Problem sa kaisem za gitaru
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Problem sa kaisem za gitaru
Kupio sam odavno Epiphone Sg g-400 i kada ustanem sa kaisem vrat gitare mi pada dole ka zemlji. Probao sam nekoliko kaiseva i uvek isto. Verovatno je telo teze od vrata ili tako nesto. Pa pitam da li je neko od vas imao slicnih problema i kako ih je resavao. Hvala.
- mislim_stvarno
Re: Problem sa kaisem za gitaru
SG je i poznat po neck dive-u. Debeli (tj shiroki) kais i premestanje dugmeta za kacenje sa roga na mesto iza spoja vrata i tela (il' bese obrnuto, sad sam zaboravio) pomazu da se to smanji... 

Bice da treba na rog da okaci strap dugme.Kod SG-a je na stikli vrata.Kozni kais je odlican,ne klizi
Bolje je na stikli nego na rogu, vise pomaze. Imam isti problem sa Thunderbirdom, i po premestanju dugmeta se mnogo popravilo stanje. Isto, ukoliko mozes, spoljnje dugme zabusi na visoj poziciji, da bi telo vise preteglo na svoju stranu. I obavezno sirok kais, po mogucstvu sa hrapavijom povrsinom
Imam isti problem.Meni ne smeta mnogo i uglavnom sviram u sedecem polozaju.Kod sg ti je tako...probaj da nabavis siri kais kako bi tu pojavu ublazio.Doduse,meni je vise pomogao onaj fenderov tweed strap nego siroki kais,tako da ko ce ga znati...Ne bih ti savetovao busenje novog dugmeta na visoj poziciji jer ces doci u situaciju da busis vrat.Likovi su to radili,ocigledno da smeta prilikom sviranja
.Ne znam koliko ce ti pomoci busenje na rogu.

Jedno od resenja koje sam video na netu,je da probas da olaksas malo glavu gitare stavljajuci civije sa onim plasticnim kapicama.Kao sto su stariji modeli epi g400 imali...

Pogledaj po netu,ima dosta price na tu temu,pa mozda smislis neko bolje resenje
http://4henry.gibson.com/index.php?/top ... ce-issues/
http://forum.monkeylord.co.uk/threads/n ... -sg.13580/
http://acapella.harmony-central.com/sho ... ht-Problem
!

Jedno od resenja koje sam video na netu,je da probas da olaksas malo glavu gitare stavljajuci civije sa onim plasticnim kapicama.Kao sto su stariji modeli epi g400 imali...

Pogledaj po netu,ima dosta price na tu temu,pa mozda smislis neko bolje resenje
http://4henry.gibson.com/index.php?/top ... ce-issues/
http://forum.monkeylord.co.uk/threads/n ... -sg.13580/
http://acapella.harmony-central.com/sho ... ht-Problem

Ok, hvala vam, ali ja ne bih da busim nista. Voleo bih da mi ostane u originalu. Nabavicu siri i hrapaviji kais pa cu da vidim. Meni je strap dugme na stikli. Ali probacu sa novim kaisem. Hvala
Kazem, probaj da drugo dugme pomeris navise. Za pocetak, samo ulepi dobro kais na visoj poziciji u odnosu na dugme, i isprobaj kakva je ravnoteza. Takodje, ako hoces da ides u krajnost, mozes juriti one lightweigth civije, mislim da i schaller i gotoh prave, valjda su od aluminijuma ili tako nesto, trebalo bi da utice malo na taj neck dive
a recimo jedna banalna ideja, da usijes dugme na ramenu od kosulje ili cega vec u cemu ces svirati stojeci, i usijes u kajis od gitare koncic za koji ces to dugme zakaciti. Pa ako ne odgovara, lako ces to da vratis u prvobitno stanje. 

Ovo implicira de je ravnoteža gitare jedna zayebana i komplikovana stvar, utiče na svirku, te zahteva konstruktivno i dovoljno zayebano rešenje kako bi se doakalo neposlušnosti jogunaste djitre.. Za početak potrebno je:Varenika wrote:a recimo jedna banalna ideja, da usijes dugme na ramenu od kosulje ili cega vec u cemu ces svirati stojeci, i usijes u kajis od gitare koncic za koji ces to dugme zakaciti. Pa ako ne odgovara, lako ces to da vratis u prvobitno stanje.
1. Jedna lanena košulja, ili dovoljno grubog materijala, tesna ili knap
2. Rodjak, bivši oficir JNA, što veći čin to bolje ...
3. Teka, baba ili neka udavača u familiji koja pravi goblene ili šije sebi miraz
4. Psihološki test da li ste dobrica ili kakav zlikovac i pokvaranjak
Kad se raspitate po familiji ko bi mogao da odigra koju ulogu u predvidjenom projektu pomenite da to ima veze sa vašim ličnim problemom savladavanja neposlušne gitare. Često se dešava da ženski deo familije prećuti nekog brku iz samo njima znanih razloga a može se ispostaviti da će baš taj poslužiti svrsi. Takodje naznačite da da projekat nema verska ili ideološka obeležja jer je moguće da iz tih razloga deo familije upadne u neku vrstu amnezije. Prvo što je potrebno pronaći je bivši oficir JNA sa što većim činom kako bi došli do viška epoleta koje sigurno negde čuva a da bi ih se lakše odrekao potrebno je da ih ima što više i zato je lakše kada je dogurao npr do pukija nego da je bio zastavnik. Oduzmite mu nekim trikom epolete i sa spremljenom i isprobanom košuljom trk kod tetke koja radi iglom ko singerica i ubada konac bez naočala. Stavite epolete na dugmiće za gitaru. Pažljivo odredite visinu i položaj gitare te zovite odabranu švalju ozbiljnim glasom kako bi shvatila situaciju krajnje ozbiljno jer se radi o vašoj koži. Držeći čvrsto gitaru recite pomagačici da prišije epolete za košulju, ako osetite koji ubod vičite ali ne previše glasno jer posao mora biti dovršen a drugo nije ona kriva, vi ste je birali i sad morate malo da istrpite vaš loš izbor. Kada su epolete čvrsto prišivene proverite da li je sve na svom mestu, da se ne rašiva i uživajte u čudu koje se upravo desilo. Sa primenjenim rešenjem možete skakati, spavati šetati sa rukama na ledjima .. gitara će uvek biti uz vas na pravom mestu i najugodnijem položaju. Ovaj tehnološki trik se ne odaje svakom tako da nemojte razglasiti odmah kako ste došli do njega nego uživajte u blagodetima samostojeće gitare. Ideja je potekla još od Francuskog naučenjaka Eiffela kome su se sunarodnici podsmevali kada je jednog dana smislio samostojeće čarape pa je da bi se opravdao morao da podigne gvozdeni toranj u sred glavnog grada. Da ne bi morali da dižete kojekakve tornjeve najbolje da ne pričate o ovoj ideji nikome

P.S. Psihološki test je poželjno uraditi jer u našem narodu postoji izreka "košulju sa ledja bi mu skinuo" .. ako se ispostavi da ste dobrica možete lako ostati i bez gitare. Ako niste pripadnik našeg naroda onda nemate razloga za strah.
Na leto dolazi Black Sabbath pa pitaj Tony Iommia kako je rešio ovaj problem.

Koza na kozu
,znaci kao Nikola Kojo u "Pocetnom udarcu" 

-
Imam istu gitaru od pre mesec dana...to mi je prva električna. Posto sam do sada svirao akustare i to uvek u sedećem položaju nisam bio uopšte znao da sviram stojeći. I još kad sam trampio akustaru za SG G-400 i ostao sam u sobi onako napaljen:``sad ću da napanjim do daske i da opičim neku metalštinu``, stavim kaiš, ustanem kad ono vrat se oteg`o dole kao kod nekog impotentnog sredovečnog ćaleta. Možeš misliti koji bedak. I onda me je to toliko nerviralo da sam rešio da savladam jeb... SG-a i probao sve moguce načine osim šivenja
I skapirao da mi ustvari ništa ne treba osim da naslonim podlakticu desne ruke-kojom okidam žice na telo gitare i ona mi bridržava gitaru tako da mi je leva slobodna za sviranje. Jedino što u tom slučaju nećeš moći kao pankeri da držiš gitaru u visini butina nego više štreberski malo iznad kaiša na pantalonama.Probaj 

Probacu sa sivenjem, a za pomeranje dugmeta sam probao ulepljivanjem i nije mi bas pomoglo. DO sada sam i svirao sa desnom rukom preko tela, ali mi taj polozaj ne odgovara
Hvala vam na predlozima 

nemoj mene da krivis ako ne upali ili sjebes 'sulju
a evo jos jedna glupkasta ideja koja mozda radi. Boknes nesto na fazon kontra tega da ti visi s strapa s guzice gitare. ili neku lastiku nadovezes za kajis od gitare na tom mjestu, pa s druge strane kukom ili nekom kopcom pricvrstis za ono kuda ide kais od pantalona, naravno pod uslovom da je strap iznad struka, jelte. Smor je sto u oba ova slucaja ocjecaj je da je gitara teza nego prije...

a evo jos jedna glupkasta ideja koja mozda radi. Boknes nesto na fazon kontra tega da ti visi s strapa s guzice gitare. ili neku lastiku nadovezes za kajis od gitare na tom mjestu, pa s druge strane kukom ili nekom kopcom pricvrstis za ono kuda ide kais od pantalona, naravno pod uslovom da je strap iznad struka, jelte. Smor je sto u oba ova slucaja ocjecaj je da je gitara teza nego prije...

opet komplikujete ... a da ubaci olovo za pecanje u otvor od elektronike ? može fino da izbalansira, malim prstom da je pomera