Skidanje farbe - Squier affinity strat

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
stringskipper

Skidanje farbe - Squier affinity strat

Post by stringskipper » 23 Mar 2011, 13:32

Pozdrav svima!
Imam jednog Squier-a, Affinity, kome je farba prilično izgrebana, i hteo sam da je skinem, fino prešmirglam i lakiram samo. E sada, zanima me da li neko zna (i radio je nešto ovako) od kojeg drveta je sklopljen Affinity? I da li ima svrhe ovo raditi, jer ako je u pitanju neka lepljena šperploča, onda neću dobiti mnogo, osim da je ponovo ofarbam nekom mat bojom.

Kristijan
Uvaženi član

Re: Skidanje farbe - Squier affinity strat

Post by Kristijan » 23 Mar 2011, 13:43

Ako ti je farba izgrebana sa strane, tu bi mogao i da vidiš na preseku daske da li je puno drvo ili šperka. Ako je mlađa gitara, sumnjam da je šperka, ispade da je jeftinije raditi od drveta nešto slabijeg kvaliteta nego od debele šperke. Ako ne možeš da vidiš presek spolja, najzgodnije je da otvoriš poklopac za opruge za vibrato pa tamo na onom udubljenju u drvetu da zagrebeš bočni zid udubljenja. To neće remetiti estetiku, niko to sem tebe neće videti, a proverićeš pouzdano o čemu se radi. Možeš isto da radiš i u rupama za magnete, ali to podrazumeva skidanje žica i plastične ploče s prednje strane, pa kapiram da je daleko jednostavnije to raditi onako kako sam već opisao.

Drugo, treba da imaš u vidu da je kod jeftinijih gitara trup rađen iz više komada drveta, i da čak i da utvrdiš da je puno drvo u pitanju, možda sami komadi drveta korišćeni za trup nisu osobito atraktivni, ili da se šare susednih komada baš nikako ne uklapaju, odudaraju komadi jedan od drugog onako vrlo upadljivo kad se skine farba, pa lakiranje neće da da željeni efekat.

Ja ne bih tu ništa dirao, to nije gitara takve klase da ima smisla preduzimati tako obimne zahvate. Ipak to nije kao da menjaš čivije, ovo je baš cimanje. S druge strane, ako se ne sekiraš previše kakav će da bude ishod, a slučajno gajiš želju da se još po neki put u životu baviš s takvim akcijama, to može da bude solidna škola.

stringskipper

Post by stringskipper » 23 Mar 2011, 14:27

Hvala ti na odgovoru. Ipak nije puno drvo, video sam sada kada sam skinuo poklopac kod opruga. Hteo sam da prokopam malo ispod ploče i da ubacim jednu vrstu aktivne elektronike (state variable filter i jos neki dodatni stepen za pojačanje), pa reko, aj kad već radim to, a zamenio sam i pragove, da je ofarbam... Videću još šta ću sa tim. Nisam nikad do sada skidao farbu, pa ni farbao ponovo, i što ti kažeš, dobro dođe kao škola. Bojim se da ako sve skinem, naletim na neku nasumično kompresovanu piljevinu, pa na kraju ne ispadne ništa od toga...

eg303

Post by eg303 » 23 Mar 2011, 16:56

Po wikipediji (http://en.wikipedia.org/wiki/Squier_Stratocaster) ne bi trebalo da nije drvo u telu (jos malo pa trostruka negacija, daklem, u Affinitiju treba da jeste drvo u telu), oni navode Bullet seriju kao mogucu sa sperom:
...There also exists a Fender Squier Bullet Stratocaster in both a fixed bridge, and tremolo version. The fixed bridge version has a much thinner body than any regular Strat by one half inch. The body is also laminated, much like a plywood, rather than consisting of two or three solid pieces glued together.
Za mene je to OK ako neko hoce da se u'vati takvog posla tim pre sto ne moze mnogo da se tu izgubi u slucaju nekog fatalnog razocarenja, vidjao sam i skuplje stripovane gitare koje posle zastite samo uljem i sve to moze da se svira i dalje sa istim kvalitetom a usput covek nesto nauci. Posto je Squier Bogom dat za takve experimente, prouci ovaj blog/forum na istu temu, mozda bidne od pomoci:
http://theguitarist.wordpress.com/2008/ ... -should-i/

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Mar 2011, 17:02

Ima li šanse da uslikaš tu šupljinu za opruge? Da li si lepo zgulio farbu?

Post Reply