Tone to die for

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Tone to die for

Post by Cortex » 09 Jul 2012, 07:53

Juche je onaj poznati domaci gitarista koga vi ne volite jer tezgari i prehranjuje porodicu bio moj gost, pa sam nenadano saznao ono shto me je zanimalo baaash predugo vremena. A to su detalji sa prva dva Leb i Sol albuma. Pomenuti gitarosh je dobar prijatelj sa Vlatkom i Bochekom koji je producirao oba prva albuma L&S i Bochekove rechi su da je Leb i Sol sve ovo ovako svirao na keca, na prvu, da on sam nije mogao da veruje da nije bilo nasnimavanja, dodatnih "take"-ova i sl, vec da je sve odsvirano i snimljeno na keca, u studiju, to shto se chuje na albumima to su ti ljudi, u tom vremenu i trenutku, odsvirali. Fascinantno.
Vlatko je vec tad sa nepunih 20 godina imao svu tu tehniku, preciznost i profesionalnost.
Njegov setup u to vreme bio je Gibson SG - kabl - Marshall neki od 50W ne secam se koji da li JMP ili tako neshto, izvinjavam se, retardiran sam za Marshalle. Gibson SG 76-78 tako neshto, kabl, pojachalo, odvaljeno do kraja. Do kraja.
Vlatko je veliki obozhavalac SG-a, a tog Marshalla na kome su snimana prva dva albuma prodao je nekom kolekcionaru da li valjda iz Skopje-a, i moli ga 20 godina da mu proda nazad i ovaj nece. Aupizdumater.

Eto, mozhda nekom bude zanimljivo...
I rest my fucking Gibson case. :ziveli:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 09 Jul 2012, 08:01

meni je džoni mar oduvek imao dojaja zvuk

fattwang

Post by fattwang » 09 Jul 2012, 08:43

Mladi "Leb i sol", Vlatko sa SG-om.
Image
Vlatko je imao samo 20 godina kada je sa grupom svirao na koncertu kod Hajdučke česme.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Jul 2012, 08:52

:ziveli:
Video sam i ovu sliku ranije, ali nikad nisam sa sigurnoscu mogao da kazhem koji je model, nisam dovoljno guglao kanda. A i sve sam neshto mislio da je u pitanju bio neki L5 ili tako neke egzotike. Ili popularna Maya sa kupujemprodajem hehehe
Pa neverovatne clean-ove je on odsvirao sa Sg-em i Marshallom...

Milanares

Post by Milanares » 09 Jul 2012, 09:08

ljudi bre ziveli muziku. masiv rispekt.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 09 Jul 2012, 09:26

:1: na prethodnih par postova. Znao sam da je na keca, to se čuje, najveći jbni majstori na našim prostorima ikada.

Ovo je izašlo pre neki dan. Da ne zalazim u piratske vode, ko ga želi snaći će se da ga pronađe. Ja ga odgledao, super je. Još jedna potvrda da je Rick Wright nemi genije i nezamenjivi deo te velike mašinerije zvane Pink Floyd.

eg303

Post by eg303 » 09 Jul 2012, 10:04

@Leb i Sol topic: Jedino naravoučenije iz cele priče (nije vezano isključivo za Leb i Sol, važi i za strejndžere): jednom se svira sa 20 godina, posle su to samo pokušaji da se zvuči kao tada, poslušajte bilo koje dinosauruse koji su i sada "aktivni", ima tu svega samo ne života, nadrukana tehnika postaje proteza života, stekirani multiefekti gube smisao u trenutku paljenja, džaba bilo skupih produkcija, konja vrani', etc, itd...

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Jul 2012, 10:11

karasevdah for the world!
slazhem se hehe

a evo i tog SG-a in the flesh, nisam imao pojma za ovaj dokumentarac

[youtube]gBdZhhofTVA&feature=related[/youtube]

@Hopkins to mora da se nabavi, tnx!

Milanares

Post by Milanares » 09 Jul 2012, 13:27

Duane wrote:meni je džoni mar oduvek imao dojaja zvuk
http://vimeo.com/31325217

Gagi

Post by Gagi » 09 Jul 2012, 13:39

Cortex wrote:Juche je onaj poznati domaci gitarista koga vi ne volite jer tezgari i prehranjuje porodicu bio moj gost
Cortex koga to ne vole?

nebojsak

Post by nebojsak » 09 Jul 2012, 13:53

Cortex wrote:

Juche je onaj poznati domaci gitarista koga vi ne volite jer tezgari i prehranjuje porodicu bio moj gost, pa sam nenadano saznao ono shto me je zanimalo baaash predugo vremena. A to su detalji sa prva dva Leb i Sol albuma. Pomenuti gitarosh je dobar prijatelj sa Vlatkom i Bochekom koji je producirao oba prva albuma L&S i Bochekove rechi su da je Leb i Sol sve ovo ovako svirao na keca, na prvu, da on sam nije mogao da veruje da nije bilo nasnimavanja, dodatnih "take"-ova i sl, vec da je sve odsvirano i snimljeno na keca, u studiju, to shto se chuje na albumima to su ti ljudi, u tom vremenu i trenutku, odsvirali. Fascinantno.
Vlatko je vec tad sa nepunih 20 godina imao svu tu tehniku, preciznost i profesionalnost.
Njegov setup u to vreme bio je Gibson SG - kabl - Marshall neki od 50W ne secam se koji da li JMP ili tako neshto, izvinjavam se, retardiran sam za Marshalle. Gibson SG 76-78 tako neshto, kabl, pojachalo, odvaljeno do kraja. Do kraja.
Vlatko je veliki obozhavalac SG-a, a tog Marshalla na kome su snimana prva dva albuma prodao je nekom kolekcionaru da li valjda iz Skopje-a, i moli ga 20 godina da mu proda nazad i ovaj nece. Aupizdumater.

Eto, mozhda nekom bude zanimljivo...
I rest my fucking Gibson case. :ziveli:
Keke, to sam i ja mogao da ti kažem, nije morao poznati domaći gitarista koga mi ne volimo jer tezgari i prehranjuje porodicu :mrgreen: to je doba kad sam odlepio na Leb i Sol (izašao II, ćale kupio ploču), ćale mi je pribavljao sve žive detalje i info o Vlatku, gledao ih čak i uživo na Filološkom tamo negde '79. SG, jašta.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 09 Jul 2012, 13:55

Milanares wrote:
Duane wrote:meni je džoni mar oduvek imao dojaja zvuk
http://vimeo.com/31325217
fakjea, mada bilo već :mrgreen:

najbolji zvuk bubnja ikad

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Jul 2012, 14:13

Hehe kako dobro idu dve priche i preplicu se :D a ja volim i johnny marr-a i 16 horsepower

@nebojsak nisam znao, ja sve mislio da se o otme nishta ne zna, jer ja sve te magichne albume iz sedamdesetih posmatram kao neshto strashno udaljeno i maglovito, neshto shto je prosto stvoreno a kako, gde, s chim, to sam uvek uzimao da je nepoznato i nesaznatljivo zapravo :D

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 09 Jul 2012, 14:16

Zato što nema puno ljudi iz tog vremena koji su snimali muziku i svirali da pričaju o tome, barem ovde na forumu. Većina ovde su kao mi, deca 90ih, jbg.

nebojsak

Post by nebojsak » 09 Jul 2012, 15:59

Cortex wrote: @nebojsak nisam znao, ja sve mislio da se o otme nishta ne zna, jer ja sve te magichne albume iz sedamdesetih posmatram kao neshto strashno udaljeno i maglovito, neshto shto je prosto stvoreno a kako, gde, s chim, to sam uvek uzimao da je nepoznato i nesaznatljivo zapravo :D
E da, sad mi nedostaju te stvari, sećam se kad mi je leća doneo neki katalog svih postojećih đitri, zapravo neki A1 format koji se presavijao na A4. To je bilo ludilo mozga, sećam se nekih ludačkih oblika koji su mi specijalno bili interesantni, i sad ne mogu da skontam koje su to sprave bile uopšte :) A certa se sećam kao kroz maglu, znam samo da sam sedeo kevi u krilu, da je Vlatko imao crvene lone i da sam blenuo u njega hipnotisan sat i po.

Post Reply