Neck-through TOLIKO bolji nego bolt-on??

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Sezax

Neck-through TOLIKO bolji nego bolt-on??

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 22:46

Pa samo me zanima vase misljenje na ovu temu koja je skoro svakodnevna svadja.Neck-thru strana kaze imamo bolji sustain a Bolt-on strana kaze Satrijani (i josh neki koje sam zaboravio mozda medju njima Steve?) koriste Bolt-on a njihov sustain je nevjerovatan.... :lol: :lol:

Pa sta VI mislite da je bolje?Ja se smatram josh uvijek amaterom da bi imao stav po ovom pitanju....

Rocket Roll

Re: Neck-through TOLIKO bolji nego bolt-on??

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 22:54

Jok, bolt-on strana kaže: "Čekaj da ti se bilo šta desi sa tim 'ulepljenim' vratom, pa ćeš morati da baciš celu gitaru!"

Ako je potrebna veća intervencija na bolt-on vratu - skineš vrat i čačkaš k'o čovek. Znaš li koliko je pipavo menjati ili polirati pragove na "set-in neck" gitarama? A šta ako se vrat iskrivi u stranu, ili razvije neck-hump oko petnaestog praga, kao što se ponekad dešava? Ćao, brate, ćao - ne zanima me koliko te je koštao taj PRS, ili leti u smeće ili plati ihahaj da se to sredi.

Kad je Leo dizajnirao bolt-on neck, na to je mislio - bio je inženjer i znao je da će to smanjiti troškove proizvodnje i olakšati servisiranje. Poslednje na šta je mislio je - kako će to uticati na ton.

Ipak, može se potegnuti argument da bolt-on vrat daje "življi" ton - mada je to vrlo far-fetched argument, što se mene tiče. Bolt-on gitare su retko od mahagonija, a set-in gitare su retko od jasena / jove: razlika u "živosti" tona verovatno pre svega dolazi od razlike u drvetu.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Jan 2008, 22:58

To sto je rocket rekao i siguran sam da to da li je bolt on ili neck through ne utice toliko na sustain da se zbog toga neko odluci za jedno ili drugo...

Sezax

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 23:01

Znaci taj da ga nazovemo "neck-body join" i ne utice toliko na ton nego vise je fazon u drvetu od koga je sama gitara?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 23:10

Pa, da budem pošten, sve utiče na zvuk... Samo je pitanje koliko je to bitno. Kada bi napravili dve iste gitare - jednu set-in a drugu bolt-on - set-in gitara bi imala bolji sustain. No, ako si dovoljno blizu pojačala da kupiš feedback / sviraš sa puno gaina, razlika se u najvećoj meri anulira.

Sezax

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 23:11

Hmmmm VRLO interesantno neznam sto onda svi misle da je neck-thru superioran naspram ostalih....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 23:13

Superioran? Pffft. Ja se priključujem mišljenju onih koji kažu da nijedna gitara ne zvuči lošije od neck-through gitare.

(Pazi, to je samo mišljenje... Ne moraju svi da ga dele. But it works for me - uverio sam se dosta puta da je neck-thru gitarama ton ekstremno nezanimljiv.)

Sezax

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 23:17

Pa da ja postujem tvoje misljenje jer si mnogo iskusni i ako ne najkorisniji onda jedan od najkorisnijih clanova foruma. :wink:

P.S. Odoh da operem svoju bujnu grivu vracam se za nekih 45 min.... :|

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Jan 2008, 23:22

Sezax wrote:Pa da ja postujem tvoje misljenje jer si mnogo iskusni i ako ne najkorisniji onda jedan od najkorisnijih clanova foruma. :wink:

:D A stvarno... Mogli bi da otvorimo neki "ASK ROCKET" topic

Ima mnogo bitnijih stvari kad je u pitanju ton gitare od toga da li je bolt on ili ne

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 19 Jan 2008, 23:51

mislim da su neck through gitare mnogo cvrsce sto se tice vrata i tijela. hocu reci, moras bas zasrati da sjebes vrat. mijenjanje pragova dajes samo profesionalcima koji ce ti odgovarati u slucaju da sjebu nesto.... mislim da je neck through, a imam i licno iskustvo, daje toliko kvalitetniji ton da ako imate novce da mozete birati kupujete neck through uvijek.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 20 Jan 2008, 00:25

Ja sam hocu da kazem da mi je drago sto je cika izmislio bolt-on neck, i smanjio troskove pa sam ja mogao da kupim svoju gitaru za 7000din :)
Inace nikada ne bih imao gitaru :)

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 20 Jan 2008, 00:57

"Boju" tona gitari daju vrsta (ili vrste) drveta od kog je napravljena, tremolo sistem, ukoliko gitara ima tremolo (ne moze se reci da daje "boju" tona, ali ume dosta da utice na prenos zvuka, pa samim tim i na kvalitet doticnog) i naravno magneti.
Na ton gitare bi gotovo sigurno, prvo uticali ovi faktori, a zatim i cinjenica da li je vrat gitare set-in ili bolt-on, medjutim bolt-on neck gitara iako malo drugacije (neki bi verovatno rekli losije) prenosi vibracije, ima tu slobodu, da ukoliko se vrat nepopravljivo iskrivi ili polomi, moze biti zamenjen, sto je veliko olaksanje.
To je bar neko moje misljenje i stav.

Ukoliko se ne slazete sa mnom po pitanju ove teme, posaljite vas kometar na sledecu adresu... :D
(covece, kako volim da pravim lakrdiju)

viden

Post by viden » 20 Jan 2008, 10:14

Molotov wrote:mislim da su neck through gitare mnogo cvrsce sto se tice vrata i tijela. hocu reci, moras bas zasrati da sjebes vrat. mijenjanje pragova dajes samo profesionalcima koji ce ti odgovarati u slucaju da sjebu nesto.... mislim da je neck through, a imam i licno iskustvo, daje toliko kvalitetniji ton da ako imate novce da mozete birati kupujete neck through uvijek.
S tim bih se složio samo ako se radi o vrhunskim (ali zaista vrhunskim) instrumentima koji koštaju ohoho evra. Kod nekih jeftinijih modela ne moraš se baš truditi da (kako kažeš) sjebeš vrat. On to može uraditi sam od sebe (loše i vlažno drvo).
Sa druge strane vratovi neck-trough gitara su rađeni od više komada različitog drveta (laminiranog) koji imaju svrhu da spreče deformacije vrata (drvo se krivi u raznim smerovima koji se međusobno poništavaju).
Činjenica je da je neck-trough gitaru teže i skuplje napraviti pa joj je i cena veća. Mislim da otuda i dolazi mišljenje (iliti zabluda) da su gitare sa ovakvim vratovima bolje.
Poenta je da se ne može generalizovati.

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 20 Jan 2008, 20:13

To je samo moje misljenje.

Post Reply