Što se promera žica tiče, ja prevashodno slušam gitaru i njene potrebe. Nije mi problem da na električnoj sviram i jedanaestice, ali ako ih gitara ne voli, džaba. Davno je pisano o tome i to baš na ovoj temi, ako se ne varam - ne ležu na svaku gitaru sve žice. Neki strat traži devetke, neki jedanaestice. Ja sam sa svojim Road Wornom baš imao situaciju da sam u nekom momentu stavljao na nju D'Addario 11-49 u standardnom štimu, i nije bio problem u svirci, nego je gitara zvučala sapeto, prestala da zvoni, da diše. S druge strane, stavljao sam i devetke, ali onda je žice ne pobudjuju uopšte, bude kao da sam na kuhinjski sto rastegao žice. Dakle, gitara baždarena za desetke (mada trenutno iz nužde koristim Elixir Optiweb 9-46 koji otprilike ima istu tenziju kao D'Addario 10-46). Za akustare tek važi, npr. Yamaha APX900 koju sam imao i koja je došla sa dvanaesticama je propevala tek kad sam stavio desetke. S druge strane, Takamine GN51 koju trenutno imam, i koja je fabrički bila sa jedanaesticama je tek propevala sa dvanaesticama i to Elixir. Tako da je moje iskustvo da treba biti fleksibilan i otvoren što se tiče promera žica i pustiti da instrument sam po sebi diktira. Pa ako bi da sviraš npr. osmice, a ne leže na instrumentu koji koristiš, možda je bolje pojuriti drugi instrument na kojem bi legle...
P.S.:
Ložnjava na debele žice je, po mom mišljenju, uglavnom krenula zbog fame da je Stevie Ray Vaughan koristio trinaestice. Ne sećam se da se toliko pričalo i obraćala pažnja na to pre nego što je on riknuo. Pa, onda bi bolje bilo da razjasnimo:
Prvo: SRV nikad nije koristio full kompet trinaestica, već je samo za E1 ponekad uzimao .013 žicu, da bi pojačao. Uglavnom je koristio dvanaestice, nekad čak i jedanaestice.
Drugo: SRV je svirao u Eb štimu, a to je što se tenzije tiče kao da sviraš za broj manje žice. Dakle, ako je svirao dvanaestice u Eb štimu, kao što i jeste svirao, to je kao da je svirao jedanaestice u normalnom štimu. Ja sam to svirao i nije nikakav problem. Mislim, jeste ako treba da sviram tezgu od 12 sati, ali blues svirka od sat i po sa povremenim bendingom - bez problema. Home run. Pi*kin dim.
Treće: Ljudi moraju da shvate da je glavni sastojak SRV tona GLASNOĆA. Čovek je i u najmanjim klubovima svirao simultano uključen u bar 6-8 pojačala; svi koji su ikad prisustvovali tim svirkama kažu da su im spale uši s glave. Taj zid zvuka, kad na više pojačala u isto vreme izlazne lampe prokuvavaju, je jednostavno neizvodljiv u današnjem vremenu i prostoru. I zato je besmisleno pokušavati da se takvo što rekreira pukim podizanjem promera žica i mučenjem i sebe i gitare.