output mi je uvek zvučao nekako drvenije i prirodnije.
Spuštanjem samo te žice ćeš smanjiti njenu glasnoću, znači opet ništa. Podizanjem ćeš je pojačati, ali nije fora da bude visočije postavljena od e i g žice, izaziva neprijatnost pri sviranju.

Za početak, nasetuj sva sedla tako da prate radijus koske/pragova, sam se odluči čega, spusti sve magnete, onda nameštaj bridge magnet do trenutka dok sve žice ne krene da pojačava ujednačeno i do trenutka kada ti se svidi šta dobijaš iz nji'.
Bas stranu uvek podižem do trenutka kada krene lagano da prducka (da 'prostite) pri jačem okidanju. Zatim ujednačiš teble stranu da bude otprilike iste glasnoće kao i bas. (ne treba preterivati sa podizanjem magneta kod tanjih žica, jer u live situaciji 'oće da otkine glavu od oštrine - bar prva 4 reda publike uvek najebadu :mrgreen: )

Posle toga setuješ ostala dva magneta tako da pri promeni na switch-u dobijaš samo drugačiji odziv basa i trebla, a ne da ispadne kao da menjaš gitare pri svakom kliku.

E sada, ovo sve je zasnovano na Odokativnoj Metodi Merenja, sa milimetrima baratam samo na papiru, izbegavam ih u praksi. :mrgreen:
Hope this helps. :ziveli:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 09 Mar 2010, 23:29

guv'nore brej, pa to ispade cela šandrmanizacija..?

Imam brojne strahove po tom pitanju, znaš..a najveći mi je da ću sve da nepovratno siebem, te da ću morati da obeležavam pozicije magneta i trte i mrte.(i eto me na kraju sa krvavim turpijama i ubodnom testerom..)

Ostale žice prate taj radijus (rekao bih) jer kad ih pogledam onako "iskosa", nisu sve u jednoj liniji (kao na akustičnoj), što je valjda ok..
Jedino, kažem ti, ta druga žica ima taj veliki gap do magneta.
Mislim, možda on i nije veliki, ali sam primetio to sa bendovanjem pa reko, možda može da se nešto uradi da ta žica zvuči jače i da joj ton traje duže, bez razdrndavanja ostalijeh žicah.. :?

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Mar 2010, 00:05

A nazubljeni magneti, iliti što bi mi na forumu rekli staggered :mrgreen: - koliko čari toliko problema.
Obično se problem javlja oko prve žice, skoro uvek je nadglašavaju druga i treća.

Podizanjem i spuštanjem magneta nećeš mnogo dobiti, jer će se zajedno podizati cela strana magneta, pa će opet druga biti tiša od ove dve. Prvensvteno bi to trebao akustički da rešiš tj na suvo, pa će onda i uključeno raditi ok.
Dobra fora, a malo para ište, je kupovina samo druge žice (oko 100din) koja će biti za nijansu deblja od ove sadašnje, a samim tim i glasnija.

Evo sada izmerio svoje sokoćalo i meni je preko 4mm udaljenost od žice, a opet je glasna koliko i G string. :mrgreen:

Inače, prvih par setovanja je očekivano da nešto zezneš. Na greškama se najbolje uči. :)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 10 Mar 2010, 09:14

tebi je glasna ko i G jer si stavio deblju ili je tako od početka? mislim, esi podešavo nešto?

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Mar 2010, 19:48

Ne, nisam stavljao deblju. Od početka sam imao problema sa e žicom, a g sama po sebi oće malo da "iskače" jer je kod nje najizdignutiji™ taj zub, a i ona je najdeblja nenamotana žica, pa je samim tim najglasnija i na suvo.

Edit: Deblju žicu predlažem jer to često stratokasterdžije rade sa prvom, e, žicom. Mnogo Bgd/ol' skul bluzera koje poznajem na set 11-ica stavlja 12/13-icu prvu, da bi mogla da se kolje sa ostale 2 nenamotane. Ni SRV nije svirao 13-ice, već je prav bila 13; h, g, d i a su bile manje/više iz kompleta 11-ica; pa je tek E deb'la bila neko ubistvo, 56-ica... Tako nešto.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 10 Mar 2010, 20:12

hoćeš da kažeš da je imao sve iz "kompleta" 11, samo obe E su bile deblje?

btw, kod mene je druga žica u pitanju, tako da bih verovatno trebao da promenim i drugu i prvu? (jer nema smisla da mi druga bude debela kao treća a prva u odnosu na njih da ostane tanka ko dlaka..?)

eg303

Post by eg303 » 10 Mar 2010, 20:28

Ma jednostavno rotiraš žice i onda je G=E, E=G a H=H, pre toga prošlicaš kosku (onom krvavom turpijom) da može da uđe G u E prorez, a prste presetuješ da se naviknu na izuzetno kuvana-špageta-mlitavu G (ranije E) i razor-blade E (ranije G), H im dođe kao oaza...
Ja sam skoro krajcov'o pragove na mom Squier-u, pa sam sad u fazonu...
P.S. Kod jačih bendinga na E (nekadašnjoj G) obavezno žmuri ili nosi varilačku masku, pretpostavljaš zbog čega...

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 10 Mar 2010, 20:31

dobro, a jel može tu nešto bez hirurgije..?

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Mar 2010, 20:35

Boogie Woogie wrote:hoćeš da kažeš da je imao sve iz "kompleta" 11, samo obe E su bile deblje?
Tako nešto. Evo njegovog najstandardnijeg kompleta:
http://www.stevieray.com/gear.htm
http://www.djnoble.demon.co.uk/ints/STEVIER.VS.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Stevie_Ray ... _and_picks

A evo i standardnih 11-ica
http://store.daddario.com/category/1458 ... Rock_11-49
I standardnih 12-ica
http://store.daddario.com/category/1458 ... _3rd_12-54
Pa ti vidi na šta to više liči. :)
Boogie Woogie wrote:btw, kod mene je druga žica u pitanju, tako da bih verovatno trebao da promenim i drugu i prvu? (jer nema smisla da mi druga bude debela kao treća a prva u odnosu na njih da ostane tanka ko dlaka..?)
Možeš ali nema potrebe. Ne treba druga da bude debljine treće žice, samo malo deblja od onoga što sada imaš, ali definitivno prvo probaj malo da se igraš sa visinom sedaala. Verujem da ćeš već tako čuti dovoljnu razliku.

eg303

Post by eg303 » 10 Mar 2010, 20:38

Ma zezam se al od muke, i mene podjebava taj problem, ja sam na 11-icama, sada se trudim da menjam brand kod svakog menjanja žica pa se sve nadam da ću naići na žice svog života u pedestoj, EB mi nisu nešto na ovom mom veslu, na fabričkim 9-kama to je bilo strašno izraženo, jedno vreme sam se programirao da H i E jače okidam al, moš misliti tu spontanost u svirci... Nadam se da nećeš doći u fazu menjanja pickupova zbog toga.

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Mar 2010, 20:42

Hehe, taj rad, za šta se odlučiti...?
Image
:ziveli:

Post Reply