Zamena Magneta - Vintage Humbuckeri?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

jcm 800

Re: Zamena Magneta - Vintage Humbuckeri?

Post by jcm 800 » 20 Aug 2008, 14:36

Santana wrote:hvala na opsirnom objasnjenju-meni se svidja taj still got the blues zvuk.
a oni seth lover su alnico 2-dakle supalj zvuk.burstbuckeri su razliciti a ovaj ne spada ni u burstbucker1 burstbucker2 ni burstbucker3 vec je Burstbucker Pro.mozes da izbacis neki snimak zvuka svoje gitare i da mi kazes koje magnete imas na bridge i neck?.i da od kog drveta ti je gitara?
Gitara je Explorer od Korina drveta. Na bridge poziciji je SH-4 Jeff Back a na necku je SH-1 (59 neck). Oba su u varijanti sa niklovanim poklopcem, sto im daje posebnu vintage teksturu tona.
NE mora da znaci da je alnico 2 supalj zvuk. To ce ti prije znaciti topao i mekan zvuk. Pazi Slash iz GNR oduvijek koristi Seymor Duncan Alnico Pro II. Sa alnico II magnetima...e ako on ima supalj zvuk...

Nazalost...snimak gitare nemam pri ruci morao bih da pravim neki posebno...a ne znam ni koliko bi bilo svrsishodno jer bi zvuk bio kompromitovan pojacalom (marshall jcm 800+celestions), drvetom (korina), i mikrofonom....tako da bi ti tu prije cuo pojacalo nego gitaru.
Ono sto bi ti bilo korisno je da poskidas sve klipove sa duncanovog sajta i onda od njih napravis play listu (znam da zvuci smijesno ali je izuzetno efektivno) poredjas u play listi soundclipove svih pickupova za koje se razmisljas na neck poziciji (npr.) i to sve cleanove u redu jedan za drugim a sve dirty u drugom redu. I onda saltas play listom naprijed nazad...Tako se tacno se cuje medjusobna razlika i specificna karakteristika svakog od njih.
Ja imam i Seymour Duncanov DVD o magnetima (zivio Amazon.com) to je jos bolja stvar ali ga ne mogu kopirati...ima neku zastitu a ja nisam bas vjest sa tim stvarima.

Uglavnom za nek poziciju su ti u igri: sh-55 seth lover (vjeruj mi Alnico 2 ne znaci suplje), Sh-1 59neck, shpg Pearly Gates neck, APH Alnico Pro II (Slashov zvuk, ako ti je gitara mracna zvukom nece se dobro uklopiti dosta zatvoren ali HOLESTEROL I DIJABETES zvuk kako ja to zovem...puno masno i puno slatko), i eventualno SH-2 JM (on ti nije kopija nijedne izvedbe PAF.a vec magnet za sebe, zato ne znam koliko bi ti bio interesantan...Imam ga na jednoj Alder-body gitari i zvuci kao Jeff Back (ne JB magnet vec JB gitarista... :) .

Za bridge varijantu (pored gore pomenutih magneta samo u bridge varijanti) mozes uzeti u obzir i SH-4 Jeff Back model. TO nije PAF vec kopija rucno nabudzenog PAFa koji je (po urbanoj legendi) Seymour licno nabuzio za Jeffa. U pitanju je magnet kojem su svi unutrasnji djelovi od PAF'a...magnet, razdvojnik, bobina, zica...samo sto ima za 50% vise namotaja...Klasika. Nema ko nije koristio taj magnet. Od Jeff Becka do Kurta Cobaina. Ono sto je bitno za JB je da je to hot-output picup sa ALNICO 5 magnetima...inace su svi hot pupovi sa keramickim magnetima...Rezultat...hot ali topao zvuk. Ako ga stavljas na gitaru od mahagonija ili korine- super stvar...posto su inace dosta krestavi (ne u negativnom smislu...ali definitivno ne vintage) na gitari od aldera.
Dolaze ti jos u obzir i SH-5 Duncan Custom, (navodno zvuk poznat kao PAF na steroidima)...ali sa keramickim magnetima sa svim benefitima i nedostacima koje to donosi...Imam ga na jednoj gitari...i brate, taj "PAF" je na previse steroida (ne u negativnom smislu, vec previse da bi ga PAF familija primila medju svoje)...PAF odmetnik sa nitro gorivom...Mnoooogo nabudzen zvuk za PAF...dosta agresivan...ali probija kroz mix kao svjetlosni mach...u pozitivnom smislu.
SH-5 ima dva brata blizanca za ljubitelje vintagastijeg zvuka...Naime razlika izmedju njega i SH-14 Custom 5 je samo u magnetima...Custom 5 ima Alnico 5 mangete..sve ostalo je isto...namotaji, bobina, razdelnik...bla...bla...bla...
Ista stvar je i sa SH-11 Custom Custom, osim sto ovaj ima Alnico 2 magnete. Sve ostalo je isto. Provjereno. Toliko ti mogu reci. Sto se tice rezultata koje ove dvije modifikacije daju mogu samo da nagadjam, nemam ni SH-11 Custom Custom ni SH-14 Custom 5...niti sam ih probao kod nekoga. Mogu samo da naslucujem kakav bi bio moj Duncan Custom da mu se keramicki magneti zamijene sa Alnico 2 ili Alnico 5...ali to je vec stvar maste.
Tako da ti mogu samo predloziti da i njihove clipove skines pa uporedis sa SH-1b, Sh-55b, SHPG-1b, APH, SH-4 i ostalima.

Volio bih da ti mogu dati neki precizniji savjet ali istresao sam sve za sta pouzdano znam...ostalo je sve stvar ukusa...A u te vode ne bih ualzio.

Ako imas jos nekih pitanja, stojim na raspolaganju...

Pozz

Highway One

Post by Highway One » 21 Aug 2008, 15:53

Pogledajte ovo
covek ima bridge magnet-S.Duncan SH-4 i neck SH-1
ovo mi se svidja ali ti bi malo masniji zvuk-ne toliko Zeppelin
http://www.youtube.com/watch?v=NpAv5KlXiU0

Santana

Post by Santana » 21 Aug 2008, 15:55

Upravo tako ! Ali ako nema bolje opcije onda je ova prihvatljiva.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 21 Aug 2008, 19:50

Ima bolje->Seth Lover na obe pozicije, ali je ta varijanta za oko 100e skuplja...Plus, video sam neke Gibson magnete od 150e po komadu kod Dzindzera u Mix Music-u, mozda ti bas oni trebaju. Pozdrav!

dweezil

Post by dweezil » 21 Aug 2008, 23:33

a jesi razmisljao o ovako necemu:

http://www.fralinpickups.com/humbuckers.asp

moye da se naruci ili da ti neko donese. Kazu da je Unbucker posebno zanimljiv, jer mu je jedan coil jaci namerno.

Fusebop

Post by Fusebop » 22 Aug 2008, 00:17

Sviram DiMarzio PAF classic u stražnjoj poziciji na Washburn HB35 gitari
i odlično radi, bez problema skidam i pogađam tonove od napr. Skofilda
sto bi bio neki pandan Ibanezovom Super 58 i gibsonovom '57.

boskogit

Post by boskogit » 18 Sep 2008, 21:08

Za jcm 800 Brate slatki odakle ti ovo :oops: a ja sam mislio da sam gitarista. :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

jcm 800

Post by jcm 800 » 19 Sep 2008, 15:46

boskogit wrote:Za jcm 800 Brate slatki odakle ti ovo :oops: a ja sam mislio da sam gitarista. :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:
Ono, klasika...u potrazi za "THE TONE"...iliti onim pravim tonom...nadjesh svashta usput...
Poput gomile znanja o magnetima ( i josh kojechemu)...ne znam shta ce mi...ali ne moze da shkodi...
A nekom na ovom forumu mozda i bude od koristi...

Onda se krene na long and windy (and expensive) road...probaj ovaj pickup, daj vidi onaj...probaj ovaj pickup na ovom drvetu...probaj ono drvo na ovom pickupu...i tako to krene...
Dodushe, moje znanje je ograniceno na Duncane, Dimarzio, EMG, Gibson i neka vintage izdanja...(Uglavnom one stvari sto sam probao ili namjeravao da probam)...Pitaj me o Bill Lawrencu, Fralinu ili ostalima...nemam pojma...niti me je nesto interesovalo da pravo kazem.

I, da...umalo zaboravih...

I still haven't found what I am looking for... Potraga se nastavlja...

dweezil

Post by dweezil » 19 Sep 2008, 18:59

menjanje magneta i experimentisanje je ok stvar, ali kod nekih ljudi to zna da preraste u bolest. Zato stanes kod onog koji ti se " poslednji" :) dopadne dotle i ne trazis dalje. :D I def treba sve probati i ujutru ili posle spavanja ponovo jer su ti onda ushi najodmornije.
Takodje (nesto sto sam i ja ranije smatrao da je kvazi istina) treba dosta oslushkivati gitaru i na suvo kako radi, to ce ti dosta reci i o magnetu i pre nego je ukljucis u struju.

o.draganic

Post by o.draganic » 01 Feb 2009, 16:15

Da li je moguće zameniti P-90 single-coil magnete na Epiphone Les Paul GoldTop '56 sa humbuckerima?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Feb 2009, 16:50

Moguće je. Trebaju ti DiMarzio DP168 MiniBuckeri ili DiMarzio DP198 Hot MiniBuckeri, a možeš da pogledaš i Seymour Duncanove SM-1 Vintage Mini Humbucker, SM-2 Custom Mini Humbucker ili SM-3 Seymourized™ Mini Humbucker.

bojan1287

Post by bojan1287 » 16 Dec 2009, 13:43

Ja sam u prvi mah pomislio da zamenim u prvoj poziciji na mom goldtopu...ali ne, nishta ne diram na toj gitari...greota je...:))

Post Reply