pobozan wrote:Imam problem sa zicama.Za kratko vreme mi se istegnu i ne kotiraju.Nedavno sam uzeo nerdjajuce zice ali problem je isti.Ruke mi se bas znoje,brzo se istrosi onaj zastitni sloj zice,potom zice postanu hrapave te i prste brzo povredim pogotovo ako sviram tezgu,gde je prosek sviranja od 6 do 10 sati a nekad i vise...Da li neko ima slican problem?Da li mogu zice da se mazu necim ili postoje neke jako-jako-jako kvalitetne zice???Ovo sa zicama pocinje da me nervira.U proseku mi traju samo jedno svirku,vec na sledecoj svirci ne mogu da iskotiram zice i gitara mi zvuci rastimano...Ako ima neko neki savet ili resenje eto ja se zahvaljujem unapred!!!
Previše promenljivih ima u ovoj jednačini - koju gitaru sviraš (zbog dužine skale), kako je podešen tremolo ako ga imaš, koji promer žica koristiš? Mislim da bi ovo poslednje moglo da bude presudno. Ako koristiš devetke, a pritom zanemaruješ čišćenje žica posle svirke i sitnu brigu oko gitare svakog dana do sledeće svirke, moguće je da vrlo brzo zarđaju i izgube kotu.
Ja sviram tezge od minimum 12+ sati i nemam problema sa intonacijom, s tim što od žica koristim D'Addario XP 10-46 na stratu, a neretko i 11-49 ako znam da ću više svirati ritam nego solirati. Takođe imam problema sa rđanjem i prljanjem žica, jer to je normalno za toliko dugačku svirku, ali sa intonacijom ne. Od srca ti preporučujem da izbegavaš ''mazalice'' za žice tipa Fast Fret i slično, dobre su za sat-dva svirke, ali preko toga prave samo još gore sr*nje. Jedina dobra fora je da žice posle svirke očistiš pamučnom krpom natopljenom sa stoprocentnim alkoholom - kupi u apoteci pa nosi u koferu. To skida onu prljavštinu koja se nakupi u toku svirke od koje obmotane žice potamne. Obmotaš krpu oko žice pa prevučeš gore -dole trudeći se da ne dodirneš vrat. Takođe, pre nego što staviš gitaru u kofer ili futrolu, obmotaj žice i vrat nekom drugom mekanom, suvom krpom - ne bi verovao koliko pomaže. Bez zezanja, ja na tezgu nosim po 3-4 meke pamučne krpe, baš iz razloga da bi mi gitara i žice preživele.
Što se samih žica tiče, sa 10+ godina sopstvenog tezgaroškog iskustva mogu samo da kažem da, dok se ostale firme takmiče u reklamama, D'Addario pravi ŽICE. Najkonzistentnije su, imaju najmanju tenziju po promeru, i ubedljivo najbolji zvuk (mislim na XP nickel-plated steel seriju, njihovu najprodavaniju). Opet napominjem da ti je, ukoliko sviraš set žica 9-42, to glavni problem, i da bi valjalo da razmisliš o tome da pređeš na desetke, pre svega zbog ''radnog veka'' žica, a i ton je neuporedivo bolji s njima. S druge strane, tehniku prilagodiš za 3 dana, bude ti isto. Sa srećom!