Tune-O-Matic "wraparound" na Les Paul-u?!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

MetalFunk

Re: Tune-O-Matic "wraparound" na Les Paul-u?!

Post by MetalFunk » 15 Jun 2011, 23:47

Dos'o neki poznat da nas za*ebava... :mrgreen:

Solomoon

Post by Solomoon » 15 Jun 2011, 23:50

navodno je Jimmy Page tako stavljao zice jer je pored sustaina i lakseg zavijanja lakse proizvodio vestacke harmonike..

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 15 Jun 2011, 23:55

eg303 wrote:Negativni katjoni sa žice se lakše odvajaju od površine hroma preko koga su obmotani a bivalentnost nikla biva više izražena pri prigušenijim frekfencijama longitudinalnih talasa koji se stvaraju oscilacijom žice pa se tako u zvuku javljaju periode "neparnjače" koje utiču da ton dobija prošireniji spektar pri višem gain-u. Valjda smo bar to do sada svi provalili...

Daj i raji malo.... nemo' si stipsa.... i mi imamo stres...

Solomoon

Post by Solomoon » 15 Jun 2011, 23:58

dejankuki wrote:
eg303 wrote:Negativni katjoni sa žice se lakše odvajaju od površine hroma preko koga su obmotani a bivalentnost nikla biva više izražena pri prigušenijim frekfencijama longitudinalnih talasa koji se stvaraju oscilacijom žice pa se tako u zvuku javljaju periode "neparnjače" koje utiču da ton dobija prošireniji spektar pri višem gain-u. Valjda smo bar to do sada svi provalili...

:D

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 16 Jun 2011, 00:06

[img]Veruj%20ti%20chici[/img]

Jbg, ja se ozbiljno zanimam za fenomen, a ti me miniras :grummel_2:
Solomoon wrote:navodno je Jimmy Page tako stavljao zice jer je pored sustaina i lakseg zavijanja lakse proizvodio vestacke harmonike..
Dakle, ima veze za sustainom i bendingom? Mada je Page stari mistifikator...

Solomoon

Post by Solomoon » 16 Jun 2011, 00:09

KirilStipsa wrote:[img]Veruj%20ti%20chici[/img]

Jbg, ja se ozbiljno zanimam za fenomen, a ti me miniras :grummel_2:
Solomoon wrote:navodno je Jimmy Page tako stavljao zice jer je pored sustaina i lakseg zavijanja lakse proizvodio vestacke harmonike..
Dakle, ima veze za sustainom i bendingom? Mada je Page stari mistifikator...
navodno..i lakse proizvodi pitch harmonike..ja cu probati kad budem menjao zice da ih tako stavim, da vidim 'ocu li primetiti razliku B)

guv'nor

Post by guv'nor » 16 Jun 2011, 02:22

KirilStipsa wrote:Dakle, ima veze za sustainom i bendingom?
Ima zbog manjeg ugla, ali to, koliko sam razumeo, nije glavno.
Fora je da kao sve te gitare sa tune-o-matic i stop-tail-piece kobilicama mnogo bolje rade kada im je stop tailpeace skroz prišrafljen za drvo, tj telo gitare. Pretpostavljam da je sličan trip kao kada kod stratova neko ostavi trem da mu lebdi vs trem koji je fiksiran za drvo, tj može samo da "otpušta žice". Kao, kada lebdi mnogo vuče na harfu, dok prišrafljen daje nešto muževniji ton. :lol:
LM, tako spušten stop-tail-piece prouzrokuje preveliki ugao prelamanja žice, pa samim tim i veliku tvrdoču iste, a i (preterano) često pucanje, takođe iste. :mrgreen:
Eto, ja koliko sam skapirao - to se radi prvenstveno zbog toga. Naravno, posledica cele priče je manja tenzija, lakše daktilografisanje i sve što ide uz to. :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 16 Jun 2011, 07:26

Ja ovo radim na svom SG-u vec vishe od godinu dana, zahvaljujuci ovom Guvnoru ovde iznad :ziveli: , i moram da priznam da se primecuje manja tenzija zhica, a ovakvav nachin montiranja zhica na gitaru je i pomogao oko jednog mesta gde sam nekada imao fret buzz ako bendujem za 2 stepena shto me je nerviralo, a nakon shto sam ovako postavio zhice to se smanjilo, a naravno vremenom se od habanja tog praga/pragova, sasvim izgubio i taj problemchic.

Sve u svemu, ne nameravam da se vratim na stari nachin postavljanja zhica, svakome bih preporuchio ovaj wraparound fazon :ziveli:

eg303

Post by eg303 » 16 Jun 2011, 09:32

dejankuki wrote:

Nije samo stres nego i frustracija, evo ga tail na mojoj H-H gitari:
Image

sinisake
The original one

Post by sinisake » 16 Jun 2011, 09:36

LM, tako spušten stop-tail-piece prouzrokuje preveliki ugao prelamanja žice, pa samim tim i veliku tvrdoču iste, a i (preterano) često pucanje, takođe iste. :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :bow:

Elem, sta ce vama gibsonovcima ™ manja tenzija??? I ovako je vec... premekano... Strata da uzmete, pa da vidite sta je muka... :ziveli:

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 16 Jun 2011, 09:40

@guv'nor
To je to, najverovatnije. Procitao sam to sinoc negde na netu...
Mada, ako je cilj bio da se stopbar nasloni na telo (a ne naslanja se, jer srafovi koji ga drze imaju granicnike), mogli su to drugacije da rese.
Anyway, mislim da je to jedini odgovor koji ima kakvog-takvog smisla... hvala!

@sinisake
Ja korisim Beefy Slinky 11-54 u standardnom stimu na Les Paul-u, upravo zbog malo vece tenzije...

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 16 Jun 2011, 09:52

Jel poenta da se gitara svira lakshe ili tezhe? Treba da me bole ruke ili da sam u stanju i da pomilujem chedo bez drhtavog trzaja u 40-oj?

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 16 Jun 2011, 10:19

Cortex wrote:Jel poenta da se gitara svira lakshe ili tezhe? Treba da me bole ruke ili da sam u stanju i da pomilujem chedo bez drhtavog trzaja u 40-oj?
Pitanje je sta je lakse sviranje... zavisi od tehnike i nacina sviranja. Ja imam "tesku" desnicu, i bijem po zicama, pa mi trebaju neke koje ce da uzvrate! S'druge strane, ne volim da se grcim kod bendinga, pa trazim kompromisno resenje tj. nesto izmedju.

Jel se pitanje na mene odnosilo?
Boze, prvo se pravdam kako ne sviram mekane zice, posle kako ne sviram tvrde... ko Boris Tadic, samo bi' se izvinjavao :oops:

fattwang

Post by fattwang » 16 Jun 2011, 10:48

kada se podigne stopbar, veliki šrafovi mnogo izađu iz tela i sve je mnogo klimavo. Da to učvrstim ubacio sam nekoliko šajbnica-podloški između tela i stopbara a zatim pritegao šrafove. Brojem šajbnica se podešava visina i ugao stopbara. Treba staviti više podloški na E6 strani.
Image
Na slici (sa neta) nema šajbnica, zamislite ih. Vidi se kako je stopbar pod uglom.

guv'nor

Post by guv'nor » 16 Jun 2011, 14:11

sinisake wrote:
:lol: :lol: :lol: :bow:
Hvala, hvala, tu sam cele nedelje, navratite ako ste slobodni. :mrgreen: :ziveli:
KirilStipsa wrote:@guv'nor
To je to, najverovatnije. Procitao sam to sinoc negde na netu...
Mada, ako je cilj bio da se stopbar nasloni na telo (a ne naslanja se, jer srafovi koji ga drze imaju granicnike), mogli su to drugacije da rese.
Anyway, mislim da je to jedini odgovor koji ima kakvog-takvog smisla... hvala!
Nema problema, nego u pravu si, nikad se ne nasljanja celom dužinom na telo, ali kada je skroz spušten ne može nigde da se mrdne ni kada skineš žice, dok malo dignut ima lufta koliko hoćeš pri skinutim žicama. Valjda je tu butno da taj "prenos" bude što zacementiraniji™.

Post Reply