Razlike Između Fendera (MIM, MIJ, CIJ, MIA)?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Chord-Master
MF veteran

Re: Razlike Između Fendera (MIM, MIJ, CIJ, MIA)?

Post by Chord-Master » 04 Jan 2009, 17:35

vbraca wrote:Samo nekapiram visoku cenu, zbog duzeg susenja laka?Kvalitetnijeg drveta?Hardwear-a?
Koliko sam video, nije skuplji od MIA Standard serije, tu je negde sa cenom, cak je malo jevtiniji...

Al' svejedno, ni ja bas ne kapiram... u specifikacijama ne videh nista sto moze da objasni cenu od 950$

Mislim, gledaj:

Magneti: "Tex-Mex single coils" - mozes ceo set od 3 magneta da kupis po vrlo povoljnoj ceni, magneti kao takvi mi se nisu preterano svideli, deluju mi samo kao duplo jevtinija (i daleko losija) varijanta Texas Special-a.

Tremolo sistem: "Vintage Style Synchronized Tremolo" - 90%, ako ne i 100% MIM modela ima takav tremolo sistem, i ja ga imam na svojoj gitari, dobar je, ali nista posebno...

Civije: "Fender Ping Vintage Style Tuning Machines" - Znam da Ping-ovi idu na MIM Standard seriju, ne znam koja je razlika izmedju obicnih "Fender Ping" i "Fender Ping Vintage Style Tuning Machines" civija...

Sad jedino ako je kontrola kvaliteta za ovaj model takva da iz fabrike izlaze samo najbolji primerci sa najkvalitetnijim drvetom, u sta iskreno sumnjam...

Inace mi se dopadaju gitare, deluju mi sasvim okej, samo ne razumem - po kom osnovu je tolika cena?
Last edited by Chord-Master on 04 Jan 2009, 17:55, edited 1 time in total.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Jan 2009, 17:45

I meksička radna snaga je relativno skupa. Samo Azija radi za kikiriki.

Nitrocelulozni lak stvarno podiže cenu gitare. Da bi se poštovali sanitarni propisi, prostorija u kojoj se lakira mora, recimo, da ima vodu koja teče niz zidove (i tako spira čestice laka iz vazduha), plus sistem za filtraciju te vode. Pored toga je sve teže naći nitro lak - sve se manje proizvodi (debelo je prevaziđen i otrovan je).

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 04 Jan 2009, 17:53

Znaci da je do laka...

I pomislio sam da je stvar verovatno u njemu, nista drugo nije moglo da mi padne na pamet, samo mi se cinilo nemogucim da lak sam po sebi toliko podize cenu, no sad kad ovako postavis stvari, deluje daleko logicnije.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Jan 2009, 18:01

Pa, sigurno nije samo zbog nitroceluloze.

Napraviti road-worn (relic) finiš je skupo jer zahteva PUNO ručnog rada.

Znam da to izgleda lako - "samo baciš gitaru niz stepenice, onda je poliješ vodom i ostaviš par meseci na otvorenom" - ali je teško od gitare do gitare praviti istovetna (i uverljiva) "road-worn" oštećenja (a ne samo bilo kakva oštećenja).

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 04 Jan 2009, 18:34

Rocket Roll wrote:Pa, sigurno nije samo zbog nitroceluloze.

Napraviti road-worn (relic) finiš je skupo jer zahteva PUNO ručnog rada.

Lose sam se izrazio... naravno da sam vec racunao i podizanje cene upravo zbog rucnog rada, zapravo prvi put kad sam je video mislio sam da je u pitanju Custom Shop. :)

Ali u principu, kada kupujes ovu gitaru, ti za ovu cenu vise placas fabricke troskove, nego sopstvene "dobitke".

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Jan 2009, 18:51

O, da. Uopšte cela relic filozofija može samo da te nasmeje ako ti je budžet ograničen kao što nama jeste. :D

Mogu da zamislim ljude kao što su Brus Springstin, Vins Gil, Dojl Bramhal, Edž ili Džef Bek kako kupuju "Closet Classic" ili "Relic" seriju Fenderovog Custom Shopa, kako bi na sceni izgledalo kao da sviraju stare i vredne instrumente.

Ne mogu da zamislim budget-conscious gitaristu, koji gitaru kupuje kao da će mu trajati ceo život, kako kupuje Roadworn Strat. Na stranu cena, ali kako će ta gitara izgledati za 10 godina, kad hardver nepovratno zarđa i u tom procesu ošteti i drvo?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 04 Jan 2009, 18:54

Ipak mislim da je pametnije uzeti highway 1 (naravno probrati dobar komad), i njega krljati do ovog izgleda (posto je isto lakiran u nitrocelulozi).Po meni je to daleko bolji izbor za pribliznu cenu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Jan 2009, 18:56

To bi bilo idealno, ali je Highway One jako nepouzdana gitara. :( Barem po mom mišljenju (ja je nikad ne bih preporučio nekom). Pisali smo negde već o tome?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 04 Jan 2009, 18:57

Da, nepouzdana ali se strasno razlikuju id modela do modela...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 04 Jan 2009, 19:21

vbraca wrote:ali se strasno razlikuju id modela do modela...
Kao i svi ostali fenderi...

Drumkiller

Post by Drumkiller » 04 Jan 2009, 20:20

Funkomat wrote:
Kao i svi ostali fenderi...
:lol:

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 04 Jan 2009, 21:04

Pa istina je... :)

Drumkiller

Post by Drumkiller » 04 Jan 2009, 21:40

pa da,al nekako mi je bilo smesno kad sam procitao...:)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 04 Jan 2009, 21:45

meni je highway one truba... iz vise razloga, al ne bih sad o tome i plus ja nisam neki znalac, reko bi just an average dude, tako da je moje misljenje embossovano subjektivnoshcu ;)
radije cu ganjati ovog mog stratolinija dok se sam ne slozhi ko metar drva... a na ovoj gitari nevidim nista specijalno osim tog laka... magneti su mi ok inace... mislim u principu je sve ok, ali cena od 1000$ nije za ok instrument... to je vec cena za profesionalni instrument...

dweezil

Post by dweezil » 04 Jan 2009, 21:51

meni se Highway one Tele josh i dopalo, a Strat Highway One koji sam svirao ono, stavili su na njega neke ja mislim extrajumbo pragove, sve vreme sam imao osecaj da drzim Jacksona, a opet singlecoili na njemu tako da ono, zbunjujuca gitara. Neznam kakve su ostale iz Highway one serije.

Post Reply