problem sa stimovanjem

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

calemaric

Re: problem sa stimovanjem

Post by calemaric » 16 Jan 2011, 12:06

da li moze malo zardjali bridge da bude problem

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 16 Jan 2011, 12:07

zaboravi na menjanje vrata jer ce te doci vise nego ta gitara. nemas da kupis originalni vrat, osim mozda na ebay-u, polovni vratovi mozda nece leci u neck pocket, a svi ti koje nedjes, neces moci da kupi ispod 50-100e (aster ili neke slicne renomirane marke, nekada i no name). Druga solucija je da ti majstor napravi, ali ni to nece biti nista jeftinije. Osim toga, mozda nije u tome problem.

Ako se vrat bukvalno mrda na srafovima, onda je to neki ozbiljniji problem

Ako se samo savije, pa zbog toga menja pitch, to je normalno jer svaki vrat mozes da savijes i izvuces nesto visi ili nizi ton (mada bolje da ne radis... :D ), ali se posle vrati na normalu

Haralampije

Post by Haralampije » 16 Jan 2011, 12:12

calemaric wrote:da li moze malo zardjali bridge da bude problem
A gde je zardj'o?
Si prob'o s onim podmazivanjem i istezanjem zica?

calemaric

Post by calemaric » 16 Jan 2011, 12:14

zardjao je na mestima gde stoji zica. pokusavao sam nesto sa grafitom ali nista

Haralampije

Post by Haralampije » 16 Jan 2011, 12:32

calemaric wrote:zardjao je na mestima gde stoji zica. pokusavao sam nesto sa grafitom ali nista
grafit sipaj i na nut,tj izvuci zice i sipni u ureze,i istezi i stimuj sve dok kod istezanja ne prestane da se rastimava....naravno zveze zice nadam se da si stavio.
Il' odnesi ti to tamo gde si uz'o pa izlozi problem...a ako si uz'o polovnjak,skokni do Tasica da pogleda.

calemaric

Post by calemaric » 16 Jan 2011, 12:34

nasao sam jos nesto. kada nastimujem g zicu i odsviram slide ona se rastimuje, ali ako ja nastavim da ja okidam ona sama se vrati u stim

Mrav

Post by Mrav » 16 Jan 2011, 12:40

Ovo sa vijuganjem drveta po mom mišljenju zvuči krajnje čudno... koji je to "majstor"? To što se čuje promena u visini tona kada pomeraš vrat to je normalno, šipka i vrat pružaju otpor tenziji žica, a ti kontriraš tim silama.
Da li su žice dobro postavljene? istegljene i sl. Ako imaš 5 meseci stare žice, mala je verovatnoća da će one dobro držati štim, to je previše.

Savet: Pogledaj nekoliko videa o postavljanju žica. Metoda koju ja koristim, a koja je uobičajena na gitarama sa 3 čivije po strani i bez locking mehanizama je da provučeš žicu kroz čiviju, zatim deo koji izlazi iz čivije saviješ oko čivije i ispod dela žice koji će "svirati" da se tako izrazim :) , zatim kraj žice koji si savio ispod, saviješ na gore (držeći žicu zategnutu) i onda motaš tako da namotaji idu jedan ispod drugog. Tako zaključavaš žicu na čiviji. Možda nisi baš najbolje ovo razumeo, ali pogledaj bilo koji video, npr. za restringing gibson gitara ili gitara sa tune-o matic mostom ili kako već, to je 99% metoda koju pokazuju.
Ja još a na to ne samo da odsecam višak, nego ostavima malo (par milimetara) pa ga savijam na dole, tako ti recimo žica neće parati torbu ako nosis gitaru i ne možeš da se zakačiš i posečeš.

Uzmi nove žice! uzmi i 2 paketa da imaš rezervu najbolje ako ćeš vežbati promenu žica, pa se slučajno zezneš negde :) . Pet meseci stare žice ne mogu da drže štim dobro i ako ti je sve ispravno, skoro da nema trika!

Kada budeš skinuo stare žice, proveri da li su ti čivije zategnute na glavu (ona matica koja drži čivije). To je primetio sam čest problem kod mnogih (pogotovu jeftinijih) gitara i može da smeta držanju štima. Kad već stidaš žice nije zgoreg proveriti.

Uzmi očisti nut i most na delovima gde žice naležu. Ako imaš uzmi malo finog mašinskog ulja (npr za oružje ili šivaće mašine) i čačkalicom ili nečim, kani malo u zazore na nutu i mostu (praktično gde žica ima kontakt sa nutom i mostom).

Zameni žice kako prikazuju na raznim tutorialima, i zatim istegni malo žice. Znači naštimuješ kad si stavio žice, zatim malo povučeš (relativno lagano) žice od vrata na 12-om pragu npr (ima i drugih tehnika istezanja, ali ova ti je najjednostavnija) naštimuješ ponovo, opet ponoviš i primetićeš kad budeš štimovao da posle svakog istezanja žice počinju sve manje da se istežu. Ponovi postupak 2-3 puta koliko da se stabilizuje sve.

Ende. Ako i posle svega ovoga imaš neki problem, može da se gleda dalje u eventualni problem sa gitarom.

calemaric

Post by calemaric » 16 Jan 2011, 12:44

pokusacu to

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 16 Jan 2011, 12:49

naravno, pre svega kupi nove zice....

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 16 Jan 2011, 14:31

calemaric wrote:zardjao je na mestima gde stoji zica. pokusavao sam nesto sa grafitom ali nista
WD-40 je keva! :D

Rade031

Post by Rade031 » 16 Jan 2011, 14:32

Moj savet je da pre svega kupis nove zice.
Obavezno pogledaj srafcice koji drze civije. Proveri da li su sve civije stabilne, ja sam imao problem sa rastimavanjem G zice zbog toga.
Mislim da nisi rekao da li se sve zice rastimavaju posle slidea ?
Ako je problem sa svim zicama, i ako vrat klima, proveri jesu li dobro zategnuti srafofi sto drze vrat za telo !
Kada budes menjao zice, uradi to kao sto je Mrav napisao :ziveli:
A onda malo pogledaj ovu temu viewtopic.php?f=20&t=767
Ako se posle svega bude javljao isti problem... jbg :XD:

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 16 Jan 2011, 14:53

Mrav wrote:Metoda koju ja koristim, a koja je uobičajena na gitarama sa 3 čivije po strani i bez locking mehanizama je da provučeš žicu kroz čiviju, zatim deo koji izlazi iz čivije saviješ oko čivije i ispod dela žice koji će "svirati" da se tako izrazim :) , zatim kraj žice koji si savio ispod, saviješ na gore (držeći žicu zategnutu) i onda motaš tako da namotaji idu jedan ispod drugog. Tako zaključavaš žicu na čiviji. Možda nisi baš najbolje ovo razumeo, ali pogledaj bilo koji video, npr. za restringing gibson gitara ili gitara sa tune-o matic mostom ili kako već, to je 99% metoda koju pokazuju.
Ja još a na to ne samo da odsecam višak, nego ostavima malo (par milimetara) pa ga savijam na dole, tako ti recimo žica neće parati torbu ako nosis gitaru i ne možeš da se zakačiš i posečeš.

Ovako?
Tako i ja stavljam žice, i ako imam 6 u redu, drži štim, iako je je 50€ vredan behringer. :D

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 16 Jan 2011, 15:48

Svaki klip koji sam video na youtube je taj nacin stavljanja zica.

calemaric

Post by calemaric » 16 Jan 2011, 16:55

Rade031 wrote:Moj savet je da pre svega kupis nove zice.
Obavezno pogledaj srafcice koji drze civije. Proveri da li su sve civije stabilne, ja sam imao problem sa rastimavanjem G zice zbog toga.
Mislim da nisi rekao da li se sve zice rastimavaju posle slidea ?
Ako je problem sa svim zicama, i ako vrat klima, proveri jesu li dobro zategnuti srafofi sto drze vrat za telo !
Kada budes menjao zice, uradi to kao sto je Mrav napisao :ziveli:
A onda malo pogledaj ovu temu viewtopic.php?f=20&t=767
Ako se posle svega bude javljao isti problem... jbg :XD:
samo g zica se rastimava

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 16 Jan 2011, 17:00

ako se samo g zica rastimava, onda sigurno nije problem do "vijuganja" vrata....

Post Reply