Zemlja Telecaster-a
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Zemlja Telecaster-a
Evo ti jedan nadam se koristan savet. Za sve telecastere koji su u cenovnom rangu ispod 600-700 (oni skupi su vec druga prica) eur ubedljivo najbolja investicija ti je taj squier classic vibe 50' telecaster u VB (beloj) boji. Magneti su alnico 3 overvound, bridge na otprilike 9 oma sto ce ti dati prilicno masan i velik zvuk. Druge dve varijante - CVC 60' i BSB 50' imaju alnico 5 motane na oko 6 oma - tanji zvuk, uslovno vise twang-a, a sasvim sigurno vise trebla. Mana je za nekog taj high gloss finis na vratu i modern c profil vrata (mnogi vole da tele ima masivniji vrat), kao i tezina same gitare (VB je pravljen od kineskog bora i na skali su teskih gitara, druge dve pomenute su u vecini slucajeva manje tezine). Svaka druga investicija ti je po meni neisplatljiva jer racunajuci na tvoje godine sigurno ces doci u situaciiju da za neko vreme prodas gitaru, a kad to budes trebao da uradis ne gine ti da od cene u prodavnici skines 20-30%. Imas jednog VB squier-a u Malom Zvorniku za mislim 250 eur, mada kad bolje razmislim da sam na mestu tvog caleta kupio bih ti neku letvu posto si letva, tj. bambus i u skoli
a to se slaze jedno sa drugim.

-
ja sam primetio da je taj beli 50s tele zapravo jako lagan, al nisam probao skoro meksicke / americke telekastere slicnih specifikacija skoro tj nisam uporedio.
u poredjenju sa p90 squier telecasterom deluje duplo lakse i sa jos nekim jeftinijim gitarama.
u poredjenju sa p90 squier telecasterom deluje duplo lakse i sa jos nekim jeftinijim gitarama.
a tezhina ima veze sa tonom...kaaako ono beshe? 

Naravno da ima - sto je gitara teza to je ton masivniji, bolji... Ma, tu nema rasprave. 

dersu...objasni im.
progg wrote:Naravno da ima - sto je gitara teza to je ton masivniji, bolji... Ma, tu nema rasprave.
Pa sad , razlika je u ljubiteljima fendera i gibsona, najveci broj ljubitelja telecastera ce birati laganu gitaru, uglanom mocvarni jasen 3-3,5 kg maksimalno. Takve uglavnom zvuce rezonantnije i otvorenije.
I ja imam neki trip da lakse gitare zvuce drugacije ali onda opet, sasvim moguce da je samo to... trip.
S tim sto, naravno, nikako ne mislim da jedni po difoltu zvuce bolje od drugih.
Slazem se u potpunosti.Funkomat wrote:S tim sto, naravno, nikako ne mislim da jedni po difoltu zvuce bolje od drugih.
- DrGreenthumb
- MF veteran
Funkomat wrote:I ja imam neki trip da lakse gitare zvuce drugacije ali onda opet, sasvim moguce da je samo to... trip.

S tim što meni lakše gitare zvuče "bolje", tj. više su mi po ukusu - imaju neke overtonove koje ovi balvani nemaju. Možda je trip, ali uglavnom mi se tako činilo... Kad budem imao uzorak od par hiljada možda ću biti realniji

tacno.catcool wrote:progg wrote:Naravno da ima - sto je gitara teza to je ton masivniji, bolji... Ma, tu nema rasprave.
Pa sad , razlika je u ljubiteljima fendera i gibsona, najveci broj ljubitelja telecastera ce birati laganu gitaru, uglanom mocvarni jasen 3-3,5 kg maksimalno. Takve uglavnom zvuce rezonantnije i otvorenije.
хахаха, какав почетак спота:
"Планетом земљом владају хипстери. Најстроже је забрањена употреба роштиља. Једе се само органска храна"
"Планетом земљом владају хипстери. Најстроже је забрањена употреба роштиља. Једе се само органска храна"
-
nodi wrote:Kristijane, svaka cast na svakom odgovoru. Uvek su najopsirniji.
Hvala puno!
On ti je opasan tibetanski mudrac. Uvek zadobijem upalu veznjača dok mu ispročitam postove do kraja.
Ali volim da ga čitam.
Pre 6 medeca otisao ja u Mitros da probam nesto od jeftinijih gitara, bio popust, kad ono i dalje stoji u redu Federovih MiM gitara, Esquire koji sam pre toga vec probao ali je bila rezervisana za nekoga ko nije dosao da je pokupi. Iskoristih priliku da doticni Fender classic 50 Esquire uporedim sa gitarama slicnog i skupljeg ranga...Prvi je bio Tele standard MiM, lepog izgleda, druga Tele CV 50, lepog izgleda , na obe gitare vrat kako treba, vintage look, ali bez onog smeka potrebnog da bi se vratili u pedesete... Baja Tele, takodje bez duse. Tek Road Worn tele pokazao je ono sto fender Telecaster treba da ima...Naravno da je Esquire zavrsio kod mene, gitara koja me je neizmerno obradovala, Ash body, cekam iz Stewmca mesingane burice sa kompenzacijom za precizniji set up. S obzirom da Fender odradi pripremu na telu gitare za neck magnet pa potom prekrije Esquire pickguardom onda sam ja prevezao elektriku, shilding uradio i iz Mitrosa dodao SD tele vintage neck pickup, naravno sve moze da se vrati u predjasnje stanje.
Tako sam dobio gitaru po svom ukusu, Esquire s 2 magneta (xexe!!), koja ima vibe poput moje nekadasnje ljubavi Tele American vintage 52, koju sam nepromisljeno trampio za jednu Custom shop Strat...
Hocu da kazem da je sve relativno, da se do ljubljenog komada stize tako sto se cak zanemare neki nedostaci koji mogu da odbiju na prvi pogled jer mogu kod dobrog majstora lako da se uklone... Najbitnije je da se oseti hemija gitare...i da se ne pati od predrasude da sve dobro mora da bude i skupo...Skupo bi trebalo da bude dobro, ali o tome drugom prilikom, u srecnija vremena...
Vlatko Stefanovski mi je rekao jednom prilikom da je ubedljivo najbolje da se udje u radnju sa nekoliko desetina kandidatkinja, da se ne gleda cenovnik vec da se proba i proba...dok se ne stigne do prave... eee, onda pocinje igra!!
Tako sam dobio gitaru po svom ukusu, Esquire s 2 magneta (xexe!!), koja ima vibe poput moje nekadasnje ljubavi Tele American vintage 52, koju sam nepromisljeno trampio za jednu Custom shop Strat...
Hocu da kazem da je sve relativno, da se do ljubljenog komada stize tako sto se cak zanemare neki nedostaci koji mogu da odbiju na prvi pogled jer mogu kod dobrog majstora lako da se uklone... Najbitnije je da se oseti hemija gitare...i da se ne pati od predrasude da sve dobro mora da bude i skupo...Skupo bi trebalo da bude dobro, ali o tome drugom prilikom, u srecnija vremena...
Vlatko Stefanovski mi je rekao jednom prilikom da je ubedljivo najbolje da se udje u radnju sa nekoliko desetina kandidatkinja, da se ne gleda cenovnik vec da se proba i proba...dok se ne stigne do prave... eee, onda pocinje igra!!