kupovina preko neta

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rocket Roll

Re: kupovina preko neta

Post by Rocket Roll » 06 May 2008, 11:04

Izgleda da Amazon ipak neće da šalje. :( Eto, juče sam proverio (pokušao sam da u korpu stavim najskuplji Fender u ponudi - Hello Kitty Strat - nude sve neke Skvajerčiće i 3/4 Starcastere) i ispalo je "Ne šaljemo ovaj predmet za vašu lokaciju, bla bla, pogledajte ograničenja".

Međutim, nisam pokušao da istu stvar uradim sa više predmeta sa Amazona (nekim Epiphoneom, nekim Agileom, nekom pedalom), i nisam se raspitao u e-Dućanu koliko bi koštala njihova usluga po tom pitanju (oni kupuju preko Njujorka, što znači da mogu da kupe sve sa amazon.com).

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 06 May 2008, 15:02

viden wrote:I ima još jedna "sitnica".
Kupujete instrument koji niste probali.
Meni se ponekad čini da se više isplati otputovati u inostranstvo i kupiti instrument.
Tako bar vidite nešto sveta :) .
Znam, ali ja taj problem imam i ovde, jer gitaru koju zelim da kupim moram da narucim. Mitros Music ili inostranstvo, sasvim mi je svejedno po tom pitanju.
Ne znam da li se isplati ili ne, ali veruj mi da ne bih imao nista protiv da odem u inostranstvo i kupim je tamo, vrlo rado sam za to da vidim nesto sveta :D

Da, nista od Amazona... Ajd' pogledacu po netu ko jos prodaje muzicke instrumente i salje ih za ovamo...

Mancha

Post by Mancha » 06 May 2008, 15:34

Problem sa narucivanjem preko net-a je sto zbog drzave u kojoj zivimo (i carine takve kakva je), matematika oko krajnje cene postaje jako komplikovana.
Procena vrednosti robe zavisi od carinika, pa kao sto mogu da debelo podcene vrednost instrumenta (tipa Music Man procene na 100e), tako mogu i debelo da precene. Na vrednost njihove procene vrednosti robe (sa transportom) placate carinu + pdv preko svega toga.
Kojekakvi dodatni troskovi takodje komplikuju matematiku, pa razne "lezarine", "takse" i gluposti mogu prilicno da podignu cenu.
Moj utisak je da ako nesto postoji kod domacih uvoznika, bolje je kupiti kod njih nego se "kockati" sa nasom carinom.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 06 May 2008, 17:23

Verovao ili ne ta greska sa precenjivanjem il podcenjivanjem teeesko da ce im se dogoditi, jer imaju sve proizvodjace i modele u tabelama. Pricao sam skoro, oko nove godine, sa jednim carinikom... iako niti svira niti ima veze sa muzikom, nabrojao mi je gitare i modele kojih se JA tolikom brzinom ne bih setio...
E sad, uvek ima mogucnosti za zez carine, tipa podmetnes mu racun za jeftiniju gitaru i tako slicno... i moze da upali da rastavis gitaru i kao "kupio si delove" a na delove ne ide carina....

Ali generalno malo sanse ima da se prevare pa od jeftine xxx misle da je Muic man, ili Gipson '52 reissue...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 06 May 2008, 18:05

Evo my 2 cents,kao sto vecina zna zivim u Becu ali cesto dolazim u Srbiju i naravno uvek nosim gitaru sa sobom (elektricnu).

U pocetku sam je prijavljivao na granici sad vec ne prijavljujem jer nema vajda ,kad sam zadnji put prijavio i usao u zemlju kad sam izlazio (ja kao dobar i posten gradjanin) ponudim cariniku onaj prijavni listic da pogleda i da vidi gitaru ,lik je pocepao listic gitaru nije ni pogledao mogao sam u onom koferu preneti 10 kg heroina ili neki snajper pa da roknem nekog predsednika.

I da ono zbog cega sam zapoceo post, kad prijavljujete gitaru udjete tamo kod njih u prostoriju i na salteru napisete na listicu (vi licno,sto bi znacilo mozes da napises sta hoces,ali treba biti pazljiv ako planirate da radite neke muljaze ) koji je to model bla bla i pita mene carinik kakva je to gitara (ja mislio tipa jel dobra kakvi su magneti :mrgreen: ) ja ga pitam a kako to mislite ,pa kaze lik JEL OBICNA ILI ONA DRUGA ELEKTRONSKA? (kao sto napisah gore nosio sam elektricnu gitaru) :mrgreen:

Ovo je bilo pre nekih 7-8 meseci ,sumnjam da se bilo sta promenilo...

Edit: Savet za ChordMastera , ako mozes da nadjes nekoga ko je u inostranstvu ko moze da ti kupi gitaru i ko zna uopste kako da proba i sve to ,zamolis ga da ti donese i da prijavi na granici ,i zbogom carinom i ostale poreske zavrzlame :D

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 06 May 2008, 18:21

@Critical
Imam par prijatelja koji cesto idu "preko", tako da sto se tice nalazenja nekoga voljnog da to uradi, radim na tome :D
Hvala za savet! :)

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 06 May 2008, 19:14

Mislim da sajt http://www.music123.com shalje kod nas

DivljaMasina

Post by DivljaMasina » 06 May 2008, 20:20

Evo da i ja kazem svoje iskustvo sa donosenjem gitare iz inostranstva...
Naime posto bar 4-5 godisnje putujem iz Srbije za Cesku i obratno imao sam i prilike da nosim svoju gitaru a jednom sam nosio i za druga...
Ja putujem skoro uvek Lastom i nijednom nisam imao bilo kakavih problema oko donosenja.
Gitare uopste nisam ni prijavljivao na granici kada sam dolazio.
Gitaru sam stavio u futrolu (ne u kofer) i uglavio je u onu pregradu iznad sedista tj moje glave...
Posto autobus uvek dolazi oko ponoci na Horgos carinik samo udje pregleda i izpecatira pasose , u onom mraku i ne vidi gitaru koje je inace u crnoj futroli...

YeaH_LefT

Post by YeaH_LefT » 06 May 2008, 20:42

Nigdje nema nista drugo osim drzava SADa u checkout fazi, pa Music123 otpada (inace su cijene na site-u smijesno niske).

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 06 May 2008, 22:37

Interesuje me dali se isplati narucivati fendera iz inostranstva pored Mitrosa koji je zvanicni uvoznik,mislim tako pise na fenderovom sajtu.Cena bilo kog modela bi morala biti ista svuda u svetu,kod svih zvanicnih distributera.To vazi za alat,busilice i ostalo posto radim sa tim.Ista je cena i kod nas i u Nemackoj,u evro.cak postoji i korekcija cena nanize za ekonomski slabija trzista.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 May 2008, 23:18

teodorica wrote:Cena bilo kog modela bi morala biti ista svuda u svetu,kod svih zvanicnih distributera.
Nažalost, nije tako. :( Pogledaj http://www.thomann.de/at/index.html i uporedi cene Fenderovog Standard Strata kod njih (oni pokrivaju celu Evropu) i kod nas. Rasplakaćeš se kao malo dete. Nažalost, sa carinom i porezom bi te dolazak Strata sa Thomanna koštao otprilike isto koliko da ga kupiš u Mitrosu.

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 06 May 2008, 23:52

Znaci ili rasklapanje ili da se pretesteri vrat u slucaju gibsona :idea: ,a onda kod Videna
Razmisljam dali je izvodljivo da mi sestra donese iz Svedske 6505 mozda i polovno,ali ne znam dali se placa carina na polovna pojacala+prevoz avionom(tu prtljag valjda ide po kilazi).Tek posto je ubedim da vuce teg od 40 kg

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 May 2008, 23:57

teodorica wrote:...da mi sestra donese iz Svedske 6505 mozda i polovno,ali ne znam dali se placa carina na polovna pojacala+prevoz avionom(tu prtljag valjda ide po kilazi).
Da ćeš platiti avionski transport - hoćeš. Da će seka platiti carinu - vrlo verovatno neće. Ona putuje sa pojačalom, i što se carine tiče - to je njeno pojačalo, ona ga nosi sa sobom kao što bi nosila kompjuter ili mobilni telefon... Šta će njoj "zlo" pojačalo od miliJon vati? Njena privatna stvar! Carina nema pravo da zabada nos u to!

(Tako, barem, ja mislim da bi taj scenario trebalo da izgleda.)

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 07 May 2008, 00:03

Rocket Roll wrote:
teodorica wrote:Cena bilo kog modela bi morala biti ista svuda u svetu,kod svih zvanicnih distributera.
Nažalost, nije tako. :( Pogledaj http://www.thomann.de/at/index.html i uporedi cene Fenderovog Standard Strata kod njih (oni pokrivaju celu Evropu) i kod nas. Rasplakaćeš se kao malo dete. Nažalost, sa carinom i porezom bi te dolazak Strata sa Thomanna koštao otprilike isto koliko da ga kupiš u Mitrosu.
Mislim da vise nije bas tako, mislim da se situacija sa zvanicnim distributerima popravlja :mrgreen: Ja sam skoro preko Artista porucio EHX SMMwH i stigao mi je u obecanom roku po ceni od 205e sto je 10 eura jeftinije nego kod Thomanna :mrgreen: Drugar je skoro ( pre mesec i pol dana ) kupio u Mitrosu NS FENDER DELUXE PLAYER STRAT SBT MN za istu cenu kao kod Thomanna a i ja sam cekam Fendera koji me kosta 10-tak eura jeftinije u Mitrosu :mrgreen: Ne saradjujem sa pomenutim firmama niti profitiram od ovakve reklame, i sam sam pokusavao do pre nekoliko meseci pokusavao da nabavim neke stvarcice preko zvanicnih distributera i zavlacili su me nekoliko meseci da bi me na kraju ignorisali :mrgreen:
Nadam se da ovi moji pozitivni utisci nisu jedan u hiljadu...

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 07 May 2008, 00:57

Rocket Roll wrote:
Upravo to sam ja uradio. Nasao sam na netu Fender Stratocaster Standard HSS da kosta 400$... pa cekaj malo, zar to nije skoro duplo jevtinije nego u Mitrosu? Kao sto sam vec rekao 100 dolara je oko 65 evra, a gitara u Mitrosu kosta 500e. Jedino ako to nisu neke stare cene dok je vrednost dolara bila visa, ali tu cenu sam nasao na gomili sajtova.
Nisam bas plakao, ali nisam bio ni srecan.

@Z*Z*Z
Daju popust na porucene instrumente, ako sam te dobro razumeo?

Post Reply