LifelessDead wrote:I to je jedan od razloga ali rekao bih da kod nas nema ni jedan ozbiljan majstor koji se bavi izradom gitara, pre svega da zivi od toga. Ono, da covek ima svoj web sajt da mozes da se upoznas sa svim detaljima i naravno da ima stecenu reputaciju a ne nesto tipa napravi 2,3 gitare godisnje i to je to, sto bi Trza rekao "Stolar"krmenadla wrote: ko od nas ovde ima hand-made gitaru i ko će je zaista pre kupiti kada su malo bolji skvajeri, mim-ovi, epifoni, etc. toliko povoljni sa cenom za ono šta pružaju?
pa ako uđemo i u igru od 1.000 eur, koliko će nas zaista izabrati majstora pre nego original fender, gibson, etc.
nikako ne kažem da domaći majstori ne vrede, na protiv, ali mass production je učionio svoje.
krDobro, verovatno ih i ima nekoliko ali i oni su ograniceni na jedan, dva modela, a jebo takvog majstora
Ma ne verujem ni da je na zapadu mnogo drugacije.
Verujem da tamo ima više majstora, samim tim usled konkurencije među njima i cena novih gitara renomiranih proizvođača tih nekoliko vrhunskih zaista pravi dobre gitare, ali koliko zapravo gitarista koje mi pratimo i koji su nam "idoli" zaista imaju custom made gitaru?
Ja verujem jedan posto.
Tu ne računam situaciju gde je kupio Fender standard, pa ubacio svoje magnete i čivije, naravno.
Custom gitaru čovek sebi uzima kada je kao prvo profesionalac i živi od svog instrumenta, kada je probao +1.000 gitara i zaključio da ga ni jedna ne zadovoljava jer želi zaista ton koji će mu samo neki vrsan majstor pružiti i naravno - profesionalci moraju da se razlikuju od ostalog običnog sveta, custom gitara je vrsta svojeručnog potpisa, nešto autentično.
Uvek ima i ljudi koji mogu sebi da priušte nešto posebno tj. luksuznu robu i da se malo lože (voleo bih da sam jedan od njih i da imam para i za takve stvari).
Sve u svemu - začin C.
Custom made gitare su prilikom preprodaje uvek pod znakom pitanja i verujem da nikada nisu dobar pazar za 99 % populacije..
Mnogo je jeftinije i sigurnije adaptirati generičkog Fendera sitnim izmenama, furati ga i zatim prodati.
Kad već ne možemo da menjamo mnogo svoju svakodnevnicu (ženu, stan u kome živimo, teško stečeni automobil), ajd malo da se zezamo i menjamo gitare ili da ih sitno twikujemo...