Siroka tema.U dve reci-i ovako i onako.Imas gitaru(pretpostavimo dobru,i vremenom vec dragu),i njoj se vremenom,jelte,delimicno oljusti farba,na mestima gde se tare o zice-na vratu,maple fingerboard-,i na gornjem zadnjem delu tela,gde je u neprestanom dodiru sa podlakticom.Mozda jos ovde-onde pomalo...I naravno,to je neki prirodan proces starenja gitare,po meni podnosljiv.Medjutim,namerno oljustena gitara,izlupana i izgrebana,kod mene bar,izaziva sazaljenje prema instrumentu i prezir prema vlasniku,to jest,prema onom ko je bez ikakvog razumnog razloga unakazio instrument.Mozda gresim tu.Video sam previse gitara gde je vlasnik upropastio instrument,pa ga posle kao relic stavio na prodaju.Mozda je to razlog otpora sto se javlja kod mene kad se pomene relic.
Mozda cak kad bi mi se omiljena gitara toliko izgulila,odneo bih je majstoru da je dovede u tip-top stanje,sto bi se podvelo pod redovno odrzavanje,kao odrzavanja oldtajmera,lakiranje,servis,reparacija,itd.
Ima drugi aspekt price.Relic u globalu shvatamo kao delimicno oljustenu farbu,to je prva asocijacija u mozgu koja se javlja.Prednost jeste,to ne mogu da preskocim,da imajuci model distressed guitar finish-a,gitarista ne mora da pazi da ne ogrebe gitaru prstenom,rucnim satom,opasacem,ili jednostavno dzekom od kabla(koliko puta sam to uradio trazeci jack plate na pogresnom mestu,pri promeni gitare).Jednostavno je alat za stvaranje muzike,bez obracanja paznje na eleganciju i vizuelni momenat.Velika prednost.Razmisljao sam o tome jedne veceri kad sam ulubio gitaru o radijator-bio sam negde po svetu bez papira,bez dokumenata,ilegalno,i ispred kuce sam cuo policijske sirene.Sa gitarom na ramenu sam brzo prisao prozoru da vidim jel to zbog mene,i zakacio gitaru sa donje strane...necu da pricam koliko sam bio blizu da iscupam radijator iz zida.Distressed,hm,da...kad imas ogreban Fender na jednom mestu,to je ostecenje i mana,kad je sav oljusten,to je relic...sad,kad sam ulubio gitaru na jednom mestu,trebao bih da je izlupam skroz,makar da lici na nesto.
Siroka tema.Ali ipak,ja sam radije za lep uredan lakiran instrument.Kad kupujem nakit,hocu da zlato bude zuto,i bez cirkona i staklica,kad kupujem gitaru,hocu da pored zvuka ima i izgled.Lici na ono-hoces i domacicu i lepoticu u kuci,e pa,tesko.Ali bih izguljene gitare i pocepane gace(pardon-farmerke) ipak preskocio.I seda kosa zenama izgleda sarmantno,ali jos ne videh nekog da crnu kosu vestacki posedi.Pusti vreme da odradi svoje.