Fender ili Gibson
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Fender ili Gibson
Поздрав. Када сам рекао да мало јутјубнете Хендрикса, знао сам да су га сви и слушали и гледали али и да га вероватно многи полако заборављају у најезди киборга из фабрике Вај-Сатријани. Глупо ми је и да коментаришем да ли је Џими то што јесте захваљујући Маршал појачалима (уосталом често је користио и друга у студију). Мени је ово докле је дошла ова расправа заправо перверзија, као и у многим другим стварима циљ и средство су заменили места. Пре неки дан дође ми до руку Кросроудс двд од пре две године. Од свих извођача (а било их је разних фела) једино наступ Стива Ваја нисам могао да одгледам до краја. Зашто? Зато што су други свирали музику а он и његови дечарци су понели гитаре на час физичког па радише склекове и чучњеве док их то не измори. Мислио сам да ово нећу написати али после неких коментара једноставно морам:
Поредити Џими Хендикса са било киме из Г-3 групације је исто као и поредити Лава Николајевича Толстоја са победницом међународног такмичења дактилографкиња.
Остајте уздравље и слушајте Музику.
Поредити Џими Хендикса са било киме из Г-3 групације је исто као и поредити Лава Николајевича Толстоја са победницом међународног такмичења дактилографкиња.
Остајте уздравље и слушајте Музику.
ne podjebavaj...Dersu Uzala wrote:Uspeo si da nadjes jednu Jimmy-jevu akusticnu stvar, svaka cast. On je i inace bio najpoznatiji upravo po akusticnim stvarima ukljucujuci i gore navedeni megahitprogg wrote:http://www.youtube.com/watch?v=jCYz6nh_G_8
ovde ima neceg...zajebanog...
nema fuzzova, wahova, marshalla i ostale "Jimijeve namudjene opreme zbog koje je on bio odlican gitarista"...
razumem da se nekome ne svidja ono sto je on svirao - stvar ukusa....
Ne volim G3, preferiram Hendrixa, ali ovo je stvarno preterano sto si rekao. Stvar ukusa... Mada bi licno Malmstina katapultirao negdeeg303 wrote:Поредити Џими Хендикса са било киме из Г-3 групације је исто као и поредити Лава Николајевича Толстоја са победницом међународног такмичења дактилографкиња.

O ne, Hendriks ce biti sve, samo ne zaboravljen, nista se ti ne sekiraj. 97% gitarista koje sam ja upoznao zaista cene i postuju, ako vec ne vole da slusaju Hendriksa..eg303 wrote:Поздрав. Када сам рекао да мало јутјубнете Хендрикса, знао сам да су га сви и слушали и гледали али и да га вероватно многи полако заборављају у најезди киборга из фабрике Вај-Сатријани.
Sto se tice ove "najezde kiborga iz fabrike Vai-Satriani" mislim da vecu glupost nisam cuo. Poslusaj od Satch-a Love Thing, Lights Of Heaven, Always With Me, Always With You, pa onda spominji nekakve kiborge..
Ispade da G-3 odlikuje brzina i SAMO brzina... a Hendriksa emocija i SAMO emocija? No comment.eg303 wrote:Поредити Џими Хендикса са било киме из Г-3 групације је исто као и поредити Лава Николајевича Толстоја са победницом међународног такмичења дактилографкиња.
Mozda ni jednu.Зато нема дилеме Фендер или Гибсон - морате имати обе

Meni Dzimi u odnosu na njih deluje komicno kada ga vidim nadrogiranog kako brlja. Ali izgleda da naduvanim hipicima nije bio problem da prave legende i hype oko njega.Meni ove današnje gitarske veličine deluju komično kada ovo gledam
Da parafraziram MAB: "Nisam upoznao coveka koji zna da svira brzo i istovremeno prica da je brzina sranje". Ja MAB-a ne volim. Probao sam da ga slusam, ali mi je dosadan. Ali govori istinu.наступ Стива Ваја нисам могао да одгледам до краја. Зашто?
Billy Sheehan, Tony Macalpine? Ili mozda Colson i Weiner? Interesantan opis, narocito za prva dva navedena lika. Onaj prvi je svirao taping pre Van Halena. Ali sta oni znaju, samo su atleticari...а он и његови дечарци
Ma da je Hendriks mogao i znao da svira te ''kiborg fore'', garant bi i to radio, pre paljenja...
Mislim, Hendras je jedan od najzasluznijih za promovisanje gitar-herojstva i instrumentalisticke onanije u roku, tako da...
Nemojmo biti nepravedni prema legitimnim naslednicima njegovog koncepta.

Mislim, Hendras je jedan od najzasluznijih za promovisanje gitar-herojstva i instrumentalisticke onanije u roku, tako da...

nebojsak wrote:Da znaš da sam samo čekao ovako neki primer, pa da zaključimo da oprema čini gitaristu. Cheers.Evo jednog debilnijeg primera. Daj recimo Vai-u neki solidstate bez masnog gain-a
Da da, naravno. Potpuno je nebitno ono sto sam na karju napisao, jel da?
Sjajan si...
zasluzan je ali opravdano... Bolje on,nego Studioforce ili MAB u svakom slucajusinisake wrote:Ma da je Hendriks mogao i znao da svira te ''kiborg fore'', garant bi i to radio, pre paljenja...![]()

- Guitar_thrill
- MF veteran
interesantno da i ti Vai i Satriani prave legendu i hype oko Hendrixa, a nisu naduvani hipici...nije li to malo cudno?sub_zer0 wrote:Meni Dzimi u odnosu na njih deluje komicno kada ga vidim nadrogiranog kako brlja. Ali izgleda da naduvanim hipicima nije bio problem da prave legende i hype oko njega.Meni ove današnje gitarske veličine deluju komično kada ovo gledam
.

Nisam primetio. Znam da ga navode kao JEDNOG od uzora. Pored mnogih drugih. Ne kazem da je Hendza los. Samo je debelo precenjen. Bilo je kreativnijih i/ili tehnicki potkovanijih ljudi i pre i posle njega. On je JEDAN od velikih gitarista i to je to. Nekome drazi manje, nekome vise. 

- Dersu Uzala
Imas li neki dokument koji o tome svedoci? Dzimijevi studijski snimci datiraju od engleskog perioda, odmah posto je kupio prvog Marshalla. Napravljeni su ni metar dva kasnije. Singlovi su. Prvi album je izasao polovinom 67., tu negde, a on je pazario Marshalla oktobra '66. U Nashville-yu je svirao Champione, Bassmane, Dual Showmane, svejedno, tad jos nije bio Jimi Hendrix, tad je bio Jimmy Hendrix, i godina je bila 61-62 a on je svirao R&B u pratecim bendovima. Imao je zvuk kakav su mu nalozili da ima, isti ko i svi. Vrlo dobro znam da je svirao i sprave koje navodis, pobogu okacio sam link sa istorijatom njegove opreme. Slabo je on ista takao posle '66 sem Marshalla a sve ploce je napravio posle tog perioda. Na pojedinim trakama za pojedine laganije deonice gde se ne koristi high-gain koristio je razne igracke.Rocket Roll wrote:Zanimljivo će ti biti da saznaš kako je većina Džimijevih studijskih snimaka napravljena kroz razne Champione, Bassmane, Dual Showmane.Dersu Uzala wrote:Ali ako otmes Dzimiju Marshall Super Lead-ove, ode sve dodjavola.
Najveća konstanta u Džimijevom rigu su bili Stratovi, a ni oni nisu bili "obavezni".
No nebitno.
- Dersu Uzala
Tacno tako. Ono sto je najporaznije je da recimo lik poput Jan Akkermana koji je svirao pa ubijao tih istih godina kao i Dzimi nije mogao da dobije slicne akolade iz prostog razloga sto je Holandjanin koji je ziveo u Holandiji i izdavao za holandske gramofonske kuce. Tip je svetlosnim godinama bio ispred Dzimija po poimanju gitare i egzekuciji. Nikakav show, dosadan lik samo delje MUZIKU sto rece eg303. To je muzika, a ne proizvodnja feedbacka, pistanje wah-waha, divljanje po kurbli i slicne fore.sinisake wrote:Ma da je Hendriks mogao i znao da svira te ''kiborg fore'', garant bi i to radio, pre paljenja...![]()
Elem, i Hendrix ce nazalost uskoro biti zaboravljen kao i mnogi pre njega u koje su se nasi oci kleli. Odrzavaju njegovu popularnost kojekakvi casopisi koji svake godine izbacuju kojekakve liste naj naj ovoga ili onoga, i gde u editorskoj sobi vladaju ipak jos likovi mog godista i stariji pa sa tom nekom nostalgijom gledaju na svoje detinjstvo a svet prolazi mimo njih. Likovi koji nisu ni culi jednog indijskog recimo djitristu, lupam. Likovi koji pricaju 'objektivno' i 'bez predrasuda' o muzici a muzicki horizonti su im siroki poput proreza za dinar na dzuboksu. Likovi koji su u mladosti pomalo svirali dok su drugi prcali, naucili par akorda iz par Dzimijevih pesama i to je to, amen. Likovi koji i dalje slusaju pretezno vinil i pustaju pretezno (90%) ziku pre 1970. Kapirate sta hocu da kazem. Oni ce uskoro u penzije doci ce neki novi klinci koji pjma nemaju ko je Hendrix (kao sto i nemaju ovde gde ja zivim a Hendrix je odatle), klinci koji blage evze nemaju ko je Paul Anka ( a kleo se svet u njega), Beach Boys, Elvis Presley. Svi su oni zaboravljeni i polako ispadaju sa svih lista. Prema tome, nista vecno ne traje ali to i nije poenta.
Uostalom, danas, kad pitaju po mnogim casopisima ove mladje generacije da izaberu najjaceg ovog ili onog, klinci kazu najjaci je Kurt Cobain, ili neki baja iz Blink 182 ili Linking Park ili Green Day. to su im najjaci likovi i Amin. Pojma oni nemaju ko je Satriani, Van Halen (ipak jos su zivi i sviraju) a kamoli Hendrix.
Pesma Voodoo Child je snimljena na tweed Bassman-u (59-o god.). To je, prema vikipediji, maj '68-e godine. No - totalno je nebitno na cemu je Jimi svirao. Menjao je strat-ove i pojacala skoro svaku svirku, imao je dosta kombinacija (Marshall+Fender pojacala). Nisam gledao klipove gde je drogiran ili tako nesto, vise volim da ga gledam u DVD ili HIDef formatu - uradili su par koncerata fenomenalno, primer Monterej i Vudstok, i mislim da pre svega treba komentarisati te snimke, a ne youtube klipove loseg kvaliteta.
Na temu: od Fendera treba imati sve (
) a ja sam skoro na netu nasao Telemaster-a

Na temu: od Fendera treba imati sve (

- Rocket Roll
"Ultimate Hendrix: An Illustrated Encyclopedia of Live Concerts & Sessions" je pristojan start. Kad i gde je (na turnejama & u studiju) koristio Fender, Sound City, Hiwatt, Sunn pojačala... duga priča.Dersu Uzala wrote: Imas li neki dokument koji o tome svedoci?
Utvrditi pa tvrditi, to je dobar moto kojeg se treba pridržavati!
@Dersu
Sad kad rece Akerman, meni je jedan od omiljenih bendova Helloween. Uradili oni '99 album Metal Jukebox, sa obradama. Izmedju ostalog i neki meni nepoznati bend Focus. Pre neki dan slusah ovaj album i pade mi na pamet da bacim pogled na original verziju. Odem na Tube i nadjem neki klip iz '73. Kada je krenulo, ja nisam mogao da verujem. Lik kida. Izuva. Trese iz gaca. Po danasnjim standardima. Odsvira sweep. J****E. A godina 1973. A ljudi dizu u nebesa naduvanog hipika u haljini.
Za Akermana sam cuo kada je Vlatko izbacio poslednji album. Moracu malo da bacim paznju na njegov opus. 
Sad kad rece Akerman, meni je jedan od omiljenih bendova Helloween. Uradili oni '99 album Metal Jukebox, sa obradama. Izmedju ostalog i neki meni nepoznati bend Focus. Pre neki dan slusah ovaj album i pade mi na pamet da bacim pogled na original verziju. Odem na Tube i nadjem neki klip iz '73. Kada je krenulo, ja nisam mogao da verujem. Lik kida. Izuva. Trese iz gaca. Po danasnjim standardima. Odsvira sweep. J****E. A godina 1973. A ljudi dizu u nebesa naduvanog hipika u haljini.