Dobar stratocaster, mit ili činjenica?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Dobar stratocaster, mit ili činjenica?
mislim da ljudi shvate sta je strat i oko cega se tu sve zapravo vrti je tek kad ga ustekaju u nekog Vibroluxa, Super Reverba ili Twina, ili od novijih ampova Super sonic.
Najpametnija recenica do sada na zadatu temu !!!dweezil wrote:mislim da ljudi shvate sta je strat i oko cega se tu sve zapravo vrti je tek kad ga ustekaju u nekog Vibroluxa, Super Reverba ili Twina, ili od novijih ampova Super sonic.

- Dersu Uzala
Shvatis sta je strat kad probas neki od pre 1964. Bez Fullerplasta. Ja pricam, ali pricam zidu.
Zid te nekada čuje Dersu.Ceni taj momenat 

Jeste Dersu, pravi stratovi su samo od pre '64. Jadan Jimi nije imao pojma. Evo moj strat ima poly finish ispod kog nema fullerplasta prokletog, a od strane predhodnog vlasnika je dosta finisha zguljeno, znaci ja samo da nastavim da skidam poly do kraja i eto meni strata bez fullerplasta, jupi.
Muka mi je vise od tog plasiranja babyboom bulshit nostalgije i nametanja iste novim generacijama! Ajde da skupljamo svi po 100 000 dolara za pre CBS fendere, mozda dobijemo i besplatnu tetovazu americke zastave na dupetu. Fuck off big time!
Zaboravljamo da je ovo podrucje svojevremeno iznedrilo jednog Radomira Mihajlovica. Dobra straja je moja straja. Dobra straja je tvoja straja. Ali ona ce da peva samo ako su tvoje ruke prave, srce na mestu i um cist!
Cinjenica.
Muka mi je vise od tog plasiranja babyboom bulshit nostalgije i nametanja iste novim generacijama! Ajde da skupljamo svi po 100 000 dolara za pre CBS fendere, mozda dobijemo i besplatnu tetovazu americke zastave na dupetu. Fuck off big time!
Zaboravljamo da je ovo podrucje svojevremeno iznedrilo jednog Radomira Mihajlovica. Dobra straja je moja straja. Dobra straja je tvoja straja. Ali ona ce da peva samo ako su tvoje ruke prave, srce na mestu i um cist!
Cinjenica.
- Dersu Uzala
Naravno da Jimi nije imao pojma sta svira. Fullerplast je bio korporativna tajna do 80-tih, kad su prestali da ga koriste. 'Tocku' svaka cast i cest. Taj dan danas verovatno nema blage veze sta je to Fullerplast. Zasto? Upravo zato sto on i njemu slicni zive u tom mehuru sapunice koji se zove babyboom bullshit. Daj samo da sviramo ono sto vidimo na slikama, 'ono sto su svirali nasi idoli'.
Cek, ti u stvari hoces da diskutujes sa mnom o gitarama?
Cek, ti u stvari hoces da diskutujes sa mnom o gitarama?
- Haralampije
Fullerplast je zvanicno poceo da se koristi 1963. godine medjutim ono sto je bitno reci je to da su pre toga koristili slicne frljoke koje su radile istu stvar,da sprece drvo da upije boju inace bi do jutra nanosio
(roknes to i odmah manje slojeva nanosis),znaci umocis telo u osnovu,roknes sloj Fulerplasta(ili to sto su ranije koristili) i onda farbas ili pravis sunburst(crvena je kao sto znamo usla u sunburst 1958,e pa da bi ona uspela da se odrzi i vidi,bila je potrebna neka vrsta "fullerplasta")
E sad verovatno je fullerplast u odnosu na to prethodno bio kao pancir.
E ono sto je najcudnije od svega,do 1964 bilo je komada koji niti su imali osnovu niti imali fullerplasta(ili onoga pre),znaci jebo lud zbunjenog dok je gluvonem slepom objasnjavao.

E sad verovatno je fullerplast u odnosu na to prethodno bio kao pancir.
E ono sto je najcudnije od svega,do 1964 bilo je komada koji niti su imali osnovu niti imali fullerplasta(ili onoga pre),znaci jebo lud zbunjenog dok je gluvonem slepom objasnjavao.

Ne.Dersu Uzala wrote:Cek, ti u stvari hoces da diskutujes sa mnom o gitarama?
- Rocket Roll
Jeste. On je hteo da svira samo Stratove pravljene '68. Imali su taj zvuk koji je njega zanimao.Dersu Uzala wrote:Naravno da Jimi nije imao pojma sta svira.
Drugi (stariji) Stratovi ga nisu zanimali. Nikad ga niko nije video sa drugim Stratom osim sa "glavonjom", a imao je običaj da luta po prodavnicama i da isprobava sve živo & neživo.
Ali on je ionako bio čudan čovek, je li

http://reviews.ebay.com/Fender-apos-s-D ... LISTINGS:3
Za sve ostalo slušajte/pitajte Dersua i zajebite već jednom sa forama tipa "američka zastava na dupetu" i sl, jer i ako beskrajno cenim i poštujem Točka više mi je muka od tih urbanih bajki o njegovom Stratu, sličnim pričama o najboljim srpskim Les Paul-ovima teškim 15 kg i... Da ne nabrajam dalje, jer sa obzirom koliko se i dalje gaje te narodne junačke pripovetke o gitarama i gitaristima sa ovih podneblja, mnogi će krenuti u bespotrebne prepirke.
Za sve ostalo slušajte/pitajte Dersua i zajebite već jednom sa forama tipa "američka zastava na dupetu" i sl, jer i ako beskrajno cenim i poštujem Točka više mi je muka od tih urbanih bajki o njegovom Stratu, sličnim pričama o najboljim srpskim Les Paul-ovima teškim 15 kg i... Da ne nabrajam dalje, jer sa obzirom koliko se i dalje gaje te narodne junačke pripovetke o gitarama i gitaristima sa ovih podneblja, mnogi će krenuti u bespotrebne prepirke.
pa dobro i sto se uvek poteze Jimi, mislim ima mnogo pravovernijih Fender zvukova u muzickoj istoriji, covek je ipak svirao i kroz fuzove, wahovlje i sve, ljudi otkrivajte muziku, ono sto se ovde pominje je samo mali delic muzickog historija. Strat zvuci su i Hank Marvin, Dick Dale, pregrst rockabilly likova i josh josh plenty of that, gde je country, blues, gde je soul, u soulu bash strat dominira. Da sad ovde ne smaram vise, al mislim ono ... 

- Guitar_thrill
- MF veteran
Taj rad Dweezil, nego ako se odnosilo na moje kačenje Džimija, to je bilo zbog "glavonje sa maple board-om" . 

ma qool je matorice, ovako sam kaem 

- Dersu Uzala
http://www.gibson.com/en-us/Lifestyle/F ... i-hendrix/Rocket Roll wrote:Jeste. On je hteo da svira samo Stratove pravljene '68. Imali su taj zvuk koji je njega zanimao.Dersu Uzala wrote:Naravno da Jimi nije imao pojma sta svira.
Drugi (stariji) Stratovi ga nisu zanimali. Nikad ga niko nije video sa drugim Stratom osim sa "glavonjom", a imao je običaj da luta po prodavnicama i da isprobava sve živo & neživo.
Da citiram:
"In the early Are You Experienced days, Hendrix was occasionally seen playing a sunburst pre-CBS Stratocaster with a small headstock and a rosewood fingerboard, although he is far better known for playing the post-CBS Strats with larger headstocks that were contemporary with his rise to stardom from 1967-’70. While the pre-CBS (pre-1965) version of this model has attained far greater status as a collector’s item, many Hendrixophiles believe Jimi preferred the later guitars for very specific tone-based reasons."
“No, Jimi wouldn’t have considered that,” said (Roger) Mayer. “All the guitars that we used were bought out of necessity; there weren’t that many Stratocasters around [in London] in those days, and they were very expensive. Also, in the 1960s nobody paid much attention to whether pre-CBS Fenders were any better than CBS Fenders. They were all about the same. I can’t see a slightly bigger headstock making any difference anyway.”
"In closing — and this point kind of proves the theory that I opened this entire series with — it’s sobering to consider that the archetypal early “classic Hendrix tones” that sent many a kid out in search of a late-’60s Strat, namely the solos on “Hey Joe” and “Purple Haze” from the first album, Are You Experienced, weren’t played on a Stratocaster at all: They were played on a Fender Telecaster borrowed from bandmate Noel Redding."