Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
guv'nor

Re: Oprema Koju Imate

Post by guv'nor » 27 Mar 2010, 15:51

+Hopkins+ wrote:Ne važi se
You had to blow my cover? :cry:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Mar 2010, 17:08

DrGreenthumb wrote:Mislim da gresis da live Americi sitno-vatasi zavrsavaju pos'o (osim za jazz i slicne varijante, I guess), to sto je najprodavnije nista ne znaci...
Najprodavanije i najkorišćenije. Može da bude i dovoljno tiho da ne remeti propise o zagađenju bukom (noise pollution) i da bude dovoljno "razrađeno" da se čuje da su lampe u pitanju.

Pratim tematiku putem neta već... šest godina, kad pre prođe? Koji god da se kontekst pomene - osim kada su u pitanju mJetalci, a njih se ni tamo preko ne uzima za relevantne profesionalce jer su vrlo mali segment tržišta i žive svirke uopšte - Deluxe Reverb je dominantan.

Možda u apsolutnom smislu i ima boljih rešenja, ali zagađenje bukom je ozbiljan prekršaj, a pametna publika koja ima dosta izbora zahteva drugačiji pristup. Momak izvede devojku u klub u kojem vi ljuštite tapete sa zidova svojom teškom artiljerijom, shvati da s njom ne može da razmeni ni par reči, okrene se i izađe. Gazda to primeti, pa vam kaže "dođite kad se opametite".

Da sviram u mJetal ili sladž ili dum bendu, verovatno ne bih ni bio svestan ovih problema jer bih samo pravio koncerte za sebi slične freakove, ali vrlo mi je dobro poznato da su mJetal - sladž - dum izuzeci a ne pravila po kojima se sve u živoj svirci / probama organizuje: "Ili 100W u 4x12'' ili smrt!" Ne ide to tako.

(Da, imam dva preglasna pojačala, jednog Hijavatu od 100W i jednog AC30 od 30W, čisto da ne pomislite da je u pitanju "kiselo grožđe" argument.)

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 27 Mar 2010, 17:30

Rocket Roll wrote:
DrGreenthumb wrote:Mislim da gresis da live Americi sitno-vatasi zavrsavaju pos'o (osim za jazz i slicne varijante, I guess), to sto je najprodavnije nista ne znaci...
Najprodavanije i najkorišćenije. Može da bude i dovoljno tiho da ne remeti propise o zagađenju bukom (noise pollution) i da bude dovoljno "razrađeno" da se čuje da su lampe u pitanju.

Pratim tematiku putem neta već... šest godina, kad pre prođe? Koji god da se kontekst pomene - osim kada su u pitanju mJetalci, a njih se ni tamo preko ne uzima za relevantne profesionalce jer su vrlo mali segment tržišta i žive svirke uopšte - Deluxe Reverb je dominantan.

Možda u apsolutnom smislu i ima boljih rešenja, ali zagađenje bukom je ozbiljan prekršaj, a pametna publika koja ima dosta izbora zahteva drugačiji pristup. Momak izvede devojku u klub u kojem vi ljuštite tapete sa zidova svojom teškom artiljerijom, shvati da s njom ne može da razmeni ni par reči, okrene se i izađe. Gazda to primeti, pa vam kaže "dođite kad se opametite".

Da sviram u mJetal ili sladž ili dum bendu, verovatno ne bih ni bio svestan ovih problema jer bih samo pravio koncerte za sebi slične freakove, ali vrlo mi je dobro poznato da su mJetal - sladž - dum izuzeci a ne pravila po kojima se sve u živoj svirci / probama organizuje: "Ili 100W u 4x12'' ili smrt!" Ne ide to tako.

(Da, imam dva preglasna pojačala, jednog Hijavatu od 100W i jednog AC30 od 30W, čisto da ne pomislite da je u pitanju "kiselo grožđe" argument.)
Maybe baby, ne znam kako je u tim manjim klubovima. Kapiram te za noise pollution i to, ali bubanj ne mozes da smanjis, a moje iskustvo malih snaga pored rock bubnjara je ovakvo kakvo sam napisao. Nije problem toliko ni snaga, cujes se ti manje ili vise nego sto si one-trick pony. Kad se dovoljno jaknes da se cujes zvuk je takav kakav je, puno kompresije, ako se smanjis na volume potu malo se iscisti, granted, ali se onda ne cujes... A i amp ti zvuci prezasiceno i kao da se gusi, kad ga odvrnes na 10. Meni to nije dobar ton, niti me inspirise... Ovo sto sam napisao je produkt jedno bar 200 svirki veceg i manjeg kalibra na kojima sam svirao na svemu i svacemu i stalnog kucnog zezanja sa raznim ampovima (da, srecan sam sto sam posedovao svakakve lepe stvari a i Tasa mi je prijatelj pa smo cackali do besvesti), nesto manje rada u studiju, jer tamo smo se uglavnom odvrtali dobrano (uglavnom je to bio neki hard rock) ili pravo u desk/Sansamp/Protools-AmpFarm i kojesta. Anyways, nekako mi se cini da je tvoj utisak vise internetovski™ nego li licni/hands-on?

cccira
MF veteran

Post by cccira » 27 Mar 2010, 17:42

Secam se jednog dzem seshna na kom nas je Peca oduvao sve kombashem 1x12 od 15 vati (bio je glasniji od jazz chorusa)... a opet u studiju koji posjecjujem, bassman 100 (doduse znam da ima primeraka koji variraju u glasnoci) kroz 4x12 jedva cupa pored bubnjara cak i kad se ovaj kontrolise. Figure that out :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 Mar 2010, 17:50

cccira wrote:Secam se jednog dzem seshna na kom nas je Peca oduvao sve kombashem 1x12 od 15 vati (bio je glasniji od jazz chorusa)... a opet u studiju koji posjecjujem, bassman 100 (doduse znam da ima primeraka koji variraju u glasnoci) kroz 4x12 jedva cupa pored bubnjara cak i kad se ovaj kontrolise. Figure that out :ziveli:
APsolutno. Pecinih 22W Jive King koji sam ja svirao onomad kad sam prvi put probao kombinaciju Gretsch i to, bilo je jache od Derrick-a i Brace, ako ne jache, onda bar sasvim kako valja za potrebe probe jel, a bio sam pojachan chini mi se na 5-6. Derrick zna da skuca taj bubanj to znamo svi, mada jesam svirao clean, i nekakve funk fusion pokushaje, svirao sam prstima! i sve se chulo predivno. Jbg, ne znam o chemu se tu radilo, ali uopshte nisam imao utisak da mi fali glasnoce. A ton je bio... ^^ ^^ ^^ ^^

nenadnenad

Post by nenadnenad » 27 Mar 2010, 18:04

moguce da je bio celestion v30 unutra

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 27 Mar 2010, 18:21

cccira wrote:Secam se jednog dzem seshna na kom nas je Peca oduvao sve kombashem 1x12 od 15 vati (bio je glasniji od jazz chorusa)... a opet u studiju koji posjecjujem, bassman 100 (doduse znam da ima primeraka koji variraju u glasnoci) kroz 4x12 jedva cupa pored bubnjara cak i kad se ovaj kontrolise. Figure that out :ziveli:
Hm, probao sam to Pecino pojacalo i nije mi bilo dovoljno glasno, tj. kad sam ga pojacao koliko mi je trebalo distorzirao je na meni neprijatan nacin, jbm li ga. A onaj sto je napravio Bozi iz Mute-a je ubica. Mislim da taj Bassman radi na 2 6L6 tj 50w, a Fender Hot Rod mog drugara, koji ima 40w btw, je toliko jezivo glasan da se nosi sa bilo kojim 100w Marshall-om, bez ikakvih problema verovatno je do voicing-a sta li...
I meni je na probama moj Princeton bio keva, stavim ga "pored uveta" i svaki ton cujem, rekao bi covek savrseno dovoljno, ali kad krenu svirke, skapiras da to bas i ne pije vodu. LM moji komentari su cisto licni utisak i neko iskustvo iz neke hard rock/rock/blues price i prilicno direktno vezani za Fender lampase i tog malog Vox-a koji sam probao tih par sati.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 27 Mar 2010, 18:37

DrGreenthumb wrote:Mislim da taj Bassman radi na 2 6L6 tj 50w
Ajd bas cu pogledati veceras... u svakom slucaju pretiho pojacalo :?
DrGreenthumb wrote:a Fender Hot Rod mog drugara, koji ima 40w btw, je toliko jezivo glasan da se nosi sa bilo kojim 100w Marshall-om, bez ikakvih problema verovatno je do voicing-a sta li...
Jes vala - voicing/eq/magija... ima jos dosta promenljivih u jednacini pored sirove snage :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Mar 2010, 18:39

DrGreenthumb wrote:ali bubanj ne mozes da smanjis...
Naravno da možeš. Bubnjar može da smanji glasnoću bubnjeva. Sivonje koje znaju samo da zakivaju jer inače ispadaju iz ritma, naravno, nisu bubnjari - isto kao i što gitaristi nisu oni koji 99% vremena sviraju preglasno, prekompresovano i predistorzirano.
DrGreenthumb wrote:Kad se dovoljno jaknes da se cujes zvuk je takav kakav je, puno kompresije, ako se smanjis na volume potu malo se iscisti, granted, ali se onda ne cujes... A i amp ti zvuci prezasiceno i kao da se gusi, kad ga odvrnes na 10.
50W+ je, sa druge strane, ponekad vrlo teško kontrolisati, baš kao i Ferari u gradskoj vožnji. Headroom je mač sa dve oštrice - zaboraviš se, pritisneš žice malo jače i preletiš preko celog benda. Super za bluz, ali kad nekoliko puta tako sahraniš neki kompleksni vokal ili složenu bas deonicu / drugu gitaru / instrument koji u tom trenutku nosi melodiju, samo te zamole da više ne dolaziš uopšte, da kupiš kompresor ili da promeniš pojačalo.

Lepo bi bilo reći "100W može sve ono što mogu 20W, ali 20W ne može ono što mogu 100W", samo to ipak nije tačno.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 Mar 2010, 19:04

Ok, posle mnoooogo peripetija i deshavanja, prodao sam Ibaneza i stare magnete u kompletu sa solidne pare, dodao i doshao do ove bebice :metal:

Image

Image

Image

Image

Posle par dana intenzivnog drndanja, doshao sam do zakljuchka da se radi o mozhda najboljem gitarskom dizajnu ikada. Odushevljen sam instrumentom. Sa njime se mozhe svirati sve. Mozhda ne neki brutal death, ali kojcemitoqooratz. Kvalitet izrade je na vrhunskom nivou. Magneti su savrsheni, clarity and punch. Nije moglo jasnije biti recheno. Gitara je bistra ali ima taman mahagony ton, no krajnje responsivna, svaki dodir trzalicom preko zhica se chuje, a knobovi su fantastichni, kad Gibson kazhe, 1 podeok na tone potu, to je jedan podeok, koji se i te kako chuje kad ga smanjite ili podignete. Svirao sam ga na dve probe, instrument je grom. Probija se lako kroz mix, sa pedalama zvuchi izvrsno, clean je SG-u predivan, podjednako dobro radi gitra kao na drive-u, koji je posebna pricha jel. Ali clean mi se zaista mnogo mnogo dopao, bio sam skeptichan bash prema ovome, ali ne. Kad sam je probao ostao sam zabezeknut kako je to lep i chist, bogat ton.

Ono shto mi se posebno svidja kod gitare je shto je veoma twangy. Zapravo je kao neki zli telac sa napucanim humbuckerima. Ali zaista, twanguje na svakom setingu, a neck pickup nije muljav uopshte, kao shto je to chesto sluchaj na LP-u, mnogo mi se svishe svidja kako neck radi na SG-u nego na LP-u.
Bridge pickup se dere kao nenormalan, obichno drzhim tone pot na 8 na njemu, zavisi i od pojachala naravno, i koliko si pojachan. Ali rodjena je za drajv. Tu bistrinu pri razlaganju akorada pri drajvu nisam chuo nigde. Zvuk je na gainu krajnje konkretan i prepoznatljiv.
Vrat je najkomforniji koji sam imao prilike da sviram. Posebno mi se dopada shto je veoma lako svirati SG prstima, kao akustichnu gitaru, slichan je osecaj skroz, a ja jako volim to da radim.

Vintagness is all around.

Najbolja gitara koju sam svirao.

Cheers friends! :ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 27 Mar 2010, 19:08

Opa, brao :)

Koji je to, gde i koliko?
Ono shto mi se posebno svidja kod gitare je shto je veoma twangy. Zapravo je kao neki zli telac sa napucanim humbuckerima.
Ovo je muzika za moje uši. Daj obiman™ info, daj daj daj :bounce:

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 27 Mar 2010, 19:16

Cortex wrote:Mozhda ne neki brutal death, ali kojcemitoqooratz.
moze se i brutal :P bane iz disdaineda poseduje slicnog sg-a,a momci sviraju sada neki tehnikal/progresiv death,a pre su brutal i gitara stvarno zvuci kao zmaj :)

xspaceman

Post by xspaceman » 27 Mar 2010, 19:21

jel to onaj fake sa kupujem prodajem?? :lol: shalim se naravno...cool gitra! i nek te sluzi jos dugo leta i zima! :ziveli:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 27 Mar 2010, 19:25

Aj. Hejt. Ju.

:bow:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Mar 2010, 19:40

Aaaaa, lep izbor. Isprepadao si me sa onim pričama o LP, ali vidim da sam se džaba sekirao. E pa da te lepo služi!

Post Reply