Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Tenji

Re: Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)

Post by Tenji » 29 Sep 2013, 00:54

Gde komovicu covece? :D

ApplePie

Post by ApplePie » 29 Sep 2013, 00:57

Dersu Uzala wrote:
Nemoj se nerviras oko gitara matori, popi komovicu. Gitare zu za uzivanciju ne za nerviranje.
Ne oko gitara :) Fotoaparatus me trenutno nervira, i po kazni ide na oglase a ja da trazim neki sa boljom dinamikom. Gitare su lek za takvo stanje :D :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Sep 2013, 00:58

Tenji wrote:Gde komovicu covece? :D

Pa za cir. Komovica ili lincura, ne?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Sep 2013, 01:04

merk wrote:dersu, pa daj prestani vec jednom!!! pa ti stvarno zelis, da i drugi put dozivim infarkt!!!

salim se! samo tako dalje. kod mojih 57 godina je ovo sto stavljas ko balzam za dusu - cista nostalgija na dane, kada sam takve slicne lepotice imao kod kuce! to su bila vremena!!! prelepo, pogotovo strat mi je ono :shock: :shock: :shock:
i na kraju uz najlepse zelje i dalje jos jedno veoma jednostavno pitanje (ako nije tajna?): koliko je cena strata?
Sorry matori , nisam skontao da si me pitao za cenu. Iskreno, nemam pojma, ne znam ni gde je zavrsila, mislim da je shipovana talijanskom dileru. Raspitacu se ili kod njega ili kod Lea, ali obojica su sad u Jevropi pa moze da potraje.

Pazi kad i ja sad sa pravom mogu nekog da oslovim starcem. :kokice:

Ja u sestu deceniju tek za dve godine. :ziveli:

Malo mladji od Dunava, malo stariji od mamuta...vrsnjak Deda Mraza. :bambi:

ApplePie

Post by ApplePie » 29 Sep 2013, 01:04

Stomaklija 8)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Sep 2013, 01:06

jeeebote 5600 dolara.. Ja sve kontam da su ove gitare po dve, tri.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Sep 2013, 01:07

U, moze. It's been awhile.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Sep 2013, 01:09

Funkomat wrote:jeeebote 5600 dolara.. Ja sve kontam da su ove gitare po dve, tri.

Smeeeej see smeej, kako bese ono pesma. Ovo je jos jeftino, telci su preko 6k$ a Underdogs malcice preko 7k$. DOduse to je list price, znaci komotno mozes da racunas 10-15% jeftinije kad ih okrenes i krenes u pregovore.

Dva soma su Ibanezi da valjaju iole, alo. Andersoni i Suhr (to je tek tesko sranje) su 3.5 to recimo 5k mada ima i skupljih, a tek oni krsevi iz Fender CS ili Gibson CS. Tako da je ova vrlo razumna cena, stavise jeftino. Zato se i prodaju kao alva trenutno, ne moze covek da postigne. Ja kapiram da je tesko to objasniti narodu, ali kad odnesemo ove gitare u najgrdje boutique radnje koje prodaju samo vintage ili najskuplje instrumente iz CS (ali ne i sa trake) Leo im kaze da izaberu najboljeg strata u radnji da porede sa njegovim, najboljeg telca i naboljeg LP-ja. Onda ovi iznesu jelda vinitdj djitre od po 50k-100-k, uporede, i bace te nihove vintidj djitre posle cca 3 minuta svirke. Ne moze to da se poredi. Ovo je ono, rocket science meets DaVinci/Michelangelo.

Da rezimiram, they are actually too cheap.

Tenji

Post by Tenji » 29 Sep 2013, 01:19

Dersu Uzala wrote:
Tenji wrote:Gde komovicu covece? :D

Pa za cir. Komovica ili lincura, ne?
Bolje nesto lepseg mirisa, kao prevenciju.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Sep 2013, 01:41

Dersu Uzala wrote:
Funkomat wrote:jeeebote 5600 dolara.. Ja sve kontam da su ove gitare po dve, tri.

Smeeeej see smeej, kako bese ono pesma. Ovo je jos jeftino, telci su preko 6k$ a Underdogs malcice preko 7k$. DOduse to je list price, znaci komotno mozes da racunas 10-15% jeftinije kad ih okrenes i krenes u pregovore.

Dva soma su Ibanezi da valjaju iole, alo. Andersoni i Suhr (to je tek tesko sranje) su 3.5 to recimo 5k mada ima i skupljih, a tek oni krsevi iz Fender CS ili Gibson CS. Tako da je ova vrlo razumna cena, stavise jeftino. Zato se i prodaju kao alva trenutno, ne moze covek da postigne. Ja kapiram da je tesko to objasniti narodu, ali kad odnesemo ove gitare u najgrdje boutique radnje koje prodaju samo vintage ili najskuplje instrumente iz CS (ali ne i sa trake) Leo im kaze da izaberu najboljeg strata u radnji da porede sa njegovim, najboljeg telca i naboljeg LP-ja. Onda ovi iznesu jelda vinitdj djitre od po 50k-100-k, uporede, i bace te nihove vintidj djitre posle cca 3 minuta svirke. Ne moze to da se poredi. Ovo je ono, rocket science meets DaVinci/Michelangelo.

Da rezimiram, they are actually too cheap.
Siguran sam matori da je sve to tako, uopste ne sporim. :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Sep 2013, 02:31

Moze to da se skine verovatno i vise, zavisi od dilera. Ako je gitara 5.6k, 'proizvodjac' je, da ne spominjem sad imena, naplatio oko 3 okruglo. Proizvodjaca kostaju delovi izmedju 1.2-1.5k. Samo delovi. Gde je tu posao, struja, renta poslovnog prostora. Znaci kad odbijes sve to tebi je cisti profit po djitri u ovom cenovnom rangu do 1k. A diler je poceo sa profitom od 2.6k pa je spreman da ti da popust (ako se dobro cenkas). Da se razumemo, dileri najcesce imaju radnju (ali ovaj konkretno nema, radi haj-end produkte ali samo preko neta, joj ustede, mada negde mora i da smesti toliku opremu, mozda u garazu). Ako imaju radnju onda tu zaposleni, pa renta pa struja jel. Znaci istopi se tih 2.6k po gitari recimo na 1.8k po gitari. NJemu onda ostane cistog profita izmedju 0 dolara ako ti je prodao djitru za onih 3000$ sto ga kostala plus ovih 800$ sto ga kostaju rashodi po gitari (i to sam stavio vrlo finu cifru, bio sam stedre ruke, cesto je to i manje), znaci 3800.

Ali sve preko toga je njegov cist profit. Po djitri. Cisto u dzpe posle svega (ali pre takse, ali tome se dohaka). Znaci 5600 - 3800, cisto 1800 baka profita, ali on zna da je to maksimum ako naleti na parajliju ili ovcu koja ne pita sta kosta. Ti mu onda spustas dokle je on komforan. On kapira da nece zaraditi 1800 u ludilu (sem iznimno kako gore navedoh) i u cilju mu je da to brze ide (jer mu u protivnom rastu i troskovi lezarine, struje, rente, osoblja - po gitari). ALi nece lik ni da radi za 400$ cistog profita po djitri. Nece jer mu se moze. Ali vec 700-800 je kul. Stoji ti djitra nedelju dana, sve je isplaceno, i to je kao da ti dodje putnik namernik i tutne 700-800 dolara u dzep, iz cista mira. To znaci ako ti kazes, saljem uplatu evo dok pricamo na telefonu, jel moze 4500 (a on trazio 5600) on kaze, moze prijatelju, evo cekam pored kompa uplatu preko kartice na moj racun, odradite to i svi zadovoljni. Znaci ja ti rekoh prethodno 10-15% ali kad bolje analiziras vidis da cak i ako mu ti ponudis 4800 (znaci i nisi neki trgovac) ti se mislis, jebote ustedeh 800 kinti, skinuh trgovcu cenu, koji sam baja i sad cu jos moci da kupim jos neku igracku za 800 kinti, a diler zaradio kul somica. Igra oko totema od srece. Cisto mu neko ubacio u zdep kintu, sve troskove je vec ukalkulisao i pokrio. Objektivno je trebao da zaradi do 300$ po djitri (malo li je da ti neko ubaci 300$ u dzep zato sto postojis). Ali ti si mu preko toga bukvalno poklonio 700$. Aj onih trista zato sto postoji i ima radnju i morao je da naruci instrument, pa se svrcka po radnji par sati dnevno ako uopste ima radnju ili nesto tupi po FB, ali onih 700$ je cist poklon i on to zna. A ako mu ponudis vise od 4800, recimo 5200, on zna da si ovca. Sucker born every minute.

Ne znam ni kud sam posao sa ovim postom, izgubio sam nit. :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Sep 2013, 02:43

E da, i sad ti vidi. Znaci onaj haj-end proizvodjac koji fakticki mora da stvori gitaru ni iz cega, svojim rukama, o potrebnom umecu, znanju i trudu da ne pricamo, zaradioko soma baka kad je ova gore konkretno djitra u pitanju, ali i diler zaradi neretko identicnu sumu. Dileru odrezasmo da je zasluzio 300 dzindzi od tih tisucu, sve preko je poklon. Koliko da odrezemo proizvodjacu, kojem jos nista tu nismo uracunali sem rente i struje. Nismo uracunali njegove ruke, to sto delje pa relikuje jedan instrument 5 dana (40 radnih sati recimo nedeljno), pa juri nabavku (tu mogu bajke da se ispredaju, te hardver te drvo te elektronika), pa mora da ih farba pa da ceka na susenje pa tu gubi vreme a vreme je novac, obrt tvog kapitala mora da ide brze da bi bio u tvoju korist). Pa gde je tu benzin u gradu velicine Srema. :bambi:

Pricamo o majstoima svog zanata, koliki je njihov sat? Nadnica za sat. Provedes znaci 100 sati akanja agregatno po gitari. I zaradis soma. To znaci da si zaradio 10$/h za to sto si kreirao taj instrument a diler je sedeo za kompom ili u kancelariji i zaradio 300+700. Jedno 5 sati je posvetio svakoj individualnoj gitari sto znaci da zaradjuje 60$/h sto je sasvim fina kinta u Americi plus ti je neko polonio za svaku prodatu gitaru u tom cenovnom rangu jos 700 kinti. Poklonio.

Tako da sad vi vidite da l' 'ocete budete luthiers ili dil(b)eri.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 29 Sep 2013, 10:12

tako je svuda, prodaja je daleko laksa i donosi vecu zaradu od proizvodnje... (za svoj proizvod, moj cale ima manju zaradu od ovih sa stovarista kojima isporucuje)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Sep 2013, 11:39

Interesantno recimo da su KInezi smrcu kaznjavali postojanje dilera. Preko dve i po tisuce godina. Do pre 90 godina takoreci.

komil

Post by komil » 29 Sep 2013, 13:23

Pa ako dileri nisu potrebni pa i zarađuju previše - što onda nose te proizvode kod njih? :ziveli:

Ljudi, nemojte se zavaravati da je to nepravda, na slobodnom tržištu rad (u $) vredi onoliko koliko može da se naplati. Ako je veći profit prodavati gitaru nego je praviti, onda je ipak korektnije reći da je teže prodati gitaru nego je napraviti. Mislim, nebitno, ali niko ovde nikog ne tuče po ušima, prosto, to je aktuelan realan poredak stvari na terenu. Razlog zašto sam želeo da ovo napišem je što u Srbiji mnogo ljudi biznis kapira nekom obrnutom logikom, da se nešto pravi pa se onda proda, smišlja način kako da se proda (u realnosti je prodaja/potražnja ta koja diktira šta i kako se pravi).

Post Reply