Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- sirac-šunka
- vragolan
Re: Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)
Probao sam juče u Mitrosu četiri jazz bass-a. Onaj reissue iz sedamdesetih od jasena sa rosewood-om, American deluxe, American standard (samo na suvo) i American standard V. Prvi je bio jako loše setup-ovan, žice previsoko a još i zveče, ali je zvučao extra! Cena oko 121.000 RSD što mi se čini kao prilično povoljno s obzirom da je standardno oko 2000$ napolju. Drugi American Deluxe me je baš razočarao. Bolje je ležao pod ruku, bolji setup, mnogo lakše za svirati... ali ipak dosta manje ubedljiv u odnosu na prethodno probani bass. Ton mu je nit vintage, nit moderan, nit pravi jazz bass koji je promenio istoriju. Za 124.000 RSD ne verujem da ću ga pazariti u skorije vreme. Treći je onaj narandžasti, malkice oštećen što ne mož da se proda već par godina. Fin je, ranije sam ga probao i u ampu, sada samo na suvo, čisto da usporedim vrat i svirljivosti u odnosu na ovaj provoprobani. Mislim da je negde oko 110.000 RSD. I na kraju pošto sam tražio da probam Behringer Vintage bass (ipak, prilično neupotrebljiva pedala) dali su mi American standard V koji košto oko 125.000 RSD. Najbolje podešen i najsvirljiviji bass, ali ipak me je ovaj prvi dobio na prvi ton.
Sad kad je Sloe kupovao strat-a, prabali smo i neki 60's reissue (ako se ne varam) i ako ta gitara vredi te pare...
Nisam navikao na lakirani fretboard (i to lakirani rosewood) pa je moguce da je zbog toga ali ovaj mi se nikako nije svideo. Skroz nekako gnjecav i lepljiv... Kao da ima previse laka na sebi. Imao je neke matore zardjale zice (na gitari od preko 130000
) pa ni to nije pomoglo.
Jedino sto je, po meni, na toj gitari bolje od ove Sloeove (koja je oko 30-40 hiljada manje ako se dobro secam) su bridge magnet i civije.
Tesko da to vredi te pare...
Ima onaj lep vintage izgled sa tamnim lakom na vratu, vintage sedla i sve ali iskreno, da ne vidim sve to, po samom osecaju sviranja bih rekao da sviram neki jeftiniji model od standarda.
Istina, ima lepsi ton na bridge magnetu ali nista sto 4-5000 i jedan SSL ne moze da resi.
Ovo je bio prvi put da sam svirao neki 60's reissue a na izgled mi se sve to jako svidelo pa sam verovatno i ocekivao mnogo vise ali eto...
Naravno, daleko od toga da je to losa gitara i najverovatnije nam je zapao neki losiji primerak ali sam ocekivao vise.

Nisam navikao na lakirani fretboard (i to lakirani rosewood) pa je moguce da je zbog toga ali ovaj mi se nikako nije svideo. Skroz nekako gnjecav i lepljiv... Kao da ima previse laka na sebi. Imao je neke matore zardjale zice (na gitari od preko 130000

Jedino sto je, po meni, na toj gitari bolje od ove Sloeove (koja je oko 30-40 hiljada manje ako se dobro secam) su bridge magnet i civije.
Tesko da to vredi te pare...
Ima onaj lep vintage izgled sa tamnim lakom na vratu, vintage sedla i sve ali iskreno, da ne vidim sve to, po samom osecaju sviranja bih rekao da sviram neki jeftiniji model od standarda.
Istina, ima lepsi ton na bridge magnetu ali nista sto 4-5000 i jedan SSL ne moze da resi.

Ovo je bio prvi put da sam svirao neki 60's reissue a na izgled mi se sve to jako svidelo pa sam verovatno i ocekivao mnogo vise ali eto...
Naravno, daleko od toga da je to losa gitara i najverovatnije nam je zapao neki losiji primerak ali sam ocekivao vise.
Bio je American Vintage 62 reissue. Inace mnogo volim taj vrat i taj nesto mutniji ton, ali je ovo definitivno bio los primerak (Olympic white, rosewood). Imaju sunburst koji nismo probali. Inace, ima u Mitros-u u BG-u 3 tone sunburst 62 i to je prokleto dobra gitara. Uradjen je super setup i nevidjeno je prijatna za sviranje. Ton joj je super, stim drzi dobro (dosta dobro sam je mucio), i, kao sto Funkomat rece, ima odlican zvuk bridge magneta. Ono sto ne valja je cena koja prelazi 140 hiljada dinara (Sunburst u NS-u je 140k isto, Olympic white je 130) i drvo. Zasto drvo?
Zato sto, po meni, ako kupujete gitaru od 140000 din, ona ne sme da ima bilo kakve "fleke" na drvetu, cvorove ili sta god. Ovako se ispod nitro laka sa zadnje strane gitare vide dva velika braon cvora. Ovako se na suvo cuje dobro, odlicno je uradjena ali eto. Meni sitnice smetaju
Inace, pre nego sto sam otisao u NS, probao sam u BG-u gomilu Fender-a, sto stratova, sto telaca, pa ako nekome treba review mogu da napisem par recenica (naravno, nisam kompetentan, ali mogu da napisem sta mi se svidelo a sta ne).
Zato sto, po meni, ako kupujete gitaru od 140000 din, ona ne sme da ima bilo kakve "fleke" na drvetu, cvorove ili sta god. Ovako se ispod nitro laka sa zadnje strane gitare vide dva velika braon cvora. Ovako se na suvo cuje dobro, odlicno je uradjena ali eto. Meni sitnice smetaju

Inace, pre nego sto sam otisao u NS, probao sam u BG-u gomilu Fender-a, sto stratova, sto telaca, pa ako nekome treba review mogu da napisem par recenica (naravno, nisam kompetentan, ali mogu da napisem sta mi se svidelo a sta ne).
Squier Jazz Deluxe V

danas sam ga probao u Mitrosu, nije los uopste, finish je OK, mogao bi mal oda se setupuje na par pragova malo zuji, bass pot malo teze ide preko pola kao da zapinje za nesto ....
razmak zica
gotov kao na 4zicanom
treba malo vremena da se privikne na toliko sirok vrat
nema fretmarkera na vratu (imaju oni sa strane) sto nije bas dobro za pocetnike
zvuk je dobar(samo sto malo previse zuji zbog poznatog nedostatka uzemljenja u onaj sobici u Mitrosu
) slap switch je super stvarcica, ne morate traziti frekvencije na potenciometrima samo *klik* i eto ga spremno za slepovanje
jbg cijenu nisam pitao
ali na Thomannu je oko 300 evra

danas sam ga probao u Mitrosu, nije los uopste, finish je OK, mogao bi mal oda se setupuje na par pragova malo zuji, bass pot malo teze ide preko pola kao da zapinje za nesto ....
razmak zica

jbg cijenu nisam pitao

Pa to je neverovatno niska cena! Eksportna cena u Americu na musiciansfriend.com je blizu 2.000 dolara, a na Thomannu takodje eksportna cena je oko 1600 euro. Prosto mi to dodje sumnjivo.sl0e wrote:Bio je American Vintage 62 reissue. Ono sto ne valja je cena koja prelazi 140 hiljada dinara (Sunburst u NS-u je 140k isto, Olympic white je 130) i drvo.
Ako tako gledas i standarde daju po neverovatno niskim cenama.Sava wrote:Pa to je neverovatno niska cena! Eksportna cena u Americu na musiciansfriend.com je blizu 2.000 dolara, a na Thomannu takodje eksportna cena je oko 1600 euro. Prosto mi to dodje sumnjivo.sl0e wrote:Bio je American Vintage 62 reissue. Ono sto ne valja je cena koja prelazi 140 hiljada dinara (Sunburst u NS-u je 140k isto, Olympic white je 130) i drvo.
Na thomann-u su standardi 990e... kod nas su 90ak e jeftiniji.
http://www.thomann.de/gb/fender_america ... _mn_ow.htm
Sloe je svog platio manje.
http://www.thomann.de/gb/fender_62_vintage_strat.htm
Toliko je i kod nas...
- mislim_stvarno
Vratih se sa prinudnog odsustva zbog ispita... 
Povucen nemanjinim iskustvom sa artistom, ja otidoh do prodavnice da se raspitam za pojacala, posebno zeleci da probam i vidim cenu Randalla RH50t. Ali avaj, covek kad sam ga upitao za to pojacalo mi rece da ga je prodao pre 3 dana za oko 290e (to je bilo u ponedeljak, znaci da ga je prodao u petak
)...
Vec malo razocaran, ja htedoh da pogledam jos neka pojacala, i resih da probam peavey valve king 112. 410e, opet nije mnogo za poacalo.
Lik me je pitao za gitaru kojom bi probao, ja reko neki washburn, imajuci na umu nesto ovako: http://www.artistsystems.net/mex/artika ... &art=5835#, ali imali neku sa floydom koji je bio rastiman, pa sam morao da se zadovoljim ovim:http://www.artistsystems.net/mex/artika ... &art=4325#
Sto se tice pojacala, clean mu je veoma prijatan, ali najvise me je zanimao drajv kakav ima. Nisam mogao da ga pojacavam mnogo ni na drajvu ni na klinu. Sada, drajv. Tu sam isprobao nekoliko podesavanja sa kojima ja obicno koristim svoje pojacalo ili pedale, gde mi najbolje zvuci. Odpanjio sam drajv, i iznenadio sam se koliko ga je malo
. Kapiram da to mozda i nije zamerka za neke ljude, ali meni bas i jeste. Posle toga sam pritisnuo dugme "gainboost", i tu je imao tek dovoljno gaina za neki hard rock. Ok, znaci skapirao sam da nema dovoljno drajva da bi mi bio saam dovoljan, 'ajde sad da malo cujem kako zvuci
. Drajv je sa nekim moojim rock setovanjem (bass 3h, midle 3h, treblle 2h ) fantastican. Skroz ono sto mi je potrebno za takav zvuk. Pravi rockerski
. Posle toga sam probao da ga prebacim u extrem (bass max midle 0 trebl max), ali nije bilo bas sjajno
. Premalo gaina za takvo koriscenje.
Elem, meni se pojacalo u glavnom svidelo. Sa gain boostom ukljucenim i par pedala koje ce ga malo prodrmati, bilo bi sasvim fino.
Sad ovaj washburn. Mislim da je ipak bila ova prva, plava gitara, kostala je oko 50, 60k. Nije ostavio nikakav poseban utisak na mene. Magneti su sd, rade sasvim fino, mogli su da poteraju neki heavy na peaveyu. Vrat je nesto deblji nego na ibanezima i jacksonima, ali mi je bio jako prijatan. Nema fret-markera na freatbordu, sto lepo izgleda, ali me je u prvi mah malo zbunilo...
Nisam drkao floyd, pa ne znam kakvog je kvaliteta... 
Sad jedna nelogicna stvar na ovoj gitari. Ima push-pull pot, ali on koliko mi se cini ne splituje humove, ili ako ih splituje onda to radi uzasno. Mislim da je to bilo izbor serijski - paralelno vezivanje coila u magnetu...
Po mom misljenju, bilo bi korisnije da se splituju magneti, ali sta ja znam...
Fina gitarica, ali mislim da je mnogo para za to sto se dobije. Ja bih za te pare ipak uzeo Jackson

Povucen nemanjinim iskustvom sa artistom, ja otidoh do prodavnice da se raspitam za pojacala, posebno zeleci da probam i vidim cenu Randalla RH50t. Ali avaj, covek kad sam ga upitao za to pojacalo mi rece da ga je prodao pre 3 dana za oko 290e (to je bilo u ponedeljak, znaci da ga je prodao u petak

Vec malo razocaran, ja htedoh da pogledam jos neka pojacala, i resih da probam peavey valve king 112. 410e, opet nije mnogo za poacalo.
Lik me je pitao za gitaru kojom bi probao, ja reko neki washburn, imajuci na umu nesto ovako: http://www.artistsystems.net/mex/artika ... &art=5835#, ali imali neku sa floydom koji je bio rastiman, pa sam morao da se zadovoljim ovim:http://www.artistsystems.net/mex/artika ... &art=4325#
Sto se tice pojacala, clean mu je veoma prijatan, ali najvise me je zanimao drajv kakav ima. Nisam mogao da ga pojacavam mnogo ni na drajvu ni na klinu. Sada, drajv. Tu sam isprobao nekoliko podesavanja sa kojima ja obicno koristim svoje pojacalo ili pedale, gde mi najbolje zvuci. Odpanjio sam drajv, i iznenadio sam se koliko ga je malo

Elem, meni se pojacalo u glavnom svidelo. Sa gain boostom ukljucenim i par pedala koje ce ga malo prodrmati, bilo bi sasvim fino.
Sad ovaj washburn. Mislim da je ipak bila ova prva, plava gitara, kostala je oko 50, 60k. Nije ostavio nikakav poseban utisak na mene. Magneti su sd, rade sasvim fino, mogli su da poteraju neki heavy na peaveyu. Vrat je nesto deblji nego na ibanezima i jacksonima, ali mi je bio jako prijatan. Nema fret-markera na freatbordu, sto lepo izgleda, ali me je u prvi mah malo zbunilo...

Sad jedna nelogicna stvar na ovoj gitari. Ima push-pull pot, ali on koliko mi se cini ne splituje humove, ili ako ih splituje onda to radi uzasno. Mislim da je to bilo izbor serijski - paralelno vezivanje coila u magnetu...

Fina gitarica, ali mislim da je mnogo para za to sto se dobije. Ja bih za te pare ipak uzeo Jackson

Joj, ne znam za taj VK. Tooooliko mi kutijast ton daje sta god da mu uradim. Generalno peavey jeste midlast ali ovaj to posebno skuca nekako. Verovatno je jako "upotrebljiv" u bendu itd. ali toooon... cak i kroz engl v30 kutiju.
Juče sam bio kod poznatog majstora Mirka Tasića na konsultaciji u vezi jednog drndavog Strata i drugi put sam proverio da je netačna tvrdnja kako je on zatvoren i nepričljiv. Proveo sam najmanje sat i po vremena u izuzetno prijatnom ćaskanju sa njim, pregledao sam i fotografije nekih njegovih radova, otkrio mi je i neke trikove i finese zanata. Dakle, zaista OK čovek. Onda mi je doneo jednog Strata kojeg je nekome napravio sa skalopiranim vratom. Gitara izgleda predivno: lepa crvena boja, bela plastika i divan vrat od javora. Šteta što je kupac doneo dosta jeftine delove za ugradnju pa recimo zlatne šrafove, a sve ostalo je hrom, pa onda kombinacija crnih i belih magneta, jeftina kobilica itd., ali to je njegova stvar. Samo drvo je predivno i precizno urađeno i nisam mogao da nađem ni jednu manu. U suštini sve ovo pišem zbog skalopiranog vrata sa kojim se prvi put srećem. Nisam siguran da bi mi se to dopalo na duže staze. Mi starovremeni smo navikli da pritisnemo žice, a to ovde nije potrebno i što više pritiskate stvara se neprijatan osećaj i verovatno bi malo i prstići boleli. Interesantno je i drago mi je da sam probao takvu gitaru. I prvi put sam (možda) odstupio od svog shvatanja da nikada ne bih uzeo instrument ručno rađen za sebe! Ko zna, možda, nekada...
probao sam

i
samo ona mirror ploca, a ne ova crvena
kod solomona
moju staru, koja je kod druga (lepa je jos uvek)

to je to

i

to je to

schecter devil custom,peavey classic 30,black 13 digitech pedala.Sve u svemu bas lepa oprema.
- The Mask AE
Hehe... Ta rec ne postoji u mom vokabularu (sto bi rekli snobovi). Prenabudzena gitara bi mi bila ona gde na telu nema mesta da naslonis palacsirac-šunka wrote:gitara je prenabudžena

Politika oko acoustic bassa u Srbiji mi je ista. Pre bih kupio zetone za Double Dragon nego to.

- sirac-šunka
- vragolan
Cort koji sam ja probao je bio još nabudženiji od ovog sa slike. Imao je Fishman piezo u kobilici i tu i tamo još po koji prekidač. Međutim, magneti nisu bili SM Basslines, no verovatno neki u Cortovoj proizvodnji. Kako su ovi iz radnje došli do ovog basa s obzirom da ga nema u standardnom asortimanu sudeći po sajtu firme, ostaje mi misterija. Verovatno nisu direktnim putem... Verujem da se ova gitara dosta razlikuje i od Curbow i od Artisan serija.
Što se tiče bas akustara, pa rekoh negde da nekako bas gitari nije suđeno da bude akustična. Ali, whatever, voleo bih da mi se nekad nađe jedan komad koliko tek da lepo izgleda i ponekad se svira.
Što se tiče bas akustara, pa rekoh negde da nekako bas gitari nije suđeno da bude akustična. Ali, whatever, voleo bih da mi se nekad nađe jedan komad koliko tek da lepo izgleda i ponekad se svira.
Aj napisi par reci. Kako ti se cini?bokicasa wrote:peavey classic 30
Os ja da ti kazem?
Dinamika - prava lampaska (logicno
).
Nije lako svirati na lampasu, gde se sve cuje, svaki ton, svaki zbrlj, svaki sitniji ispust, buka zica... Peavey registruje svirca i to je dobro (a moze da bude lose
).
Osim toga, reaguje ZNATNO i na gitaru, to sam primetio... Slusao sam tri razlicite gitare na njemu - dva strata i jednog les paula - i oseca se karakter gitare... to je isto dobro...
Zvuk je cist, kristalan, ali nije u visokima, najizrazeniji su srednji, barem ja imam takav utisak...
Pojacalo nema tu zvonkost i prstavost karakteristicnu za Fenderova pojacala (dobro, koliko sam cuo bassman je drugojaciji), malo su pritajeni ti visoki, ima ih, ali ne udaraju u usi i glavu, zaobljeni su, kao oblozeni folijom, suptilni i nenametljivi...
Ja to volem, razumem da neko i ne voli...
Glasnoca - ima je, i vise nego dovoljno za probe, svirke... Na Vembliju bi trebalo imati nesto jace, cenim...
(Na 12, ''this goes to 12, yeah!!!'', kad je odvrnut reverb, dolazi do nekih zvucnih bljuzgavica, cuje se nesto sto ne bi trebalo da se cuje, ali kontam da niko normalan nece svirati pojacalo na tom modu; uzgred i najvece napanjenje ne dovodi do cepanja usiju, pojacalo je glasno, ali prijatno glasno, ne boli kad ga slusas:))
Drajv kanal - ok, nije za metalurske zahvate, ali ide od bluza do tvrdjeg roka - sasvim fino, zdravo.
E, sad, nedostaci...
Imam utisak da zvuku (govorim o klinu, ne o drajvu) nedostaje malo vise MASTI, debljine (onog sto je iza tona, onih debelih vibracija koje se vise osete nego sto se cuju:)), pa i prezentnosti... Kontam da bi se to postiglo koriscenjem dve dvanaestice, ili da bi Peavey classic 50 nadoknadio tu potrebu za mascom
)
Opet ponavljam, tvrdim (u stvari, imam utisak ) da pojacalo velike snage, sa masnim zvucnikom, odvrnuto na 3 ne daje isto sto i manje, odvrnuto na 5-6...
Edit: kako sam samo zaboravio...
Mnogo bolje prima pedale od trandzi na kojima sam ih svirio... Skreddy PEVA, odnosno GRMI, u zavisnoti od moda; Octavia, vrlo neobuzdana sa jazz choruom, ZNATNO je pitomija na classicu (to mi odgovara), tubescreamer je jos kremastiji (zbog izrazenih srednjih na pojacalu)... I tako, mislim da je to jos jedan plus za ovo pojacalo.
Nego, funkomat, sto se ti raspitujes za Pivija?
Zakljucak: Slusao sam mnogo bolje (avaj, retko uzivo), do sada uvek svirao gore...
A i to bolje kosta najmanje duplo vise (osim bassmana).

Dinamika - prava lampaska (logicno

Nije lako svirati na lampasu, gde se sve cuje, svaki ton, svaki zbrlj, svaki sitniji ispust, buka zica... Peavey registruje svirca i to je dobro (a moze da bude lose

Osim toga, reaguje ZNATNO i na gitaru, to sam primetio... Slusao sam tri razlicite gitare na njemu - dva strata i jednog les paula - i oseca se karakter gitare... to je isto dobro...
Zvuk je cist, kristalan, ali nije u visokima, najizrazeniji su srednji, barem ja imam takav utisak...
Pojacalo nema tu zvonkost i prstavost karakteristicnu za Fenderova pojacala (dobro, koliko sam cuo bassman je drugojaciji), malo su pritajeni ti visoki, ima ih, ali ne udaraju u usi i glavu, zaobljeni su, kao oblozeni folijom, suptilni i nenametljivi...

Ja to volem, razumem da neko i ne voli...
Glasnoca - ima je, i vise nego dovoljno za probe, svirke... Na Vembliju bi trebalo imati nesto jace, cenim...

Drajv kanal - ok, nije za metalurske zahvate, ali ide od bluza do tvrdjeg roka - sasvim fino, zdravo.
E, sad, nedostaci...
Imam utisak da zvuku (govorim o klinu, ne o drajvu) nedostaje malo vise MASTI, debljine (onog sto je iza tona, onih debelih vibracija koje se vise osete nego sto se cuju:)), pa i prezentnosti... Kontam da bi se to postiglo koriscenjem dve dvanaestice, ili da bi Peavey classic 50 nadoknadio tu potrebu za mascom

Opet ponavljam, tvrdim (u stvari, imam utisak ) da pojacalo velike snage, sa masnim zvucnikom, odvrnuto na 3 ne daje isto sto i manje, odvrnuto na 5-6...
Edit: kako sam samo zaboravio...
Mnogo bolje prima pedale od trandzi na kojima sam ih svirio... Skreddy PEVA, odnosno GRMI, u zavisnoti od moda; Octavia, vrlo neobuzdana sa jazz choruom, ZNATNO je pitomija na classicu (to mi odgovara), tubescreamer je jos kremastiji (zbog izrazenih srednjih na pojacalu)... I tako, mislim da je to jos jedan plus za ovo pojacalo.
Nego, funkomat, sto se ti raspitujes za Pivija?

Zakljucak: Slusao sam mnogo bolje (avaj, retko uzivo), do sada uvek svirao gore...

A i to bolje kosta najmanje duplo vise (osim bassmana).