Tune-O-Matic "wraparound" na Les Paul-u?!
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Tune-O-Matic "wraparound" na Les Paul-u?!
Dos'o neki poznat da nas za*ebava... 

navodno je Jimmy Page tako stavljao zice jer je pored sustaina i lakseg zavijanja lakse proizvodio vestacke harmonike..
eg303 wrote:Negativni katjoni sa žice se lakše odvajaju od površine hroma preko koga su obmotani a bivalentnost nikla biva više izražena pri prigušenijim frekfencijama longitudinalnih talasa koji se stvaraju oscilacijom žice pa se tako u zvuku javljaju periode "neparnjače" koje utiču da ton dobija prošireniji spektar pri višem gain-u. Valjda smo bar to do sada svi provalili...
Daj i raji malo.... nemo' si stipsa.... i mi imamo stres...
dejankuki wrote:eg303 wrote:Negativni katjoni sa žice se lakše odvajaju od površine hroma preko koga su obmotani a bivalentnost nikla biva više izražena pri prigušenijim frekfencijama longitudinalnih talasa koji se stvaraju oscilacijom žice pa se tako u zvuku javljaju periode "neparnjače" koje utiču da ton dobija prošireniji spektar pri višem gain-u. Valjda smo bar to do sada svi provalili...

-
[img]Veruj%20ti%20chici[/img]
Jbg, ja se ozbiljno zanimam za fenomen, a ti me miniras
Jbg, ja se ozbiljno zanimam za fenomen, a ti me miniras

Dakle, ima veze za sustainom i bendingom? Mada je Page stari mistifikator...Solomoon wrote:navodno je Jimmy Page tako stavljao zice jer je pored sustaina i lakseg zavijanja lakse proizvodio vestacke harmonike..
navodno..i lakse proizvodi pitch harmonike..ja cu probati kad budem menjao zice da ih tako stavim, da vidim 'ocu li primetiti razliku B)KirilStipsa wrote:[img]Veruj%20ti%20chici[/img]
Jbg, ja se ozbiljno zanimam za fenomen, a ti me miniras![]()
Dakle, ima veze za sustainom i bendingom? Mada je Page stari mistifikator...Solomoon wrote:navodno je Jimmy Page tako stavljao zice jer je pored sustaina i lakseg zavijanja lakse proizvodio vestacke harmonike..
Ima zbog manjeg ugla, ali to, koliko sam razumeo, nije glavno.KirilStipsa wrote:Dakle, ima veze za sustainom i bendingom?
Fora je da kao sve te gitare sa tune-o-matic i stop-tail-piece kobilicama mnogo bolje rade kada im je stop tailpeace skroz prišrafljen za drvo, tj telo gitare. Pretpostavljam da je sličan trip kao kada kod stratova neko ostavi trem da mu lebdi vs trem koji je fiksiran za drvo, tj može samo da "otpušta žice". Kao, kada lebdi mnogo vuče na harfu, dok prišrafljen daje nešto muževniji ton.

LM, tako spušten stop-tail-piece prouzrokuje preveliki ugao prelamanja žice, pa samim tim i veliku tvrdoču iste, a i (preterano) često pucanje, takođe iste.

Eto, ja koliko sam skapirao - to se radi prvenstveno zbog toga. Naravno, posledica cele priče je manja tenzija, lakše daktilografisanje i sve što ide uz to.

Ja ovo radim na svom SG-u vec vishe od godinu dana, zahvaljujuci ovom Guvnoru ovde iznad
, i moram da priznam da se primecuje manja tenzija zhica, a ovakvav nachin montiranja zhica na gitaru je i pomogao oko jednog mesta gde sam nekada imao fret buzz ako bendujem za 2 stepena shto me je nerviralo, a nakon shto sam ovako postavio zhice to se smanjilo, a naravno vremenom se od habanja tog praga/pragova, sasvim izgubio i taj problemchic.
Sve u svemu, ne nameravam da se vratim na stari nachin postavljanja zhica, svakome bih preporuchio ovaj wraparound fazon

Sve u svemu, ne nameravam da se vratim na stari nachin postavljanja zhica, svakome bih preporuchio ovaj wraparound fazon

Nije samo stres nego i frustracija, evo ga tail na mojoj H-H gitari:dejankuki wrote:eg303 wrote:Negativni katjoni sa žice se lakše odvajaju od površine hroma preko koga su obmotani a bivalentnost nikla biva više izražena pri prigušenijim frekfencijama longitudinalnih talasa koji se stvaraju oscilacijom žice pa se tako u zvuku javljaju periode "neparnjače" koje utiču da ton dobija prošireniji spektar pri višem gain-u. Valjda smo bar to do sada svi provalili...

LM, tako spušten stop-tail-piece prouzrokuje preveliki ugao prelamanja žice, pa samim tim i veliku tvrdoču iste, a i (preterano) često pucanje, takođe iste.![]()

Elem, sta ce vama gibsonovcima ™ manja tenzija??? I ovako je vec... premekano... Strata da uzmete, pa da vidite sta je muka...

-
@guv'nor
To je to, najverovatnije. Procitao sam to sinoc negde na netu...
Mada, ako je cilj bio da se stopbar nasloni na telo (a ne naslanja se, jer srafovi koji ga drze imaju granicnike), mogli su to drugacije da rese.
Anyway, mislim da je to jedini odgovor koji ima kakvog-takvog smisla... hvala!
@sinisake
Ja korisim Beefy Slinky 11-54 u standardnom stimu na Les Paul-u, upravo zbog malo vece tenzije...
Mada, ako je cilj bio da se stopbar nasloni na telo (a ne naslanja se, jer srafovi koji ga drze imaju granicnike), mogli su to drugacije da rese.
@sinisake
Ja korisim Beefy Slinky 11-54 u standardnom stimu na Les Paul-u, upravo zbog malo vece tenzije...
Jel poenta da se gitara svira lakshe ili tezhe? Treba da me bole ruke ili da sam u stanju i da pomilujem chedo bez drhtavog trzaja u 40-oj?
-
Pitanje je sta je lakse sviranje... zavisi od tehnike i nacina sviranja. Ja imam "tesku" desnicu, i bijem po zicama, pa mi trebaju neke koje ce da uzvrate! S'druge strane, ne volim da se grcim kod bendinga, pa trazim kompromisno resenje tj. nesto izmedju.Cortex wrote:Jel poenta da se gitara svira lakshe ili tezhe? Treba da me bole ruke ili da sam u stanju i da pomilujem chedo bez drhtavog trzaja u 40-oj?
Jel se pitanje na mene odnosilo?
Boze, prvo se pravdam kako ne sviram mekane zice, posle kako ne sviram tvrde... ko Boris Tadic, samo bi' se izvinjavao

kada se podigne stopbar, veliki šrafovi mnogo izađu iz tela i sve je mnogo klimavo. Da to učvrstim ubacio sam nekoliko šajbnica-podloški između tela i stopbara a zatim pritegao šrafove. Brojem šajbnica se podešava visina i ugao stopbara. Treba staviti više podloški na E6 strani.

Na slici (sa neta) nema šajbnica, zamislite ih. Vidi se kako je stopbar pod uglom.

Na slici (sa neta) nema šajbnica, zamislite ih. Vidi se kako je stopbar pod uglom.
Hvala, hvala, tu sam cele nedelje, navratite ako ste slobodni.sinisake wrote:LM, tako spušten stop-tail-piece prouzrokuje preveliki ugao prelamanja žice, pa samim tim i veliku tvrdoču iste, a i (preterano) često pucanje, takođe iste.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

Nema problema, nego u pravu si, nikad se ne nasljanja celom dužinom na telo, ali kada je skroz spušten ne može nigde da se mrdne ni kada skineš žice, dok malo dignut ima lufta koliko hoćeš pri skinutim žicama. Valjda je tu butno da taj "prenos" bude što zacementiraniji™.KirilStipsa wrote:@guv'nor