Kupio sam gitaru, i nastavljam sa pitanjima...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

mislim_stvarno

Re: Kupio sam gitaru, i nastavljam sa pitanjima...

Post by mislim_stvarno » 04 Nov 2009, 23:20

Highway One wrote:Da li je nepravilno da se trzalica drza tako umseto da palac gleda na gode , gleda na dole .
I ti jos uvek sviras gitaru? :O.o: Em si poceo tek sa 12 godina da sviras, u dobu kad je vec kasno za bilo sta u zivotu, u dobu kad se ljudi skrasavaju i krecu sigurnim korakom ka grobu, em tako drzis trzalicu... :grummel_2: Nikad od tebe covek, idi spali gitaru, i posadi trzalice u bastu...
johnny_b_good wrote:Vidim da malo ljudi ovde svira Jacksona pa da pitam kakvi su u odnosu na Ibaneze istog cenovnog ranga?Koliko su ''cisti'' ti singlovi na Jacksonu u odnosu na primer na Stratocaster :) ?
Ako hoces klin stratocastera kupi stratocaster, a ne jackson...

Zasto trujete coveku temu svojim _________________(dopuniti epitetom po zelji) pitanjima? Ako mislite da vam je to pitanje toliko bitno, postavite svoju temu...

Izvinjavam se makijeveliju sto sam ovo ^ napisao i sto je moj prvi odgovor bio nadrkan, ali sve sto sam u prvom postu napisao stoji (osim onog treceg). Lep ti je Jackson :wink: . Drago mi je da jos neko ume da ceni prave vrednosti...

Nostradamussen

Post by Nostradamussen » 05 Nov 2009, 00:50

meni je iskreno drago shto si opsednut svojom gitarom (znam osecaj)

primetio sam shto se tiche tehnika drzhanja leve ruke, trzalice i palca na levoj nozi sledece: ako ti ide, nebitno je

pogledaj samo kako marty friedman drzhi desnu ruku, isuse bozhe. ali njemu funkiconishe :) . samo sviraj cisto i ne razmishljaj previshe

Makijavelli

Post by Makijavelli » 05 Nov 2009, 05:57

dweezil wrote:Taj Jackson je i vishe nego ok gitara, eventualno posle kad skupis reps kupis neko bolje pojachalo mada za pocetak ovo je sasvim ok. Sto se tice zica savetujem ti da ne preterujes sa debljinama, 09 maximalno 010, a firma ono jbg koje ti se najvise dopadnu pod prstima i po zvuku te treba da sviras.
Mozes posle nekog vremena eventualno da odneses gitaru kod nekog majstora da je malo josh fino dotera, eventualno da se malo spuste zice ako su bash visoko. Sto se tice trzalica ja bih ti preporucio nesto ovako

Image

a sto se tice mjuza tu se sam snadji. :)
nemam neshto mnogo iskustva sa elektrichnim gitarama, ne znam kako je sa ostalim, ali iskreno svirao sam celu srednju na jeftinoj yamaha c-40 klasichnoj na kojoj su zhice toliko iznad polja da se lome prsti na njima kad se pokusha neshto da se odsvira, a bare hvatove je manje vishe nemoguce izvesti (sem da sam recimo neki drvosecha il ne znam shta)... u odnosu na to jackson je stvarno savrshen, zhice su tik iz polja tako da za sad je ok, ako mozhe bolje onda cu videti.... a za trzalice cu videti, imam u planu da uzmem par trzalica svaku iz neke svoje kategorije, sveo sam izbor na dunlop tortex 0.6, dunlop big stubby 2 i 3 mm, i dunlop jazz 3... i da jedno pitanje u vezi zhica, kakvih ima, mislim jel to 09 010 razlika u debljini? znam da za klasiku postoje soft, medium i heavy, al ok... polako...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 05 Nov 2009, 06:00

@ mislim_stvarno

ma ok... nije problem :ziveli:

Makijavelli

Post by Makijavelli » 05 Nov 2009, 06:07

Nostradamussen wrote:meni je iskreno drago shto si opsednut svojom gitarom (znam osecaj)

primetio sam shto se tiche tehnika drzhanja leve ruke, trzalice i palca na levoj nozi sledece: ako ti ide, nebitno je

pogledaj samo kako marty friedman drzhi desnu ruku, isuse bozhe. ali njemu funkiconishe :) . samo sviraj cisto i ne razmishljaj previshe
ma znam, nego imam neki strah da ne razvijem loshu tehniku pa da posle budem ogranichen u sviranju... ali ako sam neki zakljuchak izvukao do sad, to je da je najvazhnije vezhbati kontrolisano, sporo i opushteno, i zapravo josh vazhnije je dosta svirati... praksa mi je zadnjih dana da posle hardcore vezhbanja gde obrnem sve od lestvica, preko hammer-a i okidanja prstima na levoj ruci pa do tapping-a i sweep-a, da posle toga jednostavno pustim preko stuba neki album i onda uz melodiju improvizujem na gitari tako shto koristim sve ove tehnike zajedno koje inache selektivno vezhbam... eto, taj savet je moj mali doprinos gitarskoj zajednici...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Nov 2009, 08:20

Makijavelli wrote: i da jedno pitanje u vezi zhica, kakvih ima, mislim jel to 09 010 razlika u debljini?
Da, 0.009 i 0.010 je debljina tanke e zice u incima (naravno razlikuju se i debljinie ostalih zica). Zato ih zovu devetke i desetke. Razlika se dosta oseti, devetke su lakse za sviranje, desetke imaju puniji zvuk... Naravno ima i debljih, a ima i tanjih.

bokicasa

Post by bokicasa » 05 Nov 2009, 09:03

odgovaraces za onu temu,sajber zajebantu. ; )

Makijavelli

Post by Makijavelli » 05 Nov 2009, 15:10

mislim_stvarno wrote:
Makijavelli wrote: i da jedno pitanje u vezi zhica, kakvih ima, mislim jel to 09 010 razlika u debljini?
Da, 0.009 i 0.010 je debljina tanke e zice u incima (naravno razlikuju se i debljinie ostalih zica). Zato ih zovu devetke i desetke. Razlika se dosta oseti, devetke su lakse za sviranje, desetke imaju puniji zvuk... Naravno ima i debljih, a ima i tanjih.
kako da znam koje zhice su mi sad na gitari? mislim ove koje sam dobio zajedno sa njom, probacu da izguglam neshto, pretpostavljam da dzekson stavlja iste zhice na sve dk2 modele...

@bokicasa

ali sam kupio gitaru, to je vazhno 8)

Makijavelli

Post by Makijavelli » 05 Nov 2009, 16:31

ok... evo ga, josh par pitanja...

1. imam onu tremolo ruchicu jelte... i kad je udenem u rupu i zategnem kao onaj shraf (nije shraf ali ne znam kako se zove) ona je ok, mislim stabilna... ali kad recimo sviram, pa uzmem malo da se igram sa njom, posle par povlachenja obavezno kao da se stvori odjednom neki luft i to jedan dobar santimetar (ili centimetar, nisam imao matematiku srednjoj, a ni ne secam se kad mi je lenjir poslednji put trebao), ali taj c/santimetar ume prilichno da me nervira, dovoljno da se ubagujem svaki put kad hocu da povuchim ruchicu, ne znam to je ono kao kad hodam, pa se malo sapletem ali ne padnem ,a ali me definitivno izbaci iz takta... prilichno glupo pitanje, ali ako je ko imao isti sluchaj neka podeli skustvo samnom...

2. pazite sad ovo, vec sam napomenuo da znam veoma malo o magnetima, chak i manje od tog ''malo'', ali vidite ovo...

http://en.wikipedia.org/wiki/P-90

ne znam, shta ko od vas zna o ovome... mislim, jednostavno izgledaju previshe kul, 2 singla koji izgledaju kao hum-ovi, jel bi bilo ok kupiti to, chisto radi estetike...

3. kad sam svirkao neke stvari od Machine Head-a (nisam nepismen, ali koristim velika slova samo kad smatram da ih vredi upotrebiti, kao u sluchaju jednog od najboljih bendova ikada) menjao sam shtim, i shestu, tj prvu metalnu zhicu sam spushtao na cis, e u fazonu u tom shtimu na toj zhici je bilo nemoguce proizvesti ton, ali znam da floyd ima tu neku ulogu, ali vishe o tome cu posle... dakle shta je tu problem?

e da i josh jedno pitanje u vezi tremolo ruchice, koji max ona mozhe da podigne ton, chini mi se da ako pokusham da tom podignem za ceo stepen da cu ishchupati ceo floyd iz gitare...

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 05 Nov 2009, 16:35

pa sta ce ti ta dva singla kao hembakeri kada vec imas HSS gitaru? ako vec hoces malo bolji zvuk procackaj seymour duncane aktivu ili pasivu i emg magnete pa gledaj sta ti vise lezi..

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Nov 2009, 17:35

Makijavelli wrote:kako da znam koje zhice su mi sad na gitari? mislim ove koje sam dobio zajedno sa njom, probacu da izguglam neshto, pretpostavljam da dzekson stavlja iste zhice na sve dk2 modele...
Mislim da to mozes jedino na osnovu osecaja, mozda koristeci mikrometar ili shubler (aka pomicno kljunasto merilo)
Image
ali ne znam koliko ces biti uspesan. Vrlo verovatno je dosla sa 9kama, tako da probaj prvo to. Posle ces znati kakve su i da li ti treba veca ili manja tenzija.
Makijavelli wrote:2. pazite sad ovo, vec sam napomenuo da znam veoma malo o magnetima, chak i manje od tog ''malo'', ali vidite ovo...

http://en.wikipedia.org/wiki/P-90

ne znam, shta ko od vas zna o ovome... mislim, jednostavno izgledaju previshe kul, 2 singla koji izgledaju kao hum-ovi, jel bi bilo ok kupiti to, chisto radi estetike...

To koliko ja znam ne mozes da stavis na gitaru a da je ne razbusujes.
Makijavelli wrote:tj prvu metalnu zhicu
Sve zice su metalne :)
Makijavelli wrote:3. kad sam svirkao neke stvari od Machine Head-a (nisam nepismen, ali koristim velika slova samo kad smatram da ih vredi upotrebiti, kao u sluchaju jednog od najboljih bendova ikada) menjao sam shtim, i shestu, tj prvu metalnu zhicu sam spushtao na cis, e u fazonu u tom shtimu na toj zhici je bilo nemoguce proizvesti ton, ali znam da floyd ima tu neku ulogu, ali vishe o tome cu posle... dakle shta je tu problem?
Problem sa floydom je to sto je prestimavanje gitare jako jeben posao. Posto on treba da pluta, oslanjajuci se na tenzije opruga sa jedne strane i zica sa druge strane, kada ti krenes da otpustas jednu zicu (u ovom slucaju e), tada se tenzija na gornjoj strani smanjuje, pa federi mogu da privuku floyd vise u telo gitare. Kako se on vise spusta u telo, i zice spustaju blize fretboardu, i onda nastaju mrtve note koje predpostavljam da su kod tebe bile.

Evo ti link o principu rada floyd rose-a: http://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Rose
I link gde je isto to objasnjeno, ali bolje plus dodatno kako menjati zice i stimovati floyd:http://forum.ibanez.com/Default.aspx?g=posts&t=69978
Na ovom drugom linku, pisano je za ibanezov tremolo, ali moze da se koristi i za bilo koji drugi floyd. Postoje neke sitne razlike u odnosu na druge tremolo sisteme, ali nista posebno...
Makijavelli wrote:ishchupati ceo floyd iz gitare...
Ne verujem da ces uspeti, ali nemoj da mi dokazujes da gresim, moze da se podigne za ceo stepen, ali opet i to zavisi od toga koliko je dobro setapovana gitara. :mrgreen:
:ziveli:

Makijavelli

Post by Makijavelli » 05 Nov 2009, 19:59

dimmu wrote:pa sta ce ti ta dva singla kao hembakeri kada vec imas HSS gitaru? ako vec hoces malo bolji zvuk procackaj seymour duncane aktivu ili pasivu i emg magnete pa gledaj sta ti vise lezi..
pa to su dva singla, mislio sam samo da ih zamenim sa ova dva koja su na gitari...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 05 Nov 2009, 20:10

@ mislim_stvarno

da, shubler a... ne znam ja shta je to, ali nije bitno, lezhe mi zapravo ove zhice, ali cu kupiti mozhda nove chisto da bih nauchio kako da ih menjam... a ovaj floyd, o bozhe, znachi ne verujem koja je muka promeniti shtim... zapravo to je i jedan od razloga shto trenutno gledam da sviram samo stvari od bendova koji su na klasichnoj eadghe formaciji... i da mislim oni singlovi, ne verujem da bilo shta trebao da menjam, mislim da su napravljeni da se prilagode svim gitarama... ali nije ni bitno poshto necu da ih kupim... e, jel ima neko kod nas da boji gitare itd, da radi slike... ali neko ko je dobar u tome??

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 05 Nov 2009, 20:41

Naravno da je muka promeniti stim kad gitara sa tremolom nije predvidjena za ceste promene stima. Onda ili kupis jos jednu gitaru ili si trebao da kupis gitaru bez tremola. Posto fantaziras o promeni magneta i farbanju gitare razmisli o kupovini jos jedne gitare. Taman bi te toliko kostalo to zezanje.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Nov 2009, 20:45

KnightOfDoom wrote: Posto fantaziras o promeni magneta i farbanju gitare razmisli o kupovini jos jedne gitare. Taman bi te toliko kostalo to zezanje.
Ili kupi squira od 50e, pa kad ga unistis, predji na jackson, ako i dalje budes zeleo... :lol: :lol:

Locked