Scalloped Neck

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Da li ste za skalopiran vrat?

DA
10
29%
NE
24
71%

Total votes: 34

teodorica
MF veteran

Re: Scalloped Neck

Post by teodorica » 06 Jan 2008, 00:42

Koliko je izvodljiva promena pragova ta takvom vratu,obzirom da je drvo dosta oslabljeno na mestu gde je usadjen prag?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Jan 2008, 00:47

Ne verujem da ce to toliko da oslabi vrat ali kako to uopste planiras da uradis?

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 06 Jan 2008, 02:00

Mislim na pragove ispod 12-og polja.Razmak izmedju pragova je najmanji,konkavitet najveci,a nosac praga najslabiji pa postoji mogucnost smicanja drveta koje nosi prag,zbog vlaknaste strukture.Cisto logicko zapazanje,nema veze sa temom,ali je tehnicke prirode.To je pitanje za majstora Videna,ali ako jos neko zna,super
Image

XtrmntR

Post by XtrmntR » 06 Jan 2008, 10:04

Pa ako pogledash bash na ovoj slici videcesh koliko je tanak deo praga koji je u drvetu, i dodaj mu josh lepak... Mislim da tu nema shta da oslabi. Svaki, ali bash svaki prag je udubljen 3mm od vrha praga, i to nije mnogo kako se mozda chini na slici.

viden

Post by viden » 06 Jan 2008, 10:37

teodorica wrote:To je pitanje za majstora Videna,ali ako jos neko zna,super
Pa sad, ja bih voleo da sam majstor ali do dog zvanja će biti potrebno "odeljati" još puno dasaka :D .
Inače, mislim da nema nikakkvih problema oko zamene pragova na skalopiranim vratovima, naravno ako se pažljivo radi, tj. ako to radi neko ko ima bar malo iskustva u dotičnom poslu.
Nisam dosad obavljao takve operacije (na takvim vratovima) ali ne vidim ni jedan razlog zbog koga bi to bio problem.
Ima tu dosta drvnog "mesa" da bi se istrošeni prag skinuo i namestio novi kako valja.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 06 Jan 2008, 11:19

Hmmm, gledam nesto i razmisljam.... i dolazim do zakljucka....

3mm ljudi zar to nije mnoooogooo! 3mm udubiti VRAT... pa na sta ce da lici Akord kada ga uhvatite na skalopiranom vratu ili neki rif ...

A tek arpedja ili ...... ne znam. PO MENI!!! Ja mislim da je 3mm previse. Ajde da ga skalopiras DO 1mm ali 3...

Ja licno nisam za skalopirane vratove sto ne znaci da ne valja (naravno) pre sam za zamenu pragova... u Jumbo npr...isti efekat bez bespovratnog unistavanja vrata.... ali to sam JA!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Jan 2008, 11:44

dejankuki wrote:...pa na sta ce da lici Akord kada ga uhvatite na skalopiranom vratu ili neki rif ...
Da, o tome se i radi - na "skal(o)piranom" vratu uglavnom može samo da se "malmstinuje" - akordi i rifovi uglavnom ispadaju "preoštro".

Oni koji dugo sviraju "skal(o)p" kažu da sa vremenom nauče da kontrolišu i akorde - ali ovladavanje tom veštinom je dugotrajan proces.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 06 Jan 2008, 15:27

Pa stvar je u tome shto je potreban minmalan napor da se odsvira ton/akord/riff. Tachnije dosta manji napor. Zicu je dovoljno dotaknutu malo pre praga/ili na pragu i imate ton. E sad, za ljudi koji su naviknuli da stishcu poshteno obichan vrat, tih 3mm zna da izgleda previshe kako reche Dejan. Ali opet ponavaljam, 3mm od vrha praga, i to samo na centru dna. Potrebno je vremena da bi se privklo, naravno, ja posle sviranja moje gitare sa skalopom kada uzmem bilo koju drugu imam utisak da me neshto udara u prste, znatno je veci otpor i trenje, shto implicira da je gitara sa skalopom meksha(plus ako recimo gitaru drzite u D#-u, tek onda nema kraja mekoci.) :)

Highway One

Post by Highway One » 12 Aug 2010, 16:17

(Aj' malo da dizem mrtve teme. xD )
dejankuki wrote:Hmmm, gledam nesto i razmisljam.... i dolazim do zakljucka....

3mm ljudi zar to nije mnoooogooo! 3mm udubiti VRAT... pa na sta ce da lici Akord kada ga uhvatite na skalopiranom vratu ili neki rif ...

A tek arpedja ili ...... ne znam. PO MENI!!! Ja mislim da je 3mm previse. Ajde da ga skalopiras DO 1mm ali 3...

Ja licno nisam za skalopirane vratove sto ne znaci da ne valja (naravno) pre sam za zamenu pragova... u Jumbo npr...isti efekat bez bespovratnog unistavanja vrata.... ali to sam JA!
Ne znam zasto svi misle da akordi moraju da zvuce lose na skalopovanom vratu , meni su bas ltako laksi za sviranje , mada iskreno ja i ne sviram neki dzez i sl. pa da moram da lomim prste na akordima.
@rocket:mnogo je reci da je to vestina , pre je stvar navike :D
Skoro sam se prebacio na skalopiran vrat i u pocetku mi je bilo teze da sviram , jer sam sa mnogo manje preciznosti pogadjao zice, sad sam resio i taj problem , a i savijanja su mnoogo laksa , Inspirisao me RitchieB (sa foruma) kad je rekao da svira samo godinu i po .
Arpedja postanu laksa jer si primoran da budes precizniji , i naravno da ce onda da budu laksa :lol:
Cesto ljudi misle da se lako izadje iz stima kad se jako pritiska zica a to mozda moze samo na prvih 4-5 eventualno 6-7 pragova ako se ima baaas jak stisak ja kad sam prvi put uzeo da sviram na tome , to mi se jedino desavalo na prva 3 praga.
Cinjenica jeste da je bolje za solo gitaru , ali svako ko ima tehniku za solo gitaru na obicnom lako ce da ovlada akordima na skalopiranom vratu.(proi tome ne mislim bas na apsolutne pocetnike).

Rockman.68

Post by Rockman.68 » 20 Aug 2010, 20:19

Ja sam pre nekih mesec dana doterao gitaru sa furnirom, poliranjem do visokog sjaja a uz put i skalopirao pragove. Kada sam dobio gitaru, rosewood joj je bio prilično uništen svirkom nekog ritam gitariste ili narodnjaka, koji su samo akorde svirali i dobro iskopali rosewood, na nekim mestima i do 2mm... Prvo što sam uradio je da te delove iznivelišem pa sam dobio neku preteču skalopiranih pragova.
Prilikom sređivanja gitare, sam odrizikovao i na svoju ruku skalopirao, onako malo ozbiljnije, ne znajući šta će biti kada sklopim gitaru i počnem svirati, jer kao i većina gitarista nisam imao prilike da probam. Iz početka je bilo malo čudno ali sad mogu reći da bih svaku svoju gitaru poželeo da odradim na taj način. Ako nema navike stiskanja žica kao da cedite suvu drenovinu, bending žica je lakši, pogotovo posle tamo nekog 15-20 praga gde je gusto :mrgreen:
Nema ispadanja iz štima kod sviranja akorda, pogotovo ako imate 10-ke (ja sam na 9)
Sve u svemu, bilo bi dobro probati negde ako se može, ali prvi osećaj može da prevari jer je čudno nemati drvo pod prstima, no, čovek se navikne...

Post Reply