Kako se ja osobito interesujem za drvodeljstvo, onda sam, prikupljajući informacije gde god mogu, došao do podatka da vrlo često, kad su nešto jeftiniji instrumenti u pitanju, ono što je deklarisano kao mahagoni zapravo jeste nato, koji istina jeste srodnik mahagonija, i na oko jeste vanredno sličan, ali za razliku od mahagonija daje taj nešto muljaviji ton. E sad, ne znam da li se isplati firmi kakva je Ibanez da se kocka sa ovakvim poigravanjima sa deklaracijom, a ti me Marko ispravi ako grešim - ona druga po redu kupljena Ibanez gitara nije spadala u jeftinije instrumente, nego je spadala u vrlo pristojne instrumente iz srednje klase. A onda dolazimo do onih beskrajnih rasprava o tome koliko je plantažni mahagoni inferiorniji od regularnog mahagonija... I konačno, možda je postojala neka bolja opcija što se tiče magneta. Ma... da bi s jedne strane znaka jednakosti moglo da stoji "dobra gitara", s druge se nalazi obiman broj sabiraka, i nisam siguran da je uvek jednostavno pronaći koji je od njih pogrešan. Sve u svemu, budući da sam svirao nekoliko vrlo različitih Ibaneza kojima nisam mogao da nađem ozbiljne zamerke (ako estetiku ne računam u ozbiljne zamerke), ne bih bio sklon da se generalno loše izražavam o njihovim gitarama, iako većina istih jednostavno ne dolaze u obzir ni da se probaju, jer se iz aviona vidi da nisu gitare za svirku koja mene interesuje. Vanredno poštujem Ibanez kao firmu, i mada su najveće novce zaradili na instrumentima za shred i hi-gain gitariste, pa im je najveći deo ponude van moje sfere interesovanja, ostatak ponude im je i dalje raznovrstan i zanimljiv, i nekako imam utisak da prosto nisi naleteo na pravog Ibaneza za tebe.