Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.
Probacu ovih dana da povezem,hvala...
napokon resih da zamenim elixir-ke. Godinu dana su mi na glavnoj gitari koju svaki dan sviram. I dalje nisu bile korodirale, a i ja sam lenj, pa me mrzelo ranije da zamenim. Kad sam stavio iste takve nove, kao da sam presao sa 11ki na 9ke, toliko su stare "ocvrsnule" za godinu dana
Ima razlike i u tonu, ali me vise iznenadila tvrdoca. Eto, izgled zavara, kao nove su izgledale...ispada da je optimalno za njih oko 6-9 meseci, u zavisnosti od toga koliko se svira. Sto je i dalje jako dobro.

- tommytigh77
Otkako sam stavio Callaham tremolo na strata, imam utisak da je E1 žica previše dobila u odnosu na ostale, u smislu da toliko ima basa i sustaina kad je okinem, da više čujem telekaster nego stratokaster. Više twang-uje nego što quack-uje, ako razumete. Dugo sam razmišljao kako da rešim taj problem, i prvo što mi je palo na pamet je da nabavim zasebno mesingano sedlo za tu žicu, medjutim, danas sam dobio napad kreativnosti
i uz standardni komplet D'Addario desetki dokupio na komad E1 devetku. Zasad sam prezadovoljan kako je ispao kompletan setup. Cela gitara zvuči rasterećenije, i nema tolike razlike u zvuku i tenziji izmedju E1 i H i G žice. Sve pitomije radi, sve se slaže... Eto, čisto onako da podelim utiske. 

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi
Moze sada raport sa ove distance? Pitam zato što sam i ja naseo i kupio ove žice, a one zardjale od stajanja na gitari.nemanjavelimirovic wrote:Prvi utisci o NANO WEB Elixir zicama:
Sve u svemu, ako potraju toliko koliko se pricha (bez pucanja, cega se najvise plashim!), ja necu da vidim ni na jednom instrumentu ni jedne druge zice i tacka! :

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Trajale su mi par meseci na gitari koju svaki dan sviruckam i na pra proba i par svirki...Ja zadovoljan, sad sam uzeo da probam PolyWeb.Fenderica wrote:Moze sada raport sa ove distance? Pitam zato što sam i ja naseo i kupio ove žice, a one zardjale od stajanja na gitari.nemanjavelimirovic wrote:Prvi utisci o NANO WEB Elixir zicama:
Sve u svemu, ako potraju toliko koliko se pricha (bez pucanja, cega se najvise plashim!), ja necu da vidim ni na jednom instrumentu ni jedne druge zice i tacka! :
To mi se nije desilo sa bilo kojim drugim žicama. Ako mogu da slikam da se uverite. Da napomenem da nisam svirao po kiši, snegu, sa znojavim rukama namazanim kiselinama, sve regularno i rdja se pojavila. Elixir za mene nikada više.

Gde si kupio te žice? Jer ima Elixir a na sumnjivim mestima i lažnjaka.Fenderica wrote:Moze sada raport sa ove distance? Pitam zato što sam i ja naseo i kupio ove žice, a one zardjale od stajanja na gitari.nemanjavelimirovic wrote:Prvi utisci o NANO WEB Elixir zicama:
To mi se nije desilo sa bilo kojim drugim žicama. Ako mogu da slikam da se uverite. Da napomenem da nisam svirao po kiši, snegu, sa znojavim rukama namazanim kiselinama, sve regularno i rdja se pojavila. Elixir za mene nikada više.
U Beogradu u nekoj radnji, prepešačio sam pola grada da je nadjem. Mislim da je SkyMusic sigurno. Lepa radnja dosta zastakljena. Sad ću da slikam baš rdju ispod onog omota. Čuvam i dalje pakovanje, na njemu piše uvoznik Lyra Style. Da kažem da sam i ranije istim intenzitetom pa čak i manje svirao gitaru i žice nisu rdjale na ovaj način kao elixir. Ove su zardjale baš zato što su bile presvučene i ispod te presvlake su i zardjale.džabe njima protekcija protiv rdje, presvlaka da se sačuvaju od znoja i mrtvog tkiva sa prstiju, one zardjale ispod presvlake. 

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Uopste nije iskljucena mogucnost da je lyra style uvezao nekoliko paketa zica sa ali express recimo greskom dobavljacha...
. U sustini znam puno ljudi koji koriste elixir i niko nije imao takvih problema i niko ih ne cisti. Ako si ih cistio posle sviranja, skida im se ta presvlaka. Elixir se ne cisti niti ista samo obrises oko niih i mirna Backa.

Znam to, nisam ih brisao, trljao po njima, gotovo nesvirane, stavio sam ih na gitaru da je tako reći konzerviram, jer sam je retko koristio i računam da će ove elixir da stoje na gitari godinu i više ako je ne sviram. Ispade da je baš ono što je najviše obećavalo ispalo najgora opcija. Znaš, koga jednom ujede zmija i gliste se plaši. Ubuduće kupujem regularne zice. Bolja opcija će mi biti od sada za iste pare kupim 3 pakovanja standardnih zica 

- porcupine1
a koje si kupio, nano il polyweb? jer nanoweb nisu kompletno presvucene zastitom samo gornji navoj pa se ni ne cudim da ti zardjalo.
a moguce da i to sto kaze kolega nemanja u vezi aliexpresa, ja sam narucio polyweb od njih,a dosle mi najobicnije zice u elixir pakovanju.lp.
a moguce da i to sto kaze kolega nemanja u vezi aliexpresa, ja sam narucio polyweb od njih,a dosle mi najobicnije zice u elixir pakovanju.lp.
Sad ću da slikam pakovanje jer ga kojim čudom čuvam kao i sva ostala pakovanja zica:porcupine1 wrote:a koje si kupio, nano il polyweb? jer nanoweb nisu kompletno presvucene zastitom samo gornji navoj pa se ni ne cudim da ti zardjalo.
polyweb:

nisu bile najobičnije jer na onim krajevima viška koje sam odsekao sa čivija, poznaje se ona prsvlaka, čak sam je skidao, odvija se kao traka. I ako ove zardjale, onda nema svrhe da se toliko hvale kao 3x5 duze traju, anti rust tehnologija a u praksi mućak
- porcupine1
aha, al koje? polyweb il nanoweb, el il akustika da pripazimo ubuduce? fala kolega na slici, al moje je ono plavo pakovanje 9-42 electric git string polyweb. na prvi pogled izgleda autentnicno;)
Kako su ti se pokazale Dunlop, meni danas stigle sa Stringsandbeyond, bio neki ludi popust, 3-pack 8 dolara, jos ih nisam stavio?Fenderica wrote:Sad ću da slikam pakovanje jer ga kojim čudom čuvam kao i sva ostala pakovanja zica:porcupine1 wrote:a koje si kupio, nano il polyweb? jer nanoweb nisu kompletno presvucene zastitom samo gornji navoj pa se ni ne cudim da ti zardjalo.
polyweb:
po pakovanju je tesko provaliti koje su original jer mogu da nadju dizajn pakovanja u ok rezoluciji na netu i odstampaju to
osim ako nemas u rukama i jedno i drugo pakovanje da vidis kako je savijen karton i slicno, tesko je reci.
ali moze da posluzi recimo nacin na koji je namotana zica na lopticu. Svaki proizvodjac za nijansu drugacije mota. Evo fore radi, uslikao sam najtanju elixir zicu. Koliko vidim ima 11 sirih zavoja pa je onda jedna strana 5 puta namotana oko druge.

kod d'addario su uvrtene 8 puta, zadnje uvrtanje je dosta duze od ostalih, pa onda 4 puta jedna oko druge.

Spoiler:

kod d'addario su uvrtene 8 puta, zadnje uvrtanje je dosta duze od ostalih, pa onda 4 puta jedna oko druge.