New or Old

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sinisake
The original one

Re: New or Old

Post by sinisake » 07 Feb 2012, 10:45

A blind test, nomci ™? Hajde, molim vas odvojite koji minut za preslusavanje, bas me zanimaju stavovi... :ziveli:

Highway One

Post by Highway One » 07 Feb 2012, 10:56

Meni se vise svidja zvuk prvog , cistiji je i zato lepse zvoni , bar meni:D
Ali ja mislim da sto se zvuka i svirljivosti tice ne postoji novi i stari , dobra gitara u rukama dobrog sviraca uvek razbija :)
Jedno je kad se neko navikne na gitaru ili kad gitara inspirise izgledom ,ali sigurno je da mnoge gitare i stare i nove drugacije zvuce a n-broj ljudi svira gitaru i voli drugi zvuk tako da je bolji zvuk starog instrumenta dosta cesto subjektivan.(naravno da govorimo o dovoljno kvalitetnim gitarama i novim i starim da izdrze vreme i da se ne pokvare na neki nacin).
U ostalom sa koliko godina gitara postaje vintage ?

Ali ako je gitara stara i ima jos super zvuk i po izradi je odlicna , naravno da ce ljudi zavoleti tako dobar i veran instrument , koji ipak verovatno ima nesto drugaciji zvuk od sadasnjih jer se u to vreme i pravilo nesto drugacije i stoga je jos vise posebna i zanimljiva ^^ :D po meni je to mojo baby , jeah :)

Nemam ja neko iskustvo da tvrdim da sam u pravu ali ovo je kako ja kontam to :D

Ovaj blind-test je bas zanimljiv :D

Haralampije

Post by Haralampije » 07 Feb 2012, 10:58

sinisake wrote:A blind test, nomci ™? Hajde, molim vas odvojite koji minut za preslusavanje, bas me zanimaju stavovi... :ziveli:
snimak 10.mp3 mi se vise dopada ovako na prvu loptu. :D

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 07 Feb 2012, 11:03

koga je briga za to :P, pitanje je koji je novi a koji stari strat. ja nisam ni odgovorio shodno tome shta mi se vishe svidja, vec jer mi se chni da je 11-ica stariji strat

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Feb 2012, 11:22

:D

Ok, mozete slobodno da komentarisete i sta vam se vise dopada, eto da dodamo i to...

nebojsak

Post by nebojsak » 07 Feb 2012, 11:25

Nemam jasno definisan stav šta je bolje, ganjati staro ili novo, kapiram da (kao i sve) zavisi od toga koliko te usere i koliko vremena (u slučaju novih instrumenata) potrošiš na kopanje. Mislim da se ranije generalno zrnce više pazilo na izradu, ali ne mora da bude univerzalno pravilo.

Test rešavam čim otmem koleginici sluške. Siniša je stara lola, sigurno je zamuljao tu nešto da nas prevari :)

Bozha

Post by Bozha » 07 Feb 2012, 11:26

drugi si odsvirao na solo singlu sa zavrnutim tonom i sad se uveseljavas komentarima, jelda? :bambi:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 07 Feb 2012, 11:27

Siniša je stara lola, sigurno je zamuljao tu nešto da nas prevari :)
Ton pot je malo zamuljao, sigurno ! :mrgreen: :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Feb 2012, 11:28

Hahahaha, necete verovati, ali nisam, bas zbog usporedbe! :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 07 Feb 2012, 12:00

Super je ovo ideja Sinisha, probacu ja da uradim isto sa dve gitare od drugara... :D
Meni se svidja i 10 i 11, u nekim momentima mibolje ovo u nekim ono...nema pravila :) :ziveli:

sl0e

Post by sl0e » 07 Feb 2012, 12:12

Ontopic: Moje licno misljenje je da je hardver bio za koplje kvalitetniji nego hardver na stock gitarama danas. Mislim, zavisi od instrumenta do instrumenta, naravno, ali sve cesce su to neki delovi od cinka/mesinga/cega god, dok se ranije furao celik, i to prilicno kvalitetan i postojan. Ostalo je dalje nepotrebno komentarisati, ranije su se radile manje serije, veca paznja je bila posvecena pri izradi, danas se to sve stancuje & shit. U Србаља bih kupovao samo novo, ili neki majstorski rad, eventualno preko oglasa ako sam bas bas siguran da je real deal. Mnogo djubreta ima na KP u poslednje vreme.

Offtopic: @Sinisa, odlican test za uho, kontam mejpl stratokasteri oba? Prvi bih se usudio reci neki sa SCN magnetima, novi jelte, drugi bih rekao da je taj stariji? Dunno, svakako da si zgazio mrvicu drajva, znao bih.

Randy

Post by Randy » 07 Feb 2012, 12:13

10 mi se vise svidja, kontam da je novija gitara na 10 al svejedno mi je kad bolje zvuci :ziveli:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 07 Feb 2012, 12:22

pih, ja sam mislio da je 10ka, starija gitara, nekako sam u glavi zamislio gitaru sa manjim pragovima i "tanjim" magnetima :nixweiss:

mada opet, deluxe strata nisam nikad svirao, a ovog iz 70ih, jesam, ali kad sam bio mlad i gluv, tako da ne pomaže puno, ne sećam se kako magneti zvuče

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Feb 2012, 12:35

He, he... uskoro cemo da razresimo misteriju (negde na 75. strani). :D
Ontopic: Moje licno misljenje je da je hardver bio za koplje kvalitetniji nego hardver na stock gitarama danas.
Ovo je naucno dokazano. Cak i na CBS, *****-palac serijama, hardver zakiva u poredjenju sa danasnjim. Jbg, cak su i plastiku bolje pravili nekoc... :D

nenadnenad

Post by nenadnenad » 07 Feb 2012, 12:42

Ja vec znam resenje misterije a poenta je da prosviras,poslusas, opipas gitaru pa sa kolko mudrosti i pameti raspolazes izaberes sta ti se najvise svidja bez obzira na logo.
I meni se, inace, vise svideo prvi strat od dva.
1. Stare gitare su imale vise vremena da se osushe i da drvo izbaci svu vlagu iz sebe i samim tim boje vibrira i rezonuje, tojest prenosi drvenastiji zvuk na magnete. Postoji i hemijski dokaz da drvo od vibracija dobija neki takozvani "MOJO" jer uporedo sa susenjem gitara od razlicitih uslova, kolicine sviranja i svega, dobija svoj unikatan karakter. (Ovo mi je malko :roll: mada sigurno ima i tu istine).
Kako da se osushi gitara ako imas debeo polyester lak ? Ne moze ni rendgen kroz to.Ne znam dal mi je routing za elektroniku ofarban , ako nije mozda mi se skuplja kondenz na donjem delo pickguarda pa zato shushte potenciometri.
Last edited by nenadnenad on 07 Feb 2012, 12:45, edited 1 time in total.

Post Reply