Zemlja Telecaster-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Zemlja Telecaster-a

Post by Funkomat » 06 Apr 2011, 23:25

Baba Slim wrote: Elem, meni je osećaj te gitare bio toliko odvratan da sam bio zapanjen, iskreno. Imao sam tog momenta osećaj:''OVO da košta toliko?! Ma, šanse nema, da bih za ovo dao preko 500e, u vrh glave.'' Sećam se da sam to razmišljao, zašto nemam pojma. Jednostavno mi je sve oko te gitare bilo pogrešno.
Eto matori, odgovorio si na svoje pitanje. :)

Gitaru cini toliko sitnica da nema te cene koja moze da garantuje da ce ti se gitara svideti.

majtimika

Post by majtimika » 07 Apr 2011, 20:09

ja neznam za ostale, ali meni se nikad u zivotu nije svidela ni jedna skupa gitara, gitare sa kojim sam se najvise odusevljavao su bile u rangu do 300-400 eura, i u principu mi nije bitan zvuk koji je izlazio iz istih nego osecaj sviranja o kojem je i baba pricao, generalno sve skupe gitare koje sam svirao a bilo ih je su mi imale taj plastican, ispoliran i upeglan filing koji mozda nekom godi ali meni ne. Nikad ali nikad u zivotu ne bih dao vise od 500 eura za instrument, to sto je gitara skupa, ne mora da znaci da ce i da mi lezi, a radije cu svirati na gitari koja mi lezi ,nego koja zvuci, par magneta, dobro pojacalo, i onako izvlace vise tona nego ovo ili ono drvo, i ovaj ili onaj lak, a naraocito vise negoli ova ili ona boja i zavrsna obrada. Slazem se da je uvek bolje imati solidan instrument, koji te nece izneveriti, ali sve to moze da se resi za mnogo manje novaca.

da rezimiram, sisanje ovaca

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 07 Apr 2011, 21:24

U slucaju vecine gitara jeste sisanje ovaca,i tu se apsolutno slazem, ali zaista ima razlika izmedju izrade gitara od 300-400 i od 800-1000 Evra. E sad zadese se dobri primerci koji jednostavno imaju isti "feel" kao i gitare koje su 3-4 puta skuplje. Recimo ja imam uglavnom telce :mrgreen: :lol: , najiskrenije je ovako - Deluxe Telac je najbolje napravljen i savrsheno izbalansiran po pitanju zvuka, feel-a i svega. Lakiran je fino kao usa std fenderi zvucno mi je bio bolji od svih USA fendera i zato sam ga i kupio a imao sam love i za skuplju gitaru. Fender Lite Ash tele (najsvezije) je Korejska izrada, koja je ok sasvim, poput meksicke STD, ja tu ne vidim neke razlike, magneti su bolji od MIM Telaca, elektonika mi deluje takodje kvaltetnije vrat je od pticijeg javora, telo od ash-a a ne alderai to je to. Na njemu bi stavio deblje pragove i mozda bi lakirao vrat da bude kao na Deluxe-u, ali i ovako je kul. E sad - Ovaj Squier koji sam stavio u oglase (a mislim da cu ga ipak povuci), je isto izradjen kao MIM fenderi, cak i ako nije malko bolje. Civije su losije, elektronika takodje je losija, mislim sve radi standardno ali jednostavno nekako znas da je malo losije ipak je to Skvajer. Indonezanska je proizvodnja i osim potova i civija, ostalo moze da parira MIM a mozda cak i nekim boljim serijama fendera.

Sto se zvuka tice - Deluxe je gitara sa hamovima koji rade bolje od les pola bilo kojeg na cleanu. Na drajvu se nekom svidja nekom ne jer ima fenderovski neki trip kroz mast, meni je super. Kod Lite Ash-a imamo klasican primer gitara sa singl magnetima - manje outputa i zasicenja zvuka, vishe prshtavosti na drajvu i vintage clean.... bolji je za neku "Indie" fazon muziku a za snimanje je perfektan. neck magnet je malko mutniji, ali radi dovoljno dobro i "drvenasto" i parira ovom bridge magnetu koji je tipican Twang. Zvuci totalno vintage na cleanu, mada cu u nekoj buducnosti mozda turiti 52' magnete, ali svakako je zasad najbolji single coil telac do sad (od mnogo njih koji su bili kod mene :mrgreen: ).

E sad najludja prica - ovaj Squier sa P90 zvuci stvarno neverovatno. Mislim na stranu shto je ok izrada i shto zamenom potova i civija bi to bilo isto ko MIM Fender, nego shto ti P90 magneti zvuce bolje od svih gitara koje sam probao ikad u smislu korisnog odnosa clean-a i drive-a. Karakter i kvalitet zvuka predhodne dve gitare (deluxe-a i lite ash-a) nije sporan ali je jednostavno "drugaciji" i mozda menje "versatilan". Samo kod snimanja meni najbolje zvuci telac Lite Ash za ritam deonice, Deluxe za Solo i prljavi clean sound a ovaj P90 je onako na snimku tu i tamo, zvuci ok, ali ova dva su mi nekako karakteristicnija po pitanju Mojo-a na snimku. Preko poacala je drugacije...

Za sviranje meni ne leze tanki vratovi recimo (jedan od osnovnih razloga shto sam prodao Blade-a), na svim mojim gitarama pa i na onom roosteru, su maple vratovi solidne debljine. Cak mislim da su svi priblizni po debljini. Po osecaju kad sviram prija mi jedan dan jedna drugi dan druga treci dan treca i tako to...ne znam zasto, ali u principu mi i nije bitno da li je lakirano ili je mat lak ili je taj tanki kao na Lite-ashu ili na tom P90Squier-u. Squier ima najmeksi setup tj najnize zice, mada su sve gitare tu negde na 1.2mm prosek i sa bass i sa treble strane, Rooster je na 1.4 recimo na bass strani a 1.2 na treble. Moze to i jos nize kad bi se uradio detaljan leveling pragova. Meni najvishe prijaju 10ke cak sad razmisljam o 11kama, a opet 9ke su mekane i samim tim udobne, samo nekad "klize"tj beze pod prstima ko da su pukle maltane tako neki osecaj. A i ja vecinom sviram ritam, pa mi je 9ka tanka...Sve je subjektivno to je zakljucak ove kratke price, a ono shto je najbitnije...telecaster je gitara sa kojom se rvesh, nije kao strat ili les paul gitara koja se mazi. Telac se kida, i tako kad se svira onda on uzvrati "pravu ljubav" :mrgreen: kroz sound i feel. Krljacka je gitara u bilo kom smislu cak i za country i za blues se treba svirati malko agresivnije i onda ce to zvucati kako treba, a opet kod telaca nema oprastanja i prljavshtine kao kod Stradze. svaka greska se cuje, zato ljudi vecinom ne sviraju i ne vole telce vec stratove ili ih sviraju, ako su vecinom ritam gitaristi, ili sviraju solaze od malo tonova....kao ja naprimer :mrgreen: (mada ima i onih koji sviraju hevi na njoj, a to su prevezbani frikovi koji bi na bilo cemu dobro zvucali pa i na Jolani)...:D :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Apr 2011, 23:02

Hotstepper wrote:Bash to shto kazhe Funkomat... (osim ovo poslednje :mrgreen: )
Mislim da je glavna razlika samo u finishu, od Fendera jedino US-made Fenderi imaju taj nitro finish (ispravite me ako greshim), i zbog toga su znatno skuplji od svih MiM, MiK (i dobro, radna snaga im je skuplja jedno 49597823456 puta, i QC je "strozhiji"-pitanje) i tu zaista jeste velika razlika u osecaju.
Custom Shop ne donosi nikakvu bitniju razliku od bilo koje US-made serije (Artist, American Deluxe, American Vintage) osim shto nudi te neke njihove egzotichne boje i suludi CustomShopRelic (lik novu gitaru udara i guli i to ti naplati :cekic: ) a koshta ko suvo zlato...
Mislim da se sve svodi na nalepnicu na glavi i na staro dobro shishanje ovaca.. :bambi:
:1: Ti ko da si bio u fabrici ili imas dousnike tamo :bambi:

Razika je samo u materijalima, ne u tretmanu. Te gitare ne vide nikakvog 'custom shop' majstora sem pre nego sto su spakovane gde se lik samo potpise (randomly, tojest nasumice, zavisi kod kog lika je zavrsila gitara sa 'pokretne trake'. Custom shop majstori doduse postoje i rade one master craftsmen gluposti od po 8,000$.

branislav

Post by branislav » 25 Apr 2011, 19:46

Kad imaš 45 godina isplativo je ponašati se detinjasto pred Uskrs jer zec nosi poklone.

Image

Da li može ovo + nekoliko lampaša da prođe kao ulaznica za Tele samit?

Branislav

Jack Nape

Post by Jack Nape » 25 Apr 2011, 21:17

http://www.box.net/shared/vq38hy2ke6

Evo pomenutog classic vibe teleta kroz bugeru v22. Nista peglano nista dodato. Snimljeno sa behringer-om xm8500 i koriscen stari dobri ds1. Izvinjavam se na malo traljavom sviranju.

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 25 Apr 2011, 23:09

branislav wrote:Kad imaš 45 godina isplativo je ponašati se detinjasto pred Uskrs jer zec nosi poklone.

Branislav

Cuti,..sad mi lakse, ..nisam jedini

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Apr 2011, 00:36

branislav wrote:Kad imaš 45 godina isplativo je ponašati se detinjasto pred Uskrs jer zec nosi poklone.

Image

Da li može ovo + nekoliko lampaša da prođe kao ulaznica za Tele samit?

Branislav
Branislave, više si nego dobrodošao sa ovom spravom. :ziveli: :D Naravno, zajedno sa tvojim mikrofonima za usnjaka i sa pomenutim instrumentima, pa da pravimo opasan session. :ziveli:

Hotstepper

Post by Hotstepper » 26 Apr 2011, 00:43

I ja bih voleo da chujem CV uzhivo, nikako da ga sretnem, kad god sam bio u M imali su samo stratove..
Sudeci po stratovima, to je jedna opaka gitara :ziveli:

Blingo

Post by Blingo » 26 Apr 2011, 01:28

Hotstepper wrote:I ja bih voleo da chujem CV uzhivo, nikako da ga sretnem, kad god sam bio u M imali su samo stratove..
A ja, kada god da sam uso, imali su samo Telice! :lol:

branislav

Post by branislav » 26 Apr 2011, 16:59

Hotstepper wrote:I ja bih voleo da chujem CV uzhivo, nikako da ga sretnem, kad god sam bio u M imali su samo stratove..
Razumem te u potpunosti jer smo ulazili u istu radnju. Ova moja je polovnjača al" očuvana bar što se tiče drvenarije. Radila je Purol pasta da se upristoji hardware jer je bio za :cry: Za svaki slučaj su već pazareni nov bridge i controlplate. Čeka se samo da neko krene iz New York-a za NS. :kokice:
Hotstepper wrote:Sudeci po stratovima, to je jedna opaka gitara :ziveli:
O tome ćemo posle Tele samita. :ziveli:

Kurtz

Post by Kurtz » 11 May 2011, 00:08

Sutra idem da ubodem neki dobar Squire Tele :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :D :D :D :D :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 11 May 2011, 00:45

sirkan

Post by sirkan » 21 May 2011, 00:30

sinisake wrote:
Jbt.izgleda da u ovim Amerikama Tele sviraju samo narodnjaci.... :mrgreen:

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 19 Jun 2011, 22:39

Znam da je oftopik, ali vidim Nemanja da je ona tvoja stara ARia ES 335, sad u Beogradu...a bila je malko u Beogradu, pa u Krusevcu gradu, pa evo je opet nazad..

Kad malo bolje razmislim, ... čudni su putevi, ... mokraćni

Post Reply