RG 370 Problemi!!!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
asunderasylum

RG 370 Problemi!!!

Post by asunderasylum » 18 Jan 2007, 22:40

E konacno kupih ja taj ibanez, dodouse nije GRG 270 nego RG 370. Sada je vreme novogodisnjeg popusta tako da sam je uzeo za nekih 8-9000 manje od standardne cene, a i bolja je. Ali tu nastaju problemi.. cepam je vec nekih 2 dana i skoro sve super ono vrat lezi savrseno magneti daju dubok i agresivan zvuk lepo izgleda ali jako se RASTIMAVA. Nastimujem je sa stimerom i vec posle nekoliko minuta svirke ona je rastimovana. Ne znam ni sam ali nekako mi se cini da zeza Floyd, da je ustvari on koji od zavrtanja zica mozda ne legne kako treba ili... Inace ovo mi je prva git sa Floyd-om tako da stvarno ne znam sta da radim :( :?:

kontejner

Post by kontejner » 18 Jan 2007, 22:50

probaj da dobro opustis sve zice, pa ih zategni malo vise nego sto treba(pazi da ti ne pukne neka). to uradi nekoliko puta pa je nastimaj. ako to ne pomogne. kupi nove zice pa probaj sa njima. javi sta si uradio

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 18 Jan 2007, 23:31

Floyd mora da se "navikava" na žice i mora da se "tegli"...

Posle nekog vremena, potrebno ga je kalibrisati tj. namontirati ga tako da radi sa određenom debljinom žica. Na gitari sa floyd rose sistemom ne možeš tek tako menjati debljinu žica i ako si floyd kalibrisao na debljinu 0.009 ako staviš samo malo deblje, biće ti neupotrebljiva gitara. Pravilno namešten floyd rose NE SME da bude nagnut ni napred ni nazad nego mora da bude PARALELAN sa telom gitare.

Image

Dakle, floyd mora da stoji kao na PRVOJ od slika u nizu.

To se postiže i rešava dotezanjem odnosno otpuštanjem šrafova koji zatežu opruge u šupljini tela gde se one i nalaze. Šrafovi MORAJU podjednako da se otpuštaju odnosno zatežu i nikada preagresivno tj. uvek ih treba okretati "na pola kruga" malo po malo. Pre nego što kreneš da radiš sa tim, otpusti žice, radi na šrafovima, probaj da naštimaš... ako ne valja i ako ne stoji ravno, ponovo otpusti žice, radi na šrafovima, naštimaj gitaru,... i tako u krug dok ne dobiješ željeni rezultat.

Neki gitaristi imaju veći floating point floyd rosea (recimo Steve Vai) kada je pozicija floyda kao na drugoj slici. To je OK ako je floyd rose mehanizam extra kvalitetan, opruge nove a top lock besprekorno iznivelisan i zategnut. U svakom drugom slučaju će se raštimavati.

Upravo iz razloga što je floyd rose floating (plutajući) mehanizam, čim ti pukne samo jedna žica, raštimovaće ti se cela gitara pošto će njenu tenziju opruge kompenzovati na suprotnu stranu.

U SVAKOM slučaju top lock MORA biti zategnut DO KRAJA!!!

Ako te još nešto zanima, piši.

Samo da znaš da to nije problem nego sasvim normalna stvar. Ako nisi siguran da ćeš moći to sam da uradiš i ako vidiš da ti kalibracija ne ide, kupi nove žice debljine na kojoj inače sviraš, odnesi u servis i reci im da ti to odrade.

asunderasylum

Post by asunderasylum » 19 Jan 2007, 00:13

AAAuuuuu ovo ce da bude zahvat za mene nemoguca misija :shock: Vec sam skontao da svaka zica vuce drugu.. i uradio sam ono sto mi je kontmen rakao i jedva sam ja to vratio da bude u stimu, delimicno. E sad kako stoji floyd, mislim da je malo pognut prema glavi sl.br.2 ali malo, mozda sam puno pretezao zice pa sam ga naterao u taj polozaj. Ako je u tom polozaju jel to moze da stoji tako neko vreme ili mora sto pre da se vrati onako kako treba da stoji sl.br.1

Post Reply