Kupujem električnu gitaru do 400 e... tražim savete...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Kupujem električnu gitaru do 400 e... trazhim savete...

Post by Funkomat » 15 Dec 2008, 18:40

Makijavelli wrote:Pa dobro, uzmimo u obzir tu HSS konfiguraciju koja je izgledao prilichno dobro reshenje za mene, chak i bolje od te jamahe, jel ima u toj kategoriji josh shta vredno pomene sem Ibanez SE serije?
Pa ko sto rece Chord Master, ima dobrih Yamaha HSS gitara. Pogotovo za te pare...
Svi zapeli za te ibaneze... Svako ko je trazio savet na forumu sad svira ibanez. :)

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Dec 2008, 18:48

Pa ima svasta... rekao sam ti, probaj sto vise razlicitih gitara, ne moras ni te HSS konfiguracije da se drzis ko svetog slova, ako nadjes nesto sto ti vise odgovara, go for it. :)

Probaj Jacksone, Yamaha Pacifice, pa i Hamere u Mix Musicu. Doduse mislim da ti svi bolji Jacksoni premasuju budzet. Pacifice bi ti isto bile sasvim solidan izbor i ima ih dosta u HSS konfiguraciji.

U svakom slucaju vidi i tu Yamahu mozda ti se dopadne vise od svih HSS gitara koje budes probao, jako je dobra gitara, toplo preporucujem.

Obidji radnje, zapamti gitare koje su ti se svidele, pa pitaj ovde, tako ti je najbolje.

Funkomat wrote:Svi zapeli za te ibaneze... Svako ko je trazio savet na forumu sad svira ibanez. :)

:mrgreen:

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 20:10

Ok, nema problema ici cu do neke radnje da na tipu gitare koju nikad nisam drzhao u rukama za zhivota odsviram par riffova iako ne znam nijedan, da vidimo od kakve ce mi to pomoci biti... Ok, ako nishta otici cu i samo cu da drndam zhice iako sumnjam da ce mi to biti od bilo kakve pomoci... Mislim zato sam i doshao ovde, nisam se ja zalepio za bilo koji tip odredjeno o toj Ibanez znam isto koliko i o Yamahi a to je nishta, al ste vi ovde iskusni, pa ako mi je lik rekao da je ono shto meni treba Ibanez a uzevshi u obzir da se on razume, i da sam ja ostavio prilichno detaljan opis onoga shto mi treba onda ja njemu verujem... A znam da ce biti protivrechja, al ok... Znachi za sad imam tu Ibanez SE, Yamahu, i ona rg550 koju je lako naci koliko i sveti gral i na kraju rg 370 beshe koja mi ulazi u budzet ali su mishljenja izmeshana... I chinjenice tipa da mi prodavci nece biti od nikakve pomoci itd... Hm, ko bi rekao da je tako teshko kupiti gitaru...

////////////////////

http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=517961

Bash gledam... Ovo se chini po opisima dobro... ???

////////////////////

http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=512369

Ova ima chak 5 zvezdica i likovi sa veoma razlichitim stilovima su je ocenjivali...

//////////////
http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=512399

o5 5 zvezdica...
Last edited by KnightOfDoom on 15 Dec 2008, 20:36, edited 2 times in total.
Reason: Obrati paznju na dugme "izmeni"

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 20:37

http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=512359

a chini se da je ova 320 rg malo meksha, vishe za klasichni rok, al neko mislim da je pomenuo da postoji razlika izmedju rg i rgr i da je rg bolja, ili mi se chini...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 15 Dec 2008, 20:52

Ovaj rg320 je vise za metal krljacinu i od RG350(370)...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 21:06

mislim_stvarno wrote:Ovaj rg320 je vise za metal krljacinu i od RG350(370)...
Zanimljivo, a vidi shta vecina koja ju je ocenjivala svira...

Hard rock, lots of metal, blues ...

Metal, Classical...

Hardcore, Pretty Music, oldies, whatever ...

Metalcore, classic rock...

Metal/Rock/Alternative/Hardcore...

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Dec 2008, 21:21

Makijavelli wrote:Ok, nema problema ici cu do neke radnje da na tipu gitare koju nikad nisam drzhao u rukama za zhivota odsviram par riffova iako ne znam nijedan, da vidimo od kakve ce mi to pomoci biti... Ok, ako nishta otici cu i samo cu da drndam zhice iako sumnjam da ce mi to biti od bilo kakve pomoci... Mislim zato sam i doshao ovde, nisam se ja zalepio za bilo koji tip odredjeno o toj Ibanez znam isto koliko i o Yamahi a to je nishta, al ste vi ovde iskusni, pa ako mi je lik rekao da je ono shto meni treba Ibanez a uzevshi u obzir da se on razume, i da sam ja ostavio prilichno detaljan opis onoga shto mi treba onda ja njemu verujem... A znam da ce biti protivrechja, al ok... Znachi za sad imam tu Ibanez SE, Yamahu, i ona rg550 koju je lako naci koliko i sveti gral i na kraju rg 370 beshe koja mi ulazi u budzet ali su mishljenja izmeshana... I chinjenice tipa da mi prodavci nece biti od nikakve pomoci itd... Hm, ko bi rekao da je tako teshko kupiti gitaru...

Pa tesko je, buduci da nikome od nas ne raste novac na drvecu i zelimo da prodjemo sto bolje za novac koji damo, naravno da je tesko :)

Meni je krajnje idiotski da ti kazem "kupi tu gitaru" i jos mi je idiotskije da ti to uradis samo zato sto sam ti to ja rekao, cak ni ne probavsi neke druge gitare koje bi ti se mozda dopale i vise od te.

Ja ti samo govorim za ono sto mislim da bi ti bila dobra kupovina i isticem da ti treba da je probas i presudis prema tvojim potrebama, ti si taj koji ce je svirati. Znam da si pocetnik sto se toga tice, ali ako nista drugo, mozes da procenis da li ti je udobna za sviranje, da li ti se dopada zvuk i da li mislis da ce po zvuku odgovarati onome sto bi svirao.
Uostalom mozes da zamolis prodavca da ti ih prosvira, pa da cujes kako zvuci.

Sto se tice ovih Ibaneza, rekao bih da ti svi poprilicno prelaze budzet, a posto, kao sto rekoh, ovde ima strucnijih ljudi po pitanju Ibaneza od mene, tu se necu mesati :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 15 Dec 2008, 21:31

Makijavelli wrote:Zanimljivo, a vidi shta vecina koja ju je ocenjivala svira...
Gitara ima "designed by EMG" magnete, EMG je jedan od najkoriscenijih magneta u metal muzici, tako da je ta gitara na osnovu specifikacija mnogo vise za metal od rg350.
350ka ima jedan singl magnet koji sluzi da se dobiju svetliji tonovi koje je sa humbuckerima mnogo teze dobiti...
Plus sto ova 320ka ima reverse headstock sto joj samo daje uber-cool-metal-look... :D

A ovo sto si naveo, ako pogledas vecini je metal primaran...
Moze svaka gitara da se koristi i za blues i za narodnjake i za metal i za pop-rock, ali kako ce se ponasati u tim vodama, to je druga prica...
Mislim, i sa ferrarijem mozes da krenes u sumu, u offroad istrazivanje, ali pitanje je dokle ces tako stici...

Svaki posao zahteva odgovarajuci alat...
Moras samo da odredis kakav zvuk ti se dopada, sta ti je prioritet i da se na osnovu toga odlucis.
Sta najvise volis da slusas? Sta najvise zelis da sviras?
Mislim, tesko ces naci gitaru koja ce dobro odradjivati i peperse i slipknot...

Mozes imati jednu gitaru koja savrseno radi jednu stvar ili jednu koja ce otaljavati od svega po malo...
Chord-Master wrote:Meni je krajnje idiotski da ti kazem "kupi tu gitaru" i jos mi je idiotskije da ti to uradis samo zato sto sam ti to ja rekao, cak ni ne probavsi neke druge gitare koje bi ti se mozda dopale i vise od te.
Chord-Master wrote:mozes da procenis da li ti je udobna za sviranje, da li ti se dopada zvuk i da li mislis da ce po zvuku odgovarati onome sto bi svirao.
Skroz se slazem sa ovim, moras da odes do prodavnice i vidis sta imaju i to da probas... Lako je da nadjes na netu svasta, ali recimo, mislim da ovaj RG320 nema kod nas da se kupi, nisam skroz siguran ali nisam ga nigde video...

bokicasa

Post by bokicasa » 15 Dec 2008, 21:35

e,ljudi,ja ne znam sto niko ne ceni ovu jamahu,tj.retko ko,ja sam trebao da kupim nekog ibaneza od 60000 sa tremolom,jos prosle godine,dodjem u radnju,sa parama,upalim ibanez pa upalim jamahu i zvuk je meni bolji na jamahi,jer jbg,ibanez ti je do jaja ako sviras samo hard,a ova jamaha izvuce sta god oces,a to oko magneta,meni je sad potpuno nebitno jer imam EMG81 i 85,a i ranije mi je bilo takodje nebitno..ne razumem zasto mora da bude HSS,zasto mora da ima single,tj.sta je tu tebi toliko bolje od klasicnih humbuck osim vise opcija zvuka??sta se navalili svi na HSS ko da je 10 puta bolje od humbuck..??AES420 jeste teska gitara,ima oko 4 i po kile koliko se secam,ali to je bolje,gibsonke neke imaju i po 6 kila,caletov ortak ima neku od 6 kila! :o sto teza to bolje drvo i materijal,samim tim trebalo bi da bolje zvuci,imam ortaka koji ima neki washurn koji je bukvalno sper ploca i to zvuci ne lose,nego katastrofalno,a gitara kosta oko 300 evra...strasno
PS:mali burazer ima rg320 i ne svidja mi se gitara ama bas ni malo,po meni je to totalni promasaj,mada kolko para toliko muzike...ma care,pici do radnje,mi ti ne pomazemo puno sa nasim predlozima jer se ukus razlikuje,neko ce reci da sam ja kreten sto nisam uzeo ibanez kad sam kupovao,ali i danas bi isto uradio cak i da je cena ista,odma bi uzeo jamahu...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 21:47

bokicasa wrote:e,ljudi,ja ne znam sto niko ne ceni ovu jamahu,tj.retko ko,ja sam trebao da kupim nekog ibaneza od 60000 sa tremolom,jos prosle godine,dodjem u radnju,sa parama,upalim ibanez pa upalim jamahu i zvuk je meni bolji na jamahi,jer jbg,ibanez ti je do jaja ako sviras samo hard,a ova jamaha izvuce sta god oces,a to oko magneta,meni je sad potpuno nebitno jer imam EMG81 i 85,a i ranije mi je bilo takodje nebitno..ne razumem zasto mora da bude HSS,zasto mora da ima single,tj.sta je tu tebi toliko bolje od klasicnih humbuck osim vise opcija zvuka??sta se navalili svi na HSS ko da je 10 puta bolje od humbuck..??AES420 jeste teska gitara,ima oko 4 i po kile koliko se secam,ali to je bolje,gibsonke neke imaju i po 6 kila,caletov ortak ima neku od 6 kila! :o sto teza to bolje drvo i materijal,samim tim trebalo bi da bolje zvuci,imam ortaka koji ima neki washurn koji je bukvalno sper ploca i to zvuci ne lose,nego katastrofalno,a gitara kosta oko 300 evra...strasno
PS:mali burazer ima rg320 i ne svidja mi se gitara ama bas ni malo,po meni je to totalni promasaj,mada kolko para toliko muzike...ma care,pici do radnje,mi ti ne pomazemo puno sa nasim predlozima jer se ukus razlikuje,neko ce reci da sam ja kreten sto nisam uzeo ibanez kad sam kupovao,ali i danas bi isto uradio cak i da je cena ista,odma bi uzeo jamahu...
U, direktno... Extra ti si prvi koji je siguran u svoju preporuku, pogledacu tu Yamahu... I pazi, ja ponavljam a i rekao sam u prvom postu, nemam pojma shta je to HSS niti shta je EMG zapravo, znam da su magneti koji kao utichu na zvuk dal ce biti svetliji ili ''tamniji'', tvrdji ili mekshi itd, pa videh iz opisa da je taj HSS kao dobar i da je ta Ibanezova serija SE kao najpopularnija bash iz tog razloga shto pokriva veliki beroj razlichitih pravaca...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 15 Dec 2008, 21:50

mislim_stvarno wrote:
Makijavelli wrote:Zanimljivo, a vidi shta vecina koja ju je ocenjivala svira...
Gitara ima "designed by EMG" magnete, EMG je jedan od najkoriscenijih magneta u metal muzici, tako da je ta gitara na osnovu specifikacija mnogo vise za metal od rg350.
350ka ima jedan singl magnet koji sluzi da se dobiju svetliji tonovi koje je sa humbuckerima mnogo teze dobiti...
Plus sto ova 320ka ima reverse headstock sto joj samo daje uber-cool-metal-look... :D

A ovo sto si naveo, ako pogledas vecini je metal primaran...
Moze svaka gitara da se koristi i za blues i za narodnjake i za metal i za pop-rock, ali kako ce se ponasati u tim vodama, to je druga prica...
Mislim, i sa ferrarijem mozes da krenes u sumu, u offroad istrazivanje, ali pitanje je dokle ces tako stici...

Svaki posao zahteva odgovarajuci alat...
Moras samo da odredis kakav zvuk ti se dopada, sta ti je prioritet i da se na osnovu toga odlucis.
Sta najvise volis da slusas? Sta najvise zelis da sviras?
Mislim, tesko ces naci gitaru koja ce dobro odradjivati i peperse i slipknot...

Mozes imati jednu gitaru koja savrseno radi jednu stvar ili jednu koja ce otaljavati od svega po malo...
Chord-Master wrote:Meni je krajnje idiotski da ti kazem "kupi tu gitaru" i jos mi je idiotskije da ti to uradis samo zato sto sam ti to ja rekao, cak ni ne probavsi neke druge gitare koje bi ti se mozda dopale i vise od te.
Chord-Master wrote:mozes da procenis da li ti je udobna za sviranje, da li ti se dopada zvuk i da li mislis da ce po zvuku odgovarati onome sto bi svirao.
Skroz se slazem sa ovim, moras da odes do prodavnice i vidis sta imaju i to da probas... Lako je da nadjes na netu svasta, ali recimo, mislim da ovaj RG320 nema kod nas da se kupi, nisam skroz siguran ali nisam ga nigde video...
I da se nadovezhem na proshli post u tome i jeste problem, ja jednostavno ne mogu da se odluchim samo za jedan pravac... Choveche volim RHCP koji je melodichan isto koliko i SLipknot koji je u neku ruku tresh, to chisto radi primera... A zbog budzeta radije cu da kupim jednu tu univerzalnu od 500 EUR-a nego da uzmem dve skrnave od po 250 a da one budu striktno odredjene za jedan pravac...

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Dec 2008, 21:54

@bokicasa
Ocigledno me nisi dobro razumeo, nemam ja nista protiv toga sto je teska, zapravo ja volim malo teze gitare, kada sam pominjao da nema single-ove, primetices da sam rec "problem" stavio pod navodnike (kao sad jel'te :) ), samo zbog toga sto se covek odlucio za HSS konfiguraciju. Takodje ces primetiti da sam, kada sam rekao da ima samo dva humbucker-a i rec "samo" stavio pod navodnike :D

Uostalom, bas mislim da sam je lepo nahvalio :D , mozda prekratko, ali racunao sam da ce covek detaljnije specifikacije ionako videti kada klikne na link koji sam postavio.

Nemoj biti iskljuciv, single je single, a humbucker je humbucker, ne kazem da je single bolji od hum-a ili obrnuto, ali ti magneti daju potpuno drugaciji zvuk i mislio sam da ce mu kao pocetniku i po onome sto je rekao da namerava da svira vise odgovarati gitara sa raznovrsnijim zvukom, no i dalje sam rekao da ipak proba tu Yamahu i da mu je toplo preporucujem.

Uostalom da je ne cenim, ne bih na pitanje "sta mislite o ovoj gitari odgovorio:
Chord-Master wrote:Sve najbolje.

Eto, cisto da istaknem ocigledni nesporazum, nadam se da smo se sada razumeli :D
Last edited by Chord-Master on 15 Dec 2008, 21:54, edited 1 time in total.

bokicasa

Post by bokicasa » 15 Dec 2008, 21:54

gledaj matori,zelis da sviras razlicite stvari,tj. zahtevas razlicite stvari..nisam pametan sad,idi probaj...to se namece kao najnormalnije resenje..ja sam kupio jackhammer-a i sve pici do jaja,mada ga ni ne koristim puno jer necu da stvaram neku buku nego da mi se tonovi prepoznaju,mene je yamaha u potpunosti zadovoljila,ma ispunila mi je sve sto sam hteo,dok kad god sam svirao ibanez nesto nisam bio odusevljen na blagoj distorziji ili clean-u....ma kupi gibsona i neces se pokajati...xaxaxaxaxa

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 15 Dec 2008, 22:02

Makijavelli wrote:I da se nadovezhem na proshli post u tome i jeste problem, ja jednostavno ne mogu da se odluchim samo za jedan pravac... Choveche volim RHCP koji je melodichan isto koliko i SLipknot koji je u neku ruku tresh, to chisto radi primera... A zbog budzeta radije cu da kupim jednu tu univerzalnu od 500 EUR-a nego da uzmem dve skrnave od po 250 a da one budu striktno odredjene za jedan pravac...
Nisi me razumeo, nisam mislio da uzmes dve gitare nego: jedna metal gitara od 500e je za metal bolja od jedne "univerzalne", isto vazi i za druge pravce ovo je bio primer...

Posto ne mozes da se odlucis, moj ti je predlog da uzmes neku gitaru iz ibanezove se serije...
http://www.ibanez.com/eg/series.aspx?s=sa
Imaju coil split, to je ono kada imas humbucker, i tada malo povuces potenciometar, i tada tom humbackeru se iskljuci jedno jezgro, jedna polovina i on radi kao singl...
Image

A ako nista evo ti boleshtina da se useresh :mrgreen:
Image

bokicasa

Post by bokicasa » 15 Dec 2008, 22:05

@chord-master
Eto, cisto da istaknem ocigledni nesporazum, nadam se da smo se sada razumeli :D

ma brate,ja nisam lepo ni procitao jer me mrzi da citam,samo preletim,navodnike i ostale znakove ne gledam..xaxa

Post Reply