Rad u bendu

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ArminNoviPazar

Rad u bendu

Post by ArminNoviPazar » 26 Jun 2012, 18:24

Razlog zasto sam postavio ovde temu jeste da smo mi gitaristi nekako najsvesniji (makar ja :twisted: ) rada u bendu. Pod tim podrazumevam odnos tona sa kolegama nalazenje pravog zvuka i etc.
Zanima me kako ste Vi draga moja braco po instrumentu organizovali rad u bendu. Kako odrzavate probe? Imate li neka pravila, jer ja sam ovde relativno mlad i zelim da ucim od iskusnijih. :wink:

....ako ovo vide moje kolege iz benda ima da letim :D ....
:XD:

DJ_MY_SOUL

Re: Rad u bendu

Post by DJ_MY_SOUL » 26 Jun 2012, 21:07

Biti gitarista je najlakse, samo stisnes pedalu koja digne gain pa nadglasas ceo bend sa sve pevacem i kad se ceo bend podesi po tom gitarista ugasi pedalu i svi glasniji od njega pa se on zali... Prosto kad god neko krene da ti se zali samo stisni pedalu.

ArminNoviPazar

Post by ArminNoviPazar » 26 Jun 2012, 21:42

ma pedala je zakon! 8)
vi bassisti ste uvek pokusavali da budete el.gitaristi :XD:

Funkd

Post by Funkd » 26 Jun 2012, 21:48

Eh, sad. Nije da generalizujem, zato cu reci 90% gitarista... koje ja znam je opsednuto iskljucivo sopstvenim tonom. Znaci pojma nemaju o dinamici, live mix-u.. ili imaju ali se jednostavno prave ludi. Takav gitarista ce ti doneti na gig 18 pedala od kojih je 15 sam napravio (za 11 mu je pomogao Mile) , koje ce zatim (minimum) sat vremena stelovati na pojacalu, i kad bude koliko toliko zadovoljan (jer naravno nikad nije zadovoljan u potpunosti) i kad krene ceo bend da svira na tonskoj, skontace da ga nema nigde u mix-u. Ali, ne lezi vraze, tu su raznorazni busteri (moze da posluzi i svaka pedala koja ima gain) kojima taj svoj neverovatan-zrnasti-okta-polumasnoaldehidni drajv, koji se razlio po spektru sirok ko Boki 13, moze da gurne u prvi plan pijanoj publici koja je i onako gluva... Tada recimo basista moze i da odmori malo, ionako se ne cuje. Ako postoje 2 gitare u bendu, kontam da klavijaturisti ne treba ni dati kabl... Eto bubnjar je obavezan da lupa, i vokal da kida glasne zice ne bi li se cuo igde...

Ne vazi za sve, ima vas i divnih... ^^

...ali u vecini slucajeva jednostavno nije tako.

P.S. Jedno zapazanje. Primetio sam da su gitaristi koji pevaju (glavni, prateci sta god...) mnogo bolji za saradnju...

Milanares

Post by Milanares » 26 Jun 2012, 22:16

brao care! evo ti kabl :D
:ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Jun 2012, 22:17

Мораћу да се сложим. Све си прецизно приметио, то јесте менталитет просечног гитаристе.

С друге стране већина басиста не показује да схвата функцију баса у звуку бенда, па су чести испади типа "Слеп удари, поп затеже, у сред строфе, кад му време није..." У реду је момак, знам да си вежбао "Отписане" код куће, али хајде сада да свираш са ОВИМ бендом, пошто други није на сцени. Просечан басиста се разликује од просечног гитаристе само утолико што има инструмент који тешко може да парира гитари по количини буке, остало је мање више исто.

Mixer

Post by Mixer » 26 Jun 2012, 22:18

Svi mogu da jedu G... u bendu na svirci sem bubnjara :mrgreen: :mrgreen:

Frostensen

Post by Frostensen » 26 Jun 2012, 22:23

Ne razumem pitanje. Da li se ono odnosi na hijerarhiju u bendu ili nacin nalazenja zvuka na tonskoj?

ArminNoviPazar

Post by ArminNoviPazar » 26 Jun 2012, 23:29

Frostensen wrote:Ne razumem pitanje. Da li se ono odnosi na hijerarhiju u bendu ili nacin nalazenja zvuka na tonskoj?
aposolutno sve. zanima me kako se vi dogovarate oko odabira pesama, rada na pesmama sve sve... :D

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Jun 2012, 00:16

Al' si sad isporozivao pola foruma Funkd :mrgreen:
Teske reci i golema istina :mrgreen:

Sto se tvog pitanja tice... jel' ti to nas pitas kako tvoj bend treba da funkcionise? nennnnnenene....

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 27 Jun 2012, 02:04

Kristijan wrote:Мораћу да се сложим. Све си прецизно приметио, то јесте менталитет просечног гитаристе.

С друге стране већина басиста не показује да схвата функцију баса у звуку бенда, па су чести испади типа "Слеп удари, поп затеже, у сред строфе, кад му време није..." У реду је момак, знам да си вежбао "Отписане" код куће, али хајде сада да свираш са ОВИМ бендом, пошто други није на сцени. Просечан басиста се разликује од просечног гитаристе само утолико што има инструмент који тешко може да парира гитари по количини буке, остало је мање више исто.
Ja nijednom gitaristi nikada nisam rekao nemoj da se hvatas za floyd, ugasi distorziju dok ovaj peva, ne svidja mi se zvuk te pedale, sviraj malo ritmicki tacnije, solo ti je nikakav. A oni non stop uzimaju za pravo da dobacuju basisti : sviraj jednostavnije, nemoj tu slap kao ne uklapa se u pesmu, ali zato se chorus pedala uklapa svuda, tapping se ne uklapa u ovu pesmu, pa te svaki gitarista gleda ispod oka tipa kao pfff kao tu igracku mogu i ja da sviram pa me ubedjuje kako treba da sviram neku njegovu 10-u bass liniju koja nema veze sa bassom i zvuci kao da ju je gitarista smislio. E ali zato sam ja lepo u inat svim gitaristima koje znam, vise posvetio sada elektricnoj gitari i poceo zaludjivanjem sa onim shredingom i cudima videcemo sta ce da ispadne :)

MetalFunk

Post by MetalFunk » 27 Jun 2012, 02:24

^ If you start to play their game - you lose. Ko što često znam reći, inat je najgora ljudska osobina. :)

denikarabenc

Post by denikarabenc » 27 Jun 2012, 02:26

Evo kako to kod nas ide, ima nas 6 u bendu, bubanj, bas, dve gitare, klavijatura i lead vokal. Uz sve to, klavijaturista peva pratnju i neke pesme glavni, a ja (gitarista), ponekad pevam pratnju. Sto se tice svega (odabira pesama, zakazivanje probi, zakazivanje svirki), sve radimo potpuno demokratski, sednemo i popricamo zasto je to dobro, zasto to ne valja, i tako sve dok se vecina ne slozi, i onda je to to. Evo, vec dve-tri godine radimo tako, i dobro ide, nema nikakvih problema.
Sto se tice probi (uglavnom vezbamo po studijima), tu se podesimo tako da smo svi glasni kao bas bubanj, malo onda podignemo vokale, i to je to, pitamo jedni druge da li se cujemo, i ako neko ne cuje nesto (a svi ostali cuju), prvo probamo da ga pomerimo, da ne stoji tu gde stoji, vec da ga priblizimo tome sto ne cuje, i to uglavnom resi sve probleme, jer sva pojacala ostaju tamo gde jesu, samo se ljudi pomere da bolje cuju, prosto.
Sto se tice svirki, situacija je malo drugacija. Kada imamo tonca i monitore, onda objasnimo sta zelimo u monitore (to je uglavnom ono sto izlazi napolje, jer ako je dobro namestio zvuk napolju, sigurno ce biti dobar i na bini), a njemu prepustimo da uradi balans svega napolju. Na bini se gitare pojacaju isto kao i na probi, toliko da se cuje bubanj, a da mozes da cujes sebe, tako da ni tu obicno nema problema.
Sto se tice svirki po malim klubovima i kaficima gde ne postoji tonac, to je situacija zeznuta. Trudimo se da napravimo da ton bude kvalitetan, a ne glasan. Bolje da bude malo tise, pa da se sve odlicno cuje, nego da bude preglasno i samo da bude buke, ali je to tesko uraditi, jer se pojacala ne ozvucuju, ne postoje monitori... Prvo podesimo bubanj, i ako ima opcije, stavimo bas bubanj u razglas, ako ne, na suvo, pa kako ispadne. Onda postupak pojacala i klavijature i vokala je isti kao na probi, pojacamo se na glasnocu bubnja, pevacica izadje ispred svega, i podesava sitnice (tipa, jedna gitara treba mrvicu tise, jedna glasnije, ne cuje se bas, itd...) i tako sve dok ne bude zadovoljna. Onda pitamo nekog druga kako se cuje, i to je obicno to. Zavrsimo tonsku, i onda na svirci nema nikakvih podesavanja vise, i to uglavnom ispadne dobro.
Naravno, treba o svemu pricati, i to sa sto vise razumevanja prema drugoj strani, i lako se svaki problem moze resiti. Treba obratiti paznju i na prostoriju gde se svira, da li na instrumente kaciti reverb, ili ne, da li je mozda potrebno drugacije podesiti ekvilajzere jer ne izlazi kako treba... Cak i ako u svojoj sobi sviras sa jednim podesavanjima, u drugoj prostoriji moze da bude lose, pa treba prihvatiti savet, i uvek treba probati sve. Ako ti mislis da je pevac preglasan, a on da nije. Treba probati da se malo utisa, i pitati ostatak sta tada misli, i opet zakon vecine. Nije uvek svima pravo, ali ubedljivo najbolje funkcionise od svega!

Funkd

Post by Funkd » 27 Jun 2012, 03:35

DJ_MY_SOUL wrote:
Kristijan wrote:Мораћу да се сложим. Све си прецизно приметио, то јесте менталитет просечног гитаристе.

Ja nijednom gitaristi nikada nisam rekao nemoj da se hvatas za floyd, ugasi distorziju dok ovaj peva, ne svidja mi se zvuk te pedale, sviraj malo ritmicki tacnije, solo ti je nikakav. A oni non stop uzimaju za pravo da dobacuju basisti : sviraj jednostavnije, nemoj tu slap kao ne uklapa se u pesmu, ali zato se chorus pedala uklapa svuda, tapping se ne uklapa u ovu pesmu, pa te svaki gitarista gleda ispod oka tipa kao pfff kao tu igracku mogu i ja da sviram pa me ubedjuje kako treba da sviram neku njegovu 10-u bass liniju koja nema veze sa bassom i zvuci kao da ju je gitarista smislio. E ali zato sam ja lepo u inat svim gitaristima koje znam, vise posvetio sada elektricnoj gitari i poceo zaludjivanjem sa onim shredingom i cudima videcemo sta ce da ispadne :)
Eto, ti nikada nisi rekao "nemoj bla bla bla...". A zbog cega nisi? Mislim, totalno je idiotski taj stav da je svako "car svog instrumenta".. I taj stav "ja njemu nikad nisam rekao, ali pazi sad, zato on meni stalno prica nemoj bla bla bla..". Kontam ja da si ti basista, isto kao i ja, ali sa druge strane ja cu uvek dati sugestiju i prihvatiti istu, bilo da se radi o gitari, bas gitari, klavijaturi, bubnju ili vokalu... Pa svi valjda slusamo muziku koju sviramo, samo sto uvek postoji ta "profesionalna deformacija" (mrzim taj izraz) da najvise i najbolje cujemo svoj instrument.

@Kristijan
Nemoj misliti da se ne slazem sa tobom. Ovo sto sam rekao se odnosilo za neke bendove koje sam slusao, a ne za one sa kojima sam radio.. Nikada ne bih pristao da radim u bendu sa takvim gitaristom. Ti ces reci "prosecnim", a ja cu mozda reci talentovanim, ali neiskusnim. Opet, jbga, u bendovima gde sam radio ja sam jedini basista, a svakako ne mogu reci za sebe da sam iskusan, ako uzmemo u obzir da iza sebe imam 40-ak pravih live nastupa.

Svejedno, ovo iznad je totalno relativno. Mnogo toga zavisi od muzike koja se svira. Kontam ja da gitara (gitare) negde moraju da budu dominante, nikako nije isto od zanra do zanra. Kazem opet, slazem se sa tobom da u prosecnom bendu svako ima neki svoj ego trip da se dokazuje koliko god moze, samo sto je u startu gitarista opremljen "teskom artiljerijom" za nadglasavanje svih ostalih.. a basista obicno nije. I takodje, u prosecnom bendu basista je lik koji je najmanje interesovanja pokazao za bavljenje muzikom, te se stoga oseca inferiorno. Takodje, retko sam cuo na probi nekog drugog benda da gitarista sugerise nesto basisti ne bi li dobio sto bolji gruv, koji je slozices se polazna tacka bilo kakve moderne muzike. Gitaristi je svejedno sve dok basista svira originalnu bass liniju (recimo da je u pitanju obrada), ne "sere previse" i ne ubacuje te slap-pop, tapping deonice i ostala sranja... S druge strane, gitarista je u poziciji da ukljuci sve moguce kombinacije efekata i da ejakulira po svom pedal bordu ne pokazujuci bilo kakvo interesovanje za to koliko se to ostalima svidelo...

I ponovicu, ne generalizujem, samo pricam kako je u nekom uopstenom slucaju.. U zdravom sastavu postoji neki dogovor kako treba da zvuci pesma i svakome iz benda se daju odredjeni trenuci da se izrazi kroz svoj instrument...

Funkd

Post by Funkd » 27 Jun 2012, 03:40

MUzzY wrote:Al' si sad isporozivao pola foruma Funkd :mrgreen:
Teske reci i golema istina :mrgreen:
A jbga, ja vas citam povremeno i mislim da sam skontao ko ce se osetiti prozvanim, a ko nece.. :mrgreen:
A i volim tako ponekad da se proserem.. ^^

Post Reply