Zamena aktivnih za pasivne

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
mixerlo

Zamena aktivnih za pasivne

Post by mixerlo » 13 Dec 2010, 17:35

Pozdrav svima, zanima me da li bi mi neko iskusniji mogao pojasniti nesto o ovome.
Naime imam Jackson Dkmgt sa emg 81/60
stvar je u tome sto gitara "akusticno" zvuci neverovatno, savrseno tonira, ima prelep zvuk, drvo prosto peva, veoma sam zadovoljan kvalitetom te gitare.
E sad, kada se ukopca u pojacalo, emg joj daju ton,koji je meni toliko odvratan, sterilan je mnogo, nema "duse" u njoj,kao sto ima na alder gitarama sa pasivom.
moja pitanja su:
1. najbitnije, da li je pametno ubacivati seymour duncane na ovu gitaru (ja bih joj stavio Sh6 distortion u bridge i sh-2 jazz u neck)tj,generalno menjati aktivu za pasivu?
2. za sta bih morao sve da izdvojim novce u ovoj kriznoj situaciji u dragoj nam drzavi, posto se u gitarsku elektroniku razumem kao marica u k....,znam samo kako koji magnet zvuci, i sta mi se svidja :D
3. koliko para bi me izaslo to planinarenje? ako racunam 200 eu za magnete samo
hvala unapred!

guv'nor

Re: Zamena aktivnih za pasivne

Post by guv'nor » 13 Dec 2010, 17:55

mixerlo wrote: najbitnije, da li je pametno ubacivati seymour duncane na ovu gitaru ...tj,generalno menjati aktivu za pasivu?

Zašto da ne, pogotovo ako već znaš šta ti smeta. Dva dobra Duncana će srediti sve to. Nije da EMG ne valjaju ili su sterilni, samo nekom jednostavno ne leže. :ziveli:
Pored magneta će ti biti potrebna samo još dva potenciometra od 500kΩ, znači još 1000-1500 dinara.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 13 Dec 2010, 18:13

ako prodas te emg-e, mozes jos da budes u plusu :mrgreen:

edit:
Emg traze stereo jack, a pasivni mono, pa ako hoces, mozes i to da promenis, ali je ok i sa stereo

mixerlo

Post by mixerlo » 13 Dec 2010, 20:02

ej,hvala na savetima, nego jos me zanima:
posto su duncani splitabilni,a emg nisu kako ce to onda da funkcionise sa 3 way switch-em, i radom oba hambakera u isto vreme?
mozda da se kurcim pa da ubacim pull/push pot? 8)

Born_Dead

Post by Born_Dead » 14 Dec 2010, 00:22

probaj sd jb za bridge,a da,emg nema dusu,pa i nema,jer je samo za rendaljku :)

umart

Post by umart » 14 Dec 2010, 00:42

ja bi,kad bi vec takve magnete kupovao,stavio full.i split,i fazu,i sve sto moze i ne moze.lezi uz takvu gitaru da imas sve moguce na njoj.ja bih isto prvo pogledao JB,prvo sto je meni najbolji magnet of ol tajmz,of ol tajmz,drugo nesto je meni distorzn bio mljeh,ali ako se tebi svidio,ok.vidi jos i custom custom i custom 5,sve su to varijacije na temu JB-a.jazz u necku na alderu je win kako god okrenes.

te emg-jeve ne bi trebalo da imas problema da prodas,jos manje da se zamijenis za JB/Jazz combo,jer masu metalaca je pokupovalo jacksone,a svi bi oni da budu metlica.kao sto neko rece,cak mozda i ucaris koji dinar,svakako bi trebalo jako malo da puknes u slucaju da prodas ove polovne,a dankane uzmes nove.dankane najopustenije mozes da uzmes polovne,sto se tice kvaliteta i postojanosti,nema brige.

preporucio bih ti da vidis i dejv mastejn dankane,to ti je u sustini JB i Jazz dignutog outputa,ali suptilno,i rijesenog "problema" impedance (koliko je ovo dobra stvar sam tek postao svjestan kad sam se nakrcao tru bajpas pedala,jos i wah,u sustini vise ne brigas koliko imas pedala i koliko metara kabla furas).nema govora o EMG "sterilnosti",full dinamika kao pasivni,a o tonu da ne pricam,JB,pa jos dignutog outputa...san.jes' da sam subjetivan,sta cu :metal:

Mrav

Post by Mrav » 14 Dec 2010, 01:52

mixerlo wrote:ej,hvala na savetima, nego jos me zanima:
posto su duncani splitabilni,a emg nisu kako ce to onda da funkcionise sa 3 way switch-em, i radom oba hambakera u isto vreme?
mozda da se kurcim pa da ubacim pull/push pot? 8)
Koliko znam za splitovanje sa 3-way-om, jedino push pull radi posao (ili možda kad bi stavio neki dodatni prekidač, ali to budžiti se ne isplati, push pull je veoma elegantno rešenje).
Ja sam sebi uradio to sa push pull-om, sa SD JB i SD Jazz. Ako hoćeš i splitovanje i promenu faza onda koliko znam treba 2 push pull-a. Pot sam uzeo kod marića, ne sećam se tačno koliko je koštao, čini mi se da nije bilo previše, a kvalitetno mi radi.

mixerlo

Post by mixerlo » 14 Dec 2010, 12:10

ok,onda znam redosled.
prodam emg-e, pazarim duncane, pot, i pullpush pot
onda bi trebalo da ih povezem da rade ovako:
Image
e sad, probao sam neke gitare sa JB bridge,i ne svidja mi se nesto preterano, za razliku od sh8 kojeg sam imao na starom rg350 koji je jeo zivu decu(ali ibz je bio od lipe,velika razlika,mada ,video sam jednog lika sto ima sh8 u stratu,oni su od aldera(?), zvuci fino), ili sh6 koji vristi straobalno,a meni se to svidja 8)
jel ima neko neki predlog za neke druge bridge magnete (jazz je "must have",nema dalje polemike :D )? kako koji magnet radi, prednosti,mane, licno iskustvo (svaki ciganin hvali svoga konja,pa uputstva na sajtovima i nisu od neke koristi)
sad,ja bih se zajebavao i ugradio killswitch,malo da se seljacim ,ali nije nesto isplativo,morao bih da busim gitaru
mozda i diode u vrat (mogu ja iz sela,al ne moze selo iz mene :D)

Bobi

Post by Bobi » 14 Dec 2010, 23:10

Ako volis vristavo, sh6 u bridzu je ok. I razmisli i o '59ki za neck, ja sam se odusevio kako radi. Doduse, nije splitabilna, mislim da ima samo single conductor verzija.

umart

Post by umart » 15 Dec 2010, 01:10

ako volis te vristave magnete,dajmbaker ili jos bolje bill lawrence l500xl (koji jede dajmbaker,imao oba) bi trebalo da ti dobro padnu,ako uspijes da ga nadjes.probaj ostale highgain magnete dankanove,eventualno jos i evo dimarzio,nema veze sto je dzitra alder.sjajan je to magnet,nema zbora.

cu jb ti nije bio nesto... :ziveli:

Post Reply