Kako koristiti tone i volume pot?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

johnny_b_good

Kako koristiti tone i volume pot?

Post by johnny_b_good » 24 Jan 2011, 13:48

Zanima me prvo koliko od vas koristi cesto ove potove?
Ja licno u pocetku ih nisam koristio uospte ali sada ponekad njakam tone pot.Kada je na 10 zvuk je dosta twangy :) i srednji su dosta izrazeni a to me pomalo nervira pa ga drzim uglavno oko 7,5 do 8.Takodje to malo smanjenje smanjuje i sum na necku koji me inace nervira :cry: .Kontam da pri glasnijoj svirci se to i ne primeti ali kad vezbam zna da iritira pa stavim u 2. poziciju ali ona dosta drugacije zvuci.Naravno primetio sam da sum zavisi od preseta na procesoru i dabome uticnice u kuci koju izaberem :).Verovatno zavisi od gitare kako kome.Volume pot ne diram mada drasticno menja ton i pri manjim promenama (a i na mojoj yamahi nije bog zna kako napravljen).
Imate neke savete kako postaviti potove za dobijanje masnijeg tona? :) ako to uopste moze?

dimmu
MF veteran

Re: Kako koristiti tone i volume pot?

Post by dimmu » 24 Jan 2011, 14:28

naravno da moze.volume pot:10,tone pot:10. :XD:

Bluesko

Post by Bluesko » 24 Jan 2011, 14:43

johnny_b_good wrote:Zanima me prvo koliko od vas koristi cesto ove potove?
Ja licno u pocetku ih nisam koristio uospte ali sada ponekad njakam tone pot.Kada je na 10 zvuk je dosta twangy :) i srednji su dosta izrazeni a to me pomalo nervira pa ga drzim uglavno oko 7,5 do 8.Takodje to malo smanjenje smanjuje i sum na necku koji me inace nervira :cry: .Kontam da pri glasnijoj svirci se to i ne primeti ali kad vezbam zna da iritira pa stavim u 2. poziciju ali ona dosta drugacije zvuci.Naravno primetio sam da sum zavisi od preseta na procesoru i dabome uticnice u kuci koju izaberem :).Verovatno zavisi od gitare kako kome.Volume pot ne diram mada drasticno menja ton i pri manjim promenama (a i na mojoj yamahi nije bog zna kako napravljen).
Imate neke savete kako postaviti potove za dobijanje masnijeg tona? :) ako to uopste moze?
:1:

mada, na losijoj gitari i opremi promene nisu nesto drasticne, ne mozemo jebiga mi na tarabama da primetimo, al i mene interesira ovo pitannjce :ziveli:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 24 Jan 2011, 15:35

Po mom iskustvu, u higain/mJetal situaciji pri sviranju ritma nema neke posebne razlike, sem male promene u midlovima i visokim prilikom zavrtanja tone pota, dok se npr na strat-o-like gitari u bluesy svirci bas primeti razlika

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Jan 2011, 17:15

Tone pot skoro nikad ne koristim a volume stalno. Pogotovo sa fazom. Otpanjen faz i regulisanje kolicine faza i jacine sa volume potom gitare... nista lepse.

Haralampije

Post by Haralampije » 24 Jan 2011, 18:38

johnny_b_good wrote:Imate neke savete kako postaviti potove za dobijanje masnijeg tona? :) ako to uopste moze?
Pogledaj koji kondenzator imas i koja mu je vrednost kao i vrednost tone pota.sto vecu vrednost kondenzator ima,dace tamniji zvuk,kada zavrces tone pot

Koristim i jedno i drugo,pogotovo bridge kad hocu da obojim malo.Previse se ljudi ogranice,ako je sve odvrnuto do kraja i misle da su time resili sve pa se fokusiraju na pojacala i pedale....promene magneta onda gube svaki smisao,kad ne koristis ni 10 posto njegovih mogucnosti

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 24 Jan 2011, 18:49

Koristim oba,
na stratu, uglavnom zavrcem tone pot na bridge magnetu, jer ume da bude nezgodno ostar, i time dobijem i malo masniji ton, ili na necku ako bas zelim mutan ton
volume pot jos cesce koristim, u svakoj pesmi kad prelazim sa drive na clean i obrnuto, jer iskreno ne volim onu drasticnu razliku koja se pojavljuje kada imas clean kanal na pojacalu i onda odjednom nagazis na drive pedalu, pa zvuci kao dva odvojene instrumenta, posebno kad se vracam posle sa drive-a na clean, imam utisak da onda clean zvuci bas neprijatno tanko....

na les paul gitari, po meni ne rade potovi tako lepo (moguce da je do moje gitare), ton je uglavnom vec taman, i zavrtanjem tone pota, dobijam samo jos muljaviji ton, a za tim uglavnom nema potrebe, a volume potove koristim isto kao na stratu, ali rade ipak za nijansu losije, tj. neprijatniji je prelaz....

nemirkv

Post by nemirkv » 24 Jan 2011, 18:56

Meni je kul da koristim volume pot kao sto ga Rory Gallagher ponekad koristi, za dobijanje onog kvazisynth zvuka (ne znam kako bih ga drukcije nazvao)... Naravno, jos uvek nisam time ovladao, al je kul...

sl0e

Post by sl0e » 24 Jan 2011, 19:26

Volim specificne tonske kontrole na stratu, tj. da mi drugi tone pot bude za bridge, tj. da malo gasim taj singl da zvuci masnije i hambakerskije na otpanjenom drajvu. Prvi tone pot koristim nesto redje, ali uglavnom su oba u cestoj funkciji, znaci da zamuljam bridz magnet i fino podesim medjupozicije 2 i 4, za onaj sparkl zvuk out of phase pozicija, itd. Volume konstantno takodje, da cistim faz/drajv.

Sve u svemu, k'o sto rece Haralampije:
Haralampije wrote:promene magneta onda gube svaki smisao,kad ne koristis ni 10 posto njegovih mogucnosti
samo bih dodao -> zavisi od gitare, ali nekada promenom kondenzatora moze da se dobije drasticna razlika (na bolje).

Bluesko

Post by Bluesko » 24 Jan 2011, 23:13

Jebaga, ja imam stratolikog Astera :mrgreen: Primecujem muljavos` uglavnom na bridgeu ali ne volim bas SRVolike boje, pa i ne koristim, al` me interesuje onaj syntholiki zvuk koji mi je zemljak pomenuo :D Kako, koji pot, koji magnet, sta sta sta ???? :ziveli:

nemirkv

Post by nemirkv » 24 Jan 2011, 23:23

Ma ja sam to nazvao syntholiko jer moj matori razdrdani sintisajzer tako zvuci... Cuj sam pa proceni, on radi to malo njakanje volume pota na 4,20 na ovom videu http://www.youtube.com/watch?v=c5Hsu-A-WYM
E sad, verovatno bi uz blago muljavljenje necka mogao jos blazi i syntholikiji zvuk da se dobije... A mozda i ja kenjam :)

Bluesko

Post by Bluesko » 24 Jan 2011, 23:29

Uuuu dobro ovo 8)
A kroz sta ide ovo, ne verujem da bi kroz Aster LK zvucalo ovako :mrgreen:

Haralampije

Post by Haralampije » 24 Jan 2011, 23:33

Bluesko wrote:Jebaga, ja imam stratolikog Astera :mrgreen: Primecujem muljavos` uglavnom na bridgeu ali ne volim bas SRVolike boje, pa i ne koristim, al` me interesuje onaj syntholiki zvuk koji mi je zemljak pomenuo :D Kako, koji pot, koji magnet, sta sta sta ???? :ziveli:
E slusaj..potovi su sranje na asteru uzmi zameni ih...ortak je zamenio na svom jednom asteru,ko magnete da je menjao.Pot nije vise od 1000 dinara,trebaju ti od 250k.

nemirkv

Post by nemirkv » 24 Jan 2011, 23:34

Mislim da je ovde svirao Bassmana, ali nisam siguran...

Bluesko

Post by Bluesko » 24 Jan 2011, 23:38

`fala, obojici :ziveli:
3 `iljade nije mnogo za bolji zvuk, cu da potrazim iste pa cemo da vidimo rezultate ^^

Post Reply