Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Post by Cortex » 28 Aug 2017, 13:38

previse ljudi koji 20 godina nisu nijednom bendovali zicu propagiraju 11ice i deblje od njih. zavisi i da li je gitara sa tremolom ili fiksnim bridzom. meni je u E stimu tesko i sa desetkama da bendujem zice na gitarama sa tremolom, dok ko to moze da uradi sa 12icama ne mogu a da ne pomislim da bi mogao jednom rukom mene licno da podigne sa zemlje i drzi u vazduhu...

parker

Post by parker » 28 Aug 2017, 16:26

Glas razuma :)

Ja sam ranije svirao akustičnu sa dvanaesticama i bilo mi ok, a to se smatra i kao standard za akustičnu gitaru. Ali kada sam sad skoro (zadnjih meseci) počeo malo da menjam zice i svirao jedanaestice a posle i desetke, sumnjam da bi se sad vratio na dvanaestice, čak možda ostanem baš na desetkama.

To je individualna stvar, treba svako da šara dok ne nađe šta mu paše..

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 28 Aug 2017, 16:40

hipihill wrote:
28 Aug 2017, 09:34
Kada vec volis te "namazane" zice predlozio bih ti ako do sada nisi sledeci put uzmes i probas pa uporedis i jedan komplet Cleartone pa ako ti se dopadnu dobro je, ako ne slobodno me psuj za bacenu lovu :O.o:. Saznao sam za njih otprilike kada su se pojavile jer mi je drugar iz inostranstva poslao par kompleta. Odusevio sam se i osecajem i tonom i trajnoscu. Tada su bile samo malo skuplje od drugih, a sada su preskupe pa je to jedini razlog zasto ih ne kupujem. Ako nesto znaci Gibson ih koristi za prvu ugradnju.
Dakle volim jeftinije, a sto trajnije zice :D...cleartone je vrv skuplji od elixira koji je 900din ovako :)

parker

Post by parker » 28 Aug 2017, 16:49

Jbg profesore, meni se više svidelo ono objašnjenje koje uključuje razne lepotice, lakše se tu pronađem..

hipihill

Post by hipihill » 28 Aug 2017, 17:47

nemanjavelimirovic wrote:
28 Aug 2017, 16:40
hipihill wrote:
28 Aug 2017, 09:34
Kada vec volis te "namazane" zice predlozio bih ti ako do sada nisi sledeci put uzmes i probas pa uporedis i jedan komplet Cleartone pa ako ti se dopadnu dobro je, ako ne slobodno me psuj za bacenu lovu :O.o:. Saznao sam za njih otprilike kada su se pojavile jer mi je drugar iz inostranstva poslao par kompleta. Odusevio sam se i osecajem i tonom i trajnoscu. Tada su bile samo malo skuplje od drugih, a sada su preskupe pa je to jedini razlog zasto ih ne kupujem. Ako nesto znaci Gibson ih koristi za prvu ugradnju.
Dakle volim jeftinije, a sto trajnije zice :D...cleartone je vrv skuplji od elixira koji je 900din ovako :)
Meni je i Elixir skup! Ako mogu recimo Clapton, Bonamasa i drugi da koriste najjeftinije EB zice mogu i ja. Fender na CS za prvu ugradnju stavlja najjeftinije Daddario ili Fender zice, jedino se Gibson tu nesto glupira pa stavlja te skupe. Verujem da imaju neki poseban dil sa tim proizvodjacem jer su veliki kupac.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 30 Aug 2017, 14:36

hipihill wrote:
28 Aug 2017, 17:47
Meni je i Elixir skup! Ako mogu recimo Clapton, Bonamasa i drugi da koriste najjeftinije EB zice mogu i ja. Fender na CS za prvu ugradnju stavlja najjeftinije Daddario ili Fender zice, jedino se Gibson tu nesto glupira pa stavlja te skupe. Verujem da imaju neki poseban dil sa tim proizvodjacem jer su veliki kupac.
Pa znas kako, EB zice i DiAddario su oko 700-800 dinara a elixir je oko 900 kad se poruci iz inozemstva. Nema neke vece razlike u ceni. Ernie Ball zice su sa manjom tenzijom i meni su uvek bile najudobnije za sviranje na svim zicanim instrumentima, ali jako brzo se degradiraju tj pocrne i izgube zvuk i prestanu da kotiraju za manje od mesec dana ako se svira cesto. DiAddario mi je od tih obicnih zica najbolji, ima najvecu tenziju dodushe ali ton mi se uvek najvise svidjao kod njih. One vremenom ne gube pitch tj kotiraju ok i kad su matore ali opet ne zvone kao prvi dan vec posle par dana sviranja. Njih sam odrzavao sa dunlop 65 za ciscenje zica i to je pilo vodu dok nisam otkrio da elixir traje 3 puta duze bar i do poslesnjeg dana ima zvuk kao nova zica i kotira perfektno. Najgore su DR zice koje su me par puta istripovale da nesto nije u redu sa instrumentom jer ne kotiraju uopste ni kad ih tek stavim na gitaru. Podesim bridge prema njima ali nikad nije perfect pitch tj na 0-tom i 12tom pragu je isti ton, ali ostali tonovi su malko pomereni napred ili nazad. U tom slucaju kupovao sam DiAddario ekspresno, stavljao na isti instrument i kad se klasicno podesi bridz sve bude perfektno. Dakle...DR nikad vise. Dean Markley mi je takodje bila ok zica mada i ona brzo propadne. Za akusticnu samo martin zice zbog tona, mada jos nisam probao elixir zbog cene...ali siguran sam da cu preci na njih i za akusticnu. Sve u svemu, da ne bude sektashenje..za te pare koje dash za jedan komplet elixira morao bih da kupish 3 kompleta nekih drugih zica sto je onda skuplje...ali opet...kako kome sta odgovara neka koristi (neko voli kad zica izgubi zvonkost)... Iznad napisano je samo moj subjektivni stav ili po modernom recniku IMHO. :ziveli:

parker

Post by parker » 30 Aug 2017, 15:53

Ja sam ranije koristio Elixir nano na jednoj akustičnoj gitari, bilo je odlično.. Sad malo šaram i probao sam svašta, opet mislim da vredi uzeti Elixir jer trajnost ispegla cenu i na duže staze gledano nije Elixir skup (pogotovo ako se uzme preko pa ispadne 900rsd.)
Takođe, ako neko ipak želi da potroši manje, meni su sad na dve gitare iste žice, neke Martin desetke i sasvim su ok za svakodnevno sviruckanje. To je Martin M170 3 pack i to u Liri košta 1760 dinara za pakovanje od 3 kompleta. Pa sad, možda je logika češće menjati žice za taj sveži zvuk ko voli, žice nisu skupe a nisu ni loše..
Izvinjavam se što na temi za električne pišem o akustičnim žicama, opet - možda nekom bude od koristi..
Ne znam kakav je stav o pominjanju Lire i cene, ako nije trebalo izvinjavam se i za to.
:ziveli:

hipihill

Post by hipihill » 30 Aug 2017, 17:54

nemanjavelimirovic wrote:
30 Aug 2017, 14:36
hipihill wrote:
28 Aug 2017, 17:47
Pa znas kako, EB zice i DiAddario su oko 700-800 dinara a elixir je oko 900 kad se poruci iz inozemstva. Nema neke vece razlike u ceni. Ernie Ball zice su sa manjom tenzijom i meni su uvek bile najudobnije za sviranje na svim zicanim instrumentima, ali jako brzo se degradiraju tj pocrne i izgube zvuk i prestanu da kotiraju za manje od mesec dana ako se svira cesto. DiAddario mi je od tih obicnih zica najbolji, ima najvecu tenziju dodushe ali ton mi se uvek najvise svidjao kod njih. One vremenom ne gube pitch tj kotiraju ok i kad su matore ali opet ne zvone kao prvi dan vec posle par dana sviranja. Njih sam odrzavao sa dunlop 65 za ciscenje zica i to je pilo vodu dok nisam otkrio da elixir traje 3 puta duze bar i do poslesnjeg dana ima zvuk kao nova zica i kotira perfektno. Najgore su DR zice koje su me par puta istripovale da nesto nije u redu sa instrumentom jer ne kotiraju uopste ni kad ih tek stavim na gitaru. Podesim bridge prema njima ali nikad nije perfect pitch tj na 0-tom i 12tom pragu je isti ton, ali ostali tonovi su malko pomereni napred ili nazad. U tom slucaju kupovao sam DiAddario ekspresno, stavljao na isti instrument i kad se klasicno podesi bridz sve bude perfektno. Dakle...DR nikad vise. Dean Markley mi je takodje bila ok zica mada i ona brzo propadne. Za akusticnu samo martin zice zbog tona, mada jos nisam probao elixir zbog cene...ali siguran sam da cu preci na njih i za akusticnu. Sve u svemu, da ne bude sektashenje..za te pare koje dash za jedan komplet elixira morao bih da kupish 3 kompleta nekih drugih zica sto je onda skuplje...ali opet...kako kome sta odgovara neka koristi (neko voli kad zica izgubi zvonkost)... Iznad napisano je samo moj subjektivni stav ili po modernom recniku IMHO. :ziveli:
Sada sam pogleda na SB i koliko vidim najjeftiniji Elixir je 8 dolara, EB i DD 5 dolara. Kupujem DD pakovanje od 10 kompleta tako da me dodje 4 dolara, a pakovanje EB od 12 kompleta izadje i manje od toga. Nikada nisam kupovao Elixir, ali jesam Cleartone (i upravo ih imam na jednoj gitari) i daleko od toga da traju tri puta duze od obicnih, mislim da traju isto, tacnije debele zice jednako brzo omutave, jedino nemotane ostanu duze zivlje. Sto se tenzije tice ne vidim razliku izmedju EB i DD, samo mi je sa Fenderovim osecaj da su mekse od drugih. Govorim o obe skale instrumenta. Sta znam, nasao sam da su meni te jeftinije nekako isplativije, ruke mi se ne znoje pa mi traju dugo.

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 30 Aug 2017, 18:41

E a koje su Vam žice bila najveća ispala ? tipa kupio si očekuješ ok a ono..... :bambi: ? baš me zanima hvala. ( meni ''plavi čelik'' i elexir, plavi čelik jer su tada 90ih koštale onako dobrano pa me više bolelo, za bluez uopšte nisu kao da se polome - kako li je meni palao na pamet još se Vai slikao da uzemem za bluzijanu to je tek pitanje :lol: , e sada jel to bila kopija da li su danas bolje ne znam)

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 03 Sep 2017, 12:21

Meni su sve Dean Markley žice bezveze, nenormalna tenzija, a najveća ispala su mi Rotosound žice. Ima tome par godina, ložio se na Guthrie Gowana pa se najeo gowana i uzeo Rotosound, kao, ima i ekstra prva žica... to je trebalo da mi bude dovoljno upozorenje. Žice nisu pocrnele i izgubile ton nakon prve svirke - pocrnele su U TOKU svirke, nakon tri sata. Imao sam i gora iskustva, ali od tih, da kažem, renomiranih proizvodjača, ubedljivo najgore žice.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 03 Sep 2017, 16:35

tommytigh77 wrote:
03 Sep 2017, 12:21
Žice nisu pocrnele i izgubile ton nakon prve svirke - pocrnele su U TOKU svirke, nakon tri sata.
:XD:

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 03 Sep 2017, 18:16

ove plavi čelik kao da si ih polomio na mestima gde dodiruju pragove, jako čudno , ko kada opustiš žicu pa radiš legato , jako čudno i teško da se opiše ali težak šit od žica....pre jedno god dana sam uzeo za el opet DM nisam ih stavio iz straha, nisu blue s već ''obične''...nekada kada budem sređivao gitaru tipa brušenje pragova pa ću ih staviti jer tada obično opuštam i zatežem žice par puta da bi podesio vrat, intonaciju id pa kao barem nečemu da posluže a ko zna možda me iznenade prijatno...za neprijatno sam spreman :) ..Za divno čudo rotosound nisam nešto koristio, a vidiš reklamiraju ih...doduše reklamiraju i DM....Ko zna šta daju GGovanu - pare sigurno da, nego možda dobije neke bolje...e jasi te kupio kod nas ili od preko? čisto sam znatiželjan, nije da ih pravdam daleko od toga nisam im fan....Ja sam ove uzeo ovde..

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 04 Sep 2017, 05:40

Rotosound sam kupio ovde, isto kao što ovde kupujem i D'Addario i Elixir pa sam prezadovoljan. Hoću reći, nije problem u mestu nabavke. A i ako ćemo pravo, ne verujem u te teorije zavere da se kod nas uvaljuje roba Š klase. Za neke druge stvari, ok. Ali, žice za gitaru? Pa njih bi u fabrici mnogo više koštalo da uposle jednog lika da odvaja falš žice za Balkan nego što bi uštedeli na nama...

Tenji

Post by Tenji » 04 Sep 2017, 12:53

Potvrdjujem da su rotosound krs zice. Ja sam se jos vise Guthrieja najeo doduse, jer sam potrosio dosta vise od jednog pakovanja dok nisam skontao da nije do mene sto zice pocrne, i nije do gitare sto mutavo zvuci. :-D Ali sta ces, zivotna skola.

eg303

Post by eg303 » 04 Sep 2017, 13:49

tommytigh77 wrote:
04 Sep 2017, 05:40
Rotosound sam kupio ovde, isto kao što ovde kupujem i D'Addario i Elixir pa sam prezadovoljan. Hoću reći, nije problem u mestu nabavke. A i ako ćemo pravo, ne verujem u te teorije zavere da se kod nas uvaljuje roba Š klase. Za neke druge stvari, ok. Ali, žice za gitaru? Pa njih bi u fabrici mnogo više koštalo da uposle jednog lika da odvaja falš žice za Balkan nego što bi uštedeli na nama...
Nažalost, i nisu neke teorije već prakse zavere, doživesmo i to da neki svetski brendovi (nedavno "Nutela") javno priznaju da je drugačiji kvalitet (niži) za neka(čitaj: istočnoevropska) tržišta.
Nisu oni otvarali teglu po teglu da bi probali pa one "jadnije" tegle da pošalju za Balkan već se proizvodi namenski osiromašeniji proizvod (treća smena da smanji masnoću za 20% i to izvozimo za Srbiju), mogu tako i žice da prave od jeftinije, nekvalitetnije sirovine u dve smene za izvoz...
Digresija je ali potpuno sam uveren da za vreme "akcijskih" ponuda nekih naših trgovinskih lanaca namirnice koje se pojave tom prilikom nisu kvaliteta na koji sam navikao, mislim da stvari idu ovako: "Maksimus" se dogovori sa proizvođačem sira da im ovi isporuče 30 tona fete po ceni koja je 2/3 uobičajene a onda proizvođač tu seriju i napravi sa 2/3 masnih jedinica i svi zadovoljni, čak i kupac dok stavlja robu u korpu jer je jeftino prošao...
On topic, i ja sam jedared uzeo Dean Markley komplet u Mitrosu, zaboravih tačno tip žica, koji mi je ubedljivo najgore bačena para za žice, prvi sat sam se čudio kako se ponašaju "motane" žice, kao da se navoj "okretao" pri bendingu, tuga i jad, srećom brzo mi u svemu tome puče "D" žica pa skinuh tu furdu sa tanbure...

Post Reply