Sve o Ibanez gitarama - RG, S, JS, JEM, prestige itd....

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Joey Sartiani

Sve o Ibanez gitarama - RG, S, JS, JEM, prestige itd....

Post by Joey Sartiani » 30 Nov 2010, 17:52

Otvaram o ovoj temi na kojoj mozemo da diskutujemo prvenstveno mi koji smo "Ibanezovci" a naravno i svi ostali.....

Ovde mozemo da pisemo kakva je koja serija, koje su mane i nedostaci a koje prednosti nekog modela, kakav je floyd, magneti, da objasnjavamo kakav zvuk ima koja.....

Evo za pocetak ja nesto jurim da kupim RG 350 white......Znam da se mnogi zale pomalo na floyd i magnete, ali cena i nije velika....bar za neke polovne modele.....

Znam da je dosta ljudi ovde sa foruma imalo ovu gitaru tako da bih molio da neko da kompletni opis ove gitare i svoje objektivno misljenje (tj nemoj da dodje neki zaludjenih telekastera i da kaze da je gitara losa samo zato jer se ne cuje kao tele i nije predvidjena za kantri - jer ona i nije predvidjena za to)
:ziveli: :banana4: :banana2:

mislim_stvarno

Re: Sve o Ibanez gitarama - RG, S, JS, JEM, prestige itd....

Post by mislim_stvarno » 30 Nov 2010, 18:41

Ja sam toliko puta pisao o toj gitari da sam sam sebi postao dosadan. :) LM

Vrat - Tanak, brz, D profila, ima siroka "ramena" (nije zaobljen celim zadnjim delom, nego ima skroz ravan deo po sredini, a ivice su skoro pod pravim uglom u odnosu na fretbord) sto nekome moze da zasmeta pre ili kasnije (kao meni, tek posle par godina sviranja, taj vrat je poceo da me zamara jako brzo), a nekome super da odgovara. Fretbord i pragovi su bili lepo sredjeni.

Telo - Veoma ergonomicno, udobno, odlican pristup visokom registru. Moj je bio dosta tezak.

Magneti - jaki, vreli, odlicno hvataju pinch harmonike, scoopovani, sa dozom neprijatnog wah karaktera (bar u bridgeu). Za moderan higain metal sasvim dobri, za rock/hard rock, mogu da prodju, za klin jako tesko mogu da se iskoriste a da zvuci pristojno.

Tremolo - dok je bio u odlicnom stanju, dobro je drzao stim, kad su propali postovi, poceo je da se rastimava, pa zbog toga sumnjam da je legura koja je iskoristena, nesto losija od one koja se koristi na top of the line tremolima (ofr, scheller, ibanez edge, ibanez edge pro, ibanez lo pro edge). Zbog toga je pitanje koliko ce trajati, sto zavisi od toga koliko ga koristis, ne verujem da ces imati problema barem 3-5 godina.

Za civije nemam sta da kazem jer nikad nisu koriscene bez top locka :mrgreen: . Eventualan upgrade bi morao dobro da se razmotri da bi se upario sa odgovarajucim magnetim. Ja sam stavio superdistortion pre svega da bih popravio klin, ali nisam nista dobio pa sam ga prodao. Magneti su definitivno najslabija tacka te gitare. Ja bih sada radije uzeo neki S jer ima isti vrat, bolji tremolo, nesto malo bolje magnete, mahagoni telo. Svirao sam ih par puta kratko, i cak i onaj najjeftiniji je ostavio bolji utisak od RGova... Sa druge strane za max 300e polovno je do jaja kupovina.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 30 Nov 2010, 21:01

Imam ja RG350, crni
Jako fina gitara za metal, ubacio sam D Activator X u bridge, uskoro ce biti verovatno PAFJoe u necku
A sto se tice tremola... Nemam nekih posebnih problema, sa top lockovima super drzi stim

Critical
PedoBear

Post by Critical » 30 Nov 2010, 21:57

Gitara je skroz dobra, jedino sto bih ja menjano i sto cu promeniti jesu magneti.... ovi fabricki nisu toliko losi ali, mnooogo je "tanka" .....

Vrat je svirljiv i to dosta ali, je meni licno mnoogo svirljiviji na Rp 550 ... tanji je pa meni vise odgovara :D

Za tremolo, tj. taj ibanezov Edge III tremolo, je MENI odlican i dalje sljaka kao pre 4 godine ... ne ide iz stima (mucio sam ga i to doooosta) jedino sto se meni sjebalo a vezano je za tremolo jeste jedan sraf na top lock-u koji sam kupi za 30 centi i drzi ko lud :ziveli:

Znaci sve u svemu, magneti za menjanje :D ostalo sve zadovoljavajuce u tom rangu :D
:ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 30 Nov 2010, 22:17

Critical wrote: mnoogo svirljiviji na Rp 550 ...
jel mislis na rg550? :D Taj vrat je perverzija!!!!!!! :homer:
Critical wrote:Znaci sve u svemu, magneti za menjanje :D ostalo sve zadovoljavajuce u tom rangu :D
Image

Critical
PedoBear

Post by Critical » 30 Nov 2010, 22:23

Da bas na taj vrat mislim samo sto je meni u glavi oznaka procesora hahhahahaha :D

Joey Sartiani

Post by Joey Sartiani » 01 Dec 2010, 01:14

E hvala vam na odgovorima svima.....Sto vise to bolje......

ODprilike znam ja da trebaju da se menjaju magneti e sad pitanje je dal se vidi promena neka na bolje??

Eto mislim stvarno je rekao da sa super dist. nema nikakve razlike.....Hm zbog cega i to....Zbog gitare ili superdist magneta???

Ja sam probao 2 RG350 i oba su mi nekako bila teeeesko s r a nj e.........A mnogo mi se svidja ta gitara i ubedjujem sebe da se dobro cuje :XD: :XD: :XD:

Nego ja bih najvise svirao Satrijanija, Vaija i slicne stvari, rock hard rock, nista od modernog high gain metala, pa prema tome da li se moze dobiti Satchova i Vaijeva boja i sa kojim magnetima??

Tj kad bi se stavili paf pro ili evo da li bi zvuk te gitare licio na JS ili JEM?....Mislim bar onako, ne bas 100% isti.....
Imam jos jedan problem...Vrat mi je nekako mnooogo veliki i nkako mnogo ravan...E sad ne znam dal ce vremenom da mi se privikne ruka na njega jer imam bas manju saku......

A ne znam ko rece ovde prvo mu je bio ok vrat pa vremenom poceo da ga umara....Znaci prvi utisak da li ti lezi vrat i ne mora da bude istinit......

Joey Sartiani

Post by Joey Sartiani » 01 Dec 2010, 01:17

mislim_stvarno wrote:
Critical wrote: mnoogo svirljiviji na Rp 550 ...
jel mislis na rg550? :D Taj vrat je perverzija!!!!!!! :homer:
Critical wrote:Znaci sve u svemu, magneti za menjanje :D ostalo sve zadovoljavajuce u tom rangu :D
Image
Jedanput u Mitrosu u Bg-u sam probao neki rg550 japanac i u s r o sam se kako zvuci i kako ga lako sviram, a bio sam prikljucen na nekom majem line 6 pojacalu....Ma prosto nisam verovao da ja to sviram......Kakoo dobra gitara.....Bio je sa tackicama na vratu i crnom maskom sa belim ivicama nije onaj rg550 sa ajkulinim zubima....to je valjda LTD

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 01 Dec 2010, 08:48

Joey Sartiani wrote:Eto mislim stvarno je rekao da sa super dist. nema nikakve razlike.....Hm zbog cega i to....Zbog gitare ili superdist magneta???
Pa, mozda sam ja previse ocekivao, a uzeo pogresan magnet za ono sto je meni trebalo. Bolje je bilo sa tim magnetom, ali i dalje nije bilo to TO. Jackson kog sam uzeo posle toga, isto ima basswood telo, ali duncan designed distortion magnet (nije neki kvalitetni aftermarket magnet), i mnogo bolje mi radi, i klin na bridge magnetu, i bridge na distu. Dobijam bas ono sto mi treba, izvlaci sve od klina do onih modernih krljacina, mada te ekstremnije varijante metala je bolje radio rg. (sreca pa ja ne sviram toliko te krljacine :mrgreen: )

Sto se ubacivanja drugih nekih magneta tice, ja mislim da mozes da izvuces nesto bolje sa boljim magnetima, ali pitanje koliko ces blizu prici Vaievom i JS tonu.
Joey Sartiani wrote:A ne znam ko rece ovde prvo mu je bio ok vrat pa vremenom poceo da ga umara....Znaci prvi utisak da li ti lezi vrat i ne mora da bude istinit......
pazi, to se desilo posle prakticno tri godine, da mi se saka i podlaktica zamarale, do tada nije bilo problema, do tada mi je vrat bio odlican,

Mrav

Post by Mrav » 01 Dec 2010, 15:55

Zanimljiva tema, svakako gitare koje zaslužuju pažnju. Ja sam (još uvek ponosni :ziveli: ) vlasnik jednog RG1570. To mu dodje gitara koja je među jeftinijima iz prestige serije (made in japan ^^ ).

Ono što me je privuklo gitari je izrada i kvalitet iste. Ono što je odmah primetna mana, jesu magneti, ali kako vidim stvari, i jeste se namerno islo u ibanezu na to da se u nju kao najjeftinijeg predstavnika serije stave blend generički magneti, i da se time ne diže znatno cena, obzirom da ce svako želeti da stavi magnete u nju po svom ukusu.

HSH je jedna od najversatilnijih kombinacija po meni i zato je verovatno i izabrana za all around model koji iako je mnogi vide kao gitaru za heavy svirku, može dobro da se prilagodi različitim žanrovima, i gitara je izuzetno udobna i svirljiva. Ono što sam primetio kod konkretno RG serije, jeste da je pravljena po svemu sudeći za malo više ljude sa poželjno malo većim šakama. Znači leži Vai-ju, Paul Gilbert-u, meni, ali manje sigurno malom Satrianiju :P mada je uspešno sviraju i manji ljudi, ali telo definitivno leži više malo krakatijim ljudima po meni (ne mora ekstremno).

Ja sam svoju do sada imao priliku da uporedim sa dosta različitih gitara i sada, pogotovu sa zamenom magneta koju sam napravio (Air Norton, virtual vintage 54, Norton) po meni se odlično nosi i sa dosta skupljim gitarama. Probao sam npr Music Man petrucci model, i ona je po meni za jednu nijansu finija u izradi (npr. 10%) dok je razlika u ceni oko 1:2 sa sve magnetima koje sam ubacio u RG-a.

Pre par dana je bio ortak kod mene sa Music Man-om Luke (steve lukather aktivni magneti H-S-S), i poredili smo zvuk na istom setapu i složili se da moj Ibanez finije zvuči :ziveli: . Takođe meni taj Luke nije legao za sviranje nešto posebno (dok mi je Petrucci model delovao dosta finije).

Ono što ne mogu da izbegnem da kažem je da Ibanez bez obzira na cenovni rang, poredeći sa ostalim gitarama na tržištu zadržava dosta visok kvalitet izrade, sa po meni manje loših primeraka ili škarta nego većina konkurenata. O prestige i ostalim visokim serijama ne treba ni raspravljati, izgleda da na neki način japanci prenose svoju filozofiju kvaliteta i na Ibanez gitare, te mi nije teško da poredim svog RG-a sa fino izrađenom katanom :mrgreen:

Sve što sam do sada od ibaneza probao bilo mi je veoma dobro, počevši od npr. GAX30 koju sam često ovde preporučivao za početnike (naspram kupi fender, kupi yamahu automatskim reply većine user-a) i za gitaru koja toliko košta pruža više nego dovoljno (za razliku od najjeftinijih squier-a npr.), lep svirljiv vrat (kvalitet drveta naravno se vidi da je osetno lošiji od skupljih serija, ali ipak gitara jako malo košta), magneti koji "mogu da prođu" za razliku od singlova jeftinih squier-a koji po meni nisu ni za ......
Evo npr. sada je buraz uzeo ART120 koja po dosta niskoj ceni nudi bolju svirljivost, a može se raspravljati i o tonu od dosta skupljih Epiphone-a.

Uglavnom ne mogu da se setim nekog ibaneza koji sam uzeo u ruke da mogu da kažem da je u tom cenovnom rangu (pa i dosta skupljem) loša gitara, loš primerak i sl.

I da, iako imam RG-a, ne volim kad mi neko priča "to je gitara samo za metal", "fender ovo ono" :mrgreen: . Mislim da jako mnogo toga zavisi od izbora magneta, setapa i primene, ja sam siguran da kada ne bi znali ljudi šta je na snimku, mnogi koji tako pričaju, sa mnogim tonovima koje mogu da postignem, ne bi nikad pomislili da je u pitanju Ibanez, još manje RG.

Uostalom, sada Jackson više važi za metalsku gitaru nego Ibanez.

Toliko za sada, nadam se da će tema zaživeti, jer ima mnogo o čemu bi se moglo raspravljati, razni modeli, snimci, video, endorseri ..... :ziveli:

P.S. S serija mi je mrak, možda jednog dana dodjem do jedne :bambi:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 01 Dec 2010, 16:09

@ Joey
Za vaijevu svirku DiMarzio EVO magneti, njegov signature. Za Satcha, MoJoe/PafJoe kombinacija, isto signature

Mrav

Post by Mrav » 01 Dec 2010, 16:26

theTrooper wrote:@ Joey
Za vaijevu svirku DiMarzio EVO magneti, njegov signature. Za Satcha, MoJoe/PafJoe kombinacija, isto signature
Eh, da je samo to. Problem je što sa tim magnetim sama gitara može da se približi željenom tonu, ali ne sastoji se njihov ton od samo gitare :oops: .

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 01 Dec 2010, 19:25

Pa jbg, za to je covek pitao xd

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 01 Dec 2010, 19:50

Mrav wrote:Uostalom, sada Jackson više važi za metalsku gitaru nego Ibanez.
Pa, Jackson/Charvel je i nastao sa tom idejom :mrgreen: (izmedju ostalog), hot rodovanje i glamovanje :mrgreen: Nikad oni nisu isli na pristup za svakog po nesto... :D

A to, da ibanez ima najpotpuniju ponudu instrumenata na trzistu, mislim da niko ne moze da negira. Znaci od ponekih fenderolikih, preko lp i sg klonova, i superstratova do holowbody instrumnata. Nisu kao fender i gibson koji imaju dva modela i 77 varijacija svakog :mrgreen: , ali kad kazes ibanez, odmah ti je pred ocima RG, i to je mjetalerska dzitra. Otvori njihov katalog, 1/3 ili 1/4 kataloga su varijante RG(A)-a. :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 Dec 2010, 00:03

My brother from another mother (da ne kazem najbolji drugar i cimer jedno vreme) i ja smo imali brdo Jebanjeza, ali ovo je bio jedan od ponajboljnih. Trip je gitara, a ortak je pazario od Reba licno. Ovu sa spota. Istovremeno je kupio i neku opicenu WRB-3 ili tako nesto. Obe su sad kolekcionarske gitare, a on seljak prodao u Rusiji to pre 15-tak godina.

Shred, sudeci po tome kakve face pravi, more biti sa fiilingom. :ziveli:

Post Reply