Fender USA stratocaster tuning problem
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Fender USA stratocaster tuning problem
Od skora sam vlasnik pomenute gitare sa FAT 50`s custom shop magnetima iz 2012 godine. Gitara je prelepa na oko I njen vrat mi bas odgovara. Ali imam jedan problem.
Nikako ne mogu da nastimujem E zicu prema ostalim zicama. Nastelujem sve lepo na stimeru I kad okinem E (prazna zica) I na A zici nadjem isto E uopste se ne podudaraju. Ako pritisnem recimo A na 6-oj zici I nadjem A na 5-oj one se lepo slazu. Ako uzmem recimo A ton na 6-oj zici I uporedim sa praznom A zicom broj 5, opet se tonovi ne slazu.
Ne znam sta da radim, kukao bih na sav glas jer sam debelo platio ovu gitaru a sto je najgore to nisam ni primetio ranije.
Da li neko zna u cemu je problem I kako ga resiti?
Unapred vam svima hvala.
Nikako ne mogu da nastimujem E zicu prema ostalim zicama. Nastelujem sve lepo na stimeru I kad okinem E (prazna zica) I na A zici nadjem isto E uopste se ne podudaraju. Ako pritisnem recimo A na 6-oj zici I nadjem A na 5-oj one se lepo slazu. Ako uzmem recimo A ton na 6-oj zici I uporedim sa praznom A zicom broj 5, opet se tonovi ne slazu.
Ne znam sta da radim, kukao bih na sav glas jer sam debelo platio ovu gitaru a sto je najgore to nisam ni primetio ranije.
Da li neko zna u cemu je problem I kako ga resiti?
Unapred vam svima hvala.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Re: Fender USA stratocaster tuning problem
Prva stvar:
Kotiranje gitare:
U prevodu. nota na 12tom pragu i prazna zica moraju da budu precizno podesene tj da na stimeru pokazuju istu notu.
Druga stvar: Kakva je visina te zice, ako je previsoko, nece kotirati! U ovom slucaju, samo spusti zicu i iskotiraj je ponovo (vidi klip iznad)
Trece: Koje su zice u pitanju, ako su DR, one su shit, ne kotiraju uopste (probao par paketa, ultra uzas od zica).
Kupi Diaddario ili fender, to kotira sigurno u dlaku.
Cetvrto: Ako ni jedna od ove predhodne tri stavke nije problem, onda je moguce i da je lose napravljen nut, tj da je ta zica visoko sa te strane.
I poslednje, ne verujem da USA gitara moze da bude lose iskotirana, ali opet, sve je moguce....Uvek na kraju krajeva ako nista od gorepomenutog nije resenje problema, nosi je kod majstora.
Kotiranje gitare:
U prevodu. nota na 12tom pragu i prazna zica moraju da budu precizno podesene tj da na stimeru pokazuju istu notu.
Druga stvar: Kakva je visina te zice, ako je previsoko, nece kotirati! U ovom slucaju, samo spusti zicu i iskotiraj je ponovo (vidi klip iznad)
Trece: Koje su zice u pitanju, ako su DR, one su shit, ne kotiraju uopste (probao par paketa, ultra uzas od zica).
Kupi Diaddario ili fender, to kotira sigurno u dlaku.
Cetvrto: Ako ni jedna od ove predhodne tri stavke nije problem, onda je moguce i da je lose napravljen nut, tj da je ta zica visoko sa te strane.
I poslednje, ne verujem da USA gitara moze da bude lose iskotirana, ali opet, sve je moguce....Uvek na kraju krajeva ako nista od gorepomenutog nije resenje problema, nosi je kod majstora.

ništa specijalno..samo treba da se istonira
- Rockatansky
Da, stare zice mogu da budu problem.
Najbolje kupiti nove zice, pa onda setup.
Podesiti visinu, pa tek onda intonaciju na Bridge-u.
Najbolje kupiti nove zice, pa onda setup.

Hvala na odgovorima. Zaboravio sam da napomenem da je odradjen setup gitare kod Gorana iz Zemuna koji, kazu, vazi za jednog od najboljih majstora.
dve stvari:vasko74 wrote:Hvala na odgovorima. Zaboravio sam da napomenem da je odradjen setup gitare kod Gorana iz Zemuna koji, kazu, vazi za jednog od najboljih majstora.
1.koliko ima kako si stavio nove žice?
(novim žicama treba vremena da se smire, dok se ne rastegnu. Ako ih nisi sam rastegnuo posle stavljanja, uradi to više puta, rasteži, naštimaj, rasteži doštimaj..sve dok se ne sredi)
2. ako su žice stare, zameni ih. Ako nije ništa odo ovoga vrati Goranu da ti sredi to. Čudi me da nije on to primetio..(osim ako si posle njegovog setapa stavio nove žice pa se još nisu dovoljno rastegle..)
Iskreno nisam rastezao zice. Ajde probacu pa javljam sta sam uradio. Imam ogroman strah od toga da Fender mozda nije pedantno uradio ovu gitaru I da je napravio gresku u izradi. Naslusao sam se svakakvih prica. A zice sam stavio pre 2 meseca - Dean Markley.
Ja sam u zadnjih mesec dana imao dva servisa gde su ljudi doneli dean markley u oba jedne su bile potpuno rdjave a druge su totalno kontra kotirale na a i e6 zicama samo zameni zice stavi diadario ili erni ball i sve ce doci na mesto
Hvala vam svima na pomoci. Zamenicu zice u narednih nekoliko dana pa javljam rezultat.
Drugari,
evo probao sam moj postojeci Dean Markley da istezem. Zice sam istezao do granice pucanja ali avaj. Problem je ostao isti. Da li je D Addario dostojna zamena za gore pomenute zice?
Hvala od srca
evo probao sam moj postojeci Dean Markley da istezem. Zice sam istezao do granice pucanja ali avaj. Problem je ostao isti. Da li je D Addario dostojna zamena za gore pomenute zice?
Hvala od srca
Da li si odgledao Nemanjin video?
Šta će ti majstor, uradi sam kotiranje.
Napomena, ako budeš podešavao debele žice, popusti im tenziju prilikom setupa, da ne bi silovao sedla i šrafčiće.
Šta će ti majstor, uradi sam kotiranje.
Napomena, ako budeš podešavao debele žice, popusti im tenziju prilikom setupa, da ne bi silovao sedla i šrafčiće.
Ne istezu se stare nego nove zice i naravno da je diadario dobar realno dean markley je ubedljivo najgora zica
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
matori, aj 'vako...Nemoj ipak nishta sam da radish shebaces djitru. Zice ako si rastezao dok su na gitari pod tenzijom vrlo lako si mogao ostetiti vrat, nut ili mozda cak i tremolo sistem. Najbolje odnesi nekome da ti stavi NOVE zice i setapuje gitaru i onda samo svirash i nisht ne dirash!vasko74 wrote: Zice sam istezao do granice pucanja

- Haralampije
Da ti nije E zica previsoko podignuta?Da li je tremolo uz telo ili pluta kao flojd?
Ako prva dva videa nisu pomogla,i ako je samo ta zica moze je da bude los nut, moze previsoka akcija, lose podesena tenzija opruga pozadi, i na kraju ako nikakve korekcije ne pomazu onda je ono najgore-los vrat.
Probaj i sa razlicitim debljinama zice.Pritom imaj na umu da intonacija nikad nece biti savrsena, moze biti samo priblizna.
Na kraju najvaznije, a mozda je to i glavno pitanje. da li ti cujes to neslaganje u sviranju i okidanju ili samo gledas po stimeru?
A za istezanje zica najbolja tehnika-frudua video,
znaci nastimuj, i onda svaku zicu istezi i dostimavaj dok ne prestane da se rastimava.
ako imas moderne tjunere, ovo ti je najefikasniji nacin kako da postavljas zice.ubedljivo najbolji.
Ako prva dva videa nisu pomogla,i ako je samo ta zica moze je da bude los nut, moze previsoka akcija, lose podesena tenzija opruga pozadi, i na kraju ako nikakve korekcije ne pomazu onda je ono najgore-los vrat.
Probaj i sa razlicitim debljinama zice.Pritom imaj na umu da intonacija nikad nece biti savrsena, moze biti samo priblizna.
Na kraju najvaznije, a mozda je to i glavno pitanje. da li ti cujes to neslaganje u sviranju i okidanju ili samo gledas po stimeru?
A za istezanje zica najbolja tehnika-frudua video,
znaci nastimuj, i onda svaku zicu istezi i dostimavaj dok ne prestane da se rastimava.
ako imas moderne tjunere, ovo ti je najefikasniji nacin kako da postavljas zice.ubedljivo najbolji.
Ne moze biti los vrat ni nista lose oko konstrukcije same gitare to je prosta matematika i te gitare se rade cnc-om te sigurno nije nista pobeglo . Nove zice setup i to je to