Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
eg303

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Post by eg303 » 26 Aug 2017, 11:04

tommytigh77 wrote:
25 Aug 2017, 19:49
eg303 wrote:
25 Aug 2017, 18:01
kad ono međutim...
To je sasvim normalno za Elixir da se ofucaju na mestu gde se trza, podere se presvlaka. Ne utiče na ton i integritet žice što je bitno, tako da samo cepaj dalje.
Zahvaljujem na odgovoru, ne verujem, bez obzira na tu okolnost sa habanjem, da ću ih ponovi koristiti, nekako mi nisu legle...

A za ovo oko deblji/tanji komplet žica, nekada sam ortodoksno zagovarao jednačinu "deblja žica=bolji ton", danas više nisam pri tom stavu, mislim da je znatno važnije da se onaj ko svira dobro oseća (jedino ako nema neke mazohističke sklonosti) dok svira nego da se "juri" extra debeli set (koji sam po sebi ipak ne garantuje i "debeli" ton) tako da devetke, osmice, štagod da su - bolje su nego da je sviranje "robija" (na nekom debelom setu)...
Definitivno instrument koji sviraš treba da ti se dopada (ako ne u svakom, ono u što više aspekata) i onda stvari idu same po sebi u nekom dobrom smeru...
P.S. Meni je jedna od glavnih mana debljih setova žica bilo nekako tromo (ja sam ga tako čuo) vraćanje nakon malo jačih i bržih bendinga u početnu intonaciju, recimo na B žici, na 12. pragu dizanje za stepen i po do D pa brzo vraćanje na početno B, nekako mi se na dvanaesticama to "povratno B" čulo kao falš, a opet, možda je to samo do mene...

Rockatansky

Post by Rockatansky » 26 Aug 2017, 17:47

Meni nekako bas deluje deblje=bolje do granice dokle prsti mogu da trpe :mrgreen: Mozda sam malo zastranio. :oops:
Da se razumemo personalna stvar, ne kazem da je tako, nego moj utisak.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Aug 2017, 18:13

Мислим да то много зависи од тога шта се свира и како се свира. Не постоји уопште нека универзална формула. Мислим да сваки клинац који воли мало јаче да заоре откине када први пут чује дебље жице у кацији, али мислим да чак ни у тој зони не може да се каже да су дебље жице нужно боље или убедљивије. Будући да сам превасходно акустичар за мене не постоје претврде жице за електричну гитару, све су меке као жвака у односу на акустичну гитару, али ако причам о тону ја бих рекао да су дебеле жице на електричној гитари ипак one-trick-pony. Раније сам редовно на електричној гитари користио једанаестице али последњих 6-7 година користим десетке и делује ми да ми не би сметало ни да користим тање жице ако би то одређена свирка захтевала. Није да сам наишао на такву ситуацију али сада имам сасвим другачији поглед на тај проблем.

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 26 Aug 2017, 19:19

hipihill wrote:
26 Aug 2017, 09:43
Objasnio mi je da je ovako gitara mnogo zivlja i do to moram svakako da probam. To je bio povod mom pitanju.
sve je OK i ja pitam hiljadu stvari na forumu, što se mene tiče to je ok i u temi smo...Što se tvog druga tiče zaista se slažem sa njim u jednom a to je da trebaš da probaš, ..mene iskreno zanima kakva će biti tvoja reakcija, voleo bih da znam u zdravlje :ziveli:

Rockatansky

Post by Rockatansky » 26 Aug 2017, 20:15

E da nekad i nije do tona nego (mada je mozda i to stvar navije vec) volim da osetim zicu kada je okidam trzalicom, a ne prolazim kao usijan noz kroz puter :D

bancika

Post by bancika » 26 Aug 2017, 21:55

Prva reakcija na takve promene je uvek ta da ti se ne svidja.

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Aug 2017, 22:52

Rockatansky wrote:
26 Aug 2017, 20:15
E da nekad i nije do tona nego (mada je mozda i to stvar navije vec) volim da osetim zicu kada je okidam trzalicom, a ne prolazim kao usijan noz kroz puter :D
Taj rad. Ja volim i višu akciju i malo deblji vrat, ta neka 1 neprestana borba.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Aug 2017, 08:16

То за дебљи врат и вишу акцију се слажем, и мени је тако увек било некако природније, само је онда прелазак на тање жице мало већи посао.

hipihill

Post by hipihill » 27 Aug 2017, 09:51

MIKI-DJORDJE wrote:
26 Aug 2017, 19:19
hipihill wrote:
26 Aug 2017, 09:43
Objasnio mi je da je ovako gitara mnogo zivlja i do to moram svakako da probam. To je bio povod mom pitanju.
sve je OK i ja pitam hiljadu stvari na forumu, što se mene tiče to je ok i u temi smo...Što se tvog druga tiče zaista se slažem sa njim u jednom a to je da trebaš da probaš, ..mene iskreno zanima kakva će biti tvoja reakcija, voleo bih da znam u zdravlje :ziveli:
Moj drugar nije neki bezveznjak, daleko vece scensko iskustvo ima od mene i aktivan je. Razlika je sto on svira iskljucivo rock, a ja sam vise blues orijentisan.On gotovo iskljucivo koristi LP Custom tako da moram da mu verujem.

Misljenja sam da mnogo zavisi i od gitare. Istakao sam da se moje pitanje odnosilo prevashodno na Gibson Les Paul. Trenutno imam dva Gibsona u kuci i za hollowbody sam vec pomenuo da jednostavno ne treba stavljati nista ispod desetki jer su to previse analiticne gitare i svaka promena se bas dobro cuje. Druga je dascara sa hibridom 9/10 i to mi se ne svidja. Jednostavno postoji neki tonski raspar izmedju motanih i nemotanih zica, debele kao da su mrtve, trome, umorne. Znaci da sam za ciste debljine, ne custom. Opet iz iskustva znam da na LP odlicno leze i devetke pa tom logikom verovatno ce i osmice. No dobro, ako dodjem ponovo do Les Paula sigurno cu probati osmice ako ni zbog cega drugog onda zato sto ih nikada nisam probao, a gitare imam dugo.

eg303

Post by eg303 » 27 Aug 2017, 11:13

Ma, tovar sjajnih gitarista koristi(lo) ultra tanke žice (.008) a sviraše hard/hevi/metal rok na kratkoj skali (Tomi Ajomi, Bili Gibons, E.K. sa Krimom itd.) i njihov ton se uzima za majku tona rok zvuka, glupo je gubiti vreme na te dileme...
Inače, mislim da koliko god važila priča o prednosti osećaja "žice pod rukom" kod debljih setova to prevashodno važi za levu ruku (u desnorukih svirača), kod desne ruke (takođe u desnorukih) već mislim da nije taj slučaj i da tu tanje žice mogu da imaju prednost, što bi rekao Jurić Stublić: "nježno, nježno, nježnije..."

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 27 Aug 2017, 15:16

Iz nekog mog iskustva, deblje zice na hambakerima znaju da zamuljaju zvuk. Cini mi se da je sve preko 11 bas za jazz ili za neki metal u dubljem stimu. Svi proizvodjachi gitara na svoje instrumente stavljaju ili 9 ili 10 debljinu zica. Recimo, telecasteri sa 9 zicama na skalu 25,5 imaju slican ili isti feel kao gibson sa 10kama. Sto se tice samog zvuka, ja preferiram svuda 10ke koje imaju dovoljno tenzije i za d# stim (tad su mekane kao 9ke) a za e standardni stim su idealne. Prosto treba naci gitaru koja sama po sebi ima topao ton (da ima basa dovoljno) ali i bistar i onda prema stimu odabrati i debljinu zica. Deblje zice na mutnijoj gitari ce stvarno zvucati losije. Na hambakerima koji su bistri i gitarama od pravog zvonkog mahagonija nije problem ali te gitare su skupe. Na jeftinijim hambaker gitarama ja bih zaista isao pre na 9 ke da se malko razbistri i definise ton. Pa cak i na jeftinijim telcima i stratovima, devetke daju pre taj fender " twang" kojem svi koji vole ovaj tip gitara teze. Isprobavati i kad se nadje formula koja funkcionise...ne menjati :ziveli:

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 27 Aug 2017, 15:53

Moj drugar nije neki bezveznjak, daleko vece scensko iskustvo ima od mene i aktivan je.
pa ja to nisam ni rekao a ni pomislio care, već da se slažem sa njim u jenom - da probaš. A žašto se ne slažem u drugom evo objasniću jer svako drugačije svira, eto ja nisam ni znao da je više u rock fazonu..no ono što njemu može biti živahno tebi može biti mrtvilo. Zato se trudim da isfiltriram subjektivne osećaje, mogu ti reći da li su žize trajne , nisu, bolje od jednih lošje od drugih a sad osećaj isto mogu ali je on lična stvar.

eto da ne budem ja pitanju, navešću primer mog prijatelja koji za mene barem trenutno najbolji US rock gitarista. stariji je nije klinac...LM kako je svirao često na otvaranju YJM naravno da sam pitao da li je probao gitaru jer kada imaju vremena i oni kao i mi samo bistre o opremi...LM probao je naravno i kazao mi je da se plašio da će pokidati žice, da se rastežu i da prosto to nije za njega..Naravno da se slaže da YJM ima super ton tj njemu odgovara, ovo ''super'' neka bude da ja ne tražim od njega da olajava super stara i ne očekujem išta drugo da mi kaže...ali za žice tako stoji...

Ja nisam pokidao ne naravno JYM gitaru nisam ni probao niti ga znam, ali kada bi uzeo od drugih jer i onako volim da zavrćem žice uvek je ''jao pokidaćeš mi'' :bambi: ...

Za mene su 9ke do 10ki , ali 9ke trenutno..deblje sam imo ali me vuče da to malo otpustim i da ''riljam'' neka ''sektašenja'' jbg volim to a pokušavam da bežim od istog...Što se tona tiče pa probaj čist nikl one definitvno daju jači signal i za sustain su mama, e znam da Jazzeri vole čelik...mislim da trebaš da slušaš sebe, naravno super što ti je drug predložio i slažem se sa njim. :ziveli: probaj. Mada na Lpju uh ne znam...Al možda ti osvaneš ovde nakon toga sa izjavom ''stvarno je super'' ko zna- jedino ti. :ziveli: PS mislim da treba probati što više stvari.

hipihill

Post by hipihill » 27 Aug 2017, 17:01

Ma najjednostavnije ce biti da odem kod drugara i prosviram njegovog LP. Nazalost nece mi dati da je nosim kuci, ali nema veze. Interesantno je da koliko god sam puta bio kod njega probali smo neke druge gitare, a o osmicama sam saznao u telefonskom razgovoru!

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 28 Aug 2017, 02:52

Što se promera žica tiče, ja prevashodno slušam gitaru i njene potrebe. Nije mi problem da na električnoj sviram i jedanaestice, ali ako ih gitara ne voli, džaba. Davno je pisano o tome i to baš na ovoj temi, ako se ne varam - ne ležu na svaku gitaru sve žice. Neki strat traži devetke, neki jedanaestice. Ja sam sa svojim Road Wornom baš imao situaciju da sam u nekom momentu stavljao na nju D'Addario 11-49 u standardnom štimu, i nije bio problem u svirci, nego je gitara zvučala sapeto, prestala da zvoni, da diše. S druge strane, stavljao sam i devetke, ali onda je žice ne pobudjuju uopšte, bude kao da sam na kuhinjski sto rastegao žice. Dakle, gitara baždarena za desetke (mada trenutno iz nužde koristim Elixir Optiweb 9-46 koji otprilike ima istu tenziju kao D'Addario 10-46). Za akustare tek važi, npr. Yamaha APX900 koju sam imao i koja je došla sa dvanaesticama je propevala tek kad sam stavio desetke. S druge strane, Takamine GN51 koju trenutno imam, i koja je fabrički bila sa jedanaesticama je tek propevala sa dvanaesticama i to Elixir. Tako da je moje iskustvo da treba biti fleksibilan i otvoren što se tiče promera žica i pustiti da instrument sam po sebi diktira. Pa ako bi da sviraš npr. osmice, a ne leže na instrumentu koji koristiš, možda je bolje pojuriti drugi instrument na kojem bi legle...

P.S.:
Ložnjava na debele žice je, po mom mišljenju, uglavnom krenula zbog fame da je Stevie Ray Vaughan koristio trinaestice. Ne sećam se da se toliko pričalo i obraćala pažnja na to pre nego što je on riknuo. Pa, onda bi bolje bilo da razjasnimo:
Prvo: SRV nikad nije koristio full kompet trinaestica, već je samo za E1 ponekad uzimao .013 žicu, da bi pojačao. Uglavnom je koristio dvanaestice, nekad čak i jedanaestice.
Drugo: SRV je svirao u Eb štimu, a to je što se tenzije tiče kao da sviraš za broj manje žice. Dakle, ako je svirao dvanaestice u Eb štimu, kao što i jeste svirao, to je kao da je svirao jedanaestice u normalnom štimu. Ja sam to svirao i nije nikakav problem. Mislim, jeste ako treba da sviram tezgu od 12 sati, ali blues svirka od sat i po sa povremenim bendingom - bez problema. Home run. Pi*kin dim.
Treće: Ljudi moraju da shvate da je glavni sastojak SRV tona GLASNOĆA. Čovek je i u najmanjim klubovima svirao simultano uključen u bar 6-8 pojačala; svi koji su ikad prisustvovali tim svirkama kažu da su im spale uši s glave. Taj zid zvuka, kad na više pojačala u isto vreme izlazne lampe prokuvavaju, je jednostavno neizvodljiv u današnjem vremenu i prostoru. I zato je besmisleno pokušavati da se takvo što rekreira pukim podizanjem promera žica i mučenjem i sebe i gitare.

hipihill

Post by hipihill » 28 Aug 2017, 09:34

nemanjavelimirovic wrote:
23 Aug 2017, 16:04
Samo Strings and Beyond, nema dalje...Nisu imali free shipping ali su imali neki 10 posto discount...pa ispadne slicno, mada kad je free shipping zice kostaju oko 900din. Ovde su duplo skoro... :-) :ziveli:
Kada vec volis te "namazane" zice predlozio bih ti ako do sada nisi sledeci put uzmes i probas pa uporedis i jedan komplet Cleartone pa ako ti se dopadnu dobro je, ako ne slobodno me psuj za bacenu lovu :O.o:. Saznao sam za njih otprilike kada su se pojavile jer mi je drugar iz inostranstva poslao par kompleta. Odusevio sam se i osecajem i tonom i trajnoscu. Tada su bile samo malo skuplje od drugih, a sada su preskupe pa je to jedini razlog zasto ih ne kupujem. Ako nesto znaci Gibson ih koristi za prvu ugradnju.

Post Reply