Humbuckeri na Stratu (i druga poboljšanja)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

guv'nor

Re: Humbucker-i na Stratu

Post by guv'nor » 04 Dec 2008, 23:49

dweezil wrote:pa kako da ga splitujesh kad ima samo 2 zice?!
Moj Virtual Vintage je imao 5 žica (crnu, belu, zelenu, crvenu i golu), ali su mu neke dve (ne sećam se koje) bile fabrički skraćene i spojene. Verovatno zato što splitovanje ne bi imalo nikakve poente kod takvih modela(ko zna na šta bi to ispalo, jer većina VV serije nije nešto preterano deblja u zvuku od "pravih" singlova).

dweezil

Post by dweezil » 04 Dec 2008, 23:50

ma ja sam mislio na Fender Vintage noiseless.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Dec 2008, 23:51

I kod Fenderovog Vintage Noiseless je tako, mislim - žice su izvučene napolje i fabrički spojene.

U svakom slučaju, barem ponekad su te dodatne dve žice izvučene napolje, ili se magnet može "hakovati" da se dođe do njih. EMGovi imaju četiri kontakta koji vode iz magneta, po dva za svako jezgro, valjda.

Odnosno, u teoriji se mogu splitovati jezgra takvog magneta, ali se ne dobija ništa pametno - između ostalog se takav dizajn i po tome razlikuje od "klasičnog" hambakera (pravog ili minijaturnog), kod kojeg splitovanje daje barem upotrebljiv zvuk.

Btw, za svaki slučaj, "vertical stacked" jezgra kod takvih "hum-cancelling singlecoil" dizajna su postavljena ovako:

Image

Dotle su kod "pravog" mini-hambakera jezgra postavljena "standardno" (jedno pored drugog).

guv'nor

Post by guv'nor » 04 Dec 2008, 23:52

dweezil wrote:ma ja sam mislio na Fender Vintage noiseless
...a ja mislim da sam malo rasejan... :hide:

boki1978

Post by boki1978 » 07 Dec 2008, 16:09

Ja bih uradio ono sto su uradili na Hot Rod gitari. Fender magnete su uparili sa Dimarzio single humom Tone Zone-om na bridgu i ova kombinacija je sjajna,a ne morash da ruinirash gitaru ukoliko nemash mesta za hum :D

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 07 Dec 2008, 22:14

jel neko ikada probao ili stawio humowe od les paul-a na strat???To je moja gitara iz snova-les paul zvuk,strat vrat :D

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 07 Dec 2008, 22:30

Gibson pretezno ima taj zvuk sbog mahagonija i set neck-a, magneti su manja stvar.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Dec 2008, 23:16

johnny_b_good wrote:jel neko ikada probao ili stawio humowe od les paul-a na strat?
Nekolicina njih, a jedan od njih je bio i Edi Van Hejlen. Problem je sa string spacingom, koji je kod Gibsona manji nego na Fenderu. Što ne znači da Gibsonov humbucker neće raditi, nego samo znači da neće optimalno raditi. Aftermarket humbuckeri su zato često označeni prema tome ("F-spacing" i "G-spacing").

Mile

Post by Mile » 08 Dec 2008, 00:47

Nego, Rocket Rolle, ti meni savetujes da kupim gitaru sa hambakerima, drugim recima, da ne prepravljam ovu sto vec imam, a citaim na onom postu o budzenju gitara, sta si ti sve izmenjao na tvojoj. Ostadose samo tackice od badi gaja. :))

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Dec 2008, 01:05

Mile wrote:...sta si ti sve izmenjao na tvojoj. Ostadose samo tackice od badi gaja. :))
Mislim da sam tamo takođe rekao da sam se za neke od izmena pokajao. :D

Uostalom, ja sam od Badija pravio najboljeg mogućeg Strata (apgrejdovao komponente istim ali boljeg kvaliteta). Nikad ne bih od njega pokušavao da napravim nešto što on nije (npr. Les Pol).

To tako ide - voliš svoju gitaru takva kakva je, i činiš je još boljom. A ako imaš gitaru kod koje ti se nešto ne sviđa, prodaš je i kupiš onu koja ti se zaista sviđa. Život je prekratak da bi gubio vreme na "pravljenje jabuke od pomorandže".

Mile

Post by Mile » 08 Dec 2008, 07:54

Uostalom, ja sam od Badija pravio najboljeg mogućeg Strata
Znam, zezam se malo... A i ja sam prvenstvaeno hteo da kupim Strat HH, ali kad je bio u mitrosu, ja nisam imao novac, a kad sam skupio, njega vec prodali pa sam uzeo standarda.
pravljenje jabuke od pomorandže
xexe Tacnije bi bilo da zelim od jabuke napravim delises ili ti "big apple", kako zovu Strat HH.

Proces promena je vec pokrenut... Narucen je novi pickguard, maple, sa dve male rupe... Imao bih jos pitanja ali sad ne znam da li da postvim ovde ili na onaj post gde se diskutuje o promenama delova?

Mile

Post by Mile » 08 Dec 2008, 08:44

boki1978
sa Dimarzio single humom Tone Zone-om na bridgu i ova kombinacija je sjajna,a ne morash da ruinirash gitaru ukoliko nemash mesta za hum
Pogledao sam i deluje mi primamljivo. Nisam bas sve razumeo sta pisu, ali vidim savetuju ga za neck poziciju (doduse i za bridge, ali za jazz, a ja sam sa jazzom u svadji zadnjih 30-40 godina. Ha, ja da sviram jazz. To bi ti druze bilo ko Musa Kesedzija i heklanje) kada se zeli "topliji" ton a to bi mi odgovarali. Moj bridge pick up ima droing - twing ton :(

vbraca
Gibson pretezno ima taj zvuk sbog mahagonija i set neck-a, magneti su manja stvar
Znam, ali na zalost, to ne mogu da menjam.
Ali podsetio si me sta mi najvise nedostaje kod moje gitare - "sustain" Zbog toga bih promenio nut (mislim da cu tu da stavim Earvana - http://www.earvana.com/fender_LSR.htm) i one zezalice na bridzu, kako se vec zovu, sedles, preko kojih idu zice i koji podesavaju visinu... To mi na mojoj gitari deluje veoma lose i jeftino a bolji nisu preterano skupi. Tu cu da stavim Graphtech string sejvere (http://www.graphtech.com/products.html?SubCategoryID=13). Ako ne lazu na sajtu (http://www.earvana.com/technology.htm), dobicu bolji sustain i toniranje.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Dec 2008, 11:00

Mile wrote:...sta mi najvise nedostaje kod moje gitare - "sustain" Zbog toga bih promenio nut... i one zezalice na bridzu, kako se vec zovu, sedles...
Pa, dobićeš nešto malo na sustainu - istina, svaki dobitak je veoma važan, ali unapred ti kažem da ne očekuješ čuda.

Pitanja možeš i ovde, kad je već tema krenula u tom pravcu - čak ću joj promeniti i naziv.

boki1978

Re: Humbuckeri na Stratu (i druga poboljšanja)

Post by boki1978 » 08 Dec 2008, 11:53

Mile,

Naravno da sustain zavisi i od ostatka opreme koju koristish, tj.pojacala i distorzije.
Ja koristim Peavey JSX 212 combo i ako hocu sjajan sustain onda idem na crunch kanal do kraja+Ibanez TS9 da malo otopli dist i zvuk je sjajan,a sustain cak i kod ovog strata je bezgranican :D Cak i na gainu do pola sustain je jako dug...Za mene je ipak to cudo zvuk jer ja to od Fendera zaista nisam ocekivao pa sam se radovao svaki put kao malo dete :lol:
kakav crni dzez, ja volim dzez muziku, slusham i postujem ali ja sam bash zudio da uzmem jednog malo modernijeg Fendera,a ne da kupim vrh gitaru i menjam mu sve magnete kao poznati muzicari.
Sustain na Tone zone bridgu je sjajan pa bih ti saveo da ga poslushash ako si u mogucnosti :)

Post Reply