Koliko drvo gitare utice na zvuk, a koliko magneti i potovi?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Paprika

Re: Koliko drvo gitare utice na zvuk, a koliko magneti i potovi?

Post by Paprika » 12 Feb 2009, 10:22

Rocket Roll wrote:pre će se čuti "wolf tones" nego što će se čuti nedostatak sustaina.
Hvala, tako sam i pretpostavio, ali reko' da ipak potvrdim.

Paprika

Post by Paprika » 12 Feb 2009, 11:52

Sava wrote:Ako niste do sada evo vam prilike da procitate intervju sjajnog gitariste Vedrana Božica koji sam objavio ovde na forumu svojevremeno. Mislim da on sjajno, strucno i pre svega iskustveno odgovara na ovo pitanje.
Koga mrzi da trazzi:
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... ran#p26304
Sjajan intervju.

Sava

Post by Sava » 12 Feb 2009, 19:11

Paprika wrote:
Sava wrote:Ako niste do sada evo vam prilike da procitate intervju sjajnog gitariste Vedrana Božica koji sam objavio ovde na forumu svojevremeno. Mislim da on sjajno, strucno i pre svega iskustveno odgovara na ovo pitanje.
Koga mrzi da trazzi:
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... ran#p26304
Sjajan intervju.
Bravo za tebe, siguran sam da je većinu mrzelo da traže uključujući i mene s tom razlikom što sam ja taj tekst solidno zapamtio. Vedran je sjajan gitarista, veoma ozbiljan profesionalac koji je ceo život sa gitarama.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Feb 2009, 19:14

Da, i ja se secam tog posta i clanka (sto se verovatno videlo i u mom odgovoru na ovu temu:)). Stvarno korisno.

dweezil

Post by dweezil » 12 Feb 2009, 23:44

da ja sam sve ono malo iskarikirao u cilju beteranderstendinga. Btw visina na kojoj neki pickup pokazuje najbolje od onoga sto ima da ponudi je tzv. "sweetspot" i do toga se dolazi strpljivim experimentisanjem.

Bojjan96

Re: Koliko drvo gitare utice na zvuk, a koliko magneti i pot

Post by Bojjan96 » 06 Aug 2012, 15:14

Odavno zastarela tema,al nema razloga da otvaram novu kad moze ovde..

Hteo sam da pitam za basswood,misljnje?

Meni su rekli da se basswood svodi na magnete,da sa dobrim magnetima moze dobro ispadne..
(zar to nije slucaj sa svakom vrstom drveta :D ? )

I dalje mi nije jasno odkad sam prvi put uzeo el.gitaru u ruke..drvo,magnet..šta je kljuc :D al sve vise verujem da je u pitanju zbir svega toga po malo :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 06 Aug 2012, 15:40

Bojjan96 wrote: I dalje mi nije jasno odkad sam prvi put uzeo el.gitaru u ruke..drvo,magnet..šta je kljuc :D al sve vise verujem da je u pitanju zbir svega toga po malo :)
nikome nije jasno sta je kljuc, svi ce da prosipaju svoju pricu.

Evo, ja cu prvi da kazem na osnovu mog malog iskustva :mrgreen:
jebes specifikacije, jedino je bitno kako celina radi

Bojjan96

Post by Bojjan96 » 06 Aug 2012, 16:47

mislim_stvarno wrote: jedino je bitno kako celina radi
na to sam mislio pod zbir svega po malo :D

mateuspoz

Post by mateuspoz » 27 Aug 2012, 20:59

Moja iskustva su takva da pri kupovini gitare nikada odlučujuće nije mi bio zvuk sa pojačala već zvuk el. gitare na suvo...
Na taj zvuk utiče nekoliko činilaca od kojih su neki koji mogu da se promene i poboljšaju a neki nikako ne mogu. Dakle, ako nešto ne možete promeniti ( nije racionalno )to je drvo, telo i vrat sa svojim fingerbordom. Ostalo ( čivije, koska, pragovi, visina magneta, kobilica, tremolo blok ) može se promeniti i naštelovati, naravno da se podrazumevaju i intervecije na elektrici gitare (promena magneta, potova, prekidaca) a to je već pitanje ukusa i opredeljenja vlasnika.
Ton direkno zavisi od drvenarije, dobra elektrika je tu samo da pokupi osnovni ton...
Postoji još jedno važno pravilo: lošu gitaru ne poprave ni najbolji delovi i magneti pa da je i od suvoga zlata...
Vrlo važno je znati da skupe, vanserijske komade ne treba dirati sem zamene neispravnih ili polomljenih delova ( potovi, switcher, plastika, sedla, zamena istrošenih pragova). Ukoliko se nešto menja, originalne elemente svakako treba sačuvati.
Jeftine a vrlo korisne intervencije na gitarama srednje i niže klase jesu: ugraditi kvalitetan nut, recimo od prirodne kosti, ukoliko se radi o gitari sa tremolom umesto uobičajnog tremolo bloka od cinka treba ugraditi blok od čelika ili mesinga. Verujte, to se čuje. Takođe, promena potova, dodatak treble bleed kondenzatora jesu jeftine a korisne stvari.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Aug 2012, 21:04

Bitna je samo konstrukcija (dizajn) i izrada/izvedba. Ako djitra nije gluva, sve ostalo se da upicaniti. Jabreko.

parker

Post by parker » 28 Aug 2012, 00:21

Koja je poenta da li je gitara (telo) od dva dela ili na primer od pet? Može li biti dobra i ta od pet delova?

LifelessDead

Post by LifelessDead » 28 Aug 2012, 07:41

Peonta je da je ekonomicnije napraviti gitaru od 5 delova.

parker

Post by parker » 28 Aug 2012, 08:21

Pa za toliko je očigledno, mislio sam više kolike su zvučne razlike

mateuspoz

Post by mateuspoz » 28 Aug 2012, 08:51

parker wrote:Koja je poenta da li je gitara (telo) od dva dela ili na primer od pet? Može li biti dobra i ta od pet delova?
Poenta je u tome da se dobar komad raseče na 2-3 komada kako bi se sprečilo moguć "rad" drveta. Ja imam gitaru čije je telo od "kolskog", dakle domaćeg jasena, iz jednog komada, gitara je stara već nekih 22 god. nije se pokrivila, nadam se da neće..ali, bilo je korektnije tu jasenovu ploču raseći na pola i smanjiti za nekoliko puta rizik..gitara se ne pravi za nekoliko sezona već za čitav život, pa i duže..hehe..
Kod Ilije Pavlovića nailazio sam na gitare koje su bile na servisu, uglavnom stare japanske kopije strata, čija tela su sastavljena od desetak i više poleplenih komada i za divno čudo, bilo je tela jako akustičnih i zvonkih, poput dobrog aldera ( na naše ogromno iznenađenje! ).
Pošto sam imao čestu priliku da se družim sa dvojicom graditelja ( M.Tasć i Ilijani ), takođe posedujem i promenio sam relativno veliki broj gitara, moram da priznam da se često desi da neko telo otskoči po svojoj zvonkosti, bez obzira na očekivanje da to bude neki tek korektno obrađen komad..
Prosto rečeno, dok telo ne podigneš levom rukom iznad ramena i držiš ga pored uha ( naravno, samo drvo, bez metalnih delova ), pošto ga kuckaš srednjim prstom desne ruke kao kad kucaš na ulazna vrata...e, tada čuješ koliko je drvo akustično i u kojem opsegu zvoni...i tada majstor određuje od čega će se vrat raditi...
Alder, swamp ash i basswood jesu sličnih tonskih karakteristika, po meni izgled swamp ash daje prednost tom izboru ( on je i najskuplji ), ali ukoliko želite neprozirnu farbu preko tela (npr. Gold Top) gde se ne vidi tekstura drveta onda je to čist luksuz...Ako želite strat model otvorenog zvuka, tražite malo teži jasen, ako telo zvoni u gornjim registrima, opredelite se za maple neck sa rosewood fingerbordom...ako je telo tamnijih registara onda ton otvorite sa maple neck one peace, ili umesto ruže stavite ebanovinu za fingerboard...
Ako vam se čini da vaš strat tamnije zvuči nego što bi ste voleli, "otvorite" ga čeličnim tremolo blokom, ukoliko je gitara već previše svetla sa mesinganim blokom dobićete sustain i više midlova..etc...
Kada dobijete zvučnu sliku čitave gitare na suvo onda neke tonske karakteristike menjate izborom magneta, treba očekivati da će Alnico V biti svetliji izbor u odnosu na Alnico II (ne treba generalizovati ali tu je negde..), potovi..kondenzatori..
Ma, ja to filozofiram...ako vam se gitara zalepi za ruku i za oko, to je to, ako vam ispuni srce, na pipajte ništa, samo možete da pokvarite nešto za skupe novce... :ziveli:

LifelessDead

Post by LifelessDead » 28 Aug 2012, 09:17

parker wrote:Pa za toliko je očigledno, mislio sam više kolike su zvučne razlike
Sve se na kraju svodi na filozofiranje kao sto rece covek. Lepo uzmes i probas ako ti odgovara odgovara, neces sigurno da biras gitaru po tome od koliko je delova skrpljena. Ja sam cuo za teoriju da ako je iz vise delova da se povecava sustain dok ako je manje da je gitara rezonantnija...mada voleo bih da vidim tog strucnjaka cije bi uvce osetilo tu razliku...

Post Reply