Koja je ova (prastara) gitara?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Fiber

Koja je ova (prastara) gitara?

Post by Fiber » 10 Mar 2009, 10:59

Bio ja juce kod druga, i nadjoh tamo ispod tone prasine ovo cudo sa slika. Gitara ima najmanje telo koje sam video do sada, nije mnogo teza od akusticne gitare i ima samo 18 pragova.
Posto je bila mnogo zapustena uzeh da je malo doteram i vidim da li uopste radi (drug je basista, nikad je nije ni probao, a dobio ju je davno od nekog svog druga, i od tad je niko nije pipnuo).
Vidim da ima pokretni bidge koji je u funkciji, ali nema rucicu.

Gitara za divno cudo radi, isim sto su kapice na potenciometrima izlizane pa sam potenciometre morao da pomeram kljestima. Ima te prekidace za magnete koji funckionisu, i ima jedan prekidac koji izgleda ima ulogu boosta, posto se njegovim aktiviranjem dobija grublji i jaci zvuk. Magneti ne znam koji su, meni lice na singlove, ali nije bilo onog karakteristicnog zvuka zujanja, pa mislim da su mozda oni mini humbuckeri. Jedina oznaka na gitari je ta da je "made in Italy" i ima oznaku X27.

Zvuk je mnogo dublji od zvuka stratocastera, a nema ni mikrofonije ni zujanja magneta. Telo je kako sam video na mestu gde se kobilica srafi napravljeno od iverice.

Ima li neko predstavu kakvo je ovo cudo? :mrgreen:

Image Image
Image

Solomon
Dimension 7

Re: Koja je ova (prastara) gitara?

Post by Solomon » 10 Mar 2009, 11:30

Eko X27 pravljen '60 ja mislim

Image

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 10 Mar 2009, 13:16

Zanimljiva kobilica, rekao bih po sunburstu da je Eko.

johnny6

Post by johnny6 » 10 Mar 2009, 14:23

Zbog izgleda bridgea a i po boji gitare mislim da se radi o eko gitari.jedna od mana joj je isto ko i na mom eko to što nema mogućnost štimanja oktava tako da ju je prava umjetnost naštimat kako treba.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 10 Mar 2009, 17:04

Mislim da sam takvu gitaru jednom prilikom vidio (i čuo) uživo, ali pokušavam da pronađem slike sa te svirke, da provjerim... :?

Sve u svemu, jako je interesantna... :)
Da li zna neko koliko može da vrijedi?

@Fiber
Vengo, đe ti uopšte nađeš ovakve gitare? :D
Prvo Terada, sad ovo... :)
Ako imaš još nešta interesantno, postavljaj na forum. :ziveli:

Fiber

Post by Fiber » 10 Mar 2009, 18:43

Hvala na odgovorima, pretpostavljao sam da je stara al ne bas toliko. :D Da je moja sredio bih je lepo, da stoji bar kao ukras. Mozda mi je ortak i pokloni, njemu i onako skuplja prasinu (on je basista, ne ceni gitare ::ranting:: ). Pored ove ima jos jedan eko bass, verovatno star koliko i ova gitara. Kod tog basa je cudan vrat, tanak je i iste je debljine celom duzinom. I naravno, mnogo je manji i laksi od drugih baseva I on skuplja prasinu kao i ova gitara (odoh ja u off :hide: ). Prastare su zice pa ne mogu da je cujem kako stvarno zvuci, a ne mogu da stavim svoje stare posto su krace (kobilica je nize postavljena nego kod strata). Najveci problem je sto se drugi prag (na 6. zici) potpuno izlizao i ne moze da se stvori ton na njemu. To bi samo trebalo da se menja, ako bi doslo do toga. Rucicu za bridge bih sam napravio.
@Fiber
Vengo, đe ti uopšte nađeš ovakve gitare? :D
Prvo Terada, sad ovo... :)
Ako imaš još nešta interesantno, postavljaj na forum. :ziveli:
Izgleda da imam srece. :ziveli: Teradu sam nasao u oglasima za male pare, prodavala je neka starica koja je zivela u nekoj stracari sa psima. Teska srca je morala da je se odrekne posto je u mladosti svirala na njoj, a ocigledno su joj pare bile preko potrebne. A pored nje imam i neku staru akustaru, kupio je moj deda mom caletu kad je bio klinac, tako da sigurno ima vise od 40 godina. Ne znam koji je proizvodjac, ne pise nista na njoj. Postavicu temu u sobi "Akusticne gitare" slike pa je prostudirajte ako imate zivaca. :)

roots unite

Post by roots unite » 03 Apr 2010, 11:04

a da nije ural

Post Reply