Precenjenost gitara, bajke i još ponešto...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Sto se tice gitara u Mitrosu, cuo sam milion prica da nabavljaju krsh gitare, a konstruktori gitara kad cuju "Mitros" pljuju i kunu sve zivo...Sto se tice Lyre, njih vise postujem, imali su Fender Telecaster USA, kevu bi liferovao za tu gitaru. A sa Epiphonima i Gibsonima su svi koje znam prezadovoljni, ukljucujuci i mene licno, koji imam jedan Epiphone by Gibson
- Chord-Master
- MF veteran
Pa Epiphone je koliko znam, po kvalitetu jako, jako blizu Gibsonu, razlika izmedju njih nije kao razlika izmedju Fendera i Squiera.
Epiphone je bio veoma velika firma, pre nego sto je Gibson kupio. Cak je pedesetih bio velika konkurencija Gibsonu.
Da gospodin Epimanondas (Epi), nije umro prerano, Epiphone bi verovatno i dalje bio tako velika firma, ali nazalost posle njegove smrti, posao su preuzela njegova braca koja ocigledno nisu znala da odrze Epiphone firmu na tako visokom nivou.
Pocelo je tako sto su prvo prodali licence za neke gitare Gibsonu, a potom su, buduci da im je islo sve losije, pristali da rade pod Gibsonom.
Pomalo tuzna prica, bar meni, jer Epiphone je pod Epijevim vodjstvom imao svetlu buducnost, a sada radi pod licencom svog nekadasnjeg najveceg rivala.
Epiphone je bio veoma velika firma, pre nego sto je Gibson kupio. Cak je pedesetih bio velika konkurencija Gibsonu.
Da gospodin Epimanondas (Epi), nije umro prerano, Epiphone bi verovatno i dalje bio tako velika firma, ali nazalost posle njegove smrti, posao su preuzela njegova braca koja ocigledno nisu znala da odrze Epiphone firmu na tako visokom nivou.
Pocelo je tako sto su prvo prodali licence za neke gitare Gibsonu, a potom su, buduci da im je islo sve losije, pristali da rade pod Gibsonom.
Pomalo tuzna prica, bar meni, jer Epiphone je pod Epijevim vodjstvom imao svetlu buducnost, a sada radi pod licencom svog nekadasnjeg najveceg rivala.
1. Pa u tome sto Paul Smith radio u Gibsonu je i njegova prednost. Kao konstruktor u PRS-u radi i Ted McCarty koji je legenda Gibsona, a svoj potpis je stavio na PRS McCarty gitaru o kojoj cemo kasnije sire govoriti. Spomenuo si Fender i njegov pad u kvalitetu, pa upravo to je omogucilo kompanijama poput Jacksona, Charvela, Musicmana i mnogih drugih da se probiju na trzistu i nadograde na bazu Stratocastera. To se dogodilo i sa Gibsonom, pa se pojavio PRS. Ako pogledas snimke iz 80'ih videces npr. Gary Moore-a kako svira PRS Customa, Clapton je svirao Artist, cak je i Steve Vai svirao PRS CE 24. Santanu necu ni da pominjem, on je jednu od prve 4 PRS gitare dobio na poklon i toliko mu se svidela da je kupio sve cetiri i do danas svira PRS.Historik wrote:Zanimljiva diskusija...Ja mislim sledece: ko zeli (i moze da priusti) vrhunsku gitaru-Gibson je najbolji izbor. Price o PRS-u su smesne, jer je Paul Red Smith radio kao konstruktor upravo u Gibsonu! Dalje, za ljude koji zele kvalitetnu gitaru, ali nemaju previse novca, Gibson ima Epiphone program. I tu dolazimo do momenta zasto je Gibson USA najbolji proizvodjac gitara: kontrola kvaliteta i u Gibsonu i u Epifonu je na najvisem nivou. Gitare Epiphone-a, u cenovnom rangu 300-700e jedu svake druge (znam da ce me ogromna Ibanez-ova populacija tesko zamrzeti zbog ovoga), a ko hoce bas extra kvalitet-eto mu Gibsonovih custom modela. E sad, slazem se da je 2500e previse, ali je nekih 1500-2000 sasvim realno, jer se gitare prave u Americi, koriste se samo najkvalitetniji hardware, magneti su Duncanovi, sce u svemu najbolje sto moze. A zanimljivo je i kako je Fender, radeci suprotno od Gibsona, upropastio svoj, nekada nedostizni, imidz. Sad se Fender pravi u 6-7 zemalja, kvalitet je opao, a cak i kod USA Fender gitara novijeg datuma, moze da se desi da zapadne neki skart...eto toliko, realno...
2. Odakle ti to da su Duncan magneti stock na Gibsonima ? Oni prave svoje magnete (Burstbuckere, etc.), a Seymor Duncan saradjuje sa Fender Custom Shopom.
3 A da li su Epiphone i Gibson kvalitetom ispred konkurencije, proveri na nekom od stranih foruma npr. Guitar Player i sl. kad vec meni ne verujes

Pozdrav
Uz duzno postovanje svih ali jednom sam rekao
Gibson je ustav, Fender je Zakon, a sve ostalo su amandmani i predlozi.
Svedoci smo da i jedan i drugi traju GODINAMA sto nije lako....
Ovo se odnosi samo kada pricamo o elektricnim gitarama. Dugogodisnji kvalitet i ime koje nose i jedan i drugi proizvodjac zasluzuju samo postovanje... a na stranu to sto su ove dve firme dale OSNOVU za sve gitare vog sveta. Najstariji je inace Washburn...osnovan jos u 19. veku
E, sad, ko je bolji... tu je mrtva trka vec godinama... jer kada je Gipson les Paul pravio gitaru imao je na umu sasvim drugaciju muziku od Lea Fendera koji je pak trazio druge konzumente. Dakle svako ima svoj selokrug rada i svoje kupce...
Trenutni kvalitet zavisi SAMO od trzsta, pa zato SVE firme imaju najsiru paletu proizvoda koja krece od "entry level....pa do high-end-just-for-show-status-symbol-need-to-kill klase instrumenata...
Mozda mozete tu da trazite odgovore za razlicitost kvaliteta u okviru istog modela, plus jedna stvar...otidite u nekoj stranoj radnji i pokusajte da nadjete loseg Fendera ili loseg Gipsona....tesko. ovo ovde mi dobijamo iz raznih kanala, pa mozda i III klasa izrade... mada...ko zna sta cemo jos naci...i na sta cemo naleteti...
Eh, nemojte zaboraviti da sem PSR-a, postoje i druge gitare koje imaju veoma dobar zvuk, a ne morate da navlacite fantomku i pljackati banke. Setite se Blade, ili Hamer, Wahsburn, Carvin... sve su to firme koje prave dobre gitare a nisu preskupe... A Gibson i Fender ce uvek biti malo overpriced bas kao i BMW ili Mitsubidhi EVO, koji se u sustini ne razlikuju od Citroena ili Audija, ali godine istrazivanja, testiranja, inovacija, marketinga ....i na kraju TRADICIJE. Zato je jedan BMW skuplji od Renaulta u istoj klasi....nadam se da me kapirate!!!
Svedoci smo da i jedan i drugi traju GODINAMA sto nije lako....
Ovo se odnosi samo kada pricamo o elektricnim gitarama. Dugogodisnji kvalitet i ime koje nose i jedan i drugi proizvodjac zasluzuju samo postovanje... a na stranu to sto su ove dve firme dale OSNOVU za sve gitare vog sveta. Najstariji je inace Washburn...osnovan jos u 19. veku
E, sad, ko je bolji... tu je mrtva trka vec godinama... jer kada je Gipson les Paul pravio gitaru imao je na umu sasvim drugaciju muziku od Lea Fendera koji je pak trazio druge konzumente. Dakle svako ima svoj selokrug rada i svoje kupce...
Trenutni kvalitet zavisi SAMO od trzsta, pa zato SVE firme imaju najsiru paletu proizvoda koja krece od "entry level....pa do high-end-just-for-show-status-symbol-need-to-kill klase instrumenata...
Mozda mozete tu da trazite odgovore za razlicitost kvaliteta u okviru istog modela, plus jedna stvar...otidite u nekoj stranoj radnji i pokusajte da nadjete loseg Fendera ili loseg Gipsona....tesko. ovo ovde mi dobijamo iz raznih kanala, pa mozda i III klasa izrade... mada...ko zna sta cemo jos naci...i na sta cemo naleteti...
Eh, nemojte zaboraviti da sem PSR-a, postoje i druge gitare koje imaju veoma dobar zvuk, a ne morate da navlacite fantomku i pljackati banke. Setite se Blade, ili Hamer, Wahsburn, Carvin... sve su to firme koje prave dobre gitare a nisu preskupe... A Gibson i Fender ce uvek biti malo overpriced bas kao i BMW ili Mitsubidhi EVO, koji se u sustini ne razlikuju od Citroena ili Audija, ali godine istrazivanja, testiranja, inovacija, marketinga ....i na kraju TRADICIJE. Zato je jedan BMW skuplji od Renaulta u istoj klasi....nadam se da me kapirate!!!
Zanimljiva teorijaUz duzno postovanje svih ali jednom sam rekao

Nije ovde niko nista ni rekao protiv kompanija Fender ili Gibson, vec im kritikujem generalni kvalitet, a imam i zasto (Imao sam Gibson LP Deluxe, a posedujem Fendera USA Strata dugo godina). Cvsto stojim iza stava da kada ih sviras prvi put bices odusevljen, ali ko je svirao one prave, zna sta su Fender i Gibson.Svedoci smo da i jedan i drugi traju GODINAMA sto nije lako....
Slazem seE, sad, ko je bolji... tu je mrtva trka vec godinama... jer kada je Gipson les Paul pravio gitaru imao je na umu sasvim drugaciju muziku od Lea Fendera koji je pak trazio druge konzumente. Dakle svako ima svoj selokrug rada i svoje kupce...

Pa u domacim radnjama mozes da naidjes samo na vesla i cepanice, ne znam nikog koje u Srbiji kupio dobru gitaru. Bas zato na Zapadu postoje radnje koje su Top Dealer za odr brend i oni biraju instumente (Po sistemu ode covek u Coronu i proba 100 Fendera i donese 5 najboljih) i zato oni odrzavaju kvalitet i imaju poverenje musterija.Trenutni kvalitet zavisi SAMO od trzsta, pa zato SVE firme imaju najsiru paletu proizvoda koja krece od "entry level....pa do high-end-just-for-show-status-symbol-need-to-kill klase instrumenata...
Eh, nemojte zaboraviti da sem PRS-a, postoje i druge gitare koje imaju veoma dobar zvuk, a ne morate da navlacite fantomku i pljackati banke. Setite se Blade, ili Hamer, Wahsburn, Carvin... sve su to firme koje prave dobre gitare a nisu preskupe...
Dobre su to gitare (za Blade ne znam, nikad ga nisam svirao), ali po mom misljanju nisu za poredjenje sa PRS-om, mozda je Hamer u toj klasi, ali Carvin sigurno ne.
Pozdrav
Sad ja moram tebe da citiram.mr.flash wrote: Dobre su to gitare (za Blade ne znam, nikad ga nisam svirao), ali po mom misljanju nisu za poredjenje sa PRS-om, mozda je Hamer u toj klasi, ali Carvin sigurno ne.
Pozdrav
Elem, probao sam jednu Blade Gitaru, California Custom. Gitara je toliko high-end da nemam reci, a samo je 1500nak eura. Plus ima neka resenja koja umnogome pomazu muzicaru. No to nije sad tema...Vazno je da mogu slobodno da je stavim rame uz rame...sa PSR-om.
Hamer, hmmm. zavisi i tu od modela do modela...npr. Californian model (i oni imaju taj model) je oko 450e ali zato Dual tone ili Monaco ili Artist... uh ne pitaj Evo pogledaj
A sto se tice Carvina, Svirao sam Ovu i ovu
tako da znam o cemu pricam, Gitare su veoma dobre i veoma jeftine. Mozda nisu kao Santanin PSR ali su veoma dobre u poredjenju sa PSR-ovima koje sam ja imao priliku da probam.
PSR je fenomenalna gitara i voleo bih da je posedujem, ali kao i Gipson i Fender i druge ostale gitare nije ULTIMATIVNA!!!
Eh, da.... niko ovde ne pominje Godin Gitare koje zavrednjuju da se pomenu. Probao sam ona dva modela u Artistu, mogu da kazem da su fenomenalne u svojim klasama!!!
Godin Freeway EMG i Godin Exit 22 a opet su veoma blizu gitarama koje su precenjene. I kvalitetom i tonom.
P.S.
Ima PSR-ova koji su u cenovnom rangu od 400tinak eura. Tako da i oni "fusare" ukoliko tako nazovemo entry level ponude.

http://www.musiciansfriend.com/navigati ... =PRS&Nty=1
- Rocket Roll
Ma ok, ti PRS modeli koje si naveo su SE serija i proizvode se u Koreji. Ono sto je atipicno je da je daleko naprodavanija PRS Gitara Custom 24 koja kosta preko $2000, a ne npr. SE Custom od $600, takodje na njih se nikad nije gledalo kao na low quality nego na eksperimentalnu seriju. Svidja mi se onaj Carvin sa sedam zica, jako lepa gitara, necktrough etc. jesi je svirao ovde ili u inosranstvu ? Hamer je bolesna gitara, ja doduse nisam svirao Monaco, svirao sam Chaparell, koji se ne proizvodi vise nazalost. Blade i Godin nisam dosao u priliku da probam, ali cu ih potraziti.
Svako ima neke svoje standarde, a sta po tebi cini gitaru ultimativnom ?PSR je fenomenalna gitara i voleo bih da je posedujem, ali kao i Gipson i Fender i druge ostale gitare nije ULTIMATIVNA!!!
Carvina sam svirao kuci... ima je moj drug koji je zaljubljen u Carvina....takodje je i Bolton njegov... Jes da treba malo vremena da se covek navikne na 7 zica, al je skoroz cool.
Ultimativna gitara...hmmmm. PO MENI to ne postoji, tj. svako ima svoj tip gitare i po njemu se ravnja. Eto neko voli Gipson, neko Voli Fender...
Ja licno Postujem i jednog i drugog, a moja "ultimativna" gitara bi bila ona koja meni bar 98.97% odgovara. A to ne mora da znaci da ce i drugoj osobi da odgovara!
A u moru gitara i cena lako je se izgubiti... Imamo svi mogucnost izbora sto je najvaznije...

Ultimativna gitara...hmmmm. PO MENI to ne postoji, tj. svako ima svoj tip gitare i po njemu se ravnja. Eto neko voli Gipson, neko Voli Fender...
Ja licno Postujem i jednog i drugog, a moja "ultimativna" gitara bi bila ona koja meni bar 98.97% odgovara. A to ne mora da znaci da ce i drugoj osobi da odgovara!
A u moru gitara i cena lako je se izgubiti... Imamo svi mogucnost izbora sto je najvaznije...
- Tiki the Boyler
- Urednik
Upravo tako!dejankuki wrote:Ultimativna gitara...hmmmm. PO MENI to ne postoji, tj. svako ima svoj tip gitare i po njemu se ravnja. Eto neko voli Gipson, neko Voli Fender...
Ljudima se sviđaju najrazličitije i najčudnije stvari koje možete da zamislite, tako da... ponoviću... ne znam koliko ova diskusija uopšte ima smisla!
@mr.flash
A ta priča o veslima i cjepanicama po prodavnicama u Srbiji jednostavno ne drži vodu! Obiđi malo radnje, pa pogledaj... ponuda je i više nego dobra u odnosu na naš standard i mogućnosti!
Štaviše, mislim da imamo mnogo više nego što realno zaslužujemo!
Pa rasprava o precenjenosti gitara ima smisla ukoliko se dogovorimo da je neka gitara skuplja u odnosu na pruzeni kvalitet celokupnog dozivljaja gitare...ili opreme... znaci, kvelitet izrade, kvalitet TONA, kvalitet delova, kvalitet finisha i najvaznije obezbedjen KVALITETAN SERVIS sto u nasem podneblju ne mozemo ni da sanjamo a kamo li i da imamo.
E tu se slazem da neki modeli i uopste gitare imaju cenu na osnovu stare slave, ali zaboga te iste firme imaju ili low-budget-entery-level modele a bogami i sve veci broj firmi ima svoje "firme cerke" tako da se za manje pare dobijaju tj. kupuju modeli gitara koji "original" kostaju skuplje...
NPR,
Fender > Squier
Gipson > Epiphone
Hamer > Slammer
Kramer > Focus
Ovation > Celebrety
i tako dalje, sto je za ljude pliceg dzepa i trazicionog perioda sjajno.
Ja imam dve takve gitare i uopste sam zadovoljan... eh kad bih imao para znao bih STA bih uradeo i kupio, ali ..... skupljam!!!!
Ah, da EDIT:
Slazem se sa konstatacijom The Boylera.... stvarno obidji prodavnice i videces da nam je ponuda fenomenalna.... ssamo sto MI nemamo bas uslova da sve kupimo u datom trenutku...
Iz tvog profila vidim da si u New Orleansu, bas mi je cudno da tamo nisi probao neke od gitara koje pominjemo...a tamo im je Home!?
E tu se slazem da neki modeli i uopste gitare imaju cenu na osnovu stare slave, ali zaboga te iste firme imaju ili low-budget-entery-level modele a bogami i sve veci broj firmi ima svoje "firme cerke" tako da se za manje pare dobijaju tj. kupuju modeli gitara koji "original" kostaju skuplje...
NPR,
Fender > Squier
Gipson > Epiphone
Hamer > Slammer
Kramer > Focus
Ovation > Celebrety
i tako dalje, sto je za ljude pliceg dzepa i trazicionog perioda sjajno.
Ja imam dve takve gitare i uopste sam zadovoljan... eh kad bih imao para znao bih STA bih uradeo i kupio, ali ..... skupljam!!!!
Ah, da EDIT:
Slazem se sa konstatacijom The Boylera.... stvarno obidji prodavnice i videces da nam je ponuda fenomenalna.... ssamo sto MI nemamo bas uslova da sve kupimo u datom trenutku...
Iz tvog profila vidim da si u New Orleansu, bas mi je cudno da tamo nisi probao neke od gitara koje pominjemo...a tamo im je Home!?
Slazem se da imamo mnogo vise nego sto zasluzujemo, ali daleko je to od dobrog. Mislim, da se ne ponavljam nema npr. loseg Fendera i loseg Gibsona, vec kad naletis na par dobrih i cujes razliku, onda te prosecne gitare ne zanimaju. Sta mislis zasto je Peter Green Les Paul (Kojeg je svirao Gary Moore) prodat za $ 1,5 milon ? I zasto je Rory Galagherov strat, kad je donet u Fender po njeovoj smrti rastavljen do delova ne bi li otkili sta je to toliko posebno sa tom gitarom ?
Sta tacno znaci dobra ponuda ? Kao sto rekoh nisu gitare tetris pa da budu sve iste. Jednostavno ne mogu ja da nateram nekog da cuje razliku izmedju npr. dva Gibsona, kad on to ne moze, nit je to normalno jer bi u suprotnom svi svirali jebeno dobre komade.
Sta tacno znaci dobra ponuda ? Kao sto rekoh nisu gitare tetris pa da budu sve iste. Jednostavno ne mogu ja da nateram nekog da cuje razliku izmedju npr. dva Gibsona, kad on to ne moze, nit je to normalno jer bi u suprotnom svi svirali jebeno dobre komade.
- Tiki the Boyler
- Urednik
Zato što ima budala koji su spremni dati taj novac za instrument koji nikada više neće svirati kao što ga je svirao originalni vlasnik!mr.flash wrote:Sta mislis zasto je Peter Green Les Paul (Kojeg je svirao Gary Moore) prodat za $ 1,5 milon ? I zasto je Rory Galagherov strat, kad je donet u Fender po njeovoj smrti rastavljen do delova ne bi li otkili sta je to toliko posebno sa tom gitarom ?
Odvratno!