gibson magneti

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nesharm

Re: gibson magneti

Post by nesharm » 10 Sep 2012, 12:46

Pa bice sigurno bolje, tesko da moze da bude lose ako zamenis Epiphone magnet nekim kvalitetnijim magnetom.

epifonacSG

Post by epifonacSG » 10 Sep 2012, 13:13

ok hvala . a zar nece malo cudno izgledati posto ovaj gibson pickup izgleda ovako http://www.mitrosmusic.com/proizvod/134 ... ---Nickel/
a ovaj ovako nesto slicno http://www.mitrosmusic.com/proizvod/113 ... -HB-Blk--/
xD

Kill surf city

Post by Kill surf city » 10 Sep 2012, 13:15

iksde

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 10 Sep 2012, 13:29

Васко?

nebojsak

Post by nebojsak » 10 Sep 2012, 13:58

epifonacSG wrote:ok hvala . a zar nece malo cudno izgledati posto ovaj gibson pickup izgleda ovako http://www.mitrosmusic.com/proizvod/134 ... ---Nickel/
a ovaj ovako nesto slicno http://www.mitrosmusic.com/proizvod/113 ... -HB-Blk--/
xD
Ofarbaj ga u neku drugu boju kad ga staviš (roze, rezedo, grao ili tirkiz).

Tufli

Post by Tufli » 10 Sep 2012, 14:47

Kristijan wrote:Васко?
:XD:

komil

Post by komil » 10 Sep 2012, 14:58

Što zafrkavate čoveka, niko se nije naučen rodio. Taj sa prve slike izgleda isto tako kad mu se skine taj srebrnkasti (nickel) poklopac (cover). Poklopci mogu i da se kupuju posebno, pa možeš da uparuješ kako ti volja (tozla, srebro...). A da je čudno i neubičajeno, nije: http://www.led-zeppelin.org/joomla/imag ... rap_03.jpg

Što se uparivanja tiče, ne moraš nešto da se brineš, radiće dovoljno dobro. Ako ti je mnogo specijalno bitna preciznost, da vrlo neprimetno prelaziš u istoj pesmi sa jednog magneta na drugi onda ćeš odvrtanjem i zavrtanjem šrafova podesiti visinu magneta u odnosu na žice. Međutim, generalno, to ne menja samo volumen nego i ton. Ako hoćeš da budeš picajzla što se tiče takvog uparivanja, onda gledaj da otpor (DC Resistance) dva magneta budu relativno blizu (tehnički gledano otpor nije mera koliko je pickup jak, ali ta mera može da posluži u praksi).

http://www.mylespaul.com/forums/pickups ... gnets.html

Sve u svemu, bitnije je da ti se sviđa zvuk magneta pojedinačno (nego u kombinaciji), u tom smislu je to uparivanje vrlo zaludan posao ako ga radiš samo uparivanja radi.

p.s.
Jeste viđao sam i "Da bi pobjedio ne smijes izgubiti", ustvari, siguran sam da je bilo i "ako kaniš pobijediti...".

bancika

Post by bancika » 10 Sep 2012, 15:29

komil wrote:p.s.
Jeste viđao sam i "Da bi pobjedio ne smijes izgubiti", ustvari, siguran sam da je bilo i "ako kaniš pobijediti...".
true that

sto se uparivanja tice, po meni je perfect match kad bridge ima jedno 20% vise outputa nego neck. Neck je po prirodi glasniji jer je blizi trbuhu oscilacije zice, pa tako kompenzuje taj mali nedostatak. Kad pogledas kombinacije magneta koje vaze za dobre, uglavnom je tu negde. Npr Tone Zone (375mv) i Paf PRO (300mV) ili Mojoe (320mV) i Paf joe (272mV), slicni su i Evo set i ostali Vai-jevi kompleti.

fattwang

Post by fattwang » 10 Sep 2012, 16:30

Nemoj da stavljaš Gibson magnete na Epiphona. Skupo je a opet nećeš biti zadovoljan. Opet ćeš imati Epija. Štedi pare i na kraju kupi nešto što ne mora da se "popravlja".

epifonacSG

Post by epifonacSG » 10 Sep 2012, 20:37

aj mi kazi koje onda magnete da stavim na epiphone SG special a da su kvalitetni ??? :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 10 Sep 2012, 20:39

IMHO najvecu razliku ces primetiti ako npr u bridz poziciju stavis DiMarzio SuperDistorsion

komil

Post by komil » 11 Sep 2012, 14:49

epifonacSG wrote:aj mi kazi koje onda magnete da stavim na epiphone SG special a da su kvalitetni ??? :)
Ma uzmi koji god ti srcu leži. Ako kupiš polovan preko oglasa, pri eventualnom menjaju gitare ćeš taj magnet opet moći prodati polovnog, preko istih oglasa (očekivano za istu cenu).
bancika wrote:sto se uparivanja tice, po meni je perfect match kad bridge ima jedno 20% vise outputa nego neck. Neck je po prirodi glasniji jer je blizi trbuhu oscilacije zice, pa tako kompenzuje taj mali nedostatak. Kad pogledas kombinacije magneta koje vaze za dobre, uglavnom je tu negde. Npr Tone Zone (375mv) i Paf PRO (300mV) ili Mojoe (320mV) i Paf joe (272mV), slicni su i Evo set i ostali Vai-jevi kompleti.
Mudro zbori Bancika! Na taj efekat sam malo zaboravio!
p.s. Uz to, generalno, nezavisno od magneta neck zvuk ima manje visokih od bridge zvuka, pa bi neko cepidlačenje oko uparivanja moglo to da uzme u obzir.

komil

Post by komil » 11 Sep 2012, 15:01

Trooper wrote:IMHO najvecu razliku ces primetiti ako npr u bridz poziciju stavis DiMarzio SuperDistorsion
Kvalitetan magnet, nastao davne 1972. godine, danas već klasik, pa nek ti je neka žešća rok svirka krajem 70-ih a bogami i 80-ih neka referenca. U to vreme su fabrički humbuckeri na gitarama bili slabijeg outputa (u odnosu na danas) pa je Dimarzio ponudio zamenu za fabričke: pickup jačeg izlaza za više gaina.

Ne mogu ti ljudi previše pomoći jer je izbor stvar ukusa. Generalno, ili kreneš od ploča koje ti se sviđaju pa guglaš šta su oni koristili, ili odeš na sajt Seymour Duncan firme - imaju zvučne i ostale zapise za sve pa gledaš otprilike šta ti odgovara. Kad suziš izbor ide malo lakše.

bancika

Post by bancika » 11 Sep 2012, 15:20

komil wrote:p.s. Uz to, generalno, nezavisno od magneta neck zvuk ima manje visokih od bridge zvuka, pa bi neko cepidlačenje oko uparivanja moglo to da uzme u obzir.
nije cepidlacenje, treba dobro razmisliti i o tome. EQ kriva se naginje kako pomeras magnet ka necku (manje visokih, a vise basa), pa bi trebalo staviti masniji magnet na bridge. Npr super distortion ima

Treble: 5.5
Mid: 7.5
Bass: 8.0
Output: 425

i obicno se uparuje sa Paf Pro ili slicnim koji imaju EQ krivu "nakrivljenu" na drugu stranu

Treble: 6.0
Mid: 5.0
Bass: 5.0
Output: 300

To je bar ono sto je uobicajno, nema pravila :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 11 Sep 2012, 17:25

Msm ja sam SuperDist predlozio jer je polovan nekih 3-4 puta jeftiniji od Gibsonovih pikapova, a kontam da ako je dovoljno dobar za mejdene i 80% rok/mjetal izvodjaca tog vremena, da ce i ovde biti najoptimalnije resenje za male pare (40-60e po oglasima). A koliko se secam epi neck magneti nisu uopste toliko ocajni, malo muljavi ali imaju onaj creamy zvuk koji bi se ocekivao (bar na LPjevima, mislim da stavljaju i na sg iste). Bio je na oglasima (ne znam dal je jos uvek) set Superdist i Paf pro sa neke stare gitare skinuti za cini mi se 70-80e komplet, da i dalje sviram gitaru to bi odmah pazario

Post Reply