New or Old
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: New or Old
A blind test, nomci ™? Hajde, molim vas odvojite koji minut za preslusavanje, bas me zanimaju stavovi... 

- Highway One
Meni se vise svidja zvuk prvog , cistiji je i zato lepse zvoni , bar meni:D
Ali ja mislim da sto se zvuka i svirljivosti tice ne postoji novi i stari , dobra gitara u rukama dobrog sviraca uvek razbija
Jedno je kad se neko navikne na gitaru ili kad gitara inspirise izgledom ,ali sigurno je da mnoge gitare i stare i nove drugacije zvuce a n-broj ljudi svira gitaru i voli drugi zvuk tako da je bolji zvuk starog instrumenta dosta cesto subjektivan.(naravno da govorimo o dovoljno kvalitetnim gitarama i novim i starim da izdrze vreme i da se ne pokvare na neki nacin).
U ostalom sa koliko godina gitara postaje vintage ?
Ali ako je gitara stara i ima jos super zvuk i po izradi je odlicna , naravno da ce ljudi zavoleti tako dobar i veran instrument , koji ipak verovatno ima nesto drugaciji zvuk od sadasnjih jer se u to vreme i pravilo nesto drugacije i stoga je jos vise posebna i zanimljiva
po meni je to mojo baby , jeah 
Nemam ja neko iskustvo da tvrdim da sam u pravu ali ovo je kako ja kontam to
Ovaj blind-test je bas zanimljiv
Ali ja mislim da sto se zvuka i svirljivosti tice ne postoji novi i stari , dobra gitara u rukama dobrog sviraca uvek razbija

Jedno je kad se neko navikne na gitaru ili kad gitara inspirise izgledom ,ali sigurno je da mnoge gitare i stare i nove drugacije zvuce a n-broj ljudi svira gitaru i voli drugi zvuk tako da je bolji zvuk starog instrumenta dosta cesto subjektivan.(naravno da govorimo o dovoljno kvalitetnim gitarama i novim i starim da izdrze vreme i da se ne pokvare na neki nacin).
U ostalom sa koliko godina gitara postaje vintage ?
Ali ako je gitara stara i ima jos super zvuk i po izradi je odlicna , naravno da ce ljudi zavoleti tako dobar i veran instrument , koji ipak verovatno ima nesto drugaciji zvuk od sadasnjih jer se u to vreme i pravilo nesto drugacije i stoga je jos vise posebna i zanimljiva

Nemam ja neko iskustvo da tvrdim da sam u pravu ali ovo je kako ja kontam to

Ovaj blind-test je bas zanimljiv

- Haralampije
snimak 10.mp3 mi se vise dopada ovako na prvu loptu.sinisake wrote:A blind test, nomci ™? Hajde, molim vas odvojite koji minut za preslusavanje, bas me zanimaju stavovi...

koga je briga za to
, pitanje je koji je novi a koji stari strat. ja nisam ni odgovorio shodno tome shta mi se vishe svidja, vec jer mi se chni da je 11-ica stariji strat

Ok, mozete slobodno da komentarisete i sta vam se vise dopada, eto da dodamo i to...
Nemam jasno definisan stav šta je bolje, ganjati staro ili novo, kapiram da (kao i sve) zavisi od toga koliko te usere i koliko vremena (u slučaju novih instrumenata) potrošiš na kopanje. Mislim da se ranije generalno zrnce više pazilo na izradu, ali ne mora da bude univerzalno pravilo.
Test rešavam čim otmem koleginici sluške. Siniša je stara lola, sigurno je zamuljao tu nešto da nas prevari
Test rešavam čim otmem koleginici sluške. Siniša je stara lola, sigurno je zamuljao tu nešto da nas prevari

drugi si odsvirao na solo singlu sa zavrnutim tonom i sad se uveseljavas komentarima, jelda? 

-
Ton pot je malo zamuljao, sigurno !Siniša je stara lola, sigurno je zamuljao tu nešto da nas prevari

Hahahaha, necete verovati, ali nisam, bas zbog usporedbe! 

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Super je ovo ideja Sinisha, probacu ja da uradim isto sa dve gitare od drugara...
Meni se svidja i 10 i 11, u nekim momentima mibolje ovo u nekim ono...nema pravila

Meni se svidja i 10 i 11, u nekim momentima mibolje ovo u nekim ono...nema pravila

Ontopic: Moje licno misljenje je da je hardver bio za koplje kvalitetniji nego hardver na stock gitarama danas. Mislim, zavisi od instrumenta do instrumenta, naravno, ali sve cesce su to neki delovi od cinka/mesinga/cega god, dok se ranije furao celik, i to prilicno kvalitetan i postojan. Ostalo je dalje nepotrebno komentarisati, ranije su se radile manje serije, veca paznja je bila posvecena pri izradi, danas se to sve stancuje & shit. U Србаља bih kupovao samo novo, ili neki majstorski rad, eventualno preko oglasa ako sam bas bas siguran da je real deal. Mnogo djubreta ima na KP u poslednje vreme.
Offtopic: @Sinisa, odlican test za uho, kontam mejpl stratokasteri oba? Prvi bih se usudio reci neki sa SCN magnetima, novi jelte, drugi bih rekao da je taj stariji? Dunno, svakako da si zgazio mrvicu drajva, znao bih.
Offtopic: @Sinisa, odlican test za uho, kontam mejpl stratokasteri oba? Prvi bih se usudio reci neki sa SCN magnetima, novi jelte, drugi bih rekao da je taj stariji? Dunno, svakako da si zgazio mrvicu drajva, znao bih.
10 mi se vise svidja, kontam da je novija gitara na 10 al svejedno mi je kad bolje zvuci 

- Guitar_thrill
- MF veteran
pih, ja sam mislio da je 10ka, starija gitara, nekako sam u glavi zamislio gitaru sa manjim pragovima i "tanjim" magnetima
mada opet, deluxe strata nisam nikad svirao, a ovog iz 70ih, jesam, ali kad sam bio mlad i gluv, tako da ne pomaže puno, ne sećam se kako magneti zvuče

mada opet, deluxe strata nisam nikad svirao, a ovog iz 70ih, jesam, ali kad sam bio mlad i gluv, tako da ne pomaže puno, ne sećam se kako magneti zvuče
He, he... uskoro cemo da razresimo misteriju (negde na 75. strani).

Ovo je naucno dokazano. Cak i na CBS, *****-palac serijama, hardver zakiva u poredjenju sa danasnjim. Jbg, cak su i plastiku bolje pravili nekoc...Ontopic: Moje licno misljenje je da je hardver bio za koplje kvalitetniji nego hardver na stock gitarama danas.

-
Ja vec znam resenje misterije a poenta je da prosviras,poslusas, opipas gitaru pa sa kolko mudrosti i pameti raspolazes izaberes sta ti se najvise svidja bez obzira na logo.
I meni se, inace, vise svideo prvi strat od dva.
I meni se, inace, vise svideo prvi strat od dva.
Kako da se osushi gitara ako imas debeo polyester lak ? Ne moze ni rendgen kroz to.Ne znam dal mi je routing za elektroniku ofarban , ako nije mozda mi se skuplja kondenz na donjem delo pickguarda pa zato shushte potenciometri.1. Stare gitare su imale vise vremena da se osushe i da drvo izbaci svu vlagu iz sebe i samim tim boje vibrira i rezonuje, tojest prenosi drvenastiji zvuk na magnete. Postoji i hemijski dokaz da drvo od vibracija dobija neki takozvani "MOJO" jer uporedo sa susenjem gitara od razlicitih uslova, kolicine sviranja i svega, dobija svoj unikatan karakter. (Ovo mi je malkomada sigurno ima i tu istine).
Last edited by nenadnenad on 07 Feb 2012, 12:45, edited 1 time in total.