Gibson Les Paul Studio

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
mislim_stvarno

Re: Gibson Les Paul Studio

Post by mislim_stvarno » 13 Sep 2010, 19:08

johnny_b_good wrote: u mitrosu je epi custom 60.000,a standardi su nesto oko 43.000,
ja sam bio prosle nedelje, svirao custom, bio je 55k, stvarno fantastican ton, mnogo mi se svidja, malo me nerviralo sto su na fratboardu medium ili neki tako manji-vintidzastiji pragovi, Standardi su 43, ali oni valjda plain top, a plus top su 49. Tih skupljih sam svirao vise komada, i jedan je bio stvarno mnogo dobar, jos uvek ne mogu da prezalim sto ga nisam uzeo, drugi dosta solidan, a treci nja... :? Tako da mnogo varira kvalitet kako mi se cini, moras da isprobas po svim radnjama... :D Ako naletis na jedan od tih dobrih stda, onda je razlika u tonu neprimetna...

Naravno tu je i estetska razlika koja nekome moze biti dealbreaker... :D

nebojsak

Post by nebojsak » 13 Sep 2010, 19:19

Problem je što zapravo i ne postoji reper, i ne zna se tačno šta znači precenjeno. Precenjeno u odnosu na šta?

Vidim da i zadrti fenderaši komentarišu mestimičnu do znatnu fuš izradu i delove Fendera (nisam ih nešto isprobavao u poslednje vreme pa ne znam), a onda sledi izjava da je Gibson precenjen u odnosu na isti. E sad, pošto su to dva prilično različita koncepta i tona generalno, šta ćemo da uzmemo kao polaznu tačku?

LifelessDead

Post by LifelessDead » 13 Sep 2010, 20:02

johnny_b_good wrote:Opet mislim da je epiphone standard i gibsob standard nebo i zemlja.E sad gledao sam u mitrosu je epi custom 60.000,a standardi su nesto oko 43.000,tako da mozda vredi dodati jos 17.000 ako je primetna razlika u zvuku.Ne bih ni ja dao 2.000 za gitaru iz razloga sto ih nemam :D tj i da skupim ne bih tolike pare dao za gitaru ali opet ima onih kojima to nije problem.I ja bih dao brdo love na instrumente kad lova ne bi bila problem. :)
I Epifoni su precenjeni u svakom slucaju, 600eur nije mala stvar. A sto se tice tvoje dileme oko custom-a i standarda, ocigledno nisi bas mnogo upoznat sa tim gitarama. Koliko ja znam izmedju tih gitara apsolutno nema nikakve razlike osim u kozmetickim detaljima. Taj standard je verovatno ebony pa je jos jeftiniji, mislim da sunburst varijanta je nesto skuplja. Sto se tice razlike u zvuku ona apsolutno ne postoji izmedju ta dva modela. Razlika postoji od komada do komada, tako da, probas vise komada i uzmes onaj za koji smatras da najbolje zvuci :) Ovih 17.000 sacuvaj i kupi neku pedalu ili sta vec, nisu to male pare da ih trosis uzalud:D

MUzzY

Post by MUzzY » 13 Sep 2010, 20:06

Kad je za kucnu upotrebu, ko te pita kako izgleda :) eee ako je za "stejdz" onda ... ne znam bas :)

Imao sam prilike da probam lep broj instrumenata razlicitih cena i proizvodjaca i nakon svega znam samo da jedini instrument koju cu biti spreman da platim vise od 1000e je rucni rad. Znaci iskljucivo ono sto sam ja zamislio vizuelno i tonski. Nema vise trckanje po radnjama i sl. akcije.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 13 Sep 2010, 20:09

nebojsak wrote:Problem je što zapravo i ne postoji reper, i ne zna se tačno šta znači precenjeno. Precenjeno u odnosu na šta?

Vidim da i zadrti fenderaši komentarišu mestimičnu do znatnu fuš izradu i delove Fendera (nisam ih nešto isprobavao u poslednje vreme pa ne znam), a onda sledi izjava da je Gibson precenjen u odnosu na isti. E sad, pošto su to dva prilično različita koncepta i tona generalno, šta ćemo da uzmemo kao polaznu tačku?
Ti si uzeo u obzir samo Fender i Gibson, postoje i druge marke. Ako gledas da li je precenjen ili nije onda gledas sta za te pare mozes da uzmes. Generalno, Gibson i Fender su najprecenjenije gitare, zato sto imaju izgradjeno ime koje vesto eksploatisu. Kod tih gitara uvek placas odrdjeni procenat samo za taj logo sto je ispisan na headstock-u.

nebojsak

Post by nebojsak » 13 Sep 2010, 20:15

Naravno da se plaća i logo, ali to važi za sve žive proizvode, ne samo muzičku opremu. I opet, precenjenost™ je vrlo fluidna i nedefinisana kategorija. Svakom čoveku nešto drugo vredi ili ne vredi baš te pare, u zavisnosti od afiniteta.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 13 Sep 2010, 20:28

MUzzY wrote:Kad je za kucnu upotrebu, ko te pita kako izgleda :) eee ako je za "stejdz" onda ... ne znam bas :)

Imao sam prilike da probam lep broj instrumenata razlicitih cena i proizvodjaca i nakon svega znam samo da jedini instrument koju cu biti spreman da platim vise od 1000e je rucni rad. Znaci iskljucivo ono sto sam ja zamislio vizuelno i tonski. Nema vise trckanje po radnjama i sl. akcije.
taj rad, kod industrijskih gitara nije samo u pitanju cena koju odredjuje proizvodjac vec se na tu cenu dodaju svi drugi troskovi (transport,marketing...) plus marze trgovca, porezi, carine, kurci palci, svako oce da se ogrebe o krajnjeg potrosaca. Ovako lepo samo platis majstora za njegov rad i materijal, i dobijes bolju gitaru :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 13 Sep 2010, 20:48

LifelessDead wrote:I Epifoni su precenjeni u svakom slucaju, 600eur nije mala stvar. A sto se tice tvoje dileme oko custom-a i standarda, ocigledno nisi bas mnogo upoznat sa tim gitarama. Koliko ja znam izmedju tih gitara apsolutno nema nikakve razlike osim u kozmetickim detaljima. Taj standard je verovatno ebony pa je jos jeftiniji, mislim da sunburst varijanta je nesto skuplja. Sto se tice razlike u zvuku ona apsolutno ne postoji izmedju ta dva modela. Razlika postoji od komada do komada, tako da, probas vise komada i uzmes onaj za koji smatras da najbolje zvuci
Prilicno se slazem, ali mene sad buni sto se tripujem da je custom imao tanju zicu za pragove... :? a ono, opet, std sam svirao pre vise meseci... Mozda i razlicita godina proizvodnje... Velika lutrija ti novi epifoni... :mrgreen:

Sad negde procitah da su ispod farbe jednog std nasli farbu za zw bullseye :lol:

Vaske023

Post by Vaske023 » 13 Sep 2010, 21:08

Imao sam priliku da cujem i probam jednog epiphone-a lp custom-a korejske proizvodnje(isti kao ovaj sa slike).
Image
Po mom misljenju fantasticna gitara,super zvuk,svirljiva,vrat lepo lezi u ruci,vrlo dobro i kvalitetno odradjena gitara.Jedino sto se vremenom malo oljustila pozlata sa poklopaca od magneta(eto,zlatan hardver :D ).Sve u svemu odlican instrument.E sad,ipak su ovi iz koreje malo boljeg kvaliteta tako da ne znam da li isto vazi i za kineske :) .Sto se tice poredjenja sa standardom,osim vizualnog dojma izmedju njih ne bi trebalo da ima razlike u zvuku,doduse meni se cini custom masivniji,da ne kazem debljeg tela :D (ili je to mozda zbog bindinga i sa zadnje strane).Sad,jedna stvar koja je po meni preterana kod epiphona jeste razlika u ceni izmedju istih modela.Crni,tj. ebony standard lp je skoro 10 000 din. jeftinije od nekog sa cherryburst finishom.Slazem se i da je kontrola kvaliteta slabija,pa se desi da zvuk varira.
Moja preporuka je Epiphone Les Paul Tribute '60's.Cena je oko 67 000.
http://control-sound.com/shop/product_i ... ts_id=1444
Super ponuda,dosta isplatljivija od Gibson studia.Epiphone je predstavio i nove tribut modele,poboljsani prekidaci,splitovanje magneta...

Sto se tice poredjenja gibsona i epiphona,razume se da je gibson dosta kvalitetnija i bolja marka,jednostavno tu nema diskusije :) .Nisam zeleo da stvorim zabunu sa onim sranjem od videa(ustvari ne znam zasto sam ga i stavljao :D...),da ispadne da su epi i gibson jedno te isto.
Epiphone je po meni dobar izbor za sve koji nemaju za gibsona,a jos se mora uzeti u obzir da je kod nas i dosta skuplji(u poredjenju sa cenama na thomannu).Pre par godina je stanje bilo jos gore,pa se secam da je taj epi lp standard ebony u mitrosu kostao preko 50 000,lp studio oko 44 000,a sg goth 40 000 i to po onom kursu eura.Izvinjavam se na poduzem postu :mrgreen: .Pozdrav! :ziveli: !

nebojsak

Post by nebojsak » 13 Sep 2010, 21:12

Vaske023 wrote: Epiphone je po meni dobar izbor za sve koji nemaju za gibsona,a jos se mora uzeti u obzir da je kod nas i dosta skuplji(u poredjenju sa cenama na thomannu).Pre par godina je stanje bilo jos gore,pa se secam da je taj epi lp standard ebony u mitrosu kostao preko 50 000,lp studio oko 44 000,a sg goth 40 000 i to po onom kursu eura.Izvinjavam se na poduzem postu :mrgreen: .Pozdrav! :ziveli: !
Moguće, ali meni je nekako tih 67k dindži već debelo pređena granica, tj situacija u kojoj je bolje šteknuti još određenu svotu za kupovinu prave stvari.

To je makar moje mišljenje. Recimo da delim te odluke na one do 400 evra max i ono naviše :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 13 Sep 2010, 21:28

LifelessDead wrote:
MUzzY wrote:Kad je za kucnu upotrebu, ko te pita kako izgleda :) eee ako je za "stejdz" onda ... ne znam bas :)

taj rad, kod industrijskih gitara nije samo u pitanju cena koju odredjuje proizvodjac vec se na tu cenu dodaju svi drugi troskovi (transport,marketing...) plus marze trgovca, porezi, carine, kurci palci, svako oce da se ogrebe o krajnjeg potrosaca. Ovako lepo samo platis majstora za njegov rad i materijal, i dobijes bolju gitaru :)
Sve je to super ali nije bas toliko jednostavno.
Postoji puno losih stvari i kod kupovine rucnih radova.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 13 Sep 2010, 21:37

Taj tribute nije losa gitara, ima Gibsonove magnete ako se nevaram i bolju elektroniku i bolje je izrade. Da li vredi te pare, ne znam. Ja bih uvek pre uzeo neki japanski les paul tipa Edwards, Tokai ili Orville, Burny, Epiphone koji se doduse vise ne proizvode ali mogu da se nadju na netu, gitare koje mogu po svemu da se nose sa danasnjim Gibsonima a kostaju 2,3,4 puta manje. Problem je naravno sto zivimo u sjebanoj zemlji u kojoj nista ne mozes da narucis preko neta a da te drzava ne opljacka, tako da je prakticno neisplativo narucivati bilo sta.

nebojsak

Post by nebojsak » 13 Sep 2010, 21:41

Funkomat wrote:Sve je to super ali nije bas toliko jednostavno.

:1:

Usput, moraš i 100% da znaš šta hoćeš i kako to da postigneš. Ma koliko majstor bio dobar, hevi je ako uzme da tumači tvoja nagađanja i interpretira ih na svoj način.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 13 Sep 2010, 21:41

Funkomat wrote:
LifelessDead wrote:
MUzzY wrote:

Sve je to super ali nije bas toliko jednostavno.
a najveci je naci dobrog majstora :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 13 Sep 2010, 21:44

Pa, nista, da se batali to sviranje, naposletku? :lol:

Post Reply