Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
eg303

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Post by eg303 » 10 Jul 2017, 09:00

MIKI-DJORDJE wrote:
08 Jul 2017, 15:23
Da li su te iz Balknske imale kojim slučajem plavi konac posle kuglice par namotaja?
Mislim da jesu, sad, dal' je crveno ili plavo, nema šanse da se setim a pakovane su u papirnim kesicama sa (kao što se Dersu setio) crvenim printom, pravile su ih dve ženice (sestre pretpostavljam, mogla se sa ulaza u radnju videti i radionica u pozadini) msm, ja sam se tada radovao kada bih stavio i takve nove žice jer sam uglavnom (ne znam iz kojih razloga) imao na gitari rasparene, isvirane žice, tada su mi pucale često (teško mi da se setim kada mi je u zadnjih dvadesetak godina pukla žica)...
A kad ćaći pukne žica tokom (važnog) nastupa, malo ko i primeti da ju je sam zamenio i nastavio svirku:

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 10 Jul 2017, 09:58

Hvala....Ovo je prvi put da sam naišao na nekoga da je spominjao te žice..Meni se kvalitet čino odličnim kažem nisu rđale..kada bi pukla žica ili se istrošila ( čitaj kupio sam nove) skinem i čuvam ukoliko ih ne stavih na akustičnu. I te naše su na akustičnoj nastavile da traju bez rđanja, u čemu je fora stvarno ne znam , neka procena moja je da je prosto taj nikl ili šta već urađen kako bi i trebalo-da traje. Posle kada sam uzimao Fender iskreno razočarao sam se zbog brže oksidacije i to prilično brže, zvuk je bio stndardno ok...Do dan danas te naše su jedine žice koje mi nikad nisu izoksidisale, jadne ono kad pukne pa ja to produžim posle nuta neki slepački kvazi čvor napravim pa pritgnem i vozi..A na Akustari kako sam stavio žice za električnu to mi potpuno promenilo percepciju na bolje...i danas to radim , draža mi je treća ne namotana žica, tipa uzmem 11ce ili 12 ce pa na akusičnu, mada 9ke na onim ''veslima'' Mengeš, Harmonija, Kremoa - sa tzv klasičnim širim vratom uh to mi ''legne kao budali šamar'' :) :bambi: .Žica mi obično ako puca- pukne tokom stavljanja prosto zalomila se neka loša ili baš kad su stigle pred kraj života pa se iživljavam, ovako se isto desi ali daleko ređe..juče da isečem žicu kad sam namotao-onaj višak da skinem te ladno precvikam i višak i žicu :) ...To mi se još nikad nije desilo do jučer..
Bibi je ćaća i po, on baš namota dobrano žice a eto ostaju mu u štimu super...Volim ga prilično..

eg303

Post by eg303 » 10 Jul 2017, 10:06

MIKI-DJORDJE wrote:
10 Jul 2017, 09:58
...Ovo je prvi put da sam naišao na nekoga da je spominjao te žice...
Malo nas je koji pamtimo kada su dinosaurusi tumarali Balkanskom... 8)

ivan242

Post by ivan242 » 10 Jul 2017, 13:16

eg303 wrote:
10 Jul 2017, 10:06
MIKI-DJORDJE wrote:
10 Jul 2017, 09:58
...Ovo je prvi put da sam naišao na nekoga da je spominjao te žice...
Malo nas je koji pamtimo kada su dinosaurusi tumarali Balkanskom... 8)
Radnjica je bila sa leve strane,pre ugla sa Narodnog fronta (mada je baka uvek govorila Kraljice Natalije).Osim za gitaru pravili su i za tamburaske instrumente,violine....Ako me pamcenje sluzi u Muzickom Magazinu su se kupovali kalemovi zice....

ocelot

Post by ocelot » 10 Jul 2017, 18:26

Image

nakon toliko različitih žica konačno sam se pre nekih godinu dana sjatio na ove D'Addario

definitivno mi D'Addario najviše odgovaraju i po zvuku i po osećaju, čak mi je i sviranje nekako lakše sa njima... devetke i desetke definitivno nisu za mene i ovaj set debljina je nešto najbliže što meni odgovara. toliko sam navikao na namotanu dvadeseticu da sam prvo planirao i nju dodatno na komad da uzimam kao i ranije umesto 18ice, ali evo sad mi ne smeta da sviram i bez nje

jedino Elixir nisam probao, a hteo sam, upravo zbog tih debljina koje meni ne odgovaraju

zwelj

Post by zwelj » 10 Jul 2017, 21:33

Ja uzeh ove: EJ20 Nickel Wound, JazzExtra Light, 10-49

Image

Rockatansky

Post by Rockatansky » 10 Jul 2017, 22:53

ocelot wrote:
10 Jul 2017, 18:26
Image

nakon toliko različitih žica konačno sam se pre nekih godinu dana sjatio na ove D'Addario

definitivno mi D'Addario najviše odgovaraju i po zvuku i po osećaju, čak mi je i sviranje nekako lakše sa njima... devetke i desetke definitivno nisu za mene i ovaj set debljina je nešto najbliže što meni odgovara. toliko sam navikao na namotanu dvadeseticu da sam prvo planirao i nju dodatno na komad da uzimam kao i ranije umesto 18ice, ali evo sad mi ne smeta da sviram i bez nje

jedino Elixir nisam probao, a hteo sam, upravo zbog tih debljina koje meni ne odgovaraju
Nikako ne mogu da provalim zasto neko zeli te komplete sa tanjim zicama - debljim, a debljm -tanjim... :shock:

Meni nekako logicnije da mi tanje budu tanje, da mogu lakse da bendujem itd. a gornje debele da budu sto deblje, da mogu dz-dz da sviram ritam... Ako me razumete. Da pocne sa 10 a zavrsi se sa 52 :) A ne obrnuto da krene sa 11 a zavrsi sa 49 :(

clapton

Post by clapton » 11 Jul 2017, 00:32

zavisi sta i kako sviras. benduju se pomalo i gornje zice. i ja sam jedno vrijeme koristio te hibrid 11ke ali jednostavno nemam prste za vise od 10ke. nazalost :D

sve bolje zvuci sa debljim zicama.

ocelot

Post by ocelot » 11 Jul 2017, 03:44

pa da, vremenom sam skontao da meni upravo taj odnos žica odgovara... iz nekog razloga mi se mrse prsti na tanjim žicama i dosta toga mi smeta (devetke su mi noćna mora), a i navikao sam se da jače bendujem i tu nastaje problem... što se tiče debljih, dosta dugo sam svirao sa 52, ali mi je sve više smetala ta razlika između prvih 3 i poslednjih 3 žica i čim sam prešao na ovako nešto pitao sam se što to ranije nisam pokušao

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 31 Jul 2017, 01:22

Reč Dve o Harley Benton žicama

Negde sam spomenuo da sam kupio ove žice kao hajd da probam i da sam tek stavio tipa pre nedelju i tako nešto...evo sada je već prošlo mesec dana...Pravo da Vam kažem više sam nego prijatno iznenađen :ziveli:
Ovako kako sam čitao neke rivjue i neki su ih kudili dosta a neki rekli sve u superlativu meni se nekako urezaše u podsvest ti negativni komentari...I čim sam ih stavio pomislio sam ''jao bre..što si koji moj ovo kupovao''..i bukvalno sam se video već kako sutra idem kod druga u radnju i nudim mu 3 pakovanja za najjeftinije Drandario ili bilo šta ..
Učinilo mi se da su malo kruće, ali nakon par sati sam se privikao...jesu malo tvrđe to stoji...
za divno čudo neverovatno dobro drže štim :) bolje nego li da ne preteram 50% žica ovih poznatih brendova koje sam probao, vezao sam žice kao i uvek- nije do toga...
I za ovih mesec dana nema tragova rđe :) ...sve ne mogu da verujem pa gledam odsajaj da li ima neke oksidacije...hajd da kažem verovatno jer ovo mi je nadrealno skroz :bambi: 8) ....
Da li sam ja imao sreću da dobijem par kompleta gde su kinezi imali neki super dan, ili su oni ovo ''čelik pa preko nikl'' shvatili doslovce pa upotrebili neki svoj industrijski besan nemam pojma...
Probao sam 2 pakovanja ...videću na dalje...u svakom slučaju za vežbanje pa i probe strava su..kažem možda je u pitanju neka serija...za evro i frtalj vredi probati, manje košta od kutije pljuga...doduše ja sam neke uzeo i ovde izašlo me 2 evra i frtalj :D :bambi: .....Sa onim smećem sa KP kopijama Fendera što se razvlače kao sline i Drnadario kopijama nemože se ni u ludilu porediti...

eg303

Post by eg303 » 31 Jul 2017, 18:42

Gde si pazario te Harli-Dejvidson-Benton strune?

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 01 Aug 2017, 06:33

Kontam da je cool kad se provale neke jeftine žice, ali moje iskustvo je da sam opekao dlanove u takvim avanturama. 'Ajde kao ranije, pre dvehiljadite je generalno bilo mnogo zajebano naći žice pa je čovek bio primoran da eksperimentiše i snalazi se i da gleda da pritom prodje što jeftinije, ali danas... Danas kad je čak i u Srbistanu standard takav da je dovoljno odreći se jedne ture u kafani da bi se kupile najbolje na svetu D'Addario žice, ne znam stvarno čemu potreba da se na tom polju steže dinar i vara život i misli da će nešto da se dobije. Ja sam prošle jeseni kupio Squier CVC telca i bio generalno zadovoljan sa gitarom. Prodavac mi se hvalio kako je stavio nove Harley Benton žice ili nešto slično - reče čovek da komplet košta dva eura i silno mi ih preporučivao. Medjutim, kako je vreme odmicalo, sve više sam uvidjao da gitara zvuči prozuklo, šuplje, potmulo, i počeo sam da preispitujem sebe da li sam normalan što sam kupio gitaru pošto-poto zbog izgleda, kako je tad delovalo. Ali, čim sam stavio normalne žice, gitara je prodisala i propevala, a ja odahnuo. Zato ne vidim zašto bi se bilo ko glupirao zbog razlike od par eura.

nebojsak

Post by nebojsak » 01 Aug 2017, 12:09

Imaju ljudi stare navike, to je kao kupovina bulja paradajza na pijaci pošto je kilo 10 din jeftinije od nekog normalnog, ili opsesivno brisanje malih fajlova sa harda, zaostalo iz vremena kad su hardovi bili od po 1 giga prostora.

Poslednji put sam izeksperimentisao sa žicama pre 6-7 god i kapiram da više nema svrhe. Marić uvek ima EB koje sviram, sveže su, a mogu i da ih naručim od preko kad mi dune, koji će mi drndanje oko toga.

hipihill

Post by hipihill » 01 Aug 2017, 13:45

Jeste tako kada imaš jednu gitaru, ali kada ih imaš 8 onda još kako gledaš da prođeš što je moguće jeftinije. Sada ih nemam 8 već 4 sa akustarom, ali svejedno gledam da uzmem veće pakovanje jer dođe jeftinije. Te bezimene, nefirmirane nikada nisam uzimao, ali ne uzimam ni one egzotične i najskuplje.

nebojsak

Post by nebojsak » 01 Aug 2017, 13:58

Ne uzimam ni ja egzotične i najskuplje, uzimam one koje mi najviše odgovaraju za sviranje :) Šta će mi bzvz žice na instrumentu koji treba da sviram? Istom logikom bih mogao da imam najjeftiniji hardver i magnete na 10 gitara, al koja je onda poenta?

Post Reply