Pomoc oko izbora gitare za metal do 450e
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Haralampije
Re: Pomoc oko izbora gitare za metal do 450e
idi na http://tinypic.com/,uploaduj tu,pa u postu....img.pa tu ubachi onaj http blabla bla.'bem li ga ja tako radim.
-
ok,hvala uspeo sam .....evo malo slika 

Eto,tako izgleda moja gitarica

- Haralampije
Yap,standard.Jako lepo izgleda s tim pikgardom.Znaci brate tebra,kad se i ako se odlucis za budzenje magneta,hot rejlz oni dimarcio ili old skul hambakeri za mjetal,ili pronadji sta bas tvoji uzori koriste pa ugradi to,ali to sve ako mislis da ne mozes da dodjes do zeljenog zvuka sada...ipak ti je sveze pojacalo,mozda ga podesis,znas kako kazu pojacalo i zena isti djavo,uvek im nesto fali,nikad nisi zadovoljan,nikako da radi kako ti kazes,zivce ti iz'ede,mora da se prilagodjavas,....
-
hvala
videcu jos za sve,posto ni nemam sad pare,a i malo cu svirati ovako,dok vidim sta sve moze,pa posle...otom potom...

Ah,kakav prizorUP_THE_IRONS wrote:
![]()

-
Hvala
i ja sam se naprzio na pickguard pa sam ga narucio sa Stewmac-a jer je kod nas bio mnogo skup....

Hmmm... Vidim na slici pojačala nešto što moram da prokomentarišem:
Vidim da si na lead kanalu potpuno zavrnuo middle pot, verovatno u cilju dobijanja scoop-ovanog zvuka. Sve je to lepo, međutim, na prvoj probi sa bendom ćeš shvatiti da to baš i nema nekog smisla, jer:
- ukidanjem srednjih frekvencija smanjuješ šansu da isplivaš u ukupnoj slici pored bubnja i bas gitare, jer je prirodni frekventni opseg gitare upravo - srednji; još ako ima još jedna gitara u bendu, zaboravi na to da se čuješ a da ne moraš da se panjiš kao nezdrav.
Ovo kapiram da znaju svi sa bar malo iskustva sa nameštanjem zvuka u bendu. Ovim nikako neću da kažem da ti (ili neko ko tako radi) nemaš pojma, ali samo želim da ti uštedim vreme (kao i ponovni nalet panike) i razmišljanje tipa - "šta se događa, zašto sebe ne mogu da čujem, a zvuk mi je tako dobar u sobi?". Tu se vraćamo na onu raniju priču da ono što super zvuči kad si sam, ne mora (a najčešće i neće) zvučati dobro u bendu.
Znam da si rekao da hoćeš da izvučeš metal sound, ali to ne znači pod obavezno gain na max, i middle na 0. Upravo tu mi se čini kao da ljudima nije baš najjasnija činjenica da je upravo takav metal zvuk prava enigma i umetnost dobiti, pod uslovom da hoćeš prirodan, masan ton, i da se čuješ u bendu naravno.
Zato, slobodno pojačaj middle na pola, pa vidi kakav ćeš rezultat dobiti u bendu. Lepše ćeš izlaziti u sveukupnom zvuku, bez da obavezno moraš da se panjiš na nenormalnu jačinu, daleko veću od potrebne.
Eto, čisto još jedna stvar o kojoj treba razmisliti i sa kojom možeš da eksperimentišeš...
Vidim da si na lead kanalu potpuno zavrnuo middle pot, verovatno u cilju dobijanja scoop-ovanog zvuka. Sve je to lepo, međutim, na prvoj probi sa bendom ćeš shvatiti da to baš i nema nekog smisla, jer:
- ukidanjem srednjih frekvencija smanjuješ šansu da isplivaš u ukupnoj slici pored bubnja i bas gitare, jer je prirodni frekventni opseg gitare upravo - srednji; još ako ima još jedna gitara u bendu, zaboravi na to da se čuješ a da ne moraš da se panjiš kao nezdrav.
Ovo kapiram da znaju svi sa bar malo iskustva sa nameštanjem zvuka u bendu. Ovim nikako neću da kažem da ti (ili neko ko tako radi) nemaš pojma, ali samo želim da ti uštedim vreme (kao i ponovni nalet panike) i razmišljanje tipa - "šta se događa, zašto sebe ne mogu da čujem, a zvuk mi je tako dobar u sobi?". Tu se vraćamo na onu raniju priču da ono što super zvuči kad si sam, ne mora (a najčešće i neće) zvučati dobro u bendu.
Znam da si rekao da hoćeš da izvučeš metal sound, ali to ne znači pod obavezno gain na max, i middle na 0. Upravo tu mi se čini kao da ljudima nije baš najjasnija činjenica da je upravo takav metal zvuk prava enigma i umetnost dobiti, pod uslovom da hoćeš prirodan, masan ton, i da se čuješ u bendu naravno.
Zato, slobodno pojačaj middle na pola, pa vidi kakav ćeš rezultat dobiti u bendu. Lepše ćeš izlaziti u sveukupnom zvuku, bez da obavezno moraš da se panjiš na nenormalnu jačinu, daleko veću od potrebne.
Eto, čisto još jedna stvar o kojoj treba razmisliti i sa kojom možeš da eksperimentišeš...

Nego brate kako si kupio Fendjera ako volis metal?
Samo pitam....
Samo pitam....
Zato sto je strat najbolja gitara evar!
Ako hoces mast onda bi trebao da razmislis od humbackeru u bridge-u. Posto ti je maple vrat idi na neki tamniji magnet tipa Norton. Imas Norton-a i u single varijanti!
P.S
Verujem da je clean i crunch sa ovom gitarom bozanstven!

Ako hoces mast onda bi trebao da razmislis od humbackeru u bridge-u. Posto ti je maple vrat idi na neki tamniji magnet tipa Norton. Imas Norton-a i u single varijanti!
P.S
Verujem da je clean i crunch sa ovom gitarom bozanstven!
-
@Baba Slim..hvala pokusacu to sto si rekao...a videcu da snimim jedan mali audio clip cleana(koji je bozanstven) i probacu nesto i na LEAD kanalu....
@Ognjen93 ...tada sam se przio na maidene i samo maidene,i onda sam video strata,i oci mi ispale .....i pitao par iskusnih gitarista sta kazu....i naravno,sta bi rekli za strata,a za to sto ja kazem da sviram metal....ne sviram ja bas bas metal,mislim maideni i nisu bas neki pravi pravcati metal,neki mi kazu da su Hard Rock,neki Metal.....sta god bili,ja sam njih mogao da sviram sa Rolandom i Stratom......i retko da sviram nesto jace,da tako kazem(mislim na gain i tako to) sem maidena...eto jedino mozda i nightwish.....al to je....,sumnjam da me razumes,jer ni sam ne razumem,al jbg xD
@MUzzY...videcu da probam neke gitare s takvim magnetima,a jos moram i da se cujem sa stricem,tim drugom,i tako nekim gitaristama da vidim sta mi i oni kazu pa cu odluciti...
@Ognjen93 ...tada sam se przio na maidene i samo maidene,i onda sam video strata,i oci mi ispale .....i pitao par iskusnih gitarista sta kazu....i naravno,sta bi rekli za strata,a za to sto ja kazem da sviram metal....ne sviram ja bas bas metal,mislim maideni i nisu bas neki pravi pravcati metal,neki mi kazu da su Hard Rock,neki Metal.....sta god bili,ja sam njih mogao da sviram sa Rolandom i Stratom......i retko da sviram nesto jace,da tako kazem(mislim na gain i tako to) sem maidena...eto jedino mozda i nightwish.....al to je....,sumnjam da me razumes,jer ni sam ne razumem,al jbg xD

@MUzzY...videcu da probam neke gitare s takvim magnetima,a jos moram i da se cujem sa stricem,tim drugom,i tako nekim gitaristama da vidim sta mi i oni kazu pa cu odluciti...

Tvoja gitara rezonuje prilicno svetao ton. Peavey je po prirodi doooosta britak i midlast tako da ti je moja preporuka da ides na tamniji magnet. Naravno uvek mozes da uzmems EMG i ides na neutralu. Nisam nikad cuo kako EMG radi sa valve king-om doduse ...
- Haralampije
Bikoz ju ken šit briks vid strat tu.ognjen93 wrote:Nego brate kako si kupio Fendjera ako volis metal?
Samo pitam....

Esk Janik,Dejv,Marti Fridman(na VuCtoku rokao po stratu),Sambora, Andreas Kiser(Sepultura...jos lik svira iskljucivo Fender Gaucos)
-
xD neka,hvala...... a izgleda da sam nabavio nekih 170e....sta mi sad preporucujete da uradim s njima? pedale,procesor(dodao bih onda za neki procesor) ili nesto trece./.....?
Za te pare je mozda najbolje uzeti neki lampaski preamp/drajv, pogotovo zato sto nemas neku preteranu potrebu za silnim efektima koliko sam ja razumeo. Mislim da sam na sajtu mitrosa video blackstar ht lampaske preamp/pedale koje su negde oko tih para koje ti imas i koje bi trebalo jako lepo da sljakaju. Ima demoa i revjuova po netu pa malo citaj... toplo preporucujem