Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi
EB su pobjednicke, to se zna. Nego, koje god da koristite, ne drzite ih na djitri duze od mesec dana, ako svirate. 

-
živijo erni bool! I on i sva mu đeca u familiju..!
Uvek cujem razlicite teorije. Neko kaze da treba drzati 2 meseca, neko dok ne pocrne, neko dok prva ne pukne itd..sinisake wrote:EB su pobjednicke, to se zna. Nego, koje god da koristite, ne drzite ih na djitri duze od mesec dana, ako svirate.
Nisam cuo takve teorije, iskreno. 

Мењаш онда кад више не звуче како желиш, какви да чекаш да пукну или да поцрне... Пошто си "млад организам, а приходи ниски..." онда се трудиш да мењаш жице што чешће, а лепо би било да то буде бар месечно ако си дисциплинован и редовно свираш.
Jos jedan plus za EB zice. 11-ke na obe djitre, elektricna i akusticna 

Ajd kad već pričate o Ernijima da vam iznesem jednu možda interesantnu statistiku...
U poslednjih par godina sam setapovao / menjao žice na oko stotinak gitara i uvek uredno sačuvam kesicu ili omot od žica radi neke svoje statistike da bih znao šta da imam u rezervi kad se jave nedeljom i kažu "matori treba mi hitno, sutra putujem, svirka ludilo ..."
Elem .. stvari stoje ovako (malo napamet, nisam u radionici)
Oko 65% su EB, raznih debljina (mislim da samo nema 0.8. Najzastupljenije medju njima desetke (ja na svoje gitare stavljam devetke i ako bih i njih ubrojao onda su tu negde izjednacene)
Oko 20% su D'addario i to devetke, jedan komplet desetki sam stavio i to davno. (možda ima i više od 20%)
Ostatak su nekako ovim redosledom Darco (Martin) isključivo devetke i to od ranije , skoro ih nisam stavljao, GHS prilično šareno, DR ima čak i neona, ostali ...
Sad i mene nešto kopka tačna statistika, videću da to ovih dana prebrojim kako treba
U poslednjih par godina sam setapovao / menjao žice na oko stotinak gitara i uvek uredno sačuvam kesicu ili omot od žica radi neke svoje statistike da bih znao šta da imam u rezervi kad se jave nedeljom i kažu "matori treba mi hitno, sutra putujem, svirka ludilo ..."
Elem .. stvari stoje ovako (malo napamet, nisam u radionici)
Oko 65% su EB, raznih debljina (mislim da samo nema 0.8. Najzastupljenije medju njima desetke (ja na svoje gitare stavljam devetke i ako bih i njih ubrojao onda su tu negde izjednacene)
Oko 20% su D'addario i to devetke, jedan komplet desetki sam stavio i to davno. (možda ima i više od 20%)
Ostatak su nekako ovim redosledom Darco (Martin) isključivo devetke i to od ranije , skoro ih nisam stavljao, GHS prilično šareno, DR ima čak i neona, ostali ...
Sad i mene nešto kopka tačna statistika, videću da to ovih dana prebrojim kako treba

Ja sam na elektricnu stavljao svasta i sve odim EB i dadario-a su mi trajale dosta kratko. Dadario mi ima prejaku tenziju i sa desetkama,a Eb su mi bas taman. Najlepsi ton, onako klavirski sam dobio sa DR, ali su trajale prekratko, a dao sam im sansu 2 ili 3 puta...
Napomenuo bih da je od krucialne vaznosti brisanje zica nekom mekom tkaninom posle svakog kontakta (sviranja) sa gitarom. Trajanje zica ne zavisi samo od ucestalosti koriscenja gitare, ima ljudi kojima se strasno znoje ruke pa ako zice stalno ne brisu, one zardjaju posle 5 dana.
Elixir custom light nano-web 9 na 10
Mislim, sve su zice osim low e iste kao kod devetki, low e je 0.46" umesto 0.42"... Evo vec vise od godinu dana je proslo, pukle su mi samo E i B(H) zice
posle toga sam pojedinacno uzimao za 100din u ritam centru zice koje su, normalno, jos par puta pucale... xD

Nmg da se vraćam unazad da tražim. Bio sam u prodavnici i lik je ishvalio ove žice.

Isplati li se dati to malo više para koliko koštaju?
Isplati li se dati to malo više para koliko koštaju?
Previše detaljišešnodi wrote:Ne.

Šalim se,aj malo obrazloži,možda meni ne smeta ono što tebi da.
Previše detaljišešnodi wrote:Ne.

Šalim se,aj malo obrazloži,možda meni ne smeta ono što tebi da.
Meni je sve od ernija odlicno.