električna gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Haralampije

Re: električna gitara

Post by Haralampije » 22 Feb 2013, 20:38

Trzalica wrote: Može, može čovek da upotrebi Jovu najboljeg kvaliteta, sušenu 100 godina, da ubaci zlatne žice za vezivanje elektronike, potenciometre koji se ne kvare ni posle 100 godina, čivije koje štimuju u milioniti deo, pragove od titanijuma i vrat koji se ne krivi nikada, magnete koji hvataju kosmičke signale i zvukove mikrometeorita koji se probijaju kroz naš sunčev sistem, i td. ali sve je to džabe. Takav instrument će koštati više od samog ORIGINALA - a to jednostavno nema smisla ako se teži zvuku kakav daje sam original. Valjda je ovo jasno?!?
Pa...to je ono sto i oni koji kazu "nek ti napravi majstor",jer ce uzeti bolje drvo od onog koje je npr na fenderu od 500-1000e...tj drvo blize onima iz kategorije custom shop-a(egzotika)
A ORIGINAL Fender je sve sto je izaslo iz fabrike zvane Fender,dakle od najjeftinijeg fendera do masterbuilta.Dakle od onog Made in Kina,Korea,Mexico,Japan zakljucno sa SAD.
Trzalica wrote:
Niko neće kupiti skuplju kopiju da bi imao gitaru koja liči na Fender, kupiće čovek onda Fender koji zvuči kao FENDER, jer jeste Fender.
Pa kupice svako ko za to zeli da da pare,ko nece nece uzeti.Ko je tu budala a ko pametan, zna samo onaj koji se odlucio ili za jedno ili za drugo,a sta ce ko uraditi sa parama, briga me, sem ako se ne tice mene.
Trzalica wrote:Još 1. ZAŠTO.
Zato što je tokom pedesetih i celim tokom šezdesetih i sedamdesetih najobičniji Fender od jeftinog drveta jove, sa lošijim hardverom nego danas, cenjen max. 150 dolara po šopovima, sa tri single magneta ne tako dobra kao što danas izradjuju Seymor & Co., ... - PISAO ISTORIJU Rock 'n Roll-a. Taj zvuk koji je dala ta RELATIVNO JEFTINA gitara, sa tim njenim skromnim hardverom, postao je sinonim za Blues, za Rock, Hard Rock, pa čak i mnoge oblike Heavy Metal-a.
[[[[[[Ako je to ZV U K koga naše uši poznaju kao "zvuk Fender gitare" onda nema dalje potražnje za nečim boljim, jer to onda ne bio taj - ZVUK! Logično, zar ne?!?]]]]]
Pa i danas ih imas po "shopovima" za 150-250 dolara,isto kao i onomad kad su se polovni po "pawn shopovima" davali za 150, ako aludiras na Kleptona i onu njegovu pricu za koliko je uzeo da bi sastavio Blekija...
Trzalica wrote:Ako mi je do "BOLJEG" zvuka (rekao bih: drugačijeg), onda ću da potražim Music Man-a, potražiću neki dobar Blade ili još bolje neki SUPERSTRAT u vidu Ibanez, Kramer, Yamaha, i sl. gitara.
JOŠ JEDNOM: ZAŠTO bih platio kopiju kada imam original za manje para koji zvuči kao svaki drugi original koji je krojio istoriju rnr-a?????????
Neko ce to uciniti nekom drugom gitarom neko igranjem sa drugim kombinacijama magneta ali neko i sa drugim modelima fendera...nisu isti fender AVRI,Standard,Black top,Klepton Model,Malmstin model, SRV model, Blekmur model itd....
Zasto?Zato sto je sve za ljude.Ti zelis Fender USA Standard,ja zelim Hot Rod,Zika AVRI,Pera Peric zeli Custom Shop,neko zeli npr AVRI al nema para,a nece meksicku verzihju,pa mu majstor napravi za toliko koliko ima,onda ta kopija manje kosta od tog originala,jelo tako?Neko opet hoce ekskluzivu,koju Fender mozda nece da pravi,nesto "posebno",neka uzme i neka plati koliko hoce, sto bi to mene ili tebe zanimalo? Ako ga to cini srecnim, neka ga.

Trzalica wrote:BTW. da li je neko od vas mudraca, preporučio neku kopiju od max. 300€ koja zvukom i izradom parira usa fenderu? IKADA???
Vi svi preporučujete "HAND MADE" naših stolara koji su skuplji od samih originala?!? Usput, se mnogi hvale kako su dobro prošli prodajom USA Fender-a za 400-500€. Baš me zanima, ko bi radije kupio Goran, Ilianni, Mirko Tasić i sl. stratocastere iznad 700 pa i 1000€ a da nema u posedu fender strata koga sviraju rokeri cele planete za 400 - 500€ za koliko ga valjaju članovi Muzičkog Foruma?
Eto fender se pravi i u drugim zemljama,jeftinije varijante koje sasvim lepo pariraju tom standardu,ali covek nece nista drugo sem toga.
Ja preporucujem?Gde?I kako moze da bude skuplji ako mu je majstor(stolar,kako god hoces) uradi za 400-600e?Naravno takvog uradjenog ce vlasnik hvaliti kako je nabolji na svetu i bolji od Custom Shop-a,kao sto ce svako i svoju ORIGINAL hvaliti kao najbolju,a da li je stvarno blja to je opet subjektivno.Da li ce takav pravljeni komad koji je kostao 1500-3000e biti bolji od tog pravljenog za 400-500e, svakako da hoce,koliko para toliko muzike, ali na kraju dana i to je subjektivno.Naravno takve skupe komade ce imati onaj koji ima love,ima brdo instrumenata i zivi od toga...samo sto taj nece imati u kolekciji nekog tamo USA Standarda,vec USA strata vise klase.

Eto uvek se preporucuje,bar dok sam zujao po forumu, do 300e neka jamaha ili skvajer(koji btw nije nikakva kopija strata,vec sasvim legalna OSRIGINAL verzija strata) ,takodje produkt kompanije Fender, samo jeftinija varijanta, pa i tu imas izbor od najjeftinije do najskuplje....ne znam da li ima neko da nije preporucio Classic VIbe....a realno "hand made" za 300e em se ne isplati em gde moze da valja,ako ceo iole kvalitetan hardver sa magnetima izadje toliko?

Al i ti si poceo ipak da predlazes koliko vidim meksicki classic '60s....cista suprotnost onoj prici samo USA standad i nista vise....eto postao si i ti konstruktivan, ko bi rekao.. :D

Meni su te price "sta da uzmem" postale teska smaracina...brate imas para,udji u radnju, vidi sta ima za te pare, isprobaj i uzmi sta ti se najvise svidi.A ovako iz fotelje moze samo da dodje neko da baci bombu i da krene rasprava.
Evo ova tema,covek nece nista sem USA fendera,a za njega nema kinte i izabrao je dva modela.OK, vec je odluceno da ce biti kupljen jedan od ta dva komada i to je to..odgovor treba da padne sto se tice ta dva konkretna modela i cao zdravo.....ali onda na kraju lepo skokni i probaj i uporedi na licu mesta pa izaberi koji tebi najbolje lezi.Od price sta meni ili nekome vise lezi,jel meksa jel tvrdja jel deblja jel ima vise mojoa ili manje jel drvo dise ili ne jel ima pasos iz KIne,Koreje,Indonezije,s Marsa nema nista dok se licno ne ode i ne proba.Kupujes je sebi, ne nekome na forumu i ne da bi nekoga zadivio, vec da bi sebe zadovoljio.Ovako samo moze da se raspravlja u nedogled i da se pobegne sa teme.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 22 Feb 2013, 20:40

Trzo, ali zaboravio si jednu stvar. Ne zvuce ni svi fenderi isto. Tako da taj tvoj "originalni" zvuk sam po sebi pada u vodu, jer nisu svi fender stratovi na kojima je "pravljena istorija muzike" ni priblizno isti.

Trzalica

Post by Trzalica » 22 Feb 2013, 22:24

Trooper wrote:Trzo, ali zaboravio si jednu stvar. Ne zvuce ni svi fenderi isto. Tako da taj tvoj "originalni" zvuk sam po sebi pada u vodu, jer nisu svi fender stratovi na kojima je "pravljena istorija muzike" ni priblizno isti.
Zato sam valjda i naveo kratak detalj "usa" u mojim komentarima (ako nisam preskočio isti ne daj bože (!)). Jes't, Fender Standard mehikanerosi nisu ni za potpalu, iako za nove (a i polovne vidim) treba izdvojiti 500€ (osim VEVERICA koje veruju da ih MITROS Music prodaje za 35.900 dinara), to sam lično probao, drugi su "lično" probali i svi došli do istog zaključka. Na njima nema onog klasičnog tona kao iz bačve koga nazivaju bell-like ring, twang, i td. i td.
Plitki su i tu ne pomažu ni magneti od metala sa supermenove planete uz namotaje od žice od čistoga zlata, kobilice od švedskog čelika, češljeva na glavi od ajkulinih zuba i sav MOJO koji će da im udene vlasnik koji je prionuo na "kastomizaciju" (a samim tim i potrošio više para nego da je kupio USA model). :grummel_2:
Ali, već sa CP mehikanerosima, preko onih oguljenih Road Worn modela, i dalje usa standard modela, sve što treba za jedan Fender zvuk je u tim gitarama, i tu nema potrebe za "Reissue" ili ne daj bože modelima iz rane ere šezdesetih.
Ja nisam ljubitelj pomodarstva i igračaka za bogate kojima su namenjeni custom šopovi, reizdanja iz ove ili one epohe koji vrede kao suvo zlato samo zato što nose ime epohe ili izvodjača na vratu, "majstorski radovi" i td.
Da mi je plaćati gitaru >2000€, sigurno ne bih jurio Fender već Gibson Les Paul VOS.
Eh sad, mi možemo da polemišemo do jutra i tako redom. Poz!
Ja odoh da se igram kao klinja, ... ovaj novi Crysis 3 ubija grafikom! :mrgreen:

johny20

Post by johny20 » 22 Feb 2013, 23:08

Juče sam bio u Artistu i razočarao se potpuno u gitare Blade Texas Standard Pro i Blade Texas Pro. Pragovi su toliko loše odrađeni na krajevima da se mogu prsti iseći. Neverovatno je da gitare od 600evra imaju takve nedostake. Gitare nisam hteo ni da uzmem da isprobam zbog tog nedostatka. Interesantno je da jeftiniji model Blade Player nije imao tih nedostataka kao i naravno skuplji RH-4 koji košta 1500evra. U prodavnici mi je rečeno da se to dešava i na znatno skupljim gitarama od 3000 - 4000evra jer drvo radi. Pragovi su kao odlično urađeni ali je problem u drvetu.
Blade Texas Standard Pro definitivno otpada sada kao moj izbor za kupovinu gitare.
Što se tiče Fujigen J-Standard gitare ona je OK ali je izuzetno laka jer je telo kao što sam ranije rekao od baswooda. Vrat je uži od ostalih modela gitara i zaista precizno urađen. Gitara ima dobar zvuk ali nikako ne mogu da se pomirim da bude toliko lagana. Deluje mi kao da je neka dečija igračka. Na glavi gitare zaista piše MADE IN JAPAN. Druga u cenovnom rangu Fujigen gitara ima alder telo ali je i cena 300evra veća. Ostali modeli su znatno skuplji, čak u nivou Fender MIA i više.
Počeo sam da razmišljam sada i o kupovini drugog modela gitare tipa Godin američko-kanadske proizvodnje koja je takođe dobro urađena i ne izgleda loše za cenu oko 600evra.
U Artistu nemaju Tokai gitara stratokaster oblika kao što piše na sajtu. Prodaju takođe i Washburn gitare u tom cenovnom rangu itd.
Sada sam opet na početku i i dalje u dilemi koju gitaru stratokaster oblika i zvuka kupiti za pristojan novac od oko 600evra.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 23 Feb 2013, 01:04

Trzalica wrote:
Trooper wrote:Trzo, ali zaboravio si jednu stvar. Ne zvuce ni svi fenderi isto. Tako da taj tvoj "originalni" zvuk sam po sebi pada u vodu, jer nisu svi fender stratovi na kojima je "pravljena istorija muzike" ni priblizno isti.
Zato sam valjda i naveo kratak detalj "usa" u mojim komentarima (ako nisam preskočio isti ne daj bože (!)). Jes't, Fender Standard mehikanerosi nisu ni za potpalu, iako za nove (a i polovne vidim) treba izdvojiti 500€ (osim VEVERICA koje veruju da ih MITROS Music prodaje za 35.900 dinara), to sam lično probao, drugi su "lično" probali i svi došli do istog zaključka. Na njima nema onog klasičnog tona kao iz bačve koga nazivaju bell-like ring, twang, i td. i td.
Plitki su i tu ne pomažu ni magneti od metala sa supermenove planete uz namotaje od žice od čistoga zlata, kobilice od švedskog čelika, češljeva na glavi od ajkulinih zuba i sav MOJO koji će da im udene vlasnik koji je prionuo na "kastomizaciju" (a samim tim i potrošio više para nego da je kupio USA model). :grummel_2:
Ali, već sa CP mehikanerosima, preko onih oguljenih Road Worn modela, i dalje usa standard modela, sve što treba za jedan Fender zvuk je u tim gitarama, i tu nema potrebe za "Reissue" ili ne daj bože modelima iz rane ere šezdesetih.
Ja nisam ljubitelj pomodarstva i igračaka za bogate kojima su namenjeni custom šopovi, reizdanja iz ove ili one epohe koji vrede kao suvo zlato samo zato što nose ime epohe ili izvodjača na vratu, "majstorski radovi" i td.
Da mi je plaćati gitaru >2000€, sigurno ne bih jurio Fender već Gibson Les Paul VOS.
Eh sad, mi možemo da polemišemo do jutra i tako redom. Poz!
Ja odoh da se igram kao klinja, ... ovaj novi Crysis 3 ubija grafikom! :mrgreen:
I ja pricam o USA. Velika je razlika izmedju npr SCN magneta i Texas specialsa, sasvim drugi zvuk. A da se ne pominju varijacije u pojedinacnim primercima magneta dok su jos uvek rucno motani itd.... Ne postoji taj jedan THE zvuk strata

veljkovicdani

Post by veljkovicdani » 23 Feb 2013, 02:03

fattwang wrote:
veljkovicdani wrote:,,,И дан данас је загледам и што се тиче квалитета израде тешко је наћи ману...
To je veliki problem kada kupiš gitaru i stalno se preispituješ da li si dobro odabrao. Zatim ubeđuješ sebe i druge u ispravnost odluke. Ko je sklon ovakvom razmišljanju treba da, ako želi Fendera (Gibsona), kupi original.
То је тако код већине ствари а не само код гитара, али треба бити реалан и не правити идола од било чега.
Годинама сам имао USA Fendera па сам на основу тога вршио поређење.А искрен да будем да сам имао пара купуио бих MIA Fendera, ако ни због чега другог оно због цене у евентуалној препродаји.
Varenika wrote:
veljkovicdani wrote:Поздрав,
Имам Blade-a Texas Standard Pro, па ако могу да помогнем око теме.
Што се тиче производње, писао сам фабрици и одговорили су ми на основу серијског броја, да је код моје гитаре дрво рађено у Кини, склапање и финиш у Јапану, а завршна обрада и подешавање у Швајцарској.
mozda grijesim, ali meni ta prica da se instrument(drvenarija) seli iz jedne u drugu, pa u trecu zemlju preko pola svijeta dok se ne zavrsi, djeluje u najmanju ruku bajkovito, da ne kazem lazno... Pa onda opet u maloprodaji moze da zavrsi u npr u Kini, ili USA, svejedno :shock:
Mislim posto firma jelte zivi od para, pa jeftinije i birokratski jednostavnije bi bilo da se mr. Levinston licno preseli u Kinu, unajmi 2 japanca da sa njima vrsi kontrolu kvaliteta na licu mjesta...

i sta pise na gitari made in gdje?
I odakle ih artist uvozi? Iz svajcarske? :D
Тако ми је одговорио Christian Hatstatt из Blade-a, а што каже Балашевић, ако је он лагао мене и ја лажем вас.
На гитари не пише ништа Made in ?, не знам унутра кад се расклопи.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Feb 2013, 09:41

johny20 wrote:Juče sam bio u Artistu i razočarao se potpuno u gitare Blade Texas Standard Pro i Blade Texas Pro. Pragovi su toliko loše odrađeni na krajevima da se mogu prsti iseći. Neverovatno je da gitare od 600evra imaju takve nedostake. Gitare nisam hteo ni da uzmem da isprobam zbog tog nedostatka.
bas sam skoro citao o ovom problemu. U pitanju je custom gitara neke manje firme od oko 3k $
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater

covek je dobio custom signature gitaru, ali, ako sam dobro razumeo, fretbord nije bio dovoljno suv, i prvo su pragovi poceli da izviruju napolje sa strane, a onda je jedan i iskocio kako se vidi na slikama iznad.

nesharm

Post by nesharm » 23 Feb 2013, 10:13

Tu je vec kriviti do loseg dobavljaca drveta. Realno gledano, kad kupujete drvo, dobijete ga osusenog po toj i toj specifikaciji, druga prica je sto neka fabrika nije dobro odradila posao, tj. nije ispostovala sopstvenu specifikaciju, pa tako neki dobar majstor dodje na zao glas. Mada zanimljivo - nikad nisam naleteo na nekog Squier-a da ima takav problem, dakle Fender nista ne prepusta slucaju.

bancika

Post by bancika » 23 Feb 2013, 10:16

mislim_stvarno wrote: bas sam skoro citao o ovom problemu. U pitanju je custom gitara neke manje firme od oko 3k $
ouch, ne samo to, pogledaj spoj vrata i boarda.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Feb 2013, 10:51

bancika, generalno, gitara je imala previse propusta za custom instrument. da li je to sto ti kazes do drveta ili lose obrade, ne znam. jbg u svakom slucaju.
nesharm wrote:Tu je vec kriviti do loseg dobavljaca drveta. Realno gledano, kad kupujete drvo, dobijete ga osusenog po toj i toj specifikaciji, druga prica je sto neka fabrika nije dobro odradila posao, tj. nije ispostovala sopstvenu specifikaciju, pa tako neki dobar majstor dodje na zao glas. Mada zanimljivo - nikad nisam naleteo na nekog Squier-a da ima takav problem, dakle Fender nista ne prepusta slucaju.
jeste da je kriv dobavljac, ali to musteriju ipak ne zanima, ipak je majstor taj koji mora da bude svestan sta koristi i na sta stavlja svoje ime. ne kazem da je to posteno, ali tako je.

neki

Post by neki » 23 Feb 2013, 16:44

[quote="Funkomat"]Evo za ove sto velicaju amere... vrat sa mog usa standarda, trenutne cene preko 140k dinara

Image

Paralelni godovi, izbor drveta i to. : ako sam dobro razumeo ovo je primer loseg vrata USAstratocastera.nema paralelnih gustih godova i jedna mrlja pride kvari vizuelan utisak a verovatno usled toga i tonski.ili se varam pa molim za objasnjenje....hvala

nesharm

Post by nesharm » 23 Feb 2013, 21:54

mislim_stvarno wrote:bancika, generalno, gitara je imala previse propusta za custom instrument. da li je to sto ti kazes do drveta ili lose obrade, ne znam. jbg u svakom slucaju.
nesharm wrote:Tu je vec kriviti do loseg dobavljaca drveta. Realno gledano, kad kupujete drvo, dobijete ga osusenog po toj i toj specifikaciji, druga prica je sto neka fabrika nije dobro odradila posao, tj. nije ispostovala sopstvenu specifikaciju, pa tako neki dobar majstor dodje na zao glas. Mada zanimljivo - nikad nisam naleteo na nekog Squier-a da ima takav problem, dakle Fender nista ne prepusta slucaju.
jeste da je kriv dobavljac, ali to musteriju ipak ne zanima, ipak je majstor taj koji mora da bude svestan sta koristi i na sta stavlja svoje ime. ne kazem da je to posteno, ali tako je.
Naravno da mora majstor da snosi posledice, on je birao drvo, ali kazem, nije uvek njegova krivica. Rizik posla, nije strasno ako je bolt-on, ali je strasno ako nije :).

Post Reply