Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ApplePie

Re: Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)

Post by ApplePie » 01 Oct 2013, 00:46

Sa uživancijom ćitam Dersuove postove :) bzvz je bilo šta sad tupim, uporedjujem ili kukam. Strast prema pravljenju (ili uživanju) instrumenata je ono što prepoznajem i ovde i tamo. Lepo je znati da toga imamo za izvoz :) :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Oct 2013, 02:20

Slihtaro :mrgreen: .

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Oct 2013, 02:42

Ima tu jos dosta stvari oko kojih sam donekle upoznat ali moram da napomenem da nekako lakse pratim ovaj poslovni deo...posla nego tehnicki (lutijerski). Naravno posle dvajes godina slusajuci velikog majstora, skontas ponesto ali meni to udje na jedno uvo a izadje na drugo jerbo ima puno materijala a ja nisam ni drvoseca, ni stolar ni lutijer. Tutni mi dobru djitru u sake i ja sam kul, nema potrebe sad da mi objasnjavas epiku oko dizajna i konstrukcije. Medjutim, kazem pokupi se stosta. Leo zna da objasni metod konstrukcije svakog dela na svakoj gitari od Potopa na ovamo (give or take). Pretpostavljam da bi to nekima bila uzivancija da slusaju, ja sam u fazonu pakuj bre radnju, ses sati je, idemo na pice dok ne propadne dan (obicno svratim posle svoje sljake kod njega u shop pa idemo na picence ili kuci odatle zajedno, pretty much daily). Kapiram da meni sve to prica jer zna da me ne zanima niti cu (zlo)upotrebiti, pitanje je da li bi svima pricao. Ne oseca taj poriv da objasni ista bilo kome. Ako si glup kupices Suhra rezonuje on, ako nisi kupices bolju djitru za iste parinje (a ima ih, iha-ha), idealno (po njega :bambi: ) njegovu.

Imate link starog sajta (ako nemate okacicu ponovo) pa gledajte tamo kako se sve to razvijalo, thought process. Ponajbolje bi bilo da mu kupite pice ili dva, neko meze pa pick his brains. Samo ne spominjite Suhra inace ce da krene Armageddon. A Leo ce biti u gradu za dve nedelje, pa ko voli nek izvoli. I'll <try> to set you up u zavisnosti od raspolozivog vremena, ali vec treba da se vidi sa nekim ljudima pa mozda kolektivno. Da ne bude da ne postoji ziv covek, prevara, a sve se radi u Paragvaju u sweatshops. :ziveli:

I recimo jedan mali kuriozitet. Leo tvrdi da su Ibanezi iz Indonezije pravilnije konstruisani i da im je QA bolji od Suhr-a (ali Ibanezi iz Indonezije koriste jeftino drvo i hardver). NIje pronasao ni jedan problem u konstrukciji niti falicnu gitaru u pogledu zavrsnog proizvoda. A ovde se prodaju budzasto. Open, floodgates of hell. To kad bi napisao na nekom (drugom) forumu (americkom) nastalo bi neopevano sranje. N-e-o-p-e-v-a-n-o.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Oct 2013, 04:04

komil wrote:Pa ako dileri nisu potrebni pa i zarađuju previše - što onda nose te proizvode kod njih? :ziveli:

Ljudi, nemojte se zavaravati da je to nepravda, na slobodnom tržištu rad (u $) vredi onoliko koliko može da se naplati. Ako je veći profit prodavati gitaru nego je praviti, onda je ipak korektnije reći da je teže prodati gitaru nego je napraviti. Mislim, nebitno, ali niko ovde nikog ne tuče po ušima, prosto, to je aktuelan realan poredak stvari na terenu. Razlog zašto sam želeo da ovo napišem je što u Srbiji mnogo ljudi biznis kapira nekom obrnutom logikom, da se nešto pravi pa se onda proda, smišlja način kako da se proda (u realnosti je prodaja/potražnja ta koja diktira šta i kako se pravi).
Promace mi ovaj post. Nacelno, nista ti pogresno nisi rekao i slazem se sa konstatacijom. Medjutim...

Raspitaj se zasto su Kinezi izmedju 500 B.C. pa sve negde do 18. veka nase ere (kad su ih Englezi fakticki porobili) smrcu kaznjavali postojanje dilera/trgovaca. Posrednika u prodaji. Mislim da je njihovo obrazlozenje mnogo korektnije nego sto bih ja to mogao da ti obrazlozim. Toliko. :ziveli:

P.S. Ne bi me cudilo da je Marx (i Engels) znao za razloge i da je upravo onog dana kad je cuo za razloge kao malisan skontao sta mu je raditi u zivotu. I napisati.

P.P.S. U stvari, cudilo bi me. Mi svi ostali smo to tek saznali pre nekih 15-tak godina kad je Kina otvorila svoju Imperijalnu biblioteku u Beidjingu za svoje i strane istrazivace. Mnoge stvari su me impresionirale ali nista kao neka random lista godisnjeg trebovanja za Zabranjeni Grad, iz polovine 11. veka nase ere. Izmedju ostalog, 10,000 rolni parfimisanog toalet papira (liljani, ljubicice, zumbul, you get the drift) za bulje ovih royal family i 70,000 rolni neparfimisanog TP-a za ostatak osoblja. Alo bre. Mislim da je to iz 1076., pre prvog krstaskog rata. Istina, ne znam kolke su im rolne bile. We could be talking epic shit here, literally.

P.P.P.S. Kad bolje razmislim (a i proverio sam) Zabranjeni Grad je skorijeg datuma. To je lista sa neke prethodne lokacije imperijalnog dvora, ma gde on bio. Nesto mi bilo sumljivo da je Forbidden City toliko star. A ocito pre najezde Mongola. Dok su Kinom vladali Srblji. :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Oct 2013, 04:25

P.P.P.P.S. Got it, Bianjing tj Dongjing tj danas se zove Kaifeng.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Oct 2013, 06:52

Duane wrote:sve je to fino, al stit templarski na gitari? malo je bzvz... i ona lavlja glavudzha... da nekazem kitschasto.. :D al ono, khitara je u rangu "sta reci?"
Jesi provalio kako si se ovde istrcao pred rudu? :kiss:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Oct 2013, 07:09

Postod Dersu Uzala na 23 Jun 2009, 21:12
Ponovo radi bioskop. Postavio sam onomad jednu slicicu na nekoj temi, a sad ne znam gde da cusnem no prilazem mali slideshow.

Ideja je prosta: Stradza iliti Superstradza
Tematika je Richard Lavljeg Srca meets Rusija and Vizantija (with love).
Tip koji je pravio (rucno) djitru je obitavao neko vreme i na istoku i na zapadu i posto mu se citava serija instrumenata zove 'Krstas' resio je za neki tamo muzicki sajam u Meksiforniji show da napravi jedan tematski rad. Standardno postoje tri modela u stvari, u zavisnosti da li je telo farbano ili transparentno i u zavisnosti od toga da li ima 'lazni' pickguard koji vidite na pojedinim slikama.

Rusija je telo. Znaci zlatom optoceno drvo (mahagoni) pa onda izguljeno kao sto su jelda ovi sa zapada 'gulili' ikone koje su pljackali po Rusiji i Carigradu. Dusa cele gitare takoreci. Jad i cemer. Na tom istom telu izmedju magneta se presijava Ricardov lav, i on pomalo nacet zubom vremena. Vrat i telo su spojeni malteskim krstom, a na vratu su ugravirani neminovni simboli sredjnovekovnog evropskog ratnika, mac, slem i stit. Vrat je od venge sa hvataljkom (fretboard) od abonosa. Civije su Gotoh, ali budzene rucno (kapice su od venge kao i vrat, ne bi li to gotivnije izgledalo), vibrato je Gotoh, magneti su SD JB (most/bridge) i SD Jazz (vrat/neck) i prebacuju se stilizovanim topuzom. Tojest, prekidac je drska topuza a volume potish je glava topuza. Buzdovana jelda. Ona dva mikroprekidaca, po jedan za svaki magnet, vezu ih ili serijski ili paralelno (posto su hambakeri). Dvopolozajni su, nema sredine. Moze da se ubaci i tropolni prekidac da radi istu funkciju i jos u srednjoj poziciji nesto trece (splitovanje ili obrtanje faze) ali je to malo zajebato za mnoge kad u brzini nuzda pritera. Sve supljine da prostite su izolovane standardnim 'di je lektricnim sprejevima i oblozene specijalnom folijom (NASA to koristi za letelice koje pice u duboki svemir, a ima ljudi koji su sa NASA na prst u ljubicu), ne bi li elektronika srecno svoj zivot provela u 'Faradejevom kavezu'. Za one koje mrzi da Guglaju, 'Faradejev kavez' je za elektronske komponente sto i Harem za Turcina. Sex. To je onaj 'filing' kad se ubudzis u 4 razjarena slejvovana Mesa Boogie-ja (dobro preterujem, you get the idea) i opicis iz gain-a u gain do besvesti, sve na 1500w razglas (u lokalnoj birtiji), otpanjis volume pot na djitri i nista se ne cuje. Muk. Onda se covek zaboravi, tapne trzalicom magnet samo da vidi da li je ukljucen kad ono katastrofa, us'o majmun u tenak, gosti se razbeze, gazdarica se zali, bubnjar blago kontuzovan.

Sta jos, a da, u slucaju da se za vreme pauze tokom tezge malo popije, a neka hava, polumrak, pada i mrak na oci lagano, gitara nece da zove 'Cedomire ovde sam'. Ali dok je ukljucen kabl u nju, ako je okrenes otpozadi mozes da je lociras po onom pulsirajucem O Ricarde natpisu pozadi tela, na poklopcu takoreci. To ima unutra neke led diode, koje prave light show ne bi li Cedica u polumraku polupijan locirao Lavlje Srce i prionuo na drugu polovinu seta.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Oct 2013, 08:18

A tek sad vidim da je redundant, nastavio sam sa citanjem onih starih tema. Kakve su to epske konstrukcije. Bile.

Sto je najgore, ponavljam se ko Max Headroom.

Image

Avlijaner

Post by Avlijaner » 01 Oct 2013, 18:03

Dersu Uzala wrote: A Leo ce biti u gradu za dve nedelje, pa ko voli nek izvoli. I'll <try> to set you up u zavisnosti od raspolozivog vremena, ali vec treba da se vidi sa nekim ljudima pa mozda kolektivno. Da ne bude da ne postoji ziv covek, prevara, a sve se radi u Paragvaju u sweatshops. :ziveli:
Kako misliš u gradu?! Postoji varijanta upoznati Skalu bez odlaska u Ameriku?

Ovaj, ja sam sa Kosmaja, bez problema otkopam najbolju madžarku, dodam mangulice i sira i udarim put prestolnice... a iamo i ražanj na motorče od brisača (BMW-jca) :)
Možde se nešto i dogovorimo za gitaru, ta rakija je čudo :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 02 Oct 2013, 21:13

Dersu Uzala wrote:A tek sad vidim da je redundant, nastavio sam sa citanjem onih starih tema. Kakve su to epske konstrukcije. Bile.

Sto je najgore, ponavljam se ko Max Headroom.

Image
Slika sto je ti okaci je Sledge Hammer, a Max Headroom, je ovo..

Image

:ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 Oct 2013, 23:33

Sala Deki, sala. A i veca je faca Sledge.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 15 Nov 2013, 01:26

Ponovo probah Mustanga dok sam bio da kupim stimer u Mitrosu.. :banana:
Da slucajeno dobijem na greb greb srecki 30.000din, uzeo bih ga, pa cu sutra uzeti 3 greb greb srecke, ako ni jedna ne urodi plodom odustajem. :mrgreen:
Image
Salim se naravno, stvarno fino uradjena djitrica za male pare (29k i neshto je na popustu, shto je dzaba za VM seriju, a stvarno je lepo uradjeno i ne grebu pragovi kao ko nekih CV skvajera). Opet skvajer je skvajer nema tu shta da se puno prica, ali ko ima viska love, a to znam da retko ko ima, ovo je fina gitarica za malo love, za vucaranje po kuci a mozda i snimanje ultimativnih rokenrol hitova. Sve zavisi ko je kupi. :mrgreen: Tremolo mi se cini okej shta god pricali razmazeni ameri, ali opet ja sam izgleda jedini kojem je jag kobilica okej i iako imam tu mustangovu koju svi koriste, meni se bolje ponasa ova oridjidji. Naravno na mustangu je najbolja mustangova, a nisam provalio da li je ovde isto floating, malko je cudan trem sistem, ali shljaka. Magneti su duncan designed, i kad sam ih probao bili su mi okej.

I dlaje ostajem pri tome da zaista vise ne znam da sviram 25, 5 skale, Majti mi pravi trecu djitru sa ovom skalom a i telca bi prebacio na tu skalu da je moguce...:( Cak i kad pomislim da cu neshto frljnuti za vreme probe, ne frljnem jer je mnogo lakse za moju ruku kretanje po 24" skali.

Ima i jedan jag i jedan HH jag i jedan jazzmaster cini mi se u Mitrosu u NS, sad su svi na popustu, cisto za ljubitelje offset djitri, eto da znate. :ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 15 Nov 2013, 09:51

i ja sam je probao dodushe na suho, samo u Beogradskoj podruznici Mitrosa, lepo twangira i ima def fjender sustain, i ta kratka skala ono je def pionir friendly™ :bambi:

Gagi

Post by Gagi » 01 Jan 2014, 11:01

Ne volim crvene gitare ali s vremena na vreme desi se da se pojavi neka i pljesne mi šamar u lice zbog toga, ova je :bambi: definitivno ta. Ovaj maple vrat se tako dobro slaže sa telom.
Zanima me samo koji je materijal tela i topa i simbolika "red buck" ornamentike?

Post Reply