Odgovorih drugari ranije na to, ali nema frke, ponovo cu
PDV i CARINA
Za posiljke do 50 EUR NEMA CARINE a za preko 50 EUR ponekad je ima i ona je smesno mala. Vise treba da zabrine PDV koji je kod nas 20%, ali ni tu nema pravila. Samo carinici iz poste znaju kako ga zaracunavaju

Otprilike sam na pedale od 20-30 EUR placao oko 250-350 din PDV, na pedale od 30-50 EUR 350-500 din, a na recimo pedalu Biyang Metal End od 51 EUR, platio sam oko 500-600 din, sad se ni sam ne secam tacno
U sustini nema pravila, recimo moje navlake za auto koje su sjajno uradjene od eko koze sa sve jastucima su kostale 93 EUR a naplatili su mi 650 din PDV i carinu nisu naplatili,a sama posiljka je bila teska 5kg i doneo mi je lik iz Post Express-a na gajbu.
Ono sto znate verovatno je da u tih 50 EUR koja je cifra do koje se ne carini - ne ulazi transport, dakle on se ne racuna . Ali svakako obavezno preskacite brze sluzbe (DHL, Fedex, UPS). pogotovo ako kupite robu preko 50 EUR koja treba da se ocarini, jer oni imaju fisknu tarifu za carinjenje od 5-6000 din nezavisno od toga da li ste kupili samo jednu pedalu ili kamion...
Sve stvari vam stizu na kucnu adresu ili adresu na koju ste poslali posiljku (recimo nekome kao poklon) i donosi vam je POSTAR jer sve ide preko nase poste. Bilo u slucaju PDV i carine, placate sve postaru prilikom preuzimanja posiljke.
PLACANJE
Visa, MAster Card, Maestro, Webmoney i Alipay su nacini placanja, od koji svakako preporucujem internet Visa karticu koja me evo nekoliko godina nije izdala.
Uplatite na nju novca koliko zelite da potrosite i ne moze vam niko nista a ne morate da morite brigu da li ce vas neko pokrasti.
KAda izvrsite placanje novac ide Aliexpress sajtu i oni pare ne daju prodavcu dokle god ne potvrdite da je posiljka stigla i da ste zadovoljni. Zasticeni ste kao beli medved

Imate i sve mogucnosti za prituzbe, reklamacije, povracaj novca... Kinezima je jako stalo do reputacije pa ako se bas desi da ste dobili falicni uredjaj (meni nikad do sada), sami se ponude da posalju novi.
Kao i na ebay i slicnim sajtovima mozete da dajete i dobijate rejtinge, zastavice, srebrno, zlatno, dijamantsko clanstvo sa mnogim pogodnostima.
Inace cesto imaju prolecne i jesenje ogromne rasprodaje sa sve nagradnim igrama za kupone gde mozete da dobijete zaista ogromne, da ne kazem nevidjene popuste koji se granice sa nasim poimanjem. (tipa da stvar koja je kostala 300$ sada moze da se kupi za 30$). KAd smo vec kod toga, bas tada cene pedala mogu da variraju i idu dole za nekoliko EUR.
Slanje
Ako je isti iznos i ne doplacuje se ili ako je mali iznos za doplatu a hocete da brze dobijete stvar, Singapure i Hong Kong post su pravi izbor. Dosad najbrza isporuka je bila za mene nevidjenih 12 dana i to od dana narudzbine! Ove dve sluzbe prosecno isporucuju za nekih 15-17 dana do Srbije, po onom sto sam primetio. U slucaju China post-a, racunajte 20-25 dana, a nekad se desi i 30, mada redje, ako skupljaju jos robe za slanje. Nije losa ni Swiss post ali je nazalost ravna brzii China poste, jer roba ide preko nekoliko zemalja - Nemacka, Svajcarska...dok dodje do Srbije i samim tim prolazi kroz nekoliko carina pa je sve usporeno.
Kada narucite proizvod svakako dobijate tracking number, 17track sajt je mama za pracenje i bukvalno u dan mozete da ukapirate kada ce vam stvar doneti postar
Eto drugari, nadam se da sam vam pomogao