Pozdrav ljudi!
Planiram da skinem flojd sa gitare i da stavim fiksnu kobilicu.
Da li znate da li je bitno sa kojim cu drvetom da popunim rupu gde su bili federi?
Jel ce imati to bilo kakvog uticaja na zvuk, s obzirom da nije veliki komad?
Hvala!
Pitanje u vezi sa gitarom!
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Pitanje u vezi sa gitarom!
nije veliki komad ali je na bitnom mestu jer se tu prenosi vibracija zica na telo. Npr. neke MusicMan BFR gitare imaju umetnut mahagoni u toj zoni da bi poboljsali ton, a ostave neko lakse drvo sa strane gde je manje bitno. Moj cale je skoro punio rupu od flojda na starom ibanezu, mogu da pitam koje drvo je koristio. Ako nadjes mahagoni bilo bi super, ako ne jasen je odlican ili cak mozes i javor. Izbegavaj camovinu, bukvu i hrast (podrazumeva se da neces da koristis medijapan, sper plocu i slicne derivate)

Ok!
Hvala ti puno,
a reci mi za orah i za lipu? jel nisu neko resenje?
Hvala ti puno,
a reci mi za orah i za lipu? jel nisu neko resenje?
zavrsice posao i jedno i drugo, samo uzmi dobar komad koji je suv, nema cvorova i defekata
- mislim_stvarno
kontam da je lakse, jeftinije i verovatno daje bolji rezultat da se promeni gitara, tj da je menjas za neku sa fiksnom kobilicom...
Ako je u pitanju neka starija pozeljnija gitara (npr neki japanski ibanez rg, jackson pro ili nesto slicno), onda bi stvarno bila steta da je komadas tako posto ipak ima neku vrednost, ako je neka novija gitara, sanse su dobre da mozes da nadjes tu gitaru u verziji sa fiksnom kobilicom...
Isto tako, i pravljenje novog tela je bolja solucija od zapusavanja rupe za floyd... Ako pozelis da je prodas, samo je sastavis u originalno stanje...
Ako je u pitanju neka starija pozeljnija gitara (npr neki japanski ibanez rg, jackson pro ili nesto slicno), onda bi stvarno bila steta da je komadas tako posto ipak ima neku vrednost, ako je neka novija gitara, sanse su dobre da mozes da nadjes tu gitaru u verziji sa fiksnom kobilicom...
Isto tako, i pravljenje novog tela je bolja solucija od zapusavanja rupe za floyd... Ako pozelis da je prodas, samo je sastavis u originalno stanje...
Imam vec rg370 u bas dobrom stanju sa flojdom
a fiksnu bih stavio na washburna, posto je fina gitara ima odlican vrat za sviranje i od mahagonija je,
stavio sam joj i emg81, ali je previse mekana na flojdu, koji je poprilicno i dotrajao, tako da mi je bolje da stavim fiksnu na nju.
nije ni mnogo 30 eur je u maricu, a znam nekoliko ljudi sa stolarskim radionicama pa kapiram da bi dobro prosao i za to parce drveta pa ukupno i nece biti neki trosak.
a opet imacu onda gitaru i sa flojdom i sa fiksnom, pa kada se budem odlucio za neki skuplji komad znacu sta mi vise odgovara.
Al hvala na savetu u svakom slucaju!
a fiksnu bih stavio na washburna, posto je fina gitara ima odlican vrat za sviranje i od mahagonija je,
stavio sam joj i emg81, ali je previse mekana na flojdu, koji je poprilicno i dotrajao, tako da mi je bolje da stavim fiksnu na nju.
nije ni mnogo 30 eur je u maricu, a znam nekoliko ljudi sa stolarskim radionicama pa kapiram da bi dobro prosao i za to parce drveta pa ukupno i nece biti neki trosak.
a opet imacu onda gitaru i sa flojdom i sa fiksnom, pa kada se budem odlucio za neki skuplji komad znacu sta mi vise odgovara.
Al hvala na savetu u svakom slucaju!