7+ string talk (manje-vise, GAS tema)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Tenji

Re: 7+ string talk (manje-vise, GAS tema)

Post by Tenji » 26 Jan 2014, 11:44

Such GAS, much want. Wow. Kakva li je ona premium varijanta sto je sad prave?

ApplePie

Post by ApplePie » 26 Jan 2014, 12:31

Tenji wrote:Such GAS, much want. Wow. Kakva li je ona premium varijanta sto je sad prave?
Iako na izgled iste razlika naravno postoji i nije baš zanemarljiva. UV70P nije loša, ali je klasičan Indonežanski proizvod tako da je razlika koliko i ostale gitare Indonezija vs Korea ili Japan. Zapravo u tom pemiumu i ne vidim nista posebno, samo je po izgledu isti. Pošto mi je prošlo dosta JEMova mogu da upeoredim to ovako: Indonežanski JEM 555 praktično nema razlike od npr. RG350 sem monkey grip-a i lion claw-a a to ili inlay ne utiče da su gitare iako različite po ceni nepodnošljivo iste. Korea i Japan opet iz mog iskustva jako malo razlike, neki čak tvrde da uz promenu hardvera na Koreancima dobiju gitaru koja parira Japancima. Premium je varijanta koja bi trebalo da je malo bolja od dosadašnjih Indonežana ali nažalost još uvek daleko od onoga što su im pravili Koreanci.

Image

Za ilustraciju, ovakva konstrukcija vrata na Premium modelima nije loša sa tehničke i ekonomske strane, manje škarta i bolja iskoristivost drveta. Za stare Japance se drvo biralo, uljani finiš .... Zapravo sad kad se osvrnem sve gitare koje imam su izašle iz Fujigena krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Ima i jedna malo novija i jedna Koreanka. ;) I nisu sve Ibanezi :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Jan 2014, 13:26

Apple, zar nisu i danasnji wizard vratovi sa prestigea visedelni? Ne mogu da se tacno setim... Znam da kad sam gledao slike matorih japanskih sedmica (7420, 7421, 7620, 7621), vratovi imaju scarf joint, a neki i bubinga stripe, verovatno mislis na to kad kazes da su od biranog drveta?

ApplePie

Post by ApplePie » 26 Jan 2014, 14:16

Wizard je nastao kao produkt takmičenja ko će imati tanji vrat sredinom osamdesetih. Japanci tvrde da su oni odgovorni za to, Hoshino USA pak da je to njihova ideja. Uglavnom Fujigenu su isporučili specifikacije i dok su se oni hvatali za glavu pao je dogovor da će svaki škart ili polomljen, neispravan vrat Ibanez platiti. Bilo je očigledno da javor mora biti posebno dobar da bi sa sve novom šipkom imao debljinu od svega 17 mm na prvom pragu. Standardno je bio na RG 550 modelima a za JEM koji je imao ipak nešto deblji (19mm) JEM neck su birali drvo i po godovima, quatersawn, izrazito duge i paralelne šare. Scarf joint kao standard za sve šiljate gitare tog perioda. Inače Sve što je tada izlazilo iz Fujigena, Charveli, Jacksoni ... svi su imali jako kvalitetne vratove. sredinom devedesetih ekonomija je izgleda zahtevala promenu takvog načina rada iz dva razloga. Ibanez se hvalio green proizvodnjom pa nije bacao ostatke drveta nego pravio od njih nekakav prah i slepio to u nekakavu karton ivericu pa od toga pravio tela za jeftinije modele. Inače ne zvuče uopšte loše kao bi se pomislilo obzirom od čega su pravljena. Drugi razlog je što je drveta bilo sve manje i bivalo je skuplje. Rešenje sa trodelnim ili petodelnim vratovima je zadovoljavajuće ako se vodi računa o mehaničkim osobinama. Nema mnogo otpada pa je iskoristivost bolja. Što se zvuka tiče radi posao. Wizard je otišao u zaborav a kao nekakva zamena je je nastao wizard II. To se inače odnosi na profile vrata, ne i na konstrukciju. Nova konstrukcija nije omogućavala wizard tanki profil ali je i dalje ostala kao opcija na prestižnim Japanezima... moram da idem, nastaviću ako bude interesovanja ...

Dushan S

Post by Dushan S » 26 Jan 2014, 18:37

Simpatična je ta fora da je šest žica dovoljno, ne treba sedma... Zapravo, danas je deo muzike takav da dobrom delu bendova ne trebaju visoke E i B žice a niska B itekako treba :) Ja držim pored sedmožične i dve šestožične spuštene u drop A ili Drop B, zavisi kako kad mi treba.

Fascinira me čunda logika kojom su osmislili komplete žica za sedmožične gitare, ne kapiram... Niti jedna firma ne pravi sedmožičnu varijantu "tanko gore debelo dole" žica, uvek su ili unwound žice debele ili basevi pretanki. Dakle nema aproksimacije 0.09 - 0.46 kompleta za šetožičnu. Pa pošto nema kompleta koji bi bio high E 0.09 a da je sedma žica 0.60 ili 0.62... Dajem bogatstvo na kupovinu pojedinačnih žica.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Jan 2014, 18:44

imas onaj dunlop zakk wylde 10-60 (10-14-17-36-48-60 valjda) pa umetni jednu negde u sredinu xD
po inostranstvu svi uzimaju custom komplete sa pyramid strings, kreiras sebi komplet i udri

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2014, 19:27

Image

:obrve:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Jan 2014, 23:52

ApplePie wrote:Wizard je nastao kao produkt takmičenja ko će imati tanji vrat sredinom osamdesetih. Japanci tvrde da su oni odgovorni za to, Hoshino USA pak da je to njihova ideja. Uglavnom Fujigenu su isporučili specifikacije i dok su se oni hvatali za glavu pao je dogovor da će svaki škart ili polomljen, neispravan vrat Ibanez platiti. Bilo je očigledno da javor mora biti posebno dobar da bi sa sve novom šipkom imao debljinu od svega 17 mm na prvom pragu. Standardno je bio na RG 550 modelima a za JEM koji je imao ipak nešto deblji (19mm) JEM neck su birali drvo i po godovima, quatersawn, izrazito duge i paralelne šare. Scarf joint kao standard za sve šiljate gitare tog perioda. Inače Sve što je tada izlazilo iz Fujigena, Charveli, Jacksoni ... svi su imali jako kvalitetne vratove. sredinom devedesetih ekonomija je izgleda zahtevala promenu takvog načina rada iz dva razloga. Ibanez se hvalio green proizvodnjom pa nije bacao ostatke drveta nego pravio od njih nekakav prah i slepio to u nekakavu karton ivericu pa od toga pravio tela za jeftinije modele. Inače ne zvuče uopšte loše kao bi se pomislilo obzirom od čega su pravljena. Drugi razlog je što je drveta bilo sve manje i bivalo je skuplje. Rešenje sa trodelnim ili petodelnim vratovima je zadovoljavajuće ako se vodi računa o mehaničkim osobinama. Nema mnogo otpada pa je iskoristivost bolja. Što se zvuka tiče radi posao. Wizard je otišao u zaborav a kao nekakva zamena je je nastao wizard II. To se inače odnosi na profile vrata, ne i na konstrukciju. Nova konstrukcija nije omogućavala wizard tanki profil ali je i dalje ostala kao opcija na prestižnim Japanezima... moram da idem, nastaviću ako bude interesovanja ...
nastavi kad budes imao volju i inspiraciju :)

inace, jedan deo ovoga sto si napisao sam gledao bas pre neki dan, ibanez izbacio video na yt kanalu gde pricaju o poreklu i ideji za gitare i sl :D Lepo kaze matori japanac, "Cilj nam je bio da mozemo da kazemo ovo je najtanji serijski proizveden vrat na svetu" :D

(ima na njihovom kanalu jos par zanimljivih video, npr jedan o edge tremolu)

ApplePie

Post by ApplePie » 27 Jan 2014, 15:37

Zaboravio sam jednu gitaru koja mi dugo već drži pažnju ali u nemogućnosti da dodjem do jedne nekako sam je ostavio po strani. Nikad je nisam ni taknuo ali mene privlače noviteti, ergonomija, atrektivan instrument, neobičan ... Svaki novitet nije nužno dobar i to vreme nepogrešivo pokazuje tako što se zadržava na proizvodu ili dalje usavršava ili ostane samo u uspomenama frikova. Evo baš ova GKG R36 ako mi padne šaka neće se lako izvući. (a kako se meni sve nekako nacrta samo, ostaje da intenzivno mislim na nju) :)

Image

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 27 Jan 2014, 23:51

Pa to Dushan S svira valjda

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Jan 2014, 23:57

Ja sam mislio tebe vise zanima fretless. :kokice:

Image

ApplePie

Post by ApplePie » 28 Jan 2014, 00:05

Dersu Uzala wrote:Ja sam mislio tebe vise zanima fretless. :kokice:

Image
Nema tremolo ;) :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Jan 2014, 00:07

A i da ima, odakle mu...

ApplePie

Post by ApplePie » 28 Jan 2014, 00:09

Trooper wrote:Pa to Dushan S svira valjda
U Dushana je manjak pragova, 28 valjda ;) (kao da to pravi neku razliku) 8)

ApplePie

Post by ApplePie » 28 Jan 2014, 00:14

Evo našao sam idealnu kombinaciju za mene .. plus maple da bidnem ki Gilmour na steroidima ;)

Image

Post Reply